Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
21 Ιανουαρίου 2025, 02:45:48

Αποστολέας Θέμα: Κορονοϊός ( COVID-19 )  (Αναγνώστηκε 314732 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Απριλίου 2020, 09:05:36
Απάντηση #180
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Πρόκειται ξεκάθαρα για οπαδό της ανόσιας αγέλης.
Οπαδοί της ανόσιας αγέλης ήταν και οι Boris Johnson (νοσηλεύεται σε ΜΕΘ απο χθες το βράδυ) και Donald Trump. Η χωρα του τελευταίου και του κου Ιωαννιδη όταν γράφτηκε το άρθρο μετρούσε 24.000 κρούσματα και 300 νεκρούς. Σε 15 ημέρες τα κρούσματα έφθασαν σχεδόν 380.000 και οι θάνατοι τους 11.000 και αυτό με τα οποία μέτρα έχουν ληφθεί.
Απο τα 40.000.000 νεκρούς που περιγράφει στο άρθρο ο κος Ιωαννιδης ,ότι θα ήταν παγκόσμια οι θάνατοι της πανδημίας covid 19 αν δεν λαμβάνονταν μέτρα κοινωνικής απομόνωσης ,τα 2.000.000 τουλάχιστον θα αφορούσαν τις ΗΠΑ .
Ας μπει στον κόπο λοιπόν να εξηγήσει τι είδους κοινωνία θα είχαμε μετά το τέλος της πανδημίας.
Γιατί ακόμα και τα χειρότερα σενάρια οικονομικής ύφεσης που προβλέπεται απο όλους για το 2020, θα ανατραπούν ταχύτατα όταν εμφανιστεί μια σχετικά αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Απριλίου 2020, 09:08:33 από GirousisN »

7 Απριλίου 2020, 09:50:59
Απάντηση #181
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και μια απάντηση από άλλον Στατιστικολόγο στον Ιωαννίδη. Καθένας διαλέγει και παίρνει.

22/03/2020 ΤΟ ΒΗΜΑ

Κορωνοϊός: Ο στατιστικολόγος Χάρι Κρέιν απαντά στον Γ. Ιωαννίδη για τα περί «φιάσκου δεδομένων».

Harry Crane, Rutgers University, Department of Statistics and Biostatistics

Στις 17 Μαρτίου, ο Ιωάννης Ιωαννίδης δημοσίευσε μια άποψη στην οποία υποβιβάζει την περιγραφή του κοροναϊού ως «πανδημία του αιώνα», και αποκαλεί την παγκόσμια κινητοποίηση «το φιάσκο δεδομένων του αιώνα» [4] (Δεν την αποκαλεί φιάσκο. Βάζει ένα ερωτηματικό μετά την λέξη φιάσκο). Το κύριο θέμα του άρθρου, το οποίο εξετάζω στα σημεία (i) – (iii) παρακάτω, είναι ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα για την ασθένεια, το ποσοστό θνησιμότητας και τους γενικούς κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, και ότι ενόψει αυτής της αβεβαιότητας, πρέπει να αναζητήσουμε πρόσθετα δεδομένα προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε τεκμήρια. Η έκκληση του Ιωαννίδη για πρόσθετες αποδείξεις και μελέτες μπορεί να είναι απολύτως κατάλληλη σε κάθε άλλο ερευνητικό περιβάλλον που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Η έκκληση αυτή όμως είναι εντελώς ακατάλληλη για την αντιμετώπιση δυναμικών και πολύπλοκων προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο. Το άρθρο δεν κάνει οριστικούς ισχυρισμούς, αλλά σπέρνει σύγχυση και ρίχνει πολλές αμφιβολίες στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας. (Δηλαδή ο Harry Crane προτείνει σε τέτοιες περιπτώσεις να βουλώνουν όλα τα στόματα και να μην τολμά να βάζει κανείς ούτε καν ερωτηματικά; )
Εάν την άποψη του Ιωαννίδη συμμεριζόταν ακόμη και ένα μικρό κλάσμα του ευρύτερου κοινού ή οποιοσδήποτε σε θέση προέδρου, πρωθυπουργού, κυβερνήτη, δημάρχου, επικεφαλής σχολείου, οι συνέπειές του θα μπορούσαν να είναι σοβαρές. Ο ιός θα συνέχιζε να εξαπλώνεται επ’αόριστον, μολύνοντας δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες, κατακλύζοντας περαιτέρω το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οδηγώντας σε άσκοπους θανάτους και σε πλήρη καταστροφή.

Ο Ιωαννίδης αναγνωρίζει την έλλειψη πληροφοριών που υπάρχουν στη μέση μιας εξελισσόμενης κατάστασης. Ενόψει αυτής της αβεβαιότητας, το ένστικτό του είναι (i) να συγκρίνει τα στατιστικά στοιχεία για τον κοροναϊό με τη γρίπη, (ii) να αναφέρει τις ευρείες αβεβαιότητες σχετικά με τις ακριβείς τιμές θνητότητας και τον αριθμό των κρουσμάτων και (iii) να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία πριν αποφασίσει πώς να ενεργήσει περαιτέρω. Αυτό είναι επικίνδυνο και δυνητικά θανατηφόρο. Απαντώ σε αυτά τα τρία βασικά σημεία παρακάτω.

Οι συγκρίσεις με τη γρίπη είναι αβάσιμες, ειδικά υπό το φως την εμπειρίας της ιατρικής κοινότητας αλλά και από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια του κορονοϊού. Ακόμη και ο Ιωαννίδης αναγνωρίζει: «Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, εάν ο νέος κοροναϊός προσβάλλει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1% των μολυσμένων ανθρώπων πεθάνουν, αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, παρόμοιο με την πανδημία γρίπης του 1918.» Ανεξάρτητα από το πόσο απίθανο μπορεί να είναι αυτό, είναι αρκετά κακό να υπονομεύσει το όλο επιχείρημα του Ιωαννίδη. Όπως και εγώ και πολλοί άλλοι έχουμε γράψει [2, 3, 5, 6], όταν έχουμε μπροστά μας μια μικρή πιθανότητα για καταστροφικές συνέπειες, πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για να μειωθεί η μικρή έστω πιθανότητα και να μετριαστούν οι συνέπειες.
Λειτουργούμε κάτω από μεγάλη αβεβαιότητα. Όπως ομολογεί και ο Ιωαννίδης, το χειρότερο σενάριο συγκρίνεται με την ισπανική γρίπη του 1918. Στην καλύτερη περίπτωση, ο Ιωαννίδης εκτιμά ότι το ποσοστό θνησιμότητας των ΗΠΑ είναι 0.05%, «μικρότερο από την εποχική γρίπη». Προειδοποιεί ότι «το κλείδωμα του κόσμου με ενδεχομένως τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι εντελώς παράλογο». Υπό έντονη αβεβαιότητα, είναι φυσικό ένστικτο και κοινή λογική να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Η πρόβλεψη του Ιωαννίδη για ποσοστό θνησιμότητας 0,05% προτιμά το καλύτερο σενάριο, αγνοώντας την πιο πιθανό σενάριο, και κυρίως αγνοώντας το χειρότερο σενάριο.

Ο Ιωαννίδης επιθυμεί περισσότερα δεδομένα για να υπάρξουν ακριβέστερες εκτιμήσεις του αριθμού των κρουσμάτων και του ποσοστού θνητότητας. Από τις 17 Μαρτίου, υπάρχουν πάνω από 197.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού και σχεδόν 8.000 θάνατοι σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως [1]. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές περισσότερες περιπτώσεις, εκείνων που δεν παρουσίασαν συμπτώματα ή δεν έχουν κάνει το τεστ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πούμε: οι ακριβείς αριθμοί είναι άσχετοι. Δεδομένης της βαρύτητας αυτών που έχουμε ήδη δει και της αβεβαιότητας για το πού μπορούμε να κατευθυνόμαστε, η συνετή προσέγγιση είναι σίγουρα να μην περιμένουμε για καλύτερα δεδομένα. Αν υπάρχει πιθανότητα να υποτιμούμε τα κρούσματα κατά 300 φορές (όπως αναφέρει ο Ιωαννίδης), τότε ας υποθέσουμε ότι αυτό είναι αλήθεια και ας ενεργούμε αναλόγως. Όποιος και αν είναι οι αριθμός των κρουσμάτων σήμερα, είναι πιθανό να διπλασιαστούν (ή χειρότερα) μέσα σε μια εβδομάδα, εάν δεν ληφθούν σοβαρά βήματα. Η κατάσταση είναι άσχημη και θα επιδεινωθεί μόνο αν παρασυρθούμε σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας από τον Ιωαννίδη και άλλους που κάνουν παρόμοιες κλήσεις για ηρεμία.

Αρκετοί θα μπορέσουν να απορρίψουν το άρθρο του Ιωαννίδη ως λάθος και αποπροσανατολιστικό. Αλλά μερικοί δεν θα το κάνουν. Κάποιοι θα τείνουν να του δώσουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, ως κάποιος που σταματά και σκέφτεται, και θέτει κρίσιμα επιστημονικά ερωτήματα, σε μια εποχή παγκόσμιου πανικού. Όσοι δεν εκτιμούν τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες του άρθρου του Ιωαννίδη αγνούν ένα κρίσιμο σημείο. Ο Ιωαννίδης έχει διακεκριμένη επιστημονική σταδιοδρομία που του δίνει βήμα για να επηρεάσει ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις στα υψηλότερα επίπεδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απόψεις του Ιωαννίδη εξετάζονται προσεκτικά, αλλά οι απόψεις που εκφράζονται στο τελευταίο του άρθρο είναι ακαδημαϊκές, και ακατάλληλες για συνθήκες παγκόσμιας κρίσης. Διαβάζεται σαν ένα συνηθισμένο ακαδημαϊκό κομμάτι, όπως θα γραφόταν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε άλλου χρόνου, για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Δεν αντικατοπτρίζει την αίσθηση του επείγοντος – στην πραγματικότητα, τονίζει το αντίθετο της επείγουσας ανάγκης – υποβαθμίζει σοβαρά τη σοβαρότητα των περιστάσεων και στέλνει λάθος μήνυμα σε οποιονδήποτε το διαβάζει.

Το μήνυμα του Ιωαννίδη φέρνει κίνδυνο καθυστέρησης της κριτικής αντίδρασης και απευαισθητοποίησης του κοινού στους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε. Για ένα δυναμικό και περίπλοκο πρόβλημα όπως ο κορωνοϊός, θέλουμε πάντα περισσότερες πληροφορίες, αλλά πρέπει να αρκεστούμε σε αυτές που έχουμε. Αυτό δεν είναι ακαδημαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα. Είναι πραγματική ζωή, σε πραγματικό χρόνο. Ενόψει της έντονης αβεβαιότητας, δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες και να περιμένουμε περισσότερα στοιχεία ή να απορρίψουμε πιθανά καταστροφικά σενάρια, επειδή είναι δήθεν παράλογο να λάβουμε δραστικά αντίμετρα.

[1] Johns Hopkins Coronavirus Map. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).

[2] The Precautionary Principle. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).

[3] H. Crane. Naive Probabilism. Researchers.One, (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), 2020.

[4] J. Ioannidis. A fiasco in the making? As the coronavirus pandemic takes hold, we are making decisions without reliable data. STAT, March 17, 2020(Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος fiasco-in-the-making-as-the-coronavirus-pandemic-takes-hold-we-are-making-decisions-without- reliable-data/).

[5] J. Norman. Global Decentralization for Risk Mitigation and Security. Researchers.One, (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), 2020.

[6] J. Norman, Y. Bar-Yam, and N. Taleb. Systemic Risk of Pandemic via Novel Pathogens – Coro- navirus: A Note. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος note), 2020.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Απριλίου 2020, 15:45:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Απριλίου 2020, 10:29:01
Απάντηση #182
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ανέκαθεν ένας κορυφαίος επιστήμονας που υποστήριζε με σθένος και με στοιχεία την άποψή του. Συνήθως είναι διαφορετική από αυτή της πλειοψηφίας, κανείς θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει αιρετική, αλλά είναι σόγουρα άποψη που προκαλεί πολύ σημαντικές επιστημονικές συζητήσεις / αντιπαραθέσεις των οποίων το κύριο στοιχείο είναι το υψηλό τους επίπεδο και η γονιμότητά τους ως προς το να παράγουν νέα γνώση.
Όταν προ 15 ετών είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τον τίτλο "Why Most Published Research Findings Are False" είχε ταράξει τα επιστημονικά νερά (δείτε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).
Ένα επίσης μηνμειώδες άρθρο-καταγγελία ήταν το "Arabian nights—1001 tales of how pharmaceutical companies cater to the material needs of doctors: case report", δημοσιευμένο στο British Medical Journal (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).
OK, ο Ιωαννίδης δεν είναι τοτέμ, και νομίζω ότι ποτέ δε θα ήθελε να είναι. Πιστεύω ότι αυτό που είναι στηρίζεται στο ότι κυρίως διαρκώς αμφισβητεί τον εαυτό του.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

8 Απριλίου 2020, 11:16:18
Απάντηση #183
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τα 3/4 των Ιταλών Ιατρών που πεθάναν από covid-19 ήταν Γενικοί Ιατροί.
Από αυτούς οι μισοί ήταν άντρες άνω των 70 ετών (να τα λέμε και αυτά...)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Απριλίου 2020, 13:20:29
Απάντηση #184
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08-04-2020

Νέο μαθηματικό μοντέλο, που ανέπτυξαν Έλληνες επιστήμονες, είναι το πρώτο που επιτρέπει την εκτίμηση της πραγματικής τάξης μεγέθους των κρουσμάτων COVID-19 και της θνητότητας από την πανδημία.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One και αφορά την επαρχία Χουμπέϊ της Κίνας. Εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην επαρχία ήταν περίπου 20 φορές μεγαλύτερος των καταγεγραμμένων και ότι η θνητότητα στο συνολικό πληθυσμό ήταν περίπου 0,15%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Απριλίου 2020, 13:37:08 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Απριλίου 2020, 16:08:11
Απάντηση #185
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ανέκαθεν ένας κορυφαίος επιστήμονας που υποστήριζε με σθένος και με στοιχεία την άποψή του. Συνήθως είναι διαφορετική από αυτή της πλειοψηφίας, κανείς θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει αιρετική

Βασίλη, οι απόψεις του Γιάννη Ιωαννίδη είναι συχνά αιρετικές σε σχέση με την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Για την Βόρεια Ευρώπη, είναι mainstream.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Απριλίου 2020, 17:26:59
Απάντηση #186
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ανέκαθεν ένας κορυφαίος επιστήμονας που υποστήριζε με σθένος και με στοιχεία την άποψή του. Συνήθως είναι διαφορετική από αυτή της πλειοψηφίας, κανείς θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει αιρετική

Βασίλη, οι απόψεις του Γιάννη Ιωαννίδη είναι συχνά αιρετικές σε σχέση με την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Για την Βόρεια Ευρώπη, είναι mainstream.

Κάποιες τέτοιες “mainstream” απόψεις σχετικά με την πανδημία ,με ολίγη ατομική ευθύνη ,ακολούθησε και η Σουηδία και μετράει το τελευταίο 24ωρο 726 κρούσματα, 96 θανάτους και 678 ασθενείς σε ΜΕΘ.
Πόσες κλίνες ΜΕΘ άραγε να διαθέτουν?

8 Απριλίου 2020, 20:34:56
Απάντηση #187
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ανέκαθεν ένας κορυφαίος επιστήμονας που υποστήριζε με σθένος και με στοιχεία την άποψή του. Συνήθως είναι διαφορετική από αυτή της πλειοψηφίας, κανείς θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει αιρετική

Βασίλη, οι απόψεις του Γιάννη Ιωαννίδη είναι συχνά αιρετικές σε σχέση με την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Για την Βόρεια Ευρώπη, είναι mainstream.

Κάποιες τέτοιες “mainstream” απόψεις σχετικά με την πανδημία ,με ολίγη ατομική ευθύνη ,ακολούθησε και η Σουηδία και μετράει το τελευταίο 24ωρο 726 κρούσματα, 96 θανάτους και 678 ασθενείς σε ΜΕΘ.
Πόσες κλίνες ΜΕΘ άραγε να διαθέτουν?

Η Σουηδία μετράει το τελευταίο 24ωρο όσα περίπου θύματα έχει η Ελλάδα κάθε μέρα εδώ και δεκαετίες λόγω καπνίσματος (που δεν τα έχει η Σουηδία γιατί το ποσοστό των καπνιστών είναι πολύ χαμηλότερο). Είναι ένας από τους λόγους που η Σουηδία έχει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα επιβίωσης παγκοσμίως.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Απριλίου 2020, 23:56:30 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Απριλίου 2020, 21:15:16
Απάντηση #188
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08/04/2020 Ελληνικός Κήρυκας, Νέα Υόρκη
του Χριστόδουλου Αθανασάτου.


Δρ Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης του Στάνφορντ: Τα αξιόπιστα δεδομένα ίσως σταματήσουν το lockdown.

Την πεποίθησή του ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία την απειλή του Covid-19 μέσω της ορθής συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων, προκειμένου να μην χρειαστεί να επιστρατεύσει ξανά την «τυφλή» λύση του lockdown, εκφράζει στον «Ε.Κ.» o Διευθυντής του Κέντρου Metrics στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ –και καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας και Πολιτικής Υγείας Επιστημονικών Δεδομένων και Στατιστικής- Δρ Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης.

Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης διευκρινίζει ότι ουδέποτε αμφισβήτησε την ανάγκη τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ξεκαθάρισε όμως πως δεν θεωρεί ότι η θνητότητα του Covid-19 είναι όσο υψηλή εκτιμήθηκε αρχικά, ούτε πως το κλείσιμο της οικονομίας θα πρέπει να αποτελέσει μέτρο διαρκείας. Επιπλέον, στηλίτευσε κοινωνικές και υγειονομικές παθογένειες της πόλης της Νέας Υόρκης, οι οποίες θεωρεί πως αποτελούν εξήγηση για την απελπιστική έξαρση της πανδημίας στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Σχετικά με την Ελλάδα, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει παρέλευση της επιδημίας χωρίς οδυνηρές συνέπειες, τονίζει όμως ότι παραμένει ανήσυχος για τις επιπτώσεις των μέτρων του lockdown, εάν έχουν μεγάλη διάρκεια.

«Εθνικός Κήρυξ»: Κύριε Ιωαννίδη, κατ’ αρχήν ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα μοντέλα και οι καμπύλες του Covid-19 έχουν τόσες αποκλίσεις και αστοχίες μέχρι στιγμής;

Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης: Οι λόγοι είναι δυο: Ο πρώτος λόγος είναι ότι πολλά από τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε στα μαθηματικά μοντέλα έχουν αβεβαιότητα. Οι μετρήσεις δεν είναι αρκετά ασφαλείς και ακριβείς για να δώσουν σίγουρα αποτελέσματα. Επίσης, τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται σε υπολογισμούς για τις επιδημίες για να υπολογίσουν τελικό όγκο ενός επιδημιολογικού κύματος και τη θνησιμότητα (πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν), χρησιμοποιούν εκτιμήσεις που έχουν εκθέτες. Εάν μπει ένα λάθος στοιχείο σε μια εξίσωση με εκθέτες, τότε μπορεί να έχει αστρονομική διαφορά από την πραγματικότητα. Η έλλειψη ακρίβειας, ένα μικρό λάθος σε κάποια παράμετρο, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μεγάλη απόκλιση από το τι συμβαίνει πραγματικά.

«Ε.Κ.»: Ξεκινήσαμε με αυτήν την ερώτηση διότι είχαμε δει πριν από τρεις εβδομάδες μια έρευνα του Imperial College of London που έκανε λόγο για ανάγκη διατήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για έναν χρόνο και πλέον…

Δρ Ιωαννίδης: Οπως καταλαβαίνετε, αυτά είναι υπερβολές. Η αρχική πρόβλεψη που έγινε από τη συγκεκριμένη ομάδα στο Imperial College μιλούσε για πάνω από 2 εκατομμύρια νεκρούς στις ΗΠΑ και 500.000 στη Μεγάλη Βρετανία. Οι παράμετροι ήταν ανεδαφικές και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Διόρθωσαν κάποιες από τις παραμέτρους, προβλέποντας έναν πολύ μικρότερο αριθμό θανάτων.

«Ε.Κ.»: Το επιστημονικό άρθρο σας στο «Statnews», το οποίο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να βιώνουμε ένα «φιάσκο», προκάλεσε αντιδράσεις και θεωρήθηκε ότι ουσιαστικά αναιρείτε όλο το πλέγμα των μέτρων και ότι αμφισβητείτε την δυναμική της ίδιας της πανδημίας. Ποιο ήταν όμως το αληθινό μήνυμα αυτού του άρθρου;

Δρ Ιωαννίδης: Αυτό που έλεγε το συγκεκριμένο άρθρο είναι πως για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα πρέπει να έχουμε δεδομένα τα οποία είναι αξιόπιστα. Αρχικά κάνεις ό,τι μπορείς να κάνεις στα τυφλά και κλείνεις τα πάντα. Δεν πρέπει όμως να μείνεις σε αυτό. Αμέσως, οφείλεις να συγκεντρώσεις αξιόπιστα δεδομένα για να δεις ποιο είναι το επόμενο βήμα. Δεν μπορείς να παραμείνεις επ’ αόριστον σε κατάσταση lockdown. Μετά θα προκύψει ένας αριθμός θανάτων από τα παρελκόμενα των συνεπειών του lockdown, όπως είναι οι αυτοκτονίες ή τα εμφράγματα λόγω του στρες της ανεργίας και της έλλειψης απασχόλησης. Αυτό που είπα είναι ότι τα δεδομένα που έχουμε είναι αναξιόπιστα και θα μας οδηγούσαν σε λάθος βήματα στο μέλλον, αν δεν τα διορθώναμε ταχύτατα. Οι πιθανότητες που έδιναν για να πεθάνει κάποιος από τον Covid-19 ήταν εξωπραγματικές!

Ο ΠΟΥ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με ένα ποσοστό θανάτων επί των τεκμηριωμένα πασχόντων σε ποσοστό 3,4%. Δηλαδή, 1 στις 30 πιθανότητες να πεθάνεις αν μολυνθείς. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ίσως κάπου 10 έως 40 φορές μικρότερος γιατί η ίδια η πιθανότητα να έχεις κάνει τεστ και να είσαι διαπιστωμένος, εφόσον μολυνθείς, είναι και πάλι μικρή. Οι περισσότεροι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και να μην το παίρνουν είδηση, να μην έχουν συμπτώματα ή να έχουν συμπτώματα κοινής γρίπης και να μην έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί.
Η θέση αυτή έχει κατοχυρωθεί πλέον μέσω μελετών που έγιναν με τον τρόπο που πρότεινα, με αντιπροσωπευτικά δείγματα από τον ευρύτερο πληθυσμό. Στην Ισλανδία το 1% του πληθυσμού είχε μολυνθεί και σχεδόν κανένας δεν το έπαιρνε είδηση. Στην Ιταλία, η πόλη Vο ελέγχθηκε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου και το 3% των ατόμων είχαν μολυνθεί. Από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου ανακοινώθηκε εχθές μια εκτίμηση ότι ίσως ένα 20% του ιταλικού πληθυσμού έχει μολυνθεί. Ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ατόμων που έχουμε τεκμηριώσει τη λοίμωξη.
Αυτό σημαίνει, αφενός, ότι η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος αν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι πάρα πολύ μικρότερη απ’ ό,τι νομίζαμε αρχικά. Είχε επικρατήσει σχεδόν ότι αν κολλήσεις, θα πεθάνεις. Το ποσοστό θνητότητας εκτιμώ ότι θα είναι λίγο -αλλά όχι θεαματικά- μεγαλύτερο από την εποχική γρίπη. Ισως και μικρότερο. Αφετέρου, τα κρούσματα είναι πολύ συχνά, πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι βλέπουμε στα νούμερα που ανακοινώνονται. Δεν είναι παράδοξο, διότι, για παράδειγμα, η εποχική γρίπη πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο κρούσματα κάθε χρόνο και από μισό εκατομμύριο μέχρι και 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν. Δεν ελέγχονται όλοι αυτοί, μένουν σπίτι και περνάει. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, αυτό που είδαμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, τα χειρότερα περιστατικά.
Υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα και, επαναλαμβάνω, αυτό είναι καλό νέο, διότι σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται, δεν έχει πρόβλημα.

«Ε.Κ.»: Τα μηνύματα αυτά είναι αισιόδοξα, από την άλλη πλευρά όμως εμείς έχουμε μπροστά μας το παράδειγμα της Νέας Υόρκης, όπου επικρατούν συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία, ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι ξεφεύγουν. Πώς ερμηνεύετε λοιπόν το φαινόμενο της Νέας Υόρκης;

Δρ Ιωαννίδης: Η Νέα Υόρκη είναι ένα παράδειγμα αντίστοιχο της Ιταλίας σε συγκεκριμένες πόλεις. Το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται σε διαφορετική μορφή, με πολλές ομοιότητες. Η Νέα Υόρκη και λιγότερο λίγες ακόμα Πολιτείες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι το επιδημικό κύμα είναι οξύ. Ξαφνικά σου φέρνει μαζεμένα περιστατικά. Σε κάποια μέρη τα νοσοκομεία τον χειμώνα λειτουργούν πολύ κοντά σε πλήρη κάλυψη, ακόμη και σε φυσιολογικές συνθήκες. Συνέβαινε στην Ιταλία, αλλά και στη Νέα Υόρκη, όπου, ειδικά σε κάποιες περιοχές, τα νοσοκομεία θυμίζουν περιοχή πολέμου ακόμη και καθημερινά. Καλύπτουν περιοχές με πολλούς φτωχούς, παραμελημένους και περιθωριοποιημένους συνανθρώπους μας. Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Φανταστείτε να έρθει και το επιδημικό κύμα. Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Επίσης, συγκεκριμένες περιοχές έχουν μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και πολύ περισσότερες επαφές ατόμων σε μαζικές συναθροίσεις, σε χώρους που συγχρωτίζονται πολύ. Η Νέα Υόρκη είναι έτσι. Στην δε Ιταλία, η μεγαλύτερη θραύση έγινε στο Μπέργκαμο. Παράδειγμα ο αγώνας Αταλάντα – Βαλένθια, όπου το 1/3 της πόλης αγκαλιαζόταν και φιλιόταν για όλο το βράδυ μέχρι τα χαράματα. Εάν υπάρχει ένα τέτοιο υπόβαθρο έντονου συγχρωισμού, τότε έχουμε πιθανότητα για ένα τέτοιο επιδημικό κύμα.
Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι έγινε το ίδιο λάθος με την Ιταλία: Είναι λάθος να αρχίσεις να κάνεις μαζικές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη λοίμωξη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν δημιουργεί μεγάλα προβλήματα: Ως επί το πλείστον περνάς ένα κρύωμα, είσαι καταβεβλημένος, αλλά περνάει. Δεν πρέπει να εισάγεις κόσμο στα νοσοκομεία αν δεν το έχει ανάγκη, να τους διασωληνώνεις αν δεν το χρειάζονται. Είδαμε στην Ευρώπη να κρατάνε περιστατικά στο νοσοκομείο, να γεμίζει το νοσοκομείο και να δημιουργείται πρόβλημα με νοσοκομειακές λοιμώξεις. Μολύνθηκαν γιατροί. Αυτό φέρνει δευτερογενή προβλήματα, διότι αποσύρονται οι μολυσμένοι γιατροί και μειώνεται το διαθέσιμο προσωπικό. Νομίζω ότι έτσι έγινε και στη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν αντιστοιχίες ανάμεσα στη Λομβαρδία και τη Νέα Υόρκη, αλλά κάποιοι παράγοντες δεν είναι ακριβώς οι ίδιοι.

«Ε.Κ.»: Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες στην Ιταλία;

Δρ Ιωαννίδης: Στην Ιταλία υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι και πολλοί καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Αν δείτε τα δεδομένα από θανάτους, στους τρεις μήνες που πέρασαν πριν την έξαρση της πανδημίας υπήρχαν πολύ λίγοι σχετικά θάνατοι ηλικιωμένων από τη γρίπη σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο κορωνοϊός σάρωσε λοιπόν όλες τις ευπαθείς ομάδες που φέτος δεν σκότωσε η γρίπη. Ασφαλώς, και στη Νέα Υόρκη υπάρχουν καπνιστές και ηλικιωμένοι, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που έχουν κι άλλα θέματα υγείας. Πρέπει να δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά αυτών που πλήττονται. Βλέπεις περιοχές της Νέας Υόρκης να έχουν δυσπραγία οικονομική, άτομα χωρίς ιατρική ασφάλεια και φροντίδα υγείας που δεν πάνε στον γιατρό και έχουν χρόνια προβλήματα. Βλέπετε τη δυσλειτουργία. Η Αμερική, παρότι είναι υπερδύναμη, έχει πολλούς ανθρώπους που δεν τους πρόσεχε. Φοβάμαι ότι αυτός ο πληθυσμός θα πληγεί περισσότερο από αυτό το επιδημικό κύμα.

«Ε.Κ.»: Σε αντιδιαστολή με αυτούς τους αριθμούς, πώς εκτιμάτε την κατάσταση στην Ελλάδα;

Δρ Ιωαννίδης: Η Ελλάδα έχει μάλλον την τύχη να την προστατεύει το καλό της κλίμα και παρά τη λανθασμένη στρατηγική να μην γίνουν εκτεταμένα τεστ έχουμε αποφύγει τους μεγάλους αριθμούς νεκρών μέχρι τώρα, αν και ο αριθμός νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι διπλάσιος από ό,τι στο Τέξας και δεν είναι καλύτερος ούτε από τα υπόλοιπα κράτη της Βαλκανικής. Εστω και τώρα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ για να δούμε ποιοι είναι μολυσμένοι και ειδικά αυτούς να τους απομονώσουμε.
Είναι επιτακτικό επίσης όσο γίνεται πιο γρήγορα να εξετάσουμε πόσο συχνή είναι η μόλυνση σε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, 0,1%, 1%, 5%, ή 20%. Το κόστος για μια μελέτη 5.000 ατόμων είναι περίπου 50.000 ευρώ και διακυβεύουμε τεράστια καταστροφή της Ελλάδας, αν συνεχίσουμε με τυφλά μέτρα lockdown επί μακρόν.

Οπως δείξαμε σε μελέτη που δημοσιεύσαμε με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, κ. Χαριτίνη Σταυροπούλου, η οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα στοίχισε περίπου 3.000 ανθρώπινες ζωές τον χρόνο. Ενα μικρό κομμάτι μόνο ήταν οι περισσότερες αυτοκτονίες, το μεγαλύτερο ήταν χειροτέρευση της εξέλιξης σε συχνά νοσήματα όπως στεφανιαία νόσος. Δεν ανησυχώ για την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, πιστεύω ότι θα περάσει. Πιστεύω ότι οι θάνατοι τελικά θα είναι πολύ λιγότεροι από τους 1.000 θανάτους που συμβαίνουν από πνευμονία στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Ανησυχώ πολύ περισσότερο όμως από τις συνέπειες τυφλών μέτρων, την πιθανή καταστροφή μιας οικονομίας που το 25% του ΑΕΠ της στηρίζεται στον τουρισμό, και τις πολύ περισσότερες ζωές που μπορούν να χαθούν σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης.
Εύχομαι να αποφύγουμε τα χειρότερα και να δείξουμε πραότητα, ομοψυχία, αδελφοσύνη, καρτερία, και όχι πανικό.

«Ε.Κ.»: Βλέποντας στη Νέα Υόρκη αυτό το τεράστιο ποσοστό περιστατικών στις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, το ερώτημα είναι εάν υπάρχει περίπτωση να δούμε ανάλογα νούμερα και σε άλλες Πολιτείες που θεωρητικά η πανδημία δεν έχει χτυπήσει ακόμα.

Δρ Ιωαννίδης: Αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κάποιος με σιγουριά. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα δούμε τα σενάρια της Νέας Υόρκης σε άλλες Πολιτείες. Εκεί υπάρχουν λιγότερα κρούσματα και, μάλιστα, υπάρχει σαφής διαβάθμιση που πρέπει να σχετίζεται μάλλον και με το κλίμα. Για παράδειγμα, αν συγκρίνετε το Τέξας και την Καλιφόρνια με τη Νέα Υόρκη, για τα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό τους, είναι η μέρα με τη νύχτα. Η Λουζιάνα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα, πιθανότατα λόγω του Μάρτι Γκρας, όπου υπήρχε συγχρωτισμός με πολύ κόσμο που μολύνθηκε. Ομως ένα μικρό μέρος των νοσοκομείων τους παρουσιάζει προβλήματα. Ισως θα «κύκλωνα» την Λουιζιάνα και το Μίσιγκαν, ενώ στην Ουάσιγκτον λιγο πολύ είδαμε το κύμα μέχρι τώρα που φτάνει.
Επαναλαμβάνω, δεν νομίζω ότι θα φτάσουν σε επίπεδα Νέας Υόρκης, αλλά πρέπει να το παρακολουθούμε και να δούμε κάθε μέρα πού πηγαίνει. Εχω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, τελικά, ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ θα είναι μικρότερος από τον αριθμό θανάτων της γρίπης, που έχει κοστίσει φέτος 30.000 – 70.000 ζωές. Θα το δούμε. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν πιστεύω ότι τα νούμερα θα πλησιάσουν τις αρχικές προβλέψεις. Θα το παρακολουθούμε μέρα με την μέρα.

«Ε.Κ.»: Η κακή χρήση δεδομένων (data) πιστεύετε πως είναι από τους κύριους λόγους κακής διαχείρισης της πανδημίας, τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από την επιστημονική ηγεσία;

Δρ Ιωαννίδης: Το μεγάλο λάθος που έγινε σε πολλές χώρες είναι ότι δεν υπήρχε επιθετική χρήση τεστ από πολύ νωρίς.Οι χώρες οι οποίες έκαναν επιθετική προσέγγιση με τεστ και, ταυτόχρονα, έκαναν ιχνηλάτηση όλων των επαφών κάθε μολυσμένου ατόμου, είχαν καλά αποτελέσματα. Μιλάω για την Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη αλλά και τη Νότιο Κορέα, η οποία είχε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λόγω μιας θρησκευτικής αίρεσης, με έντονο συγχρωτισμό. Αυτές οι χώρες έκαναν επιθετική χρήση τεστ πολύ νωρίς. Απομόνωναν το κρούσμα, έψαχναν ποιος εκτέθηκε, έκαναν ελέγχους με αποτέλεσμα η οικονομία τους να είναι ανοικτή.
Οι περισσότερες χώρες έχασαν το παιχνίδι της πρώτης φάσης με τα λίγα περιστατικά, που θα πρέπει να τα πιάσεις. Αυτό έγινε και στις ΗΠΑ, όπου μείναμε πίσω στη χρήση τεστ, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ τώρα κάνουμε περισσότερα τεστ σε απόλυτο αριθμό, ακόμη και τώρα είναι χρήσιμο για να απομονώσεις τα περιστατικά, να μην μολύνουν άλλους. Η χρησιμότητα των τεστ είναι να βλέπεις τι γίνεται και να ξέρεις πού πηγαίνεις. Το να κλείνεις τα πάντα για καιρό είναι τυφλή λύση. Δεν μπορείς να τους κλείσεις όλους στα σπίτια τους για πάντα. Θες τη συνδρομή της επιστήμης για να προχωρήσεις. Πολλές χώρες αυτό δεν το έλαβαν υπόψη.

«Ε.Κ.»: Αν δεχτούμε ότι μας περιμένει και δεύτερο κύμα, θεωρείτε ότι μπορεί να είναι πιο ήπιο σε σχέση με το πρώτο;

Δρ Ιωαννίδης: Νομίζω ότι θα πρέπει να διδαχτούμε από το πρώτο κύμα, αν και δεν ξέρω σίγουρα ότι θα υπάρξει δεύτερο. Προς το παρόν είναι εικασία, αν και δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να επανέρχεται ο Covid-19 κάθε χειμώνα, χωρίς να αναφέρομαι στο πόσο έντονα θα επανέρχεται. Αλλοι γνωστοί κορωνοϊοί επανέρχονται κάθε χειμώνα. Είναι τέσσερις που γνωρίζουμε και επανεμφανίζονται κάθε χειμώνα, μολύνουν εκατομμύρια και σκοτώνουν κάποιες χιλιάδες. Δεν το παίρνουμε είδηση ποιος κορωνοϊός είναι ποιος, αφού, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, στη δεξαμενή τους, δεν μετριούνται μια – μια, όπως γίνεται φέτος με τόσο ψυχαναγκασμό με το νέο κορωνοϊό.
Εάν υπάρξει δεύτερο κύμα, ελπίζω να είμαστε προετοιμασμένοι, με περισσότερα τεστ και πιο μεγάλο επίπεδο ανοσίας. Αλλωστε, ο συνάδελφος, ο Μάικλ Λέβιτ από το Στάνφορντ, που έχει βραβευθεί με το Νόμπελ, εκτίμησε ότι υπήρχε κάποια διασταυρούμενη ανοσία του καινούργιου κορωνοϊού με τους παλιούς κορωνοϊούς και τώρα.
Σε ένα δεύτερο κύμα, τώρα που έχει εκτεθεί ο πληθυσμός, κάποια ανοσία θα υπάρχει. Θα έχουμε πλέον πιο ακριβή εικόνα ποια είναι η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος αν προσβληθεί. Θεωρώ ότι σύντομα θα το έχουμε αυτό. Θα είμαστε καλύτερα εφόσον κινηθούμε σωστά. Τότε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις συνέπειες αυτής της τυφλής αντίδρασης, που υπερίσχυσε στο πρώτο επιδημικό κύμα και μας έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση από χίλιες δυο πλευρές.

«Ε.Κ.»: Πάντως, πολλοί χρησιμοποίησαν επικοινωνιακά το άρθρο σας για να πουν ότι «ο Δρ Ιωαννίδης λέει βγείτε όλοι έξω» ή ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίσης πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Τι απαντάτε σε αυτό;

Δρ Ιωαννίδης: Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είπα κάτι τέτοιο. Η προσέγγισή μου ήταν σαφής: Για το επόμενο βήμα χρειαζόμαστε να έχουμε όσο γίνεται πιο αξιόπιστα δεδομένα. Τα αξιόπιστα δεδομένα προκύπτουν όταν έχεις καλή εικόνα του πληθυσμού που έχει μολυνθεί και τι πιθανότητα έχει να πεθάνει. Για να έχεις την πληροφορία αυτή, θες τυχαία δειγματοληψία από τον πληθυσμό. Φανταστείτε τη συλλογιστική μιας δημοσκόπησης, για να έχεις μια αντιπροσωπευτική εικόνα. Μια τέτοια τυχαία δειγματοληψία κάνουμε στη Σάντα Κλάρα, θα πάμε στο Λος Αντζελες και θα συνεχίσουμε σε άλλες περιοχές. Σε λίγες μέρες θα έχουμε μια εικόνα της θνητότητας, γνωρίζοντας τον αριθμό των μολύνσεων σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων. Θα συγκρίνουμε και τις περιοχές και θα δούμε τις διαφορές. Δεν μπορούμε να μείνουμε απλώς και τυφλά κλεισμένοι μέσα συνεχώς.
Σας παραπέμπω και σε εργασίες από σοβαρούς συναδέλφους, π.χ. από το Ροκφέλερ, που λένε ότι το lockdown με αυτήν την μορφή, εάν παραμείνει, ίσως κάνει κακό για την πορεία της επιδημίας, να μην επιτευχθεί δηλαδή η επιπέδωση της καμπύλης («flatten the curve»)αλλά η διεύρυνση της καμπύλης («broaden the curve»), παρατείνοντας το πρόβλημα.
Επίσης, είναι αμφίβολο αν μπορεί καν να εφαρμοστεί η τυφλή μαζική καραντίνα. Δεν είναι πιόνια οι άνθρωποι να τους πεις να μην κινούνται και να μείνουν ακίνητοι. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σε αναγκαία επαγγέλματα, που κυκλοφορούν. Επίσης, κάποιοι άλλοι θα βγουν να κάνουν διάφορα απαραίτητα πράγματα που δεν έχουν άλλον να τους βοηθήσει να τα κάνουν. Ακόμη και σε μια καραντίνα δρακόντειων μέτρων, η πιθανότητα να συνεχίζεται η μόλυνση δεν είναι αμελητέα. Κάποιες φορές, εάν αυτά τα άτομα που βγαίνουν έξω και μολύνονται μεταφέρουν τον ιό σε έναν κλειστό χώρο που συγχρωτίζονται με ηλικιωμένους, είναι η χειρότερη λύση. Είναι σαν να τους στήνεις στον τοίχο για να μολυνθούν.
Πρέπει να αποκτήσουμε τα δεδομένα και τότε θα έχουμε μια πιο ορθολογική εικόνα σχετικά με το πού θα πρέπει να παρατείνουμε τα μέτρα, πού να ανοίξουμε και πότε να ανοίξουμε. Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της επιδημίας. Εκεί που έχω μια απαισιοδοξία είναι ότι υπάρχει πανικός, τρομολαγνεία, μια αίσθηση παραφροσύνης, μια αίσθηση του εξεζητημένου που δεν βοηθάει σε τίποτα, καταστρέφει την λογική μας και την ψυχραιμία μας. Η λύση στο επόμενο βήμα εξαρτάται από τα δεδομένα, που μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε χώρα και περιοχή.

«Ε.Κ.»: Θα υπάρξουν και δηλώσεις ή «έρευνες» που να ωθούν προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, για να εξυπηρετήσουν κάποια πολιτική ατζέντα; Τι πρέπει να προσέξει το κοινό;

Δρ Ιωαννίδης: Δεν γνωρίζω για τέτοιες «έρευνες». Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλαβαίνετε, σε τέτοιες συνθήκες διακυβεύονται πολλά πράγματα σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και όσοι έχουν συμφεροντα αυτού του τύπου πιθανόν να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την έκβαση των πραγμάτων προς το συμφέρον τους. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως ο κορωνοϊός δεν είναι θεωρία συνωμοσίας ή κάτι κατασκευασμένο. Είναι ένας ιός από τους χιλιάδες που κυκλοφορούν και κάποιοι από αυτούς αναδύονται στο προσκήνιο κατά καιρούς. Πέρασε στον ανθρώπινο πληθυσμό.
Στο πλαίσιο της αναμπουμπούλας και κοινωνικής υστερίας όμως, πολλοί θα προσπαθήσουν να στηρίξουν τα συμφέροντά τους και μπορεί να προκύψει πρόβλημα, εάν τα συμφέροντα αυτά δεν ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες της ευρύτερης κοινωνίας.







Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Απριλίου 2020, 21:46:10 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Απριλίου 2020, 01:10:46
Απάντηση #189
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Εξαιρετική ανάλυση:

Giorgos Pappas
Παράθεση
April 6 at 8:53 PM

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 6 Απριλίου 2020: πού βρισκόμαστε, και ένα σχεδίασμα εξόδου για την επόμενη ημέρα
1, Μήπως είναι νωρίς για συζήτηση εξόδου; Όχι, στην Ελλάδα οι αριθμοί ισοοροπούν, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι σταθεροί εδώ και μέρες, και στο 1/3 των προβλεπόμενων κλινών ΜΕΘ για την πανδημία και 1/9 των συνολικών ΜΕΘ, τα κρούσματα αυξάνονται βραδέως, εκτεταμένες περιοχές της χώρας παραμένουν χωρίς μείζονα διασπορά στην κοινότητα. Δεν είναι ακόμη η ώρα να αρθούν περιορισμοί, ειδικά εν όψει εορτών και εξαιτίας πιθανού εφησυχασμού, αλλά φως προφανώς και υπάρχει, ακόμη κι αν υπάρχουν μικρο-απορρυθμίσεις στα στατιστικά τις επόμενες ημέρες, πχ από κρούσματα σε παλιννοστούντες ή δομές όλων των ειδών.

2. Τι δεν ξέρουμε για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα; το σημαντικότερο άγνωστο είναι η συμπεριφορά του ιου στις υψηλές θερμοκρασίες, οφείλουμε λοιπόν να προετοιμαζόμαστε σα να θεωρούμε δεδομένο ότι ο ιος θα μείνει.

3. Τι θέλουμε για να προχωρήσουμε σε προοδευτικές άρσεις απαγορεύσεων; Να ξέρουμε περισσότερα για τον ιο και την αντιμετώπισή του. Θα ξέρουμε σύντομα; Θεωρώ πως στα τέλη αυτού του μήνα θα γνωρίζουμε αν μπορεί να παίξει προληπτικό ρόλο η υδροξυχλωροκίνη και αν μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε πρώιμα στάδια (όχι μόνο αυτή, αλλά και άλλες ουσίες όπως ίσως το Ιαπωνικό favipinavir- για πρώιμα στάδια πάντα). Θα γνωρίζουμε επίσης περισσότερα για το πότε να παρέμβουμε σε νοσηλευόμενους που κινδυνεύουν να εξελιχθούν άσχημα από αυτή την περιβόητη ανοσολογική απορρύθμιση, το cytokine storm (και πώς θα τους αναγνωρίζουμε πρώιμα). Και θεωρώ πως τουλάχιστον δυο μονοκλωνικά αντισώματα, το tocilizumab και ίσως το leronlimab, θα διορθώνουν αυτούς τους ασθενείς, αποσοβώντας την εξελιξη σε αναπνευστική δυσχέρεια. Σκεφτείτε πόσα ξέραμε πριν ένα μήνα (δείτε πόσο απαρχαιωμένο μοιάζει το άρθρο για τα Εμβόλια και τις Θεραπευτικές Προσεγγίσεις που είχα γράψει στο Amagi τις 9 Μαρτίου, αν και περιλαμβάνει τις ουσίες που μας απασχολούν όλες), σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν καλύτερες δοκιμές ανά τον κόσμο σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, και ο ορίζοντάς τους είναι ουσιαστικά 14, άντε 21 ημέρες, εκεί σου δίνουν αποτέλεσμα.

4. Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ασφαλή άρση των περιορισμών στην Ελλάδα; Η χώρα έχει ένα εγγενές γεωγραφικό πλεονέκτημα, και μια επίκτητη (επιτυχία πολιτείας και πολιτών) επιδημιολογική αρετή: Υπάρχουν άφθονα γεωγραφικά τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν απομονωμένα. Και υπάρχουν άφθονα γεωγραφικά τμήματα στα οποία έχουμε κανένα ή λιγότερα από 4-5 τεκμηριωμένα κρούσματα (παρένθεση εδώ: θα μου πεις, μπορεί να έχει όμως αδιάγνωστα κρούσματα στην κοινότητα, θα σου πω ότι νομοτελειακά αν έχεις τέτοια θα εμφανίσεις και σοβαρό περιστατικό που θα διαγνωστεί. Άρα το θεωρητικό "μηδέν κρούσματα" είναι και πρακτικό "μηδέν κρούσματα" ) . Αν λοιπόν σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές (θέλετε στην Θάσο; την Θεσπρωτία; την Φωκίδα; την Ευρυτανία; ακόμη πχ και τα Ιωάννινα που έχουν μέρες να δηλώσουν νέο κρούσμα) το επόμενο 15ημερο συνεχιστεί η επιδημιολογική ησυχία, μπορούμε να ξεκινήσουμε από αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα πειραματικά: Πότε; 25 Απριλίου πχ, να περάσει και ο δυνητικά απορρυθμιστικός σκόπελος των εορτών.

5. Έστω λοιπόν ότι ανοίγουμε, δοκιμαστικά, το Νομό Ιωαννίνων, κι άλλους 4-5 ανά την επικράτεια που πληρούν κριτήρια επιδημιολογικής σιγής. Τι ανοίγουμε; Όχι τα σχολεία (όπου γίνεται μέσω ολιγοσυμπτωματικών φορέων ώσμωση του επιδημιολογικού στάτους διαφόρων οικογενειών και ευνοείται η εξάπλωση), όχι χώρους συνάθροισης ηλικιωμένων (περιλαμβανομένων ξέρετε ποιων). Ανοίγεις όμως τα εμπορικά καταστήματα, με αυστηρούς όρους ως προς τον αριθμό ατόμων που εισέρχονται, και με υποχρεωτική μάσκα σε κλειστό χώρο. Το αν θα παρέχει την μάσκα ο καταστηματάρχης ή θα την έχει ο πελάτης είναι λογιστική λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο πλάνο. Ανοίγεις εστίαση αλλά όχι καθημένων (μην γίνουμε Σουηδία), δεν ανοίγεις μπαρ/ καφετέριες, δεν ανοίγεις γυμναστήρια, δεν ανοίγεις αθλητικές εκδηλώσεις (παρεμπιπτόντως αυτό το ανέκδοτο της FIFA/ UEFA που θέλουν να τελειώσουν τις σεζόν πρέπει να λήξει κάποτε), δεν επιτρέπεις ακόμη συναθροίσεις πολλών, δεν χαλαρώνεις τα μέτρα σε γηροκομεία και αντίστοιχα, εφαρμόζεις μέτρα αυστηρά σε δομές όλων των ειδών. Χαλαρώνεις την δυνατότητα κυκλοφορίας, εξηγώντας στον κόσμο ότι αν θέλει να συνωστισθεί στον παραλίμνιο (στα Γιάννενα αντίστοιχο της παραλιακής Θεσσαλονίκης) θα το κάνει με μάσκα, ακόμη και σε ανοιχτό χώρο. Ειδικά για κάθε περιοχή υπάρχουν αρμόδιοι (η πολιτική προστασία, η περιφέρεια, ο δήμος) που μπορούν να κρίνουν ποιοι τόποι είναι επικίνδυνοι συνωστισμού. Τι δεν επιτρέπεις περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο; την είσοδο στο νομό. Προφανώς θα υπάρξουν επαγγελματίες που πρέπει να μετακινούνται, αλλά ακόμη και σε έναν μεγάλο νομό όπως των Ιωαννίνων, πέντε δρόμοι εισόδου είναι (αεροπορικές πτήσεις όχι φυσικά, και στη περίπτωση της Θεσπρωτίας ή νησιών, όχι ελλιμενισμοί ατόμων, μόνο αγαθών), αυστηρός αστυνομικός έλεγχος για το ποιος μπαίνει και πού ήταν (μην αρχίσουμε με τα προσωπικά δεδομένα τώρα, άμα έχεις παράνομη σχέση εκτός νομού, σύνερθε). Αδειοδότηση συγκεκριμένη για όσους μπαίνουν, προγραμματισμός τύπου 13033 αν θες, εδώ έχουμε πετύχει δυσκολότερα τον τελευταίο μήνα. Έχει προηγηθεί επιθετική καμπάνια το ερχόμενο 20ημερο που εξηγεί στους πολίτες τι να προσέχουν, στους ηλικιωμένους ότι δεν πρέπει να βγουν, σε όλους ότι η χαλάρωση δεν σημαίνει ξεσάλωμα, και ότι τα υγειονομικά μέτρα απολύμανσης δεν είναι κακό να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, κι ας μοιάσουμε και λίγο του ντετέκτιβ Μονκ.

6. Τι πρέπει να κάνουμε με το που ανοίγει μια περιοχή; Να παρακολουθήσουμε εντατικά τη νόσο σε αυτή την περιοχή για 10-14 ημέρες. Πώς; Φτιάχνοντας οργανωμένο ειδικό αστικό κέντρο αναφοράς για άτομα με συμπτώματα, με εργαστηριακό έλεγχο σε όποιον εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικού, αλλά και με δειγματοληπτικό έλεγχο σε ασυμπτωματικούς. Εδώ χρειάζονται τα τεστ. Και με ταχεία ιχνηλάτηση ή και άρση της χαλάρωσης, με το παραμικρό σημάδι εμφάνισης της νόσου στην κοινότητα, οπότε χρειάζεσαι και επιδημιολογική ομάδα να αποσταλεί ή εκπαιδευθεί τοπικά. Αν σε 14 ημέρες δεν έχεις κρούσμα, έχεις πετύχει. Χαλαρώνεις κι άλλο; Εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και του κόσμου εκείνη την στιγμή, φτάνουμε στις 10 Μαΐου έτσι. Τα σχολεία είπαμε, Σεπτέμβριο. Τις παραλίες ας τις δούμε τον Ιούνιο. Τι άλλο χρειάζεσαι στο ενδιάμεσο; Εγρήγορση και μάσκες και αντισηπτικά και γάντια σε διάχυση στην κοινότητα και προφανώς σε αγορανομικό έλεγχο. Θα δώσεις προληπτικά φάρμακα στον γενικό πληθυσμό προληπτικά; Όχι. Είναι εξαιρετικά απίθανο να αποδειχθεί ωφέλιμο. Για το αν πρέπει να πάρουν ευαίσθητες/ εκτεθειμένες ομάδες προληπτική αγωγή, θα έχει απαντηθεί μέχρι τέλη Απριλίου.

7. Θα υπάρξουν ατυχήματα; Προφανώς, άλλωστε φτάνει ένας ασυνείδητος (ή μια τρύπα στα όσα ανέφερα προηγουμένως, ένα ψευδώς αρνητικό τεστ, ένας ανεπαρκής δημόσιος λειτουργός, ένας ασυνείδητος ιδιώτης συνάδελφος) για να διασπείρει τοπικά νόσο, ενίοτε με απορρυθμιστικά αποτελέσματα. Το πείραμα μπορεί να πετύχει σε 4 από τις 5 περιοχές και να εμφανίσεις πολλά κρούσματα στην 5η. Φτάνεις όμως στις 10 Μαϊου να συζητάς το άνοιγμα κι άλλων περιοχών, όπου θα έχει στο επιπρόσθετο αυτό διάστημα μηδενίσει ο αριθμός κρουσμάτων, έχοντας κι άλλη γνώση από την εμπειρία στις πρώτες περιοχές, αλλά έχοντας κι ακόμη περισσότερη επιστημονική γνώση. Με απαραίτητη προϋπόθεση πάντα τον περιορισμό των μετακινήσεων για κάθε συγκεκριμένη περιοχή (κι αν Ιωάννινα και Θεσπρωτία πχ "καθαρίσουν" ταυτόχρονα, μπορούν να συγχωνευτούν ως περιοχές και να θεωρηθούν μία περιοχή όσον αφορά τις μετακινήσεις).

8. Υπάρχουν αγκάθια; Ναι, το συγκεκριμένο μοντέλο καταργεί τον τουρισμό. Αλλά αυτό είναι μια συζήτηση που θα γίνει τον Ιούνιο, και θα εξαρτηθεί κυρίως από τις διεθνείς τάσεις της πανδημίας. Δεύτερο αγκάθι: πότε αυτό το μοντέλο θα μπορέσει να επεκταθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα; Θεωρώ ότι εδώ, υπό άριστες συνθήκες, πριν τις 25 Μαΐου, δεν θα το συζητήσουμε.

9. Το συγκεκριμένο προσχέδιο δεν σκοπεύει να αποκοιμήσει κανέναν, απαιτείται τουλάχιστον ένα 15ημερο ακόμη αυστηρής συμμόρφωσης, και απαιτείται υψηλή αίσθηση ατομικής ευθύνης ΟΤΑΝ ανοίξουμε. Είναι ελλιπέστατο και στην διάθεσή σας για προτάσεις και σχολιασμό (αλλά όχι σε πολιτικολογία). Έχει κατατεθεί σε αρμόδια όργανα και θα κατατεθεί σε αγγλόφωνη μορφή προς δημοσίευση αναλυτικότερο.

11. Για να μην θεωρηθώ απρόσκλητος και "παντογνώστης", ασχολούμαι με επιδημικά μοντέλα και την ετοιμότητα για αυτά από 15 ετίας, και μέρος του βιογραφικού μου βρίσκεται εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

12. Η εικόνα οφείλουμε να γνωρίζουμε από πού είναι, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους

9 Απριλίου 2020, 20:25:44
Απάντηση #190
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2020, 20:28:24 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Απριλίου 2020, 01:02:35
Απάντηση #191
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από τα πρώτα πράγματα που μας μάθανε ως Φοιτητές Ιατρικής στο Lund της Σουηδίας είναι ότι η πιο θανατηφόρα ασθένεια είναι η φτώχεια (η οικονομική ανέχεια). Η ανεργία π.χ. σκοτώνει στην κυριολεξία.

Είναι ορατός ο κίνδυνος, τα έτη ζωής (το τονίζω τα έτη ζωής ) που θα χάσουμε λόγω της οικονομικής κρίσης που θα έλθει μετά την πανδημία να είναι πολύ περισσότερα από τα έτη ζωής που θα χάσουμε από τον Κορονοϊό.

Π.χ. το προσδόκιμο επιβίωσης του μέσου Έλληνα άντρα είναι 79 έτη. Αν λόγω κοροναϊού φύγει από την ζωή στα 77 έτη, χάνουμε, 2 έτη ζωής.

Αν ένας 55αρης μείνει άνεργος από την οικονομική κρίση που θα επέλθει μετά το lockdown, η ανεργία από μόνη της μπορεί να είναι ο βασικός παράγοντας που μπορεί να του προκαλέσει ένα θανατηφόρο Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου στα π.χ. 57 του χρόνια. Και τότε τα χαμένα έτη ζωής είναι 79 - 57 = 22

(Δεν κάνω κριτική στην Κυβέρνηση της Ελλάδας. Ίσα ίσα που πιστεύω ότι το παλεύει συντεταγμένα και όσο πιο καλά μπορεί. Απλά τολμώ να εκφράσω δημοσίως κάποιες σκέψεις μου, που νομίζω ότι είναι η βασική εξήγηση για την κάπως διαφοροποιημένη στάση της Σουηδίας).
 
Being unemployed in your 50s and early 60s may raise heart-attack risk by a similar magnitude as smoking, findings suggest.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Recessions and health: the long-term health consequences of responses to the coronavirus.

«(...)Quantitatively, Janke et al. estimate that a 1% fall in employment leads to a 2% increase in the prevalence of chronic illness» …

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Απριλίου 2020, 09:43:21 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Απριλίου 2020, 10:36:50
Απάντηση #192
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Εγώ θα ήθελα να παραθέσω, πέρα από θεωρίες συνωμοσίας και τι θα έπρεπε να γίνει, μια μικρή παρατήρηση.Όλοι αυτοί οι 90άρηδες που κατέληξαν στα νοσοκομεία και προσμετρώνται στα θύματα από τον ιό αν δεν γίνονταν αυτός ο ντόρος θα είχαν φτάσει ποτέ στα νοσοκομεία;Στα είκοσι χρόνια που ασκώ την ιατρική δεν θυμάμαι να ήθελε ποτέ το περιβάλλον του ασθενούς να καταλήξει  στο νοσοκομείο ο άνθρωπός τους γνωρίζοντας ότι ή θα τσακωθούν με τον ειδικευόμενο που χαλαρά θα πει τι μας τον φέρατε τον παππού και γενικά ότι θα είναι απαξιωτική η αντιμετώπιση.Τι γίνεται ρε παιδιά όλοι υψηλοσυνταξιούχοι ήταν ή γίναμε Μονεγάσκοι;

11 Απριλίου 2020, 09:43:42
Απάντηση #193
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11-04-2020  in.gr
Του Παναγιώτη Σωτήρη.


Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έρχονται να μας θυμίσουν ότι μπροστά στην πανδημία μετράει και η κοινωνική ανισότητα.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν γίνει το επίκεντρο της πανδημίας του νέου κοροναϊού, μια σειρά από επιπλέον στοιχεία έρχονται στο φως και μας θυμίζουν ότι η υγεία έχει να κάνει και με την κοινωνική κατάσταση και θέση και ότι δυστυχώς οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι απέναντι στην αρρώστια.

Ενώ στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό των θυμάτων από COVID-19 που είναι κάτω των 65 είναι σχετικά μικρό, στις ΗΠΑ εμφανίζεται, σε ορισμένες περιοχές, υψηλότερο συγκριτικά ποσοστό θανάτων σε ανθρώπους κάτω των 65.

Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο καθηγητής Τζων Ιωαννίδης, σε συνεργασία με την Cathrine Axfors και τη Δέσποινα Κοντοπούλου-Ιωαννίδη, ενώ στις περισσότερες χώρες το ποσοστό των θανάτων σε ασθενείς με ηλικία κάτω των 65 είναι από 3-9%, στη Λουιζιάνα ήταν 29,2%, στο Μίσιγκαν 27,7% και στη Νέα Υόρκη 29,9%. Το ποσοστό αυτό σε μικρό βαθμό ερμηνεύεται από το γεγονός ότι σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό των ανθρώπων κάτω των 65 είναι συγκριτικά μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες περιοχές. Αντίστοιχα, αυξημένα εμφανίζονται και τα ποσοστά των θανάτων σε ασθενείς με ηλικία κάτω των 40 ετών στις συγκεκριμένες αμερικανικές περιοχές. Η Νέα Υόρκη μάλιστα εμφανίζει να έχει τον πιο μεγάλο κίνδυνο θανάτου από το νέο κοροναϊό για ανθρώπους με ηλικία κάτω των 65.

Αυτά βέβαια συνδέονται και με τα ποσοστά υποκείμενων νοσημάτων. Με βάση τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης το 79,7% των θυμάτων είχε τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Στον πίνακα που παραθέτουν και που ανανεώνεται διαρκώς δίνουν και στοιχεία για τα  υποκείμενα νοσήματα. Διαμορφώνεται μια εικόνα που και για τις ηλικίες κάτω των 65 εμφανίζουν και υψηλά σχετικά ποσοστά ύπαρξης κάποιου άλλου προβλήματος υγείας (υπέρταση, διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, ΧΑΠ, καρκίνος κ.ά.).

 

Τα αυξημένα θύματα ανάμεσα στους αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους
Μια άλλη ιδιαιτερότητα της πανδημίας στις ΗΠΑ και ειδικά στη Νέα Υόρκη είναι η ύπαρξη αυξημένων θυμάτων ανάμεσα στους ισπανόφωνους και τους αφροαμερικανούς. Ενώ οι ισπανόφωνοι αποτελούν το 29% του πληθυσμού της πόλης έχουν το 34% των θυμάτων. Αντίστοιχα, οι αφροαμερικανοί αποτελούν το 22% του πληθυσμού της πόλης αλλά έχουν το 28% των θυμάτων.

Στην Πολιτεία της Λουιζιάνα, άλλη μια περιοχή με αυξημένα ποσοστά θανάτων κάτω των 65, η πλειοψηφία των θανάτων είναι στη Νέα Ορλεάνη όπου οι αφροαμερικανοί αποτελούν το 60% του πληθυσμού, αλλά έχουν και το 70% των θυμάτων. Αντίστοιχα, στην Πολιτεία του Μίσιγκαν, το Ντιτρόιτ, όπου σχεδόν το 80% του πληθυσμού είναι αφροαμερικανοί, έχει και το 40% των συνολικών θανάτων από τον κοροναϊό στην Πολιτεία.

Στο Σικάγο οι αφροαμερικανοί αντιπροσωπεύουν το 30% των κατοίκων της πόλης αλλά και το 70% των κρουσμάτων και το 72% των θυμάτων.

Το τίμημα της ανισότητας
Ένας τρόπος να κατανοήσουμε αυτές τις ανισότητες είναι να σκεφτούμε τις κοινωνικές ανισότητες που αντιπροσωπεύουν.

Οι αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ανήκουν στην εργατική τάξη ή να είναι φτωχοί σε σχέση με τους λευκούς.

Είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να είναι εργαζόμενοι στους κλάδους της «πρώτης γραμμής», αυτούς που συνεχίζουν να λειτουργούν στη διάρκεια της κρίσης και να μην μπορούν να «μείνουν σπίτι».

Στη Νέα Υόρκη μια έρευνα υπολόγισε ότι το 75% των εργαζομένων της «πρώτης γραμμής» – υπάλληλοι σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, οδηγοί λεωφορείων και συρμών του μετρό, επιστάτες και προσωπικό στη φροντίδα παιδιών – ανήκουν σε μειονότητες.

Το 60% των εργαζομένων σε υπηρεσίες καθαριότητας είναι ισπανόφωνοι και το 40% των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς είναι αφροαμερικανοί.

Μια ανάλυση που έγινε ως προς τη συσχέτιση ανάμεσα σε ταχυδρομικούς κωδικούς και ποσοστά θετικών δειγμάτων στον ιό, έδειξε ότι οι 19 από τις 20 γειτονιές με τα λιγότερα θετικά δείγματα ήταν στις πιο εύπορες περιοχές της πόλης.

Στη Νέα Υόρκη οι πιο μεγάλες συγκεντρώσεις κρουσμάτων και θυμάτων είναι κατεξοχήν σε περιοχές της εργατικής τάξης και με ισχυρή παρουσία μεταναστευτικού πληθυσμού.

Μια σειρά πυκνοκατοικημένες γειτονιές στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, με περίπου 600.000 κατοίκους είχαν την Τετάρτη 7260 κρούσματα. Συγκριτικά το Μανχάταν, με σχεδόν τριπλάσιο πληθυσμό είχε 10860 κρούσματα.


Η φτώχεια σκοτώνει
Οι φτωχότεροι άνθρωποι σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη είναι πιθανό να πρέπει να εργάζονται, ακόμη και με δύσκολες συνθήκες, να μην μπορούν να «μείνουν σπίτι» και άρα να είναι πιο εκτεθειμένοι.

Ζουν σε πιο μαζικές συνθήκες από ό,τι τα πιο εύπορα στρώματα. Τα σπίτια τους είναι μικρότερα και ο συνολικός αριθμός των ενοίκων των κτιρίων είναι μεγαλύτερος, ενώ χρησιμοποιούν πιο συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή πιο συχνά πρέπει να στηθούν σε μια ουρά για να προμηθευτούν βασικά είδη.

Συχνά τα σπίτια δεν είναι «νοικοκυριά», καθώς μπορεί να συγκατοικούν τρείς ή τέσσερις εργαζόμενες/οι, που δεν μπορούν να αντέξουν μόνοι το ενοίκιο ενός διαμερίσματος.

Η διατροφή τους είναι χειρότερη, εργάζονται πολλές ώρες, το στρες που υφίστανται είναι μεγαλύτερο, όπως και η πιθανότητα παράλληλων προβλημάτων υγείας, και αυτό τους κάνει πιο ευάλωτους ακόμη και όταν δεν είναι μεγάλης ηλικίας.

Η πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας δεν είναι πλήρης και δεν συγκρίνεται με την καθολική κάλυψη που προσφέρουν τα συστήματα υγεία στην Ευρώπη.

Εάν έχουν συμπτώματα και χρειαστεί να νοσηλευτούν, θα βρουν χειρότερες συνθήκες, συνωστισμό και πιθανώς αυτό να οδηγήσει και σε επιδείνωση της κατάστασής του.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Απριλίου 2020, 10:09:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Απριλίου 2020, 10:12:43
Απάντηση #194
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
29038 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Απριλίου 2020, 01:44:56
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
6386 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαρτίου 2020, 16:59:28
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8017 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαρτίου 2020, 01:17:12
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
65094 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2020, 23:47:55
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
4415 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Δεκεμβρίου 2020, 20:10:20
από Argirios Argiriou