Του Αργύρη Αργυρίου
Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού
Δαγκλή 4, Καβάλα
argiriou.se
Τα παρακάτω τα οποία είναι γραμμένα με πολύ πρακτικό τρόπο, όχι τόσο επιστημονικό, δεν διεκδικούν την απόλυτη αλήθεια αλλά είναι εμπειρίες που μου μετέδωσε ο Παιδίατρος Βαγγέλης Αργυρίου ( argiriou.org ) που τον εκτιμώ σαν επιστήμονα, άσχετα από το ότι τυχαίνει να είναι και αδελφός μου.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ως Ιατροί και το κόστος των φαρμάκων που συνταγογραφούμε. Για αυτό παρακάτω γράφω ενδεικτικά δίπλα σε κάθε φάρμακο και την λιανική τιμή του (Λ.Τ.) σε Ευρώ (Ε), δηλαδή τί κοστίζει σήμερα (19/05/2009) στο φαρμακείο αν το πάρει κανείς χωρίς συνταγή. Καταρχήν, δεν είναι σίγουρο ότι πρέπει σώνει και καλά να δώσουμε κάτι στα παιδιά που βήχουν. Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Αυστραλίας, αν το παιδί είναι κατά τ’ άλλα καλά, μπορεί να περιμένει με βήχα έως και 3 εβδομάδες γιατί ο βήχας συνήθως περνά από μόνος του. Αν στο τέλος της 3ης εβδομάδας εξεταστεί από τον Ιατρό και τα ευρήματα από το ιστορικό και την εξέταση είναι φυσιολογικά τότε μπορεί να περιμένει άλλες 3 εβδομάδες (δηλαδή συνολικά 6 εβδομάδες). Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΕπίσης όσοι γονείς καπνίζουν (ακόμη και αν καπνίζουν αποκλειστικά εκτός σπιτιού) (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος) πρέπει να ξέρουν ότι αυξάνουν την πιθανότητα των παιδιών τους να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα που εκδηλώνονται με βήχα. Φυσικά τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα εάν καπνίζουν και εντός του σπιτιού.
Από εκεί και πέρα:
Οι γονείς παραπονιούνται για τον βήχα αλλά είναι σημαντικό ο Ιατρός να ξεκινήσει την συζήτηση από την μύτη. Είναι σημαντικό να μην είναι η μύτη βουλωμένη για να μην βήχει το παιδί.
Ένα μέρος, τουλάχιστον, των δακρύων καταλήγουν στην μύτη αραιώνουν την βλέννα που πιθανώς να υπάρχει εκεί και μετά αυτή τρέχει από τα ρουθούνια και ξεβουλώνει κάπως η μύτη. Η παραγωγή δακρύων βοηθά, δηλαδή, στο να ξεβουλώνει η μύτη και ένας τρόπος να προκαλέσει κανείς δάκρυα είναι να καθαρίσει ένα
κρεμμύδι να το κόψει στα τέσσερα και να το βάλει κάτω ή δίπλα από το κρεββάτι του παιδιού. Είναι λίγο δυσάρεστη η μυρωδιά αλλά βοηθάει.
Οι γονείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν για να ξεπλένουν την μυτούλα του παιδιού μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα φυσιολογικού ορού όπως το N.S.
Fysiomer (οι διάφορες μορφές του φαρμάκου κοστίζουν από 8,85 έως και 9,65 Ε), το N.S.
Athomer (οι διάφορες μορφές κοστίζουν από 6,75 έως και 7,4 Ε) , το N.S.
N-spray (8,7 Ε) από τα οποία σκευάσματα μπορούμε να δίνουμε π.χ. 2 ψεκασμούς σε κάθε ρουθούνι x 3 - 4. Αυτές που θηλάζουν μπορούν να δοκιμάσουν να βγάλουν λίγο γάλα δικό τους (
μητρικό γάλα ) σ' ένα ποτηράκι και με μια σύριγγα να βάζουν λίγο γάλα στα ρουθουνάκια του παιδιού για να ξεβουλώσουν. ( Εννοείται ότι για τα παιδιά που θηλάζουν δεν χρειάζεται να διακόπτεται ο θηλασμός. )
Από κει και πέρα για να αποσυμφορηθεί η μύτη μπορούμε να δίνουμε και τις συνταγογράφομενες Nasal Drops
Otrivin 1-2 σταγόνες x 2-3 άμφω για 5-7 ημέρες (για παιδιά 1-10 ετών την μορφή 0,05% (Λ.Τ. 1,15 Ε) και για άτομα άνω των 10 ετών τη μορφή 0,1% (Λ.Τ. 1,25 Ε). Λίγη ώρα αφού δώσουμε τις σταγόνες Otrivin μπορούμε να στάζουμε με μια βατονέτα βυθισμένη σε
ελαιόλαδο, μία ή δύο σταγονίτσες ελαιόλαδου επιφανειακά στα ρουθουνάκια του παιδιού για να μην ξεραίνεται ο βλεννογόνος της μύτης. Το Otrivin μπορούμε να το χρησιμοποιούμε παράλληλα με τους παραπάνω φυσιολογικούς ορούς.
Επίσης για την ρινική συμφόρηση, και έμμεσα για τον βήχα, μπορεί να βοηθήσουν και αντιισταμινικά όπως π.χ. το Sol. Oral
Xozal 0,5 mg/ml σε μπουκαλάκι των 200 ml (Λ.Τ. 9,02 Ε). Τότε για παιδιά 2-6 ετών δίνουμε 2,5 ml x 2 φορές την ημέρα, και για παιδιά άνω των 6 ετών 10 ml x 1 φορά την ημέρα.
