ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Κορονοϊός ( COVID-19 )

<< < (105/170) > >>

Argirios Argiriou:
some patients continue to experience symptoms related to COVID-19 after the acute phase of infection. There is currently no clearly delineated consensus definition for the condition: terminology has included “long COVID,” “post-COVID syndrome” and “post-acute COVID-19 syndrome.”
Persisting symptoms were defined by the presence at day 30 or day 60 of at least one of the following: weight loss ≥ 5%, severe dyspnea or asthenia, chest pain, palpitations, anosmia/ageusia, headache, cutaneous signs, arthralgia, myalgia, digestive disorders, fever or using sick leave.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
22/11/2020
I am an emergency and critical care physician. I had COVID-19 infection twice and I’m tired.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
25-11-2020 Εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας
Της Νατάσας Πολυγένη

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ, ΛΕΕΙ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΙΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΗ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ -ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ «ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της

Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο σειράς βίντεο «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ας συστηθούμε» που ετοιμάστηκαν για τη «Βραδιά του Ερευνητή». Μια συνέντευξη στην οποία ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλάει μεταξύ άλλων, για την πανδημία του κορονοϊού με ψυχραιμία, ενώ καυτηριάζει τον τρόπο παρουσίασης των εξελίξεων από τα μέσα ενημέρωσης, και ταυτόχρονα σχολιάζει και τον ρόλο των επιστημόνων, υπογραμμίζοντας ότι «οι ακαδημαϊκοί δεν είναι πολιτικοί. Πρέπει να είναι παρεμβατικοί αλλά ταυτόχρονα και πολύ προσεκτικοί. Το τελευταίο διάστημα η υπερπληροφόρηση για τον κορονοϊό και τα αντιφατικά μηνύματα μόνο κακό έκαναν. Γεμίσαμε από άχρηστη πληροφορία. Δεν πρέπει τα πάντα να αφορούν τον κόσμο. Η παρέμβαση πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να μην παρασύρει τον κόσμο».
Όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας από τα μέσα ενημέρωσης τόνισε: «Επέλεξα να μην εμφανίζομαι στα κανάλια ως μαϊδανός και προτίμησα να κάνω κάποιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που βλέπω με μεγάλη χαρά να αναπαράγονται στα μέσα επικοινωνίας και με μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Όλα όσα αναφέρω όμως είναι κατόπιν έρευνας. Δεν πρέπει να αφήνεις να περνούν τα γεγονότα και είναι σημαντικό να παρατηρείς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα; Είμαστε στην εκθετική φάση εξέλιξης της πανδημίας. Στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε είναι ότι κυκλοφόρησε για αρκετό καιρό ο ιός στην κοινότητα χωρίς έλεγχο και μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι ένας που πάσχει, μολύνει άλλους 2,5, αυτοί με τη σειρά τους μολύνουν περισσότερους άλλους κ.ο.κ.. Είναι όμως αυτό που περιμέναμε. Υπάρχει μια μετάλλαξη που κάνει τον ιό περισσότερο μεταδοτικό. Πρέπει όμως να διαγράψουμε από την καθημερινότητά μας και ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι όρους όπως «φονικός ιός», «κόκκινος συναγερμός» κ.α. Στην πραγματικότητα έχουμε πολλές μολύνσεις. Κάποιοι θα νοσήσουν σπίτια τους, κάποιοι θα μπουν στα νοσοκομεία και μερικοί από αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν και άλλα προβλήματα υγείας θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική. Ουσιαστικά όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μεταδοτικότητας και όχι της μεγάλης θνητότητας. Δεν είναι ένας ιός που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους. Ζούμε ηρωικές εποχές. Η αίσθησή μου, εφόσον εφαρμοστεί το αυστηρό απαγορευτικό, είναι πως θα έχουμε μείωση των μολύνσεων, και μετά μείωση των εισαγωγών και μετά μείωση των θανάτων περίπου. Έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμα και εμείς πρέπει να φροντίσουμε ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στα νοσοκομεία να έχει αυτή τη φροντίδα. Την καλύτερη φροντίδα στο σπίτι του με στήριξη από την πρωτοβάθμια υγεία και στα νοσοκομεία».
Ακόμη ο καθηγητής αναφέρθηκε στα μηνύματα που πρέπει να πάρουμε τόσο για να ξεπεράσουμε αυτό που συμβαίνει, όσο και για να προλάβουμε μια επόμενη πανδημία, προσθέτοντας: «Η πανδημία πρέπει να μας διδάξει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που έφεραν την πανδημία. Πρέπει να δούμε πώς θα κάνουμε τη ζωή μας πιο φυσική και ανθρώπινη, άρα να αλλάξουμε τη ζωή μας. Να αγωνιστούμε για μια ζωή χωρίς ρύπανση, κάπνισμα, πολέμους».
Τέλος, μίλησε και για τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός ερευνητής αλλά και για τη διαδρομή της Πνευμονολογικής Κλινικής Λάρισας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Συνέντευξη 46 λεπτών του Γιάννη Ιωαννίδη στις 19/11/2020.

Αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς.

Προσπαθώ να κάνω μια περίληψη:

Η συνολική θνητότητα από τον Κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 0,15%.

Όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάλογα με την ηλικία και ανάλογα με το αν αυτός που επιμολύνεται έχει και συνοδά νοσήματα.

Στο τμήμα του πληθυσμού κάτω των 70 ετών η θνητότητα είναι 0,03% αλλά όμως στους τρόφιμους των γηροκομείων μπορεί να είναι και 25% (ο αριθμός που λέει δεν ακούγεται καθαρά. Είναι στο 09:30 της συνέντευξης)

Περίπου 1 δις άνθρωποι στον Πλανήτη έχουν περάσει ή περνούν την λοίμωξη του Κοροναϊού. Για την Ελλάδα, αυτός ο αριθμός είναι το 5-12% του συνολικού πληθυσμού.

Κάθε χρόνο στον πλανήτη μας πεθαίνουν 300.000 – 700.00 άνθρωποι από την Γρίπη. ( Μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020 έχουν πεθάνει από κοροναϊό συνολικά περίπου 1.500.000 άνθρωποι).

Για το lockdown θεωρεί ότι δεν βοηθά και πολύ.  Συνιστά όμως την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής (απόσταση, πλύσιμο χεριών, μάσκα).

Επίσης ότι είναι σημαντικό να αυξήσουμε τα τεστ για κοροναϊό που κάνουμε, γιατί σε λίγο μπορεί να είναι αργά (αυτά τα λέει 19/11/2020). Επίσης ότι το προσωπικό που εργάζεται σε Γηροκομεία πρέπει να κάνει τεστ για κορονοϊό τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Λέει ότι ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Christakis έχει υπολογίσει ότι το κλείσιμο σχολείων στην Αμερική έχει στοιχίσει χαμένες ζωές !! (στο 30:55 της συνέντευξης) (για να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα πως).

Πάντως λέει ότι αν τα πράγματα πάνε εντελώς άσχημα στην Ελλάδα μπορεί να μιλούμε συνολικά για 20.000 χαμένες ζωές από το Covid.

Για τους Έλληνες επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό λέει ότι αντιστοιχούν στο περίπου 3% των Επιστημόνων της Γης! Και ότι αν αυτοί (μιλάμε για 200 – 250.000 ανθρώπους)  γυρνούσαν στην Ελλάδα η Ελλάδα θα γινόταν Πνευματική υπερδύναμη.

Στο τέλος της συνέντευξης ο Δημοσιογράφος τον ρωτά και για το τελευταίο του λογοτεχνικό βιβλίο (ο Γιάννης Ιωαννίδης γράφει και Λογοτεχνία) που έχει ως θέμα την Λογοκρισία.

Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης μιλά για την πανδημία στο LIVEMEDIA

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 22/11/2020

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΜΠΟΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ*

Η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 αποτελεί στις μέρες μας το σημαντικότερο ζήτημα για τη δημόσια υγεία με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία, στη λειτουργία των συστημάτων υγείας αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
 
Βρισκόμαστε περίπου ένα έτος μετά την αναγνώριση των πρώτων κρουσμάτων της λοίμωξης COVID-19, ενώ ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχέως με δραματικές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα. To προηγούμενο διάστημα υπήρξε μεγάλη πρόοδος σε επιστημονικό επίπεδο ως προς την αναγνώριση των κλινικών εκδηλώσεων, την κατανόηση των μηχανισμών πρόκλησης της νόσου αλλά και τις πιθανές θεραπευτικές παρεμβάσεις στην οξεία φάση της λοίμωξης. Eντούτοις, ο διαρκώς αυξανόμενoς αριθμός ασθενών που μολύνονται από τον SARS-CoV-2 καθιστά αναγκαία την καλύτερη κατανόηση και των μακροπρόθεσμων επιπλοκών από τη νόσο.
 
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που θα νοσήσει από COVID-19 (80% των νοσηλευόμενων ασθενών και 60% των ασθενών που θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ) επιβιώνει. Εντούτοις, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών αναφέρει παρατεινόμενα συμπτώματα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες ή ακόμα και πάνω από τρεις μήνες μετά την οξεία φάση της νόσου. Ο όρος «παρατεινόμενη» νόσος COVID (long COVID) περιγράφει την επιμονή των συμπτωμάτων ή την εμφάνιση νέων συμπτωμάτων σε μια ομάδα ασθενών που έχουν πλέον ξεπεράσει την οξεία φάση. Διαρκώς αυξανόμενα στοιχεία που προέρχονται από μαρτυρίες ασθενών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, αλλά και από επιστημονικές ανακοινώσεις, δηλώνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που κυμαίνεται από 40% έως και 80% βιώνει παρατεταμένα συμπτώματα για αρκετό διάστημα μετά τη νόσηση από COVID-19.
 
Οι ασθενείς που εμφανίζουν παρατεινόμενα συμπτώματα, οι αναφερόμενοι ως «long-COVID haulers» παρουσιάζουν μεγάλη ετερογένεια. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι οποίοι εμφάνισαν σοβαρές βλάβες σε διάφορα ζωτικά όργανα κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου αλλά και ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα, οι οποίοι όμως συνεχίζουν να παρουσιάζουν μια παρατεινόμενη «άτυπη» συμπτωματολογία, όπως παρατεταμένη κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση ή χρόνιο πόνο τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους για αρκετό διάστημα μετά την ανάρρωση.
 
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να αφορούν εκδηλώσεις από όλα τα συστήματα, επιβεβαιώνοντας ότι η νόσος COVID-19 αποτελεί ένα πολυσυστηματικό νόσημα. Τα κυριότερα εμμένοντα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα είναι η δύσπνοια και ο βήχας σε ποσοστό περίπου 40%, ενώ περίπου στους μισούς ασθενείς μπορεί να ανευρίσκονται διαταραχές στις απεικονιστικές εξετάσεις (στοιχεία ίνωσης στον πνεύμονα) ακόμα και τρεις μήνες μετά την οξεία φάση της νόσου. Από το καρδιαγγειακό σύστημα αναφέρονται αίσθημα παλμών και ταχυκαρδία σε περίπου 20% των ασθενών, ορθοστατική υπόταση, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί όψιμα να εμφανιστούν πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως μυοκαρδίτιδα. Από το νευρικό σύστημα η αγευσία και ανοσμία μπορούν να επιμείνουν για αρκετά μεγάλο διάστημα σε ένα 10% των ασθενών. Πολύ συχνότερες είναι οι διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών, ενώ δεν είναι σπάνια η εμφάνιση κεφαλαλγίας και ιλίγγων. Από το αιμοποιητικό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παρατηρηθεί εμμένουσα αύξηση των δεικτών φλεγμονής, αυξημένη πιθανότητα θρομβώσεων καθώς και πιθανή πυροδότηση ή έξαρση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Από τα λοιπά συστήματα έχει περιγραφεί τριχόπτωση, αλωπεκία, διαταραχές των ονύχων από το δέρμα, μυαλγίες, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση από το μυοσκελετικό σύστημα, καθώς και νεοεμφανιζόμενος σακχαρώδης διαβήτης και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D από το ενδοκρινικό σύστημα. Το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα μετά την οξεία λοίμωξη αποτελεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σε ένα 50% περίπου των ασθενών, το οποίο έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, στην ψυχική υγεία, στην παραγωγικότητα και στην ευζωία (well-being), ενώ δεν είναι σπάνιες οι διαταραχές από την ψυχική σφαίρα με συχνότερες την κατάθλιψη και τη διαταραχή άγχους.

Αν και η παθογένεση των παρατεινόμενων συμπτωμάτων μετά τη λοίμωξη COVID-19 παραμένει εν πολλοίς αδιευκρίνιστη, οι βλάβες οργάνων που εγκαταστάθηκαν κατά την οξεία λοίμωξη (π.χ. πνεύμονας), η ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος, η πυροδότηση υποκείμενων νοσημάτων αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες ενοχοποιούνται ως πιθανά εκλυτικά αίτια. Παρόμοιες χρόνιες επιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί και μετά άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η γρίπη, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, οι ιοί SARS και MERS.
 
Ο πληθυσμός των ασθενών που αναζητούν ιατρική βοήθεια λόγω συμπτωμάτων για αρκετές εβδομάδες μετά την οξεία φάση της νόσου ολοένα και αυξάνεται. Εντούτοις δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές αξιολόγησης, διαγνωστικής διερεύνησης και θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών αυτών. Δεν είναι σπάνιο πολλοί ασθενείς ιδιαίτερα όσοι αναφέρουν συμπτωματολογία συμβατή με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, να υποβάλλονται σε πλήθος ιατρικών εξετάσεων, να εξετάζονται από πολλές και διαφορετικές ειδικότητες με αποσπασματική τελικά περίθαλψη. Ιδιαίτερα οι ασθενείς με χρόνια άτυπα συμπτώματα χωρίς συγκεκριμένα παθολογικά ευρήματα συχνά αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό στο κατά πόσον όντως πάσχουν από σωματικά συμπτώματα ή αν τα προβλήματά τους αποτελούν εκφάνσεις άγχους ή μετατραυματικού συνδρόμου. Το χρονικό διάστημα υποστροφής των συμπτωμάτων παραμένει ακόμα άγνωστο και η συνολική εικόνα του χρόνιου φορτίου της νόσου COVID-19 θα πάρει μήνες ή και χρόνια να διευκρινιστεί πλήρως. Η ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών που εμφανίζουν παρατεινόμενα συμπτώματα έπειτα από νόσο COVID-19, από μια  ομάδα επιστημόνων υγείας είναι επιβεβλημένη, αποτελώντας μια σύγχρονη πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για αυτό το ταχέως εξαπλούμενο σύνδρομο και ιδιαίτερα το κατά πόσον ενδεχόμενες πρώιμες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με περιορισμένα συμπτώματα μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της νόσου COVID-19.
 
* Η κ. Ελένη Κορομπόκη είναι διευθύντρια ΕΣΥ, υπεύθυνη μονάδας COVID στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Ο κ. Δημήτριος Κοντογιάννης είναι καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κάτοχος της έδρας Robert C Hickey Chair in Clinical Care στο MD Anderson Cancer Center, Χιούστον, ΗΠΑ.

Ο κ. Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση