ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Κορονοϊός ( COVID-19 )
Argirios Argiriou:
Ταυτόχρονα, βέβαια με το σωστό, κατά την γνώμη μου, σχόλιο του Καρδιολόγου Χρήστου Ντέλλου, πιο πάνω, έχουμε στις 22/04/2020, το επίσης σωστό κατά την γνώμη μου, σχόλιο του κ. Τσιόδρα. Όπως βλέπετε οι διαφορές μεταξύ Τσιόδρα και Ιωαννίδη δεν είναι αγεφύρωτες :
22/04/2020
Μπορεί σήμερα να μην καταγράφηκε κανένας θάνατος από κορονοϊό στη χώρα μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε οσον αφορά την διασπορά της επιδημίας.
Ο Σ. Τσιόδρας στην νέα ενημέρωση που έγινε σήμερα από το υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι είναι αδύνατο να σβήσει η επιδημία όταν υπάρχουν πολλές εστίες παντού και σε πολλές χώρες.
Παράλλλα τόνισε πως οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε επάνοδο της επιδημίας.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θέλει πολύ προσοχή ωστε να πεις οτι μηδένισα την επιδημία. Οσο μάλιστα θα χαλαρώνουν τα μέτρα θα υπάρξουν ευκαιρίες διασποράς από όσους μπορει να είχαν συμπτώματα και δεν τα πρόσεξαν ή από τους ασυμπτωματικούς.
Ειναι αδύνατον να μην εκτεθούμε στον ιό, παρα πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να απομονωθούμε και να μην έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο, και αυτό δεν γίνεται.
Σταδιακά θα εκτεθούμε στον ιό, αυτό που αποφύγαμε ειναι να εκτεθούμε ολοι μαζί.Είναι αδύνατο να μείνεις κλεισμένος περιμένοντας πότε θα φτιαχθεί ένα εμβόλιο που μπορεί τελικά να μην ειναι αποτελεσματικό, πρέπει να ειμαστε προσεκτικοί χρησιμοποιώντας την επιστήμη και την υγεία. Ετσι πορευτήκαμε και έτσι θα πορευτούμε»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Διαλέγω επιλεκτικά σχόλια από συζήτηση που ξέσπασε σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 23/04/2020 ξεκινώντας από την παραπάνω δήλωση του κ. Τσιόδρα:
- Το επιχείρημα περί οικονομιών που ανακάμπτουν κ ζωών που δεν γυρίζουν ακούγεται ενδιαφέρον. Έχω απορία αν το συμμερίζονται οι συγγενείς των 3.000 επιπλέον νεκρών το χρόνο που είχαμε στη χώρα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ή αν θα το συμμερίζονται οι γονείς που θα μείνουν άνεργοι και αύριο δε θα έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους.
Το νούμερο που αναφέρω είναι αποτέλεσμα δημοσίευσης σε ένα απ τα καλύτερα περιοδικά δημόσιας υγείας. Αν κατηγορηθώ εγώ για συναισθηματισμό, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ γιατί δεν είναι εξίσου άστοχη και βασισμένη στο συναίσθημα η αναφορά σε γονείς, γιαγιάδες κ παππούδες μας που σώζουμε με την προσέγγιση του ελληνικού κράτους. Βέβαια δυστυχώς καταλήγουμε πλέον να ακούμε ότι τελικά όλοι θα κολλήσουμε, άρα μάλλον οι ζωές δε θα σωθούν αλλά απλά θα παραταθούν για μερικούς μήνες.
Ένα κράτος σαφώς δε μπορεί να λειτουργεί με σχεδιασμό παρόντος, είναι λυπηρό να το αποδεχόμαστε αυτό. Δεν πρέπει όλες οι ενέργειες να σταθμίζονται με βάση το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.
Σε ένα χρόνο ελπίζω να είμαστε όλοι εδώ. Και αν τελικά όλοι κολλήσουν όπως λέει ο καθηγητής και συνεπώς θάνατοι δεν αποτραπούν και η ανεργία έχει εκτοξευτεί, να δω ποιοι ακόμη θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα ίδια με τώρα.
- ( και το πιο εύστοχο σχόλιο από όλα σχετικά με τις διαφορετικές ( ; ) προσεγγίσεις του Ιωαννίδη από τον Τσιόδρα ) :
Η διαφορά του μάχιμου κλινικού ιατρού από τον επιστήμονα επιδημιολόγο που παρατηρεί το φαινόμενο στο γραφείο. Ο ένας στο καθημερινό desicion making σε αχαρτογράφητα νερά με πιθανό κόστος σε ζωές και ο άλλος μεγάλες (σωστές) κουβέντες εκ του ασφαλούς και μετα-ανάλυση δεδομένων. Και οι δύο χρήσιμοι αλλά με διαφορετικούς ρόλους. Ουσιαστικά αυτά που εξέφρασαν δεν βρίσκονται σε διαφωνία. Απλά ο ένας εκφράζει την επιστημονική θέση και είναι Τhinker ο άλλος είναι υποχρεωμένος να δράσει και να αποφασίσει συνεπώς είναι πραγματιστή και Doer.
Argirios Argiriou:
ΠΟΥ: Σχεδόν οι μισοί θάνατοι στην Ευρώπη από κορωνοϊό ήταν ασθενών σε οίκους ευγηρίας.
Περίπου οι μισοί ασθενείς με Covid-19 που έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη διέμεναν σε οίκους ευγηρίας, ανακοίνωσε σήμερα ΠΟΥ.
Ειδικότερα, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα για «πολύ ανησυχητικές εικόνες» σε ανθρώπους που βρίσκονται επί μακρόν σε μονάδες φορντίδας.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις χώρες της Ευρώπης, περίπου οι μισοί από όσους πέθαναν από κορωνοϊό διέμεναν σε μονάδες φροντίδας. Πρόκειται για απίστευτη ανθρώπινη τραγωδία τόνισε».
Αρκετές συγκλονιστικές ιστορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ αυξήθηκαν οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση εις βάρος των ηλικιωμένων, ( ???? ) οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ παράλληλα διενεργούνται σχετικές έρευνες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
pzogr:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈριξα μια ματιά από περιέργεια να δω ποιός είναι ο συνάδελφος κι έχει ένα ενδιαφέρον ότι ο τόπος κατοικίας του είναι (όπως δηλώνει στο facebook) το Δουβλίνο! Ελπίζω η Ελλάδα να μην υιοθετήσει αυτές τις πρακτικές του τύπου "ν'αρρωστήσουμε για να γιάνουμε" και έχοντας δει τις βαριές αμφοτερόπλευρες πνευμονίες ακόμα και στην "απλή γριπούλα" σε νέους υγιείς (μερικοί δεν είναι μαζί μας πλέον) δεν θα ήθελα εγώ ή η οικογένειά μου να δοκιμάσει αν τα γενετικά μας υλικά "ταιριάζουν" στον κορωνοϊό ή όχι και αναλόγως δεν θα ήθελα το ίδιο για τους συμπατριώτες μου. Σίγουρα δεν μπορούμε να τραβήξουμε το lockdown επ'άπειρον και πιστεύω ότι θα χαλαρώσουν τα μέτρα με προσεκτική επιτήρηση, αλλά αυτή η καραμέλα της ανοσίας αγέλης ενώ δεν ξέρουμε αν υπάρχει στ'αλήθεια ανοσία, σε ποιούς καταλείπεται και με ποιές προϋποθέσεις ειναι και λίγο κουραστική, τη στιγμή που ξέρουμε ότι πολλοί συνήθεις ιοί ανοσία δεν επάγουν και νοσείς ξανά και ξανά, αν έρθεις σε επαφή. Άλλωστε δεν βγαίνουν και τα νούμερα. Για την ανοσία αγέλης δεν θέλεις οπωσδήποτε >80%, ίσως και >90% του πληθυσμού; Πόσοι απ'αυτούς δεν είναι σε ακραίες ηλικίες ή με τα προβλήματα υγείας που αναφέρει ο συνάδελφος;
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο Παναγιώτης Λουμάκης, εργάζεται εδώ και μερικά χρόνια ως Γενικός Ιατρός στην Ιρλανδία. Νομίζω ότι όλες οι χώρες θα κινηθούν λίγο ή πολύ στα χνάρια που περιγράφει με πολύ εναργή τρόπο.
@pzogr: Έχουμε να προτείνουμε κάποια εναλλακτική;
--- Τέλος παράθεσης ---
Προς το παρόν σχεδόν όλες οι προηγμένες χώρες επέλεξαν το αυστηρό lockdown. Ασφαλώς όλες οι χώρες βιάζονται να το άρουν. Κι εγώ θα το ήθελα σαν σενάριο. Όχι όμως στο όνομα μιας αμφίβολης ανοσίας. Νομίζω ότι το ελληνικό πλάνο (που σε μένα φαίνεται λογικό) είναι η προοδευτική άρση με επιτήρηση. Αν αφαιρεθούν περιορισμοί και δεν παρατηρηθούν εξάρσεις, όλα θα πάνε καλά. Τα λεφτά έτσι κι αλλίως δεν μας φτάνουν για παρατεταμένη απομόνωση.
Από την άλλη, το σενάριο της ανοσίας αγέλης προϋποθέτει να αποδεχτούμε ότι ξαφνικά θα εξαφανιστεί από την Ελλάδα μια ολόκληρη πόλη μεγαλύτερη από την Κόρινθο πχ. (με τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη θνητότητα). Για τους ηλικιωμένους είναι 1/7; Κάτι λιγότερο; Και για όσους νοσήσουν και πάνε καλά θα είναι η "ήπια νόσος"; Ή θα είναι 2-3 εβδομάδες στο κρεβάτι και άλλες 2 εβδομάδες καραντίνα; Από όσους ξέρω να έχουν νοσήσει όλοι είχαν είτε την πλήρη εικόνα της γρίπης είτε αρχικά ήπια συμπτώματα (σαν κοινό κρυολόγημα) και μετά τη βαρειά εικόνα. Το ίδιο φαίνεται να λένε και οι καταγραφές από την Κίνα.
Άρα, δεν έχω - προσωπικά - απάντηση, μόνο προβληματισμό. Ούτε θεωρώ τον εαυτό μου κατάλληλο να προτείνει λύσεις. Απλά με ενοχλεί ένας επιστήμονας να απορρίπτει ως "ridiculous" (προφανώς λόγω άλλων σκοπιμοτήτων) τις άλλες απόψεις επειδή δεν στηρίζονται από δεδομένα, ενώ είναι προφανές πως ούτε η δική του άποψη έχει επαρκή τεκμηρίωση.
Argirios Argiriou:
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση