30/03/2020
Υπάρχουν ορισμένοι που δυσανασχετούν ή δεν πειθαρχούν στα μέτρα. Λένε μάλιστα ότι «σιγά πρόκειται μια απλή γρίπη». Τους έχω δυσάρεστα νέα: Αν δεν παίρναμε κανένα μέτρο, τότε ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 105.000!
Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, την τριετία 2016-2018, είχαμε σε ετήσια βάση περίπου 120.000 θανάτους. Συνεπώς, αν οι Έλληνες επιστήμονες δεν εισηγούνταν και η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τότε θα είχαμε φέτος περίπου διπλάσιους θανάτους!
Πώς προκύπτει αυτό; Στις 26 Μαρτίου, το Imperial College του Λονδίνου δημοσίευσε μία μελέτη, εκτιμώντας τις συνέπειες του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο. Στη μελέτη αναφέρθηκε την επόμενη ημέρα και ο Σ. Τσιόδρας, αναφέροντας τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα, τότε είναι πιθανό να είχαμε μόλυνση 7 δις ανθρώπων και 40 εκατ. θανάτους παγκοσμίως!
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση των κοινωνικών επαφών κατά 40% είναι δυνατόν να μειώσει στο μισό τους θανάτους. Δηλαδή, να σωθούν 20 εκατ. άνθρωποι, αριθμός που ισοδυναμεί με δύο φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας.
Ο κ. Τσιόδρας δεν έκανε τότε κανένα σχόλιο και πρόβλεψη για την Ελλάδα. Κάθε τόσο επαναλαμβάνει ότι η επιτυχία των μέτρων είναι σε άμεση συνάρτηση με το πόσο πιστά θα τα εφαρμόσουμε. Πρόσφατα, είπε ότι αν χαλαρώσουμε, ο ιός μπορεί να επανέλθει δριμύτερος.
Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα με βάση τις προβλέψεις του Imperial College είναι σοκαριστικές. Ο Έλληνας καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ. Άρης Κατζουράκης εκτιμά ότι, με βάση τους υπολογισμούς του Imperial College, αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα στην Ελλάδα θα είχαμε 76.798 έως 105.400 θανάτους μέσα σε ένα χρόνο.
Ο κ. Κατζουράκης ασχολείται ειδικά με την εξέλιξη των ιών και τη γενετική τους. Ακόμη, αναφέρει ότι περίπου 346.607 έως 447.132 άνθρωποι θα είχαν ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο και από αυτούς 101.803 έως 139.747 άτομα θα βρίσκονταν σε πολύ βαριά κατάσταση (critical condition).
Ποιο είναι το καλό σενάριο για την Ελλάδα;
Με βάση το γεγονός ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και απαγόρευσης της κυκλοφορίας ελήφθησαν νωρίς, ποιο θα μπορούσε να είναι το καλό σενάριο για την Ελλάδα; Με βάση το μοντέλο των Βρετανών επιστημόνων, ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα θα μπορούσε να αγγίξει τις 3.500.
Συνολικά, περίπου 19.400 άνθρωποι θα είχαν ανάγκη να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία και περίπου 4.600 άτομα να είναι σε πολύ βαριά κατάσταση. Στο αποκορύφωμα του πανδημικού κύματος, η ζήτηση για νοσοκομειακές κλίνες θα ανέλθει σε περίπου 5.700 και σε κλίνες εντατικής περίπου 1.200.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 3.000 κλίνες για νοσηλεία περιστατικών και περίπου 300 κλίνες εντατικής για βαριά ασθενείς με COVID-19, τότε βλέπουμε ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε τη δυναμικότητά μας.
Ο κ. Κατζουράκης επισημαίνει βέβαια ότι οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις βασίζονταν σε μοντέλα Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι στα μοντέλα τους έχουν κάνει παραδοχές, έχοντας σε προτεραιότητα τη Βρετανία. Μπορείτε να δείτε τη μελέτη του Imperial College εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος