Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 06:39:18

Αποστολέας Θέμα: Νέο «δόγμα» στην Υγεία, με έμφαση στην πρόληψη και στις… κακές συνήθειες.  (Αναγνώστηκε 44599 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Φεβρουαρίου 2020, 07:41:59
Αναγνώστηκε 44599 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Σημαντικές καινοτομίες φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας, Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», που αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής πρόληψης, η οποία φυσικά θα συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να εισαχθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για σημαντική παρέμβαση με σκοπό να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αν μάθουμε να ακολουθούμε τέσσερις βασικούς κανόνες: υγιεινή διατροφή, έλεγχο του βάρους, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, και συστηματική άθληση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τα ζητήματα πρόληψης και το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει σε αυτό το επίπεδο τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία, στην οποία η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστούν οι συμπεριφορικοί και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης, τα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από «νέους» κινδύνους ή ο εθισμός στο διαδίκτυο. Τα προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης που θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες είναι τα παρακάτω:

1Το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Ασκησης (ΕΠΠΣΑΥΔ).
2Το Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Αλκοόλ (ΕΠΑΑ).
3Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ).
4Το Πρόγραμμα Δράσης κατά του Καπνίσματος, που ήδη εφαρμόζεται.
5Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), με καθιέρωση -μεταξύ άλλων- προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, αρχίζοντας από τον καρκίνο του μαστού, με δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 39 ετών. ( εδώ θέλει μεγάλη προσοχή και σύνεση. Προσοχή στην υπερδιάγνωση με ότι αυτή συνεπάγεται από ψυχολογικής και οικονομικής άποψης... Δείτε και εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )
6Το Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου (ΕΠΠΓΕ).
7Το Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ενταξης και Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα (ΕΠΨΕΑΑΨΠ).

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου επιχειρεί να εισαγάγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Για παράδειγμα, η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη όσο αφορά την παιδική παχυσαρκία και στόχος είναι να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, (αρνητικοί) πρωταγωνιστές είμαστε και στο κάπνισμα, καθώς το ποσοστό θανάτων στην Ελλάδα που μπορεί να αποδοθεί σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, είναι λίγο υψηλότερο από το 40%.

Στην κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζουμε αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες. Η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ στους νέους ηλικίας 15-16 ετών έχει αυξηθεί στην Ελλάδα από το 1999, ιδίως στα κορίτσια, στα οποία το ποσοστό αυξήθηκε από 24% το 1999 σε 34% το 2015, ενώ για τα αγόρια αυξήθηκε από 41% σε 43%. Οι τάσεις αυτές προκαλούν ανησυχία, αν λάβουμε υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών που συνδέονται με την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα υψηλά ποσοστά υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας, όπως και η έλλειψη άσκησης των παιδιών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις δημόσιας υγείας στα πεδία της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, οι οποίες παρέχονται δωρεάν από τους οριζόμενους στο πρόγραμμα δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς και υλοποιούνται με σύμπραξη των καθοριζόμενων εποπτευόμενων οργανικών μονάδων και φορέων υπηρεσιών δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Φεβρουαρίου 2020, 07:59:53 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3670 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2017, 21:37:41
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
4542 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2009, 21:00:13
από Ν.ΔΗΜΟΥ
9 Απαντήσεις
5985 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Νοεμβρίου 2014, 11:34:35
από Ορθοπαιδικός
3 Απαντήσεις
5191 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Φεβρουαρίου 2015, 08:43:28
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
20502 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Αυγούστου 2021, 17:23:29
από Argirios Argiriou