Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΙΑΤΡΟΥ - Επανεμφάνιση

<< < (3/5) > >>

Denominator:
Νομίζω ότι αν δούμε τα στατιστικά ως εργαλείο πρώτα εμείς μπορούν να χρησιμεύσουν. Είχα αναφερθεί παλαιότερα στον παράγοντα "φιλότιμο" που τον θεωρώ πολύ ισχυρό, πιο ισχυρό και από το φόβο ενδεχόμενης τιμωρίας.
Προσωπικά έκανα έναν έλεγχο αν μπορώ να "διορθώσω" κάτι - αν το δει κανείς με καλή προαίρεση πάντα κάτι θα βρει.
Από την άλλη, είναι φυσικό να υπάρχει η καχυποψία και ο φόβος της χρήσης αυτών των δεδομένων για περιορισμό της συνταγογραφικής δυνατότητας και ελευθερίας, γεγονός που βαρύνει κοινωνικά ιδιαίτερα όταν στην πράξη αυτή καθίσταται μονόδρομος, όπως στο παράδειγμα που δίνει ο συνάδελφος Πατρωνάκης.
Αν η πληροφόρηση συνδυαστεί με στοχευμένο έλεγχο ελάχιστων κραυγαλέων περιπτώσεων παρατυπίας, ιδιαίτερα μετά από προειδοποίηση, νομίζω ότι θα βοηθήσει. Αν χρησιμοποιηθεί αδιάκριτα και ταλαιπωρήσει ασθενείς και τους γιατρούς τους, δε θα οδηγήσει σε καλό.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Τα πλαφόν είναι τα ίδια (έχουν άλλες τιμές βέβαια ανά μήνα και ανά νομό) για κάθε ειδικότητα, εδώ και χρόνια.
Στο ενδιάμεσο όμως:
- Έχουν αυξηθεί οι δικαιούχοι μηδενικής συμμετοχής  λόγω σταδιακής απώλειας μέχρι την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ κι έτσι όλοι μετέπεσαν στην κατηγορία μηδενικής συμμετοχής
- Έχουν αυξηθεί οι ανασφάλιστοι δικαιούχοι μηδενικής συμμετοχής.
- Έχουν αυξηθεί οι αλλαγές αγωγών σε νεότερα, πρωτότυπα και φυσικά ακριβότερα σκευάσματα (αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά)
που οδηγούν μαθηματικά σε αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ασθενή.

Επίσης:
- Οι δίμηνες επιβαρύνουν το πλαφόν γιατί προσμετρώνται στο μήνα. Έτσι αν το πλαφόν είναι π.χ. 35 και η μηνιαία δαπάνη ενός ασθενούς είναι 30, με τη δίμηνη σου "χρεώνεται" υπέρβαση 25 (60-35) ευρώ ενώ με μονή θα ήσουν "μείον" 5 ευρώ (30-35)!
- Διπλή επιβάρυνση μπορείς να έχεις και με επαναλαμβανόμενες που θα εκτελεστούν μέσα στον ίδιο μήνα. Σε 6μηνη που εξέδωσα σήμερα οι ημερομηνίες εκτέλεσης είναι:
1η 31/5 - 15/6
2η 23/6 - 7/7
3η 23/7 - 6/8
4η 24/8 - 4/9
5η 21/9 - 5/10
6η 21/10 - 4/11
Βλέπουμε ότι κάλλιστα κάποιες μπορούν να εκτελεστούν τον ίδιο μήνα και να "χρεωθείς" διπλή επιβάρυνση.
- Αντιγράφουμε συνταγές με ακριβά φάρμακα (ογκολογικά, ρευματολογικά) για διευκόλυνση των ασθενών με αποτέλεσμα όμως να εκτινάσσεται το πλαφόν μας.

