Γενικά > Γενική συζήτηση
Οικογενειακός Ιατρός: Σκέψεις
(1/1)
Δ. Κουναλάκης:
Ένα κείμενο με πολλές σκέψεις και προτάσεις γύρω από τον οικογενειακό ιατρό
Gatekeeper:
ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΦΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Για να στηθεί ΠΦΥ στην Ελλάδα 5 παράγοντες πρέπει να συγχρονιστούν και να συναινέσουν .
1. Οι πολίτες
2. Η πολιτική ηγεσία
3. Οι Θεσμοί
4. Οι γιατροί των ΚΥ-ΠΙ-ΤοΜΥ
5. Οι ιδιώτες ιατροί
Κάθε ένας από τους παραπάνω παράγοντες έχει τους δικούς τους στόχους και επιδιώξεις. Συγκεκριμένα :
1. Οι πολίτες θέλουν να έχουν δικαίωμα επιλογής πρωτοβάθμιου ιατρού (στο εξής PCP) χωρίς να επιβαρυνθούν περαιτέρω από όσο επιβαρύνονται σήμερα. Κατουσίαν θέλουν να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τον PCP με τον οποίο ήδη συνεργάζονται πληρώνοντας τα ίδια χρήματα που δίνουν σήμερα.
2. Η πολιτική ηγεσία θέλει ένα γρήγορο και οικονομικό στήσιμο ΠΦΥ. Γρήγορο για να το πουλήσει εντός του εκλογικού του κύκλου και οικονομικό για μην προβληματιστεί ιδιαίτερα με την εξεύρεση πόρων. Επουδενι δεν επιθυμεί οι PCP της χώρας να πληρώνονται ικανοποιητικά διότι αυτό θα δημιουργούσε κύμα φυγής από το ΕΣΥ (κυρίως παθολόγων και παιδιάτρων ) προς τον ιδιωτικό τομέα. Η κρατική υποχρηματοδότηση αποτελεί συνειδητή στρατηγική κυβερνητική επιλογή.
3. Οι Θεσμοί θέλουν την αντιστοίχιση των πολιτών με έναν PCP με κρατική χρηματοδότηση βάσει capitation έτσι ώστε να εναρμονιστεί το ελληνικό σύστημα με τα ευρωπαικά δεδομένα. Κι εδώ το κόστος θέλουν να είναι το μικρότερο δυνατό.
4. Οι γιατροί του ΕΣΥ επιθυμούν να διατηρήσουν την δημοσιουπαλληλική ιδιότητα τους ενώ οι ιατροί των ΤοΜΥ επιθυμούν να διατηρήσουν την δουλεία τους.
5. Οι ιδιώτες ιατροί επιθυμούν να διατηρήσουν την οικονομική και οργανωτική ανεξαρτησία τους .
Ο μόνος τρόπος για θεμελιωθεί σωστά η ΠΦΥ , είναι η υποχρεωτική αντιστοίχιση των πολιτών με έναν PCP με την χρήση e-Voucher.
Πρωτίστως το Υπουργείο Υγείας καθορίζει αρχικό budget με το οποίο θα υποστηρίξει τον θεσμό . Κατόπιν το κατανέμει το ποσό ανα πολίτη και εκδίδει εξαμηνιαία e-Vouchers . Προφανώς τα e-Voucher αυτά θα είναι φιλοδωρηματικού χαρακτήρα , δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό.
Κατόπιν ο ΠΙΣ δημιουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα PCP. Οπου όσοι ιατροί ενδιαφέρονται ανεβάζουν την άδεια λειτουργία του ιατρείου τους , την διεύθυνση επικοινωνίας καθώς και τον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών που προσφέρουν. Ο ΠΙΣ κάνει cross check με τους κατά τόπους ΙΣ για την εγκυρότητα των στοιχείων. Να σημειωθεί πως ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός παθολόγων δεν θα συμμετέχει στο εγχείρημα διότι βιοπορίζονται με την χρήση των εξειδικεύσεών τους.
Κατόπιν δίνεται η δυνατότητα επιλογής PCP των πολιτών από τους μετέχοντες στην λίστα.
Κάθε εξάμηνο οι πολίτες καταθέτουν το e-Voucher μέσω TAXIS στον PCP τους .
Τόσο οι μονάδες του ΕΣΥ όσο και οι ιδιώτες ιατροί χρησιμοποιούν το ποσό του e-Voucher ως administration fee και όχι ως αντίτιμο ιατρικών υπηρεσιών. Ετσι οι μονάδες του ΕΣΥ διατηρούν την κρατική χρηματοδότηση τους, οι ιδιώτες την οργανωτική και οικονομική ανεξαρτησία τους , οι πολίτες έχουν ένα PCP αναφοράς δίχως να πληρώνουν περισσότερα από ότι πληρώνουν σήμερα, η πολιτική ηγεσία πανηγυρίζει πως θεμελίωσε την ΠΦΥ και οι θεσμοί ικανοποιούνται με την εναρμόνιση με τα ευρωπαικα δεδομένα.
Από εκεί και πέρα η αγορά και ο ανταγωνισμός θα ρίξει το κόστος των υπηρεσιών μακροπρόθεσμα , δημιουργώντας group practices μέσω consolidation . Η θεμελίωση ολοκληρώθηκε και το υπουργείο δύναται σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει στην υλοποίηση περαιτέρων μεταρρυθμίσεων στην ΠΦΥ.
Με εκτίμηση
Νεκτάριος Νικολόπουλος , M.D.
Ορθοπαιδικός:
Ο ΠΙΣ αποφασίζει ότι οικογενειακοί ιατροί είναι μόνο όσοι είναι στον ΕΟΠΥΥ ή στις ΤοΜΥ (άντε και ΚΥ). Οι ιδιώτες ΓΙ και Π/Θ που τους εμπιστεύονται χρόνια οι ασθενείς τους και βοήθησαν πολύ στην πρόσφατη "υγειονομική κρίση", απλά δεν υπάρχουν:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αθήνα 19 Μαΐου 2020 Α.Π.: 5616
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χωρίς οικογενειακό γιατρό στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν σε κάθε δύσκολη στιγμή, βρίσκει 8 στους 10 πολίτες στη χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού.
Παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα αναδείκνυε τον ουσιαστικό ρόλο του οικογενειακού γιατρού στην πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενών, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι εν μέσω καραντίνας η ίδια η πολιτεία προέτρεπε τους πολίτες να απευθυνθούν στον οικογενειακό τους γιατρό όταν εμφάνιζαν ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού, χωρίς όμως να έχει εδραιώσει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού μέσω της ΠΦΥ.
Παράλληλα εκκρεμεί ακόμη η υλοποίηση πληθώρας δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, τη λειτουργία της κρατικής και ιδιωτικής ΠΦΥ (ΕΟΠΥΥ) και τη βελτίωση των συμβατικών υποχρεώσεων και όρων αποζημίωσης των οικογενειακών γιατρών, αντίστοιχες τουΕυρωπαϊκού μέσου όρου.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) πρέπει όχι απλά να ενισχυθεί, αλλά να σχεδιασθεί σε ρεαλιστική βάση εκμεταλλευόμενη το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τα διδάγματα της αποτυχίας όλων των μέχρι σήμερα προσπαθειών, με κορυφαία την τελευταία της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία έμεινε εκκρεμής δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα δώσει ανάσα ζωής στα νοσοκομεία, καθώς θα αποσυμφορηθούν από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπισθούν και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Άλλωστε σε ολόκληρη την Ευρώπη η ΠΦΥ αποτελεί τον πυλώνα των συστημάτων υγείας, όπου και κατευθύνονται πρώτα οι πολίτες πριν φθάσουν στα νοσοκομεία.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου ακόμη δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της επιδημίας και υπάρχει ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το Φθινόπωρο, η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθίσταται επιβεβλημένη, ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να σηκώσουν το βάρος των πιθανών νέων περιστατικών του κορωνοϊού.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση