Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
7 Νοεμβρίου 2024, 23:38:41

Αποστολέας Θέμα: Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου, σε ρόλο Γενικού Οικογενειακού Ιατρού. Μια άλυτη εξίσωση.  (Αναγνώστηκε 27173 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Φεβρουαρίου 2020, 07:38:40
Αναγνώστηκε 27173 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Νοσοκομείου, σε ρόλο Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού. Μία άλυτη εξίσωση.

Του Αργύρη Αργυρίου
Ιδιώτη Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Βλέπω συχνά - πυκνά ανθρώπους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το Νοσοκομείο, και ιδιαίτερα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ( Τ.Ε.Π.) ως Γενικό - Οικογενειακό Ιατρό.

Πόνεσε το χέρι μου; Τρέχω στα Επείγοντα (τζάμπα είναι). Πόνεσε το κεφάλι μου; Τρέχω στα Επείγοντα (τζάμπα είναι). Έχω πυρετό; Τρέχω στα Επείγοντα (τζάμπα είναι). Έτσουξα στο κατούρημα;  Τρέχω στα Επείγοντα (τζάμπα είναι). Νιώθω άσχημα Ψυχολογικά; Τρέχω στα Επείγοντα (τζάμπα είναι).

Η πλάκα είναι ότι αυτή την τακτική την χρησιμοποιούν όχι μόνο άποροι συμπολίτες μας αλλά και ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό π.χ. Δημοσίων Υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου, που θεωρούν τους εαυτούς τους οικονομικά «ψαγμένους» και νομίζουν ότι έτσι θα κάνουν οικονομία, λόγω του ότι η επίσκεψη στα ΤΕΠ είναι δωρεάν.

Μόνο που κάνουν λάθος:

Τα Νοσοκομεία και τα Τ.Ε.Π. ειδικότερα, ναι μεν είναι πολύτιμα αλλά δεν είναι για να τα επισκέπτεται κανείς για πράγματα που μπορούν να λυθούν και εκτός Νοσοκομείου.

Στα Τ.Ε.Π. είναι φύσει αδύνατον να υπάρξει μια συνέχεια στην σχέση μεταξύ Ιατρού - Ασθενούς. Και όμως αυτή η συνέχεια μπορεί να σώσει ζωές. Είναι πολύ πιο εύκολο για τον Ιατρό να κάνει σωστή διάγνωση, εάν γνωρίζει καλά τον ασθενή του. Επίσης στα Τ.Ε.Π. είναι αδύνατον να γίνει follow up του ασθενούς από τον Ιατρό. Αυτό το follow up ( δηλαδή η παρακολούθηση, έστω και τηλεφωνική, του Ασθενούς από τον Ιατρό μετά από λίγες ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες ), είναι πολύτιμο πράγμα και για τον Ιατρό, όχι μόνο για τον ασθενή. Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τότε ο Ιατρός για να είναι καλυμμένος παραγγέλνει πιο πολλές και πιο ακριβές εξετάσεις και δίνει πιο πολλά και πιο βαριά φάρμακα, μη έχοντας γνώση και για τις παρενέργειες που πιθανώς να βρήκαν τον ασθενή (μια και δεν τον ξαναβλέπει). Αυτό, εκτός από επιπτώσεις στην Υγεία του ασθενούς (που είναι και το σημαντικότερο τελικά), έχει και οικονομικές επιπτώσεις για τον ασθενή. Έτσι το δωρεάν βγαίνει συχνά πολύ ακριβό. Όταν επίσης κάτι δεν πάει καλά με την θεραπεία που δόθηκε, τότε ο Ασθενής δεν μπορεί να αποτανθεί στον ίδιο Ιατρό (που, έτσι κ' αλλιώς, ο ασθενής δεν γνωρίζει συνήθως ούτε καν το όνομά του). Έτσι πρέπει να επισκεφτεί ξανά τα Επείγοντα, να περιμένει, συχνά με τις ώρες, διακινδυνεύοντας να κολλήσει και καμιά λοίμωξη, και να ξαναπεί όλη την ιστορία του από την αρχή σε έναν άλλο άγνωστο Ιατρό.

Ταυτόχρονα με την τακτική αυτή μπλοκάρουμε τα Τ.Ε.Π. για αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και που πραγματικά μπορεί να σωθεί η ζωή τους σε αυτά. Π.χ. ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Θα με ρωτήσει κανείς: Και πως θα ξέρουμε πότε χρειάζεται πραγματικά να απευθυνθούμε στο Νοσοκομείο; Η απάντηση είναι: Ρωτήστε (έστω και τηλεφωνικά) τον Οικογενειακό σας Ιατρό. Όταν πραγματικά θα χρειαστεί να πάτε στο Νοσοκομείο αυτός θα σας το πει να είστε σίγουροι. Αφενός έχει Ιατρικές γνώσεις αφετέρου δεν τον συμφέρει να βγάλει άσχημο όνομα. Υπάρχουν πολλοί κρατικοί Οικογενειακοί Ιατροί (στα Κέντρα Υγείας ή στα Περιφερειακά Ιατρεία των χωριών αλλά και στις ΤΟΜΥ ή τα πρώην ΙΚΑ των πόλεων) που είναι δωρεάν. Ακόμη όμως και αν επιλέξετε έναν ιδιώτη Οικογενειακό Ιατρό (όπου θα διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολα προσβάσιμος από τους Κρατικούς) το οικονομικό κόστος, για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας τουλάχιστον, δεν είναι τραγικό: Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ξανθιώτη Παθολόγου Βασίλη Παπαδόπουλου, κατά μέσο όρο χρειάζεται να επισκεφτεί κανείς τον ιδιώτη Οικογενειακό του Ιατρό 1,4 φορές τον χρόνο, οπότε αν υποθέσουμε ότι η επίσκεψη σε έναν ιδιώτη Οικογενειακό Ιατρό είναι 30 € τότε βγαίνει συνολικά για το ημερολογιακό έτος 42 € / έτος που δεν νομίζω ότι είναι τραγικό ποσό όταν πρόκειται για το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε στην ζωή μας, δηλαδή την Υγεία μας. Άσε που πολλοί ιδιώτες Οικογενειακοί Ιατροί, αν χρειάζεται να τους επισκέπτεται κανείς συχνότερα και συζητήσει ανοιχτά το οικονομικό ζήτημα μαζί τους, μπορούν να κάνουν και καλύτερες προσφορές.

Επιγραμματικά:

Έχεις ένα Ιατρό; = Έχεις έναν Ιατρό.

Έχεις δύο Ιατρούς; = Έχεις μισό Ιατρό.

Έχεις πολλούς Ιατρούς; = Δεν έχεις κανέναν Ιατρό.

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Φεβρουαρίου 2020, 11:36:55
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Αργύρη, το 1,4 επισκέψεις πως βγαίνει;
Η παγκόσμια βιβλιογραφία δεν αναφέρει τόσο χαμηλό μέσο όρο. Ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι σύστημα τύπου integrated Care που μεγάλος αριθμός περιστατικών διεκπεραιώνεται από επαγγελματίες υγείας μη γιατρούς, μιλάει για 4-5 επισκέψεις μέσο όρο το χρόνο σε γιατρό.
Το 1,4 επισκέψεις προφανώς αφορά επισκέψεις που έγιναν σε ιδιώτη ιατρό επί πληρωμή και εφόσον είχαν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες πρόσβασης σε ΤΕΠ ή κρατικές δομές όπως περιγράφεις. Υπό τέτοιες συνθήκες όμως αυτό είναι ένα συστηματικό λάθος στην μέτρηση και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

10 Φεβρουαρίου 2020, 14:30:54
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αργύρη, το 1,4 επισκέψεις πως βγαίνει;
Η παγκόσμια βιβλιογραφία δεν αναφέρει τόσο χαμηλό μέσο όρο. Ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι σύστημα τύπου integrated Care που μεγάλος αριθμός περιστατικών διεκπεραιώνεται από επαγγελματίες υγείας μη γιατρούς, μιλάει για 4-5 επισκέψεις μέσο όρο το χρόνο σε γιατρό.
Το 1,4 επισκέψεις προφανώς αφορά επισκέψεις που έγιναν σε ιδιώτη ιατρό επί πληρωμή και εφόσον είχαν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες πρόσβασης σε ΤΕΠ ή κρατικές δομές όπως περιγράφεις. Υπό τέτοιες συνθήκες όμως αυτό είναι ένα συστηματικό λάθος στην μέτρηση και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
Δημήτρη τις μετρήσεις τις έδωσα εγώ, έχεις δίκιο να λες ότι είναι biased διότι βλέπω και μεγάλο αριθμό οξέων περιστατικών. Στους χρόνιους ασθενείς μου η συχνότητα είναι 2,4 φορές/έτος.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
6858 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιουνίου 2014, 18:17:01
από Μαραγκος Μ
0 Απαντήσεις
3144 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Οκτωβρίου 2017, 08:42:13
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12039 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2018, 13:15:30
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
42548 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2019, 18:18:28
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
10376 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιουνίου 2024, 08:41:39
από timex