Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Νοεμβρίου 2024, 19:59:07

Αποστολέας Θέμα: Τί δίνουμε στα παιδιά που βήχουν;  (Αναγνώστηκε 153592 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Μαΐου 2009, 14:56:07
Αναγνώστηκε 153592 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Του Αργύρη Αργυρίου
Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού
Δαγκλή 4, Καβάλα
argiriou.se

Τα παρακάτω τα οποία είναι γραμμένα με πολύ πρακτικό τρόπο, όχι τόσο επιστημονικό, δεν διεκδικούν την απόλυτη αλήθεια αλλά είναι εμπειρίες που μου μετέδωσε ο Παιδίατρος Βαγγέλης Αργυρίου ( argiriou.org ) που τον εκτιμώ σαν επιστήμονα, άσχετα από το ότι τυχαίνει να είναι και αδελφός μου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ως Ιατροί και το κόστος των φαρμάκων που συνταγογραφούμε. Για αυτό παρακάτω γράφω ενδεικτικά δίπλα σε κάθε φάρμακο και την λιανική τιμή του (Λ.Τ.) σε Ευρώ (Ε), δηλαδή τί κοστίζει σήμερα (19/05/2009) στο φαρμακείο αν το πάρει κανείς χωρίς συνταγή.


Καταρχήν, δεν είναι σίγουρο ότι πρέπει σώνει και καλά να δώσουμε κάτι στα παιδιά που βήχουν. Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Αυστραλίας, αν το παιδί είναι κατά τ’ άλλα καλά, μπορεί να περιμένει με βήχα έως και 3 εβδομάδες γιατί ο βήχας συνήθως περνά από μόνος του. Αν στο τέλος της 3ης εβδομάδας εξεταστεί από τον Ιατρό και τα ευρήματα από το ιστορικό και την εξέταση είναι φυσιολογικά τότε μπορεί να περιμένει άλλες 3 εβδομάδες (δηλαδή συνολικά 6 εβδομάδες).   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Επίσης όσοι γονείς καπνίζουν (ακόμη και αν καπνίζουν αποκλειστικά εκτός σπιτιού) (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) πρέπει να ξέρουν ότι αυξάνουν την πιθανότητα των παιδιών τους να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα που εκδηλώνονται με βήχα. Φυσικά τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα εάν καπνίζουν και εντός του σπιτιού.

Από εκεί και πέρα:

Οι γονείς παραπονιούνται για τον βήχα αλλά είναι σημαντικό ο Ιατρός να ξεκινήσει την συζήτηση από την μύτη. Είναι σημαντικό να μην είναι η μύτη βουλωμένη για να μην βήχει το παιδί.

Ένα μέρος, τουλάχιστον, των δακρύων καταλήγουν στην μύτη αραιώνουν την βλέννα που πιθανώς να υπάρχει εκεί και μετά αυτή τρέχει από τα ρουθούνια και ξεβουλώνει κάπως η μύτη.  Η παραγωγή δακρύων βοηθά, δηλαδή, στο να ξεβουλώνει η μύτη και ένας τρόπος να προκαλέσει κανείς δάκρυα είναι να καθαρίσει ένα κρεμμύδι να το κόψει στα τέσσερα και να το βάλει κάτω ή δίπλα από το κρεββάτι του παιδιού. Είναι λίγο δυσάρεστη η μυρωδιά αλλά βοηθάει.

Οι γονείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν για να ξεπλένουν την μυτούλα του παιδιού μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα φυσιολογικού ορού όπως το N.S. Fysiomer (οι διάφορες μορφές του φαρμάκου κοστίζουν από 8,85 έως και 9,65 Ε), το N.S. Athomer (οι διάφορες μορφές κοστίζουν από 6,75 έως και 7,4 Ε) , το N.S. N-spray (8,7 Ε) από τα οποία σκευάσματα μπορούμε να δίνουμε π.χ. 2 ψεκασμούς σε κάθε ρουθούνι x 3 - 4. Αυτές που θηλάζουν μπορούν να δοκιμάσουν να βγάλουν λίγο γάλα δικό τους ( μητρικό γάλα ) σ' ένα ποτηράκι και με μια σύριγγα να βάζουν λίγο γάλα στα ρουθουνάκια του παιδιού για να ξεβουλώσουν. ( Εννοείται ότι για τα παιδιά που θηλάζουν δεν χρειάζεται να διακόπτεται ο θηλασμός. )

Από κει και πέρα για να αποσυμφορηθεί η μύτη μπορούμε να δίνουμε και τις συνταγογράφομενες Nasal Drops Otrivin 1-2 σταγόνες x 2-3 άμφω για 5-7 ημέρες (για παιδιά 1-10 ετών την μορφή 0,05% (Λ.Τ. 1,15 Ε) και για άτομα άνω των 10 ετών τη μορφή 0,1% (Λ.Τ. 1,25 Ε). Λίγη ώρα αφού δώσουμε τις σταγόνες Otrivin μπορούμε να στάζουμε με μια βατονέτα βυθισμένη σε ελαιόλαδο, μία ή δύο σταγονίτσες ελαιόλαδου επιφανειακά στα ρουθουνάκια του παιδιού για να μην ξεραίνεται ο βλεννογόνος της μύτης. Το Otrivin μπορούμε να το χρησιμοποιούμε παράλληλα με τους παραπάνω φυσιολογικούς ορούς.

Επίσης για την ρινική συμφόρηση, και έμμεσα για τον βήχα, μπορεί να βοηθήσουν και αντιισταμινικά όπως π.χ. το Sol. Oral Xozal 0,5 mg/ml σε μπουκαλάκι των 200 ml (Λ.Τ. 9,02 Ε). Τότε για παιδιά 2-6 ετών δίνουμε 2,5 ml x 2 φορές την ημέρα, και για παιδιά άνω των 6 ετών 10 ml x 1 φορά την ημέρα.

Αν ο βήχας είναι παραγωγικός προτείνουμε στους γονείς να δίνουν στο παιδί υγρά π.χ. χαμομήλι, και αν το παιδί του αρέσει το μέλι, και λίγο μέλι μέσα στο υγρό. Σε περίπτωση παραγωγικού βήχα καλό είναι οι γονείς να αποφεύγουν το γάλα.

Αποφεύγουμε να δίνουμε σιρόπια για τον βήχα (θεωρείται πλέον ξεπερασμένη μέθοδος κατά του βήχα). Αν οι γονείς πάντως επιμένουν για σιρόπι τότε είναι ίσως προτιμότερο,για παραγωγικό βήχα, να δώσουμε Susp. Trebon 200 mg /5 ml σε μπουκαλάκι των 120 ml (Λ.Τ. 1,84 Ε) το οποίο είναι αν μη τι άλλο και αντίδοτο για την υπερδοσολογία της παρακεταμόλης… Η δοσολογία για το Trebon είναι για παιδιά < 2 ετών 2,5 ml x2, για παιδιά < 7 ετών 5 ml x2 και για παιδιά > 7 ετών 5 ml x3. Υπάρχουν πάντως και αρκετοί Παιδίατροι που δίνουν στον παραγωγικό βήχα, Bisolvon. Το Sir. Bisolvon είναι 8 mg/5 ml με κουτί των 100 ml (Λ.Τ. 2,80 Ε) ή των 250 ml (Λ.Τ. 6,46). Η δοσολογία του Bisolvon για παιδιά <1 έτους είναι 2 mg (=1,25 ml) x2, για παιδιά 1 – 5 ετών 4 mg (=2,5 ml) x2 και για παιδιά 6 - 10 ετών 4 mg (=2,5 ml) x4

Αν υπάρχει υποψία μεταλοιμώδους άσθματος π.χ. βήχας μετά από λοίμωξη ο οποίος έρχεται κυρίως το βράδυ, τότε μπορούμε να δώσουμε Sir. Aerolin 2 mg /5 ml σε μπουκαλάκι των 150 ml (Λ.Τ. 1,37 Ε) και η δοσολογία είναι 0,1 mg (=0,25 ml) / kg βάρους σώματος x 3 – 4. Ένα άλλο σιρόπι παρεμφερές με το Aerolin, είναι το Spiropent 5 mcg/5 ml ( Λ.Τ. 1,9 ευρώ) και η δοσολογία για παιδιά  είναι 0,6 mcg/kg πρωί και η ίδια ποσότητα βράδυ επίσης. Π.χ. για ένα παιδί που ζυγίζει 15 κιλά η δοσολογία του Spiropent θα είναι 9 ml πρωί και 9 ml βράδυ. Το Spiropent έχει αρκετά καλή γεύση που γλυκίζει ενώ μέσα στο κουτί έχει και έναν πλαστικό δοσομετρητή για να μπορεί κανείς να υπολογίζει τα ml εύκολα.

Επίσης για μεταλοιμώδες άσθμα μπορούμε να προσθέσουμε στο Aerolin, ή να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και μόνο του, το Singulair. Τότε για τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να μασήσουν δίνουμε Sach. Singulair 4 mg x 20 (Λ.Τ. 35,68 Ε) (μέσα σε φρουτόκρεμα ή οποιοδήποτε άλλο φαγητό αλλά όμως όχι μέσα σε νερό ή άλλο υγρό. Για τα παιδάκια από 2,5 έως και 5 ετών που μπορούν να μασήσουν μπορούμε να τα δώσουμε T. Chew Singulair 4 mg x 14 (Λ.Τ. 25,16 Ε), 1 το βράδυ και για τα παιδάκια από 6 έως και 14 ετών T. Chew Singulair 5 mg x 14 (Λ.Τ. 25,04 Ε) ή x 10 (Λ.Τ.18,88 E) , 1 το βράδυ. Η διάρκεια της θεραπείας με το Singulair είναι ακόμη υπό συζήτηση μεταξύ των ειδικών. Φυσικά για σοβαρά και επίμονα άσθματα μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία με Singulair σε χρόνια βάση. Σε ήπια μεταλοιμώδη άσθματα όμως, ίσως το καλύτερο να ήταν μια θεραπεία 28 ημερών. Μερικές φορές όμως αρκεί με μια θεραπεία των 14 ημερών. Μάλιστα καλό θα ήταν να σημειώνουν οι γονείς σε ένα χαρτί, πότε σταμάτησαν την θεραπεία με το Singulair. Σε περίπτωση που ο βήχας επανέλθει έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της λήξης της θεραπείας με το Singulair και της επανέναρξης του βήχα.

Ο βήχας συνδέεται μερικές φορές με γενική αδιαθεσία και μερικές φορές, έχει νόημα, να δώσει κανείς στο παιδί λίγο Depon Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Όταν υποψιαζόμαστε βέβαια βακτηριακή λοίμωξη πρέπει να δίνουμε και αντιβιοτικό. Πρέπει πάντως να μην δίνουμε αντιβίωση άκριτα σε όλα τα κρυωμένα παιδιά με πυρετό, από συνήθεια και μόνο, παρά μόνο αφού ζυγιάσουμε προσεκτικά την περίπτωση. Πάντως αν δώσουμε αντιβιοτικό τότε καλό είναι να προσθέσουμε και κάποιο προβιοτικό για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών λόγω της αντιβίωσης.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Νοεμβρίου 2020, 23:39:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Φεβρουαρίου 2016, 00:10:15
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 23;12:CD007094. doi: 10.1002/14651858.CD007094.pub4.

Honey for acute cough in children.

Oduwole O1, Meremikwu MM, Oyo-Ita A, Udoh EE.

Abstract
BACKGROUND:

Cough causes concern for parents and is a major cause of outpatient visits. It can impact on quality of life, cause anxiety and affect sleep in parents and children. Several remedies, including honey, have been used to alleviate cough symptoms.

OBJECTIVES:

To evaluate the effectiveness of honey for acute cough in children in ambulatory settings.

SEARCH METHODS:

We searched CENTRAL (2014, Issue 10), MEDLINE (1950 to October week 4, 2014), EMBASE (1990 to November 2014), CINAHL (1981 to November 2014), Web of Science (2000 to November 2014), AMED (1985 to November 2014), LILACS (1982 to November 2014) and CAB abstracts (2009 to January 2014).

