Αυτό το stick ήταν τεχνολογικά μια εξαιρετική λύση για να προσφέρει ασφάλεια αλλά και ψηφιακή υπογραφή, ωστόσο πέθανε για άλλους λόγους. Η αρχική ιδέα ήταν μην κινδυνεύεις να σου κλέψει κάποιος το password και να καταχωρήσει συνταγές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα. Είχαν βλέπετε συμβεί τέτοια περιστατικά και "ο ΕΟΠΥΥ εψαχνε φαντομάδες".
Η λογική του ήταν ότι είχες ένα μοναδικό χειροπιαστό αντικείμενο που λειτουργούσε ως ταυτότητα, το οποίο πρακτικά δεν μπορούσε να αντιγραφτεί και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάθε υπολογιστή που είχε USB θύρα αρκεί να έτρεχε windows, MacOS ή linux. Δούλευε καλά με τις τελευταίες εκδόσεις των web browsers στη σελίδα της ΗΔΙΚΑ αλλά και το ΑΡΙ. Η αλήθεια είναι ότι η ταυτοποίηση και η ασφάλεια που προσέφερε ήταν ιδανική. Ακόμη και σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει αν θέλεις ασφάλεια: Μπορεί το hardware να μην είναι usb stick και να είναι μια smartcard ή μια συσκευή όπως ένα NFC τηλέφωνο, αλλά η λογική και η τεχνολογία είναι πρακτικά η ίδια.
Η Ηλ. Συνταγογράφηση φτιάχτηκε γρήγορα στα πλαίσια μιας μνημονιακής υποχρέωσης και η ψηφιακή υπογραφή θα ερχόταν μετά. Ξεκίνησε σαν ένα προαιρετικό gadget και θα ακολουθούσε η υποχρεωτική εφαρμογή του. Μάλιστα, η άυλη συνταγή είχε σαν προϋπόθεση την ψηφιακή υπογραφή της συνταγής και ένας από τους λόγος της καθυστέρησης εφαρμογής της άυλης ήταν η ψηφιακή υπογραφή.
Που σκόνταψε η υποχρεωτική εφαρμογή του; Υπάρχουν πολλές φανερές αλλά και αφανείς αιτίες. Η ενασχόληση μου τότε με έκανε κοινωνό πολλών άγνωστων προεκτάσεων....
Υπήρξε μια άτυπη αντίδραση από πολλούς γιατρούς τότε:
α) Υπήρχαν ειδικευμένοι γιατροί στα κρατικά που έδιναν το password τους στους ειδικευόμενους για να έχουν το πόστο τους στα επείγοντα αλλά και σε εξωτερικά ιατρεία και αυτοί ήταν άφαντοι ή για την ακρίβεια παρόντες μόνο σε απογευματινά ιατρεία. Μέχρι σήμερα η "κλοπιμαία χρήση κωδικού επιμελητή" είναι φυσιολογικό φαινόμενο και ουδείς μπορεί να κατηγορήσει ένα γιατρό ΕΣΥ για οτιδήποτε γραφτεί με τον κωδικό του. Καθώς μάλιστα πολλές εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ επιτρέπει να τις γράψει μόνο ο ειδικευμένος, η πολιτικά αποδεκτή (και από το ΥΥΚΑ άτυπα) λύση ήταν: "Δώστου τον κωδικό να την γράψει", τάδε έφη γνωστό μη μόνιμο στέλεχος του ΥΥΚΑ της προηγούμενης κυβέρνησης.
β) Ανάλογο σενάριο υπήρχε και στα ιδιωτικά ιατρεία: Υπάρχουν ακόμη ιατροί που μπορεί να έχουν μη-ιατρικό προσωπικό να συνταγογραφεί ταυτόχρονα στα διάφορα ιατρεία που έχουν ανοίξει σε διάφορα μέρη, ή πολλαπλές γραμματείς στο ίδιο ιατρείο. Δεν θα ξεχάσω συζητήσεις σε πηγαδάκια κατασκευαστών λογισμικού να ανταλλάσσουν ιδέας για χρήση του ενός USB stick από πολλαπλά τερματικά.
Και οι φαρμακοποιοί δεν πήγαν πίσω:
α) Είχα βρεθεί σε μια συζήτηση στην ΗΔΙΚΑ με τον διευθ. σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ να αποδέχεται αρχικά την ιδέα να δωθούν 3 stick ανά φαρμακοποιό. Όταν θύμισα ότι με βάση την νομοθεσία ο βοηθός φαρμακείου, δεν εκτελεί συνταγή αλλά φέρνει τα φάρμακα στο φαρμακείο και ότι το ίδιο ισχύει και για το γιατρό με το νοσηλευτή, ο διευθ. συμβουλος έκανε πίσω. Την επόμενη μέρα, διάβασα ότι οι φαρμακοποιοί θα μποϊκοτάρουν το stick για κάποιους αστείους λόγους επιπέδου νηπιαγωγείου.
β) Και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι όμως είχαν μια δικαιολογία: Θα έχαναν το έλεγχο της αποστολής των εκτελεσμένων συνταγών αν αυτό γινόταν άυλα. Πως θα έλεγχαν μετά τα μέλη τους; Για σκέψου ότι σε κάθε μη "υπάκουο" φαρμακοποιό, ο σύλλογος θα μπορούσε να "καθυστερήσει" να στείλει τον φάκελο των εκτελεσμένων συνταγών με αποτέλεσμα να φτάσει εκπρόθεσμα στον ΕΟΠΥΥ και να πληρωθεί μετά από πολλούς μήνες ή με περικοπή....
Αλλά και οι κατασκευαστές λογισμικού είχαν αγχωθεί:
α) Είχαν αρχίσει να βγαίνουν εφαρμογές σε web που χρησιμοποιούσαν την Ηλ. Συνταγογράφηση. Σε όλες αυτές ο γιατρός κοινοποιούσε τον κωδικό του στην Ηλ. Συνταγογράφηση σε ένα server κάπου αλλού και δεν είχε κανένα πλέον έλεγχο τι γινόταν με τον κωδικό του. Το USB stick δεν άφηνε τέτοια παιχνίδια. Έπρεπε η ψηφιακή υπογραφή να λειτουργεί τοπικά στο μηχάνημα του γιατρού..... Ποιο το κίνητρο όμως τότε να το έχεις με web εφαρμογή; Άρχισε το lobbing και εδώ.
α) Το μεγαλύτερο όμως βέτο το έβαλαν οι έχοντες την συντήρηση των μηχημάτων και των λογισμικών στα κρατικά νοσοκομεία. Για αυτούς σήμαινε ότι έπρεπε να πάνε σε κάθε μηχάνημα και να εγκαταστήσουν την εφαρμογή για το usb stick και είχαν και αυτοί web εφαρμογές στα νοσοκομεία καθώς οι αρχικοί διαγωνισμοί που είχαν βγει πριν χρόνια για τα λογισμικά των νοσοκομείων εξ αρχής ήταν φωτογραφικές προδιαγραφές την web πλατφόρμα της Microsoft.
Όλα τα παραπάνω συνολικά ακύρωσαν μια σωστή και ασφαλή τεχνολογικά λύση. Και θα μπορούσε να είναι και ένα μάθημα για την διοίκηση στις μονάδες υγείας.