Αν ο βήχας είναι παραγωγικός προτείνουμε στους γονείς να δίνουν στο παιδί
υγρά π.χ. χαμομήλι, και αν το παιδί του αρέσει το
μέλι, και λίγο μέλι μέσα στο υγρό. Σε περίπτωση παραγωγικού βήχα καλό είναι οι γονείς να αποφεύγουν το γάλα.
Αποφεύγουμε να δίνουμε σιρόπια για τον βήχα (θεωρείται πλέον ξεπερασμένη μέθοδος κατά του βήχα). Αν οι γονείς πάντως επιμένουν για σιρόπι τότε είναι ίσως προτιμότερο,για παραγωγικό βήχα, να δώσουμε Susp.
Trebon 200 mg /5 ml σε μπουκαλάκι των 120 ml (Λ.Τ. 1,84 Ε) το οποίο είναι αν μη τι άλλο και αντίδοτο για την υπερδοσολογία της παρακεταμόλης… Η δοσολογία για το Trebon είναι για παιδιά < 2 ετών 2,5 ml x2, για παιδιά < 7 ετών 5 ml x2 και για παιδιά > 7 ετών 5 ml x3. Υπάρχουν πάντως και αρκετοί Παιδίατροι που δίνουν στον παραγωγικό βήχα,
Bisolvon. Το Sir. Bisolvon είναι 8 mg/5 ml με κουτί των 100 ml (Λ.Τ. 2,80 Ε) ή των 250 ml (Λ.Τ. 6,46). Η δοσολογία του Bisolvon για παιδιά <1 έτους είναι 2 mg (=1,25 ml) x2, για παιδιά 1 – 5 ετών 4 mg (=2,5 ml) x2 και για παιδιά 6 - 10 ετών 4 mg (=2,5 ml) x4
Αν υπάρχει υποψία μεταλοιμώδους άσθματος π.χ. βήχας μετά από λοίμωξη ο οποίος έρχεται κυρίως το βράδυ, τότε μπορούμε να δώσουμε Sir.
Aerolin 2 mg /5 ml σε μπουκαλάκι των 150 ml (Λ.Τ. 1,37 Ε) και η δοσολογία είναι 0,1 mg (=0,25 ml) / kg βάρους σώματος x 3 – 4. Ένα άλλο σιρόπι παρεμφερές με το Aerolin, είναι το
Spiropent 5 mcg/5 ml ( Λ.Τ. 1,9 ευρώ) και η δοσολογία για παιδιά είναι 0,6 mcg/kg πρωί και η ίδια ποσότητα βράδυ επίσης. Π.χ. για ένα παιδί που ζυγίζει 15 κιλά η δοσολογία του Spiropent θα είναι 9 ml πρωί και 9 ml βράδυ. Το Spiropent έχει αρκετά καλή γεύση που γλυκίζει ενώ μέσα στο κουτί έχει και έναν πλαστικό δοσομετρητή για να μπορεί κανείς να υπολογίζει τα ml εύκολα.
Επίσης για μεταλοιμώδες άσθμα μπορούμε να προσθέσουμε στο Aerolin, ή να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και μόνο του, το
Singulair. Τότε για τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να μασήσουν δίνουμε Sach. Singulair 4 mg x 20 (Λ.Τ. 35,68 Ε) (μέσα σε φρουτόκρεμα ή οποιοδήποτε άλλο φαγητό αλλά όμως όχι μέσα σε νερό ή άλλο υγρό. Για τα παιδάκια από 2,5 έως και 5 ετών που μπορούν να μασήσουν μπορούμε να τα δώσουμε T. Chew Singulair 4 mg x 14 (Λ.Τ. 25,16 Ε), 1 το βράδυ και για τα παιδάκια από 6 έως και 14 ετών T. Chew Singulair 5 mg x 14 (Λ.Τ. 25,04 Ε) ή x 10 (Λ.Τ.18,88 E) , 1 το βράδυ. Η διάρκεια της θεραπείας με το Singulair είναι ακόμη υπό συζήτηση μεταξύ των ειδικών. Φυσικά για σοβαρά και επίμονα άσθματα μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία με Singulair σε χρόνια βάση. Σε ήπια μεταλοιμώδη άσθματα όμως, ίσως το καλύτερο να ήταν μια θεραπεία 28 ημερών. Μερικές φορές όμως αρκεί με μια θεραπεία των 14 ημερών. Μάλιστα καλό θα ήταν να σημειώνουν οι γονείς σε ένα χαρτί, πότε σταμάτησαν την θεραπεία με το Singulair. Σε περίπτωση που ο βήχας επανέλθει έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της λήξης της θεραπείας με το Singulair και της επανέναρξης του βήχα.
Ο βήχας συνδέεται μερικές φορές με γενική αδιαθεσία και μερικές φορές, έχει νόημα, να δώσει κανείς στο παιδί λίγο Depon Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος.
Όταν υποψιαζόμαστε βέβαια βακτηριακή λοίμωξη πρέπει να δίνουμε και αντιβιοτικό. Πρέπει πάντως να μην δίνουμε αντιβίωση άκριτα σε όλα τα κρυωμένα παιδιά με πυρετό, από συνήθεια και μόνο, παρά μόνο αφού ζυγιάσουμε προσεκτικά την περίπτωση. Πάντως αν δώσουμε αντιβιοτικό τότε καλό είναι να προσθέσουμε και κάποιο προβιοτικό για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών λόγω της αντιβίωσης.