SELECTION CRITERIA:

Randomised controlled trials (RCTs) comparing honey given alone, or in combination with antibiotics, versus nothing, placebo or other over-the-counter (OTC) cough medications to participants aged from one to 18 years for acute cough in ambulatory settings.

DATA COLLECTION AND ANALYSIS:

Two review authors independently screened search results for eligible studies and extracted data on reported outcomes.

MAIN RESULTS:

We included three RCTs, two at high risk of bias and one at low risk of bias, involving 568 children. The studies compared honey with dextromethorphan, diphenhydramine, 'no treatment' and placebo for the effect on symptomatic relief of cough using a seven-point Likert scale. The lower the score, the better the cough symptom being assessed.Moderate quality evidence showed that honey may be better than 'no treatment' in reducing the frequency of cough (mean difference (MD) -1.05; 95% confidence interval (CI) -1.48 to -0.62; I(2) statistic 23%; two studies, 154 participants). High quality evidence also suggests that honey may be better than placebo for reduction of cough frequency (MD -1.85; 95% Cl -3.36 to -0.33; one study, 300 participants). Moderate quality evidence suggests that honey does not differ significantly from dextromethorphan in reducing cough frequency (MD -0.07; 95% CI -1.07 to 0.94; two studies, 149 participants). Low quality evidence suggests that honey may be slightly better than diphenhydramine in reducing cough frequency (MD -0.57; 95% CI -0.90 to -0.24; one study, 80 participants).Adverse events included mild reactions (nervousness, insomnia and hyperactivity) experienced by seven children (9.3%) from the honey group and two (2.7%) from the dextromethorphan group; the difference was not significant (risk ratio (RR) 2.94; 95% Cl 0.74 to 11.71; two studies, 149 participants). Three children (7.5%) in the diphenhydramine group experienced somnolence (RR 0.14; 95% Cl 0.01 to 2.68; one study, 80 participants). When honey was compared with placebo, four children (1.8%) in the honey group and one (1.3%) from the placebo group complained of gastrointestinal symptoms (RR 1.33; 95% Cl 0.15 to 11.74). However, there was no significant difference between honey versus dextromethorphan, honey versus diphenhydramine or honey versus placebo. No adverse event was reported in the 'no treatment' group.

AUTHORS' CONCLUSIONS:

Honey may be better than 'no treatment', diphenhydramine and placebo for the symptomatic relief of cough, but it is not better than dextromethorphan. None of the included studies assessed the effect of honey on 'cough duration' because intervention and follow-up were for one night only. There is no strong evidence for or against the use of honey.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Αυγούστου 2020, 17:29:09
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
August 18, 2020

Honey Outperforms Usual Care for Upper Respiratory Tract Infections
By Amy Orciari Herman

Edited by David G. Fairchild, MD, MPH, and Lorenzo Di Francesco, MD, FACP, FHM

Honey is better than many common remedies for upper respiratory tract infections, according to a systematic review and meta-analysis in BMJ Evidence Based Medicine.

Researchers examined data from 14 randomized trials comparing honey with placebo or various usual-care remedies in patients with upper respiratory tract infections. Among the findings:

Two of three studies comparing honey with placebo showed a beneficial effect on combined symptoms.

Honey was superior to usual care for improving cough severity, cough frequency, and combined symptoms.

When usual-care remedies were examined separately, honey outperformed diphenhydramine and was similar to dextromethorphan.

The researchers conclude: "When clinicians wish to prescribe for [upper respiratory infections], we would recommend honey as an alternative to antibiotics. Honey is more effective and less harmful than usual care alternatives and avoids causing harm through antimicrobial resistance."

LINK(S):
BMJ Evidence Based Medicine article (Free abstract)

Background: NEJM Journal Watch Pediatrics and Adolescent Medicine summary on honey for nocturnal cough in children (Your NEJM Journal Watch subscription required)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: παιδιά βήχας θεραπεία αντιβηχικό 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
13 Απαντήσεις
122853 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2015, 16:45:29
από Argirios Argiriou
81 Απαντήσεις
217230 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Δεκεμβρίου 2020, 19:06:23
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
5535 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Φεβρουαρίου 2017, 06:29:20
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8348 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2014, 21:22:22
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
17164 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Φεβρουαρίου 2019, 09:44:02
από GirousisN