Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 12:20:54

Αποστολέας Θέμα: Πώς γίνεται επιπωματισμός οπίσθιας ρινορραγίας με τ βοήθεια ουροκαθετήρα foley.  (Αναγνώστηκε 4822 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Ιανουαρίου 2020, 00:59:07
Αναγνώστηκε 4822 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιμετώπιση οπίσθιας ρινορραγίας:
Οπίσθιος επιπωματισμός με την βοήθεια ουροκαθετήρα folley.

Δείτε από το 1,03 έως το 2,20


TAPON POSTERIOR

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δείτε σε άλλο βίντεο στο 2,41 την σωστή γωνία με την οποία περνάμε ένα "καλώδιο" όπως έναν ουροκαθετήρα μέσα από την μύτη.

( Δεν ξεχνούμε τοπική αναισθησία με την βοήθεια ψεκασμού σπρέι στο ρουθούνι ).

Management of epistaxis

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

( πιθανώς να χρειαστεί επιπωματισμός με δύο ουροκαθετήρες, έναν ουροκαθετήρα σε κάθε ρουθούνι, για να σταματήσει μια οπίσθια ρινορραγία ).

Να τονιστεί πάντως ότι η μεγάλη πλειοψηφία (90-95%) των ρινορραγιών είναι πρόσθιες και προέρχονται από μια περιοχή στην μύτη που ονομάζεται Locus Kiesselbachi : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

In 90% to 95% of cases of epistaxis, the source of the bleed is in the area of the anterior part of the nasal septum, the Kiesselbach area (Little’s area).

Current Approaches to Epistaxis Treatment in Primary and Secondary Care

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Management of Epistaxis

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Ιανουαρίου 2020, 21:45:20 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιανουαρίου 2020, 14:00:33
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ανέβασα την παραπάνω ανάρτηση και στην ομάδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ  / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ στο facebook στις 02/01/2020. Ακολούθησε ένας χρήσιμος διάλογος:

- Μου φαίνεται ότι σε έλλειψη εμπειρίας είναι πολύ πιθανή στην τοποθέτηση του Folley λανθασμένα...

- (Αργύριος Αργυρίου): είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται (ούτε και εγώ έχω κάνει ποτέ οπίσθιο επιπωματισμό αλλά όμως έχω δουλέψει 5 μήνες σε ΩΡΛ κλινική στην Σουηδία και έμαθα εύκολα από την πρώτη μέρα να κατεβαίνω μέχρι τον λάρυγγα με ενδοσκόπιο όπου ουσιαστικά ακολουθείς την ίδια πορεία). Πάντως αν είναι κανείς μόνος σε ένα έρημο μέρος και κινδυνεύει να χάσει τον ασθενή από αιμορραγία αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Και λανθασμένα να μπει δεν πρόκειται να γίνει τόσο μεγάλη ζημιά μπροστά στο ότι διακυβεύεται η ζωή του ασθενούς.

Το κόλπο είναι να κατεβείς μέχρις ότου να δεις από το στόμα του ασθενούς την μύτη της άκρης του καθετήρα να κρέμεται στον φάρυγγα του ασθενούς. Μετά φουσκώνεις με περίπου 10 cc νερού και ύστερα τραβάς τον καθετήρα από την μεριά του ρουθουνιού προς τα έξω μέχρις ότου να βρεις αντίσταση. Σταθεροποιείς μετά τον ουροκαθετήρα με ένα πλαστικό κλιπ ομφάλιου λώρου το οποίο το τυλίγει κανείς με γάζες ώστε να μην τραυματίζει το εξωτερικό μέρος της μύτης και νεκρωθεί και αυτό ασκεί και μια τάση ώστε το μπαλόνι να ασκεί ικανοποιητική πίεση προς τα αγγεία στο πίσω μέρος της μύτης. Συχνά σε περιπτώσεις οπίσθιας ρινορραγίας χρειάζεται να κάνει κανείς την ίδια διαδικασία και από τα δύο ρουθούνια. Στον οπίσθιο επιπωματισμό χρησιμοποιεί κανείς folley 10 – 14 french. Επίσης μερικές φορές χρειάζεται να κάνει κανείς και οπίσθιο και πρόσθιο επιπωματισμό. Πριν περάσει κανείς τον ουροκαθετήρα στην μύτη πρέπει να εμποτίσει κανείς κάποιες κορδέλες από γάζες σε λιδοκαίνη και να τις αφήσει μέσα στα ρουθούνια για κανένα λεπτό της ώρας. Ενναλακτικά μπορεί να προσπαθήσει κανείς με αναισθητικό σπρέι αλλά συχνά αυτό είναι πρακτικά δύσκολο όταν τα ρουθούνια είναι γεμάτα αίμα. Επίσης μπορεί να βάλει κανείς λίγο gel λιδοκαΐνης στον ουροκαθετήρα αυτόν καθαυτόν όπως όταν καθετηριάζουμε την ουροδόχο κύστη. Τον επιπωματισμό τον αφήνουμε στην θέση του για 2-5 ημέρες και συνήθως δεν χρειάζεται αντιβίωση (αν και υπάρχει κάποιος κίνδυνος επιμόλυνσης του επιπωματισμού).

American Family Physician. Management of epistaxis:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιανουαρίου 2020, 14:41:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
75787 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2008, 16:19:27
από ΔΗΜΗΤΡΗΣ
0 Απαντήσεις
54097 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Αυγούστου 2008, 13:46:25
από Πατρωνάκης Μάνος
3 Απαντήσεις
6224 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2012, 18:57:11
από EzeΤΡΟΛ
4 Απαντήσεις
11230 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2011, 14:36:51
από Harper
3 Απαντήσεις
44600 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιουνίου 2017, 18:05:46
από Αδαμάντιος Σκούφαλος