Ειδικά για τους γενικούς γιατρούς (και τους παθολόγους) παρατηρείται το παράδοξο να γράφουν φάρμακα για ασθενείς που μπορεί να έχουν ΚΑΙ καρδιολογικά ΚΑΙ ενδοκρινολογικά ΚΑΙ πνευμονολογικά φάρμακα έχουν όμως πλαφόν το ίδιο (και μικρότερο) από καρδιολόγους, ενδοκρινολόγους, πνευμονολόγους οι οποίοι γράφουν (συνήθως) μόνο τα φάρμακα της ειδικότητάς τους.

Argirios Argiriou:
Σωστές οι παρατηρήσεις σου Διαμαντή. Για αυτό συμβουλεύω εδώ και χρόνια τους συναδέλφους μου Γενικούς Ιατρούς, να ακολουθούν ένα απλό κανόνα:

Φάρμακα που το κυτίο τους έχει λιανική τιμή άνω των 50 ευρώ λέω στον ασθενή ότι πρέπει να πάνε να τους συνταγογραφήσει "ειδικός" γιατί εγώ ως Γενικός Ιατρός μπορεί να βρω τον μπελά μου. (άντε να το κάνω για ένα μήνα αλλά σε καμιά περίπτωση σε μόνιμη βάση).

( Από τον κανόνα αυτόν εξαιρώ τις ινσουλίνες).

Argirios Argiriou:
Κάπου είχα διαβάσει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσει ένας οδηγός την ταχύτητα δεν είναι οι ταμπέλες στον δρόμο που γράφουν να μειώσουμε την ταχύτητα αλλά αυτές οι οθόνες που υπάρχουν σε μερικούς δρόμους και απλά δείχνουν στον οδηγό με πόση ταχύτητα τρέχει (το μόνο μειονέκτημά τους είναι ότι κοστίζουν πολλά λεφτά).

Έτσι αντιλαμβάνομαι, εγώ τουλάχιστον, τις στατιστικές στην ανάλυση συνταγογράφησης μου. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αντιδράσει ο ΠΙΣ σε αυτές ίσα ίσα να ζητήσει να μας έρχονται πιο τακτικά.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚάπου είχα διαβάσει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσει ένας οδηγός την ταχύτητα δεν είναι οι ταμπέλες στον δρόμο που γράφουν να μειώσουμε την ταχύτητα αλλά αυτές οι οθόνες που υπάρχουν σε μερικούς δρόμους και απλά δείχνουν στον οδηγό με πόση ταχύτητα τρέχει (το μόνο μειονέκτημά τους είναι ότι κοστίζουν πολλά λεφτά).

Έτσι αντιλαμβάνομαι, εγώ τουλάχιστον, τις στατιστικές στην ανάλυση συνταγογράφησης μου. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αντιδράσει ο ΠΙΣ σε αυτές ίσα ίσα να ζητήσει να μας έρχονται πιο τακτικά.

--- Τέλος παράθεσης ---

Έλληνας Γενικός Ιατρός που εργάζεται ως Γενικός Ιατρός στην Ιρλανδία απαντά στο παραπάνω σχόλιό μου σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 31/05/2020:

Στην Ιρλανδία στέλνουν στους Γενικούς γιατρούς περιοδικά στατιστικά στοιχεία τής συντσγογραφησης τους, συγκρίνοντας την με τον μέσο όρο και με τις επίσημες οδηγίες π. χ. εμένα μού έστειλαν προ διμήνου στοιχεία για τα αντιβιοτικά που συνταγογραφω σε ουρολοιμωξεις και την επισήμανση ότι είμαι στατιστικά εντός τών μέσων ορίων, αλλά και σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες συνταγογραφησης, αλλά και την σύσταση να συνταγογραφω συχνότερα φωσφομυκινη! (Επί τη ευκαιρία και για σύγκριση, το συχνότερα συνταγογραφουμενο αντιβιοτικό μου για κυστιτιδες είναι η νιτροφουραντοινη και το δεύτερο η τριμεθοπριμη - στην Ιρλανδία κυκλοφορεί σκέτη, χωρίς σουλφομεθοξαζολη.)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση