Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Παραγωγή ηλιακής ενέργειας στις ερήμους;
(1/1)
Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 25-05-09.
Λύση στο ενεργειακό από τον Ήλιο μέχρι το 2050.
Οι μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας στις ερήμους με τη χρήση ειδικών κατόπτρων έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μέχρι και 25% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν η Greenpeace, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ηλιοθερμικού Ηλεκτρισμού (ESTELA) και η ομάδα SolarPACES της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), επισημαίνει ότι οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
«Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μεγάλη εξέλιξη στις ανανεώσιμες πηγές», αναφέρει ο Σβεν Τέσκε, στέλεχος της Greenpeace και εκ των συντακτών της μελέτης. Η τεχνολογία προσφέρεται και θεωρείται ιδανική για περιοχές με ζέστη, χωρίς νέφη, όπως η έρημος Σαχάρα και η Μέση Ανατολή. Η 28σέλιδη αναφορά επισημαίνει ότι οι επενδύσεις στους σταθμούς συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας (CSP) προβλέπεται να ξεπεράσουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα, με τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις να βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής στη νότια Ισπανία και την Καλιφόρνια.
«Η συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας μπορεί να καλύψει το 7% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών μέχρι το 2030, και το ένα τέταρτο μέχρι το 2050» αναφέρει το πιο αισιόδοξο σενάριο της έκθεσης. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει την μεγάλη αύξηση των επενδύσεων κατά 21 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μέχρι το 2015, και 174 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, δημιουργώντας ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, οι μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα έχουν δυνατότητα παραγωγής 1.500 γιγαβάτ μέχρι το 2050. Η IEA από την άλλη, αναφέρει στην έκθεση ότι η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2050 δεν θα ξεπερνά το 0,2% παγκοσμίως.
Η τεχνολογία των CSP χρησιμοποιεί εκατοντάδες κάτοπτρα ή φακούς για τη συγκέντρωση των ηλιακών ακτίνων σε θερμοκρασίες μεταξύ 400 και 1.000 βαθμών Κελσίου, που θα παράγουν ενέργεια για τη λειτουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Η CSP είναι διαφορετική από τα φωτοβολταϊκά, που μετατρέπουν τις ηλιακές ακτίνες απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια και μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη κι όταν υπάρχει σχετική συννεφιά. Η CSP λειτουργεί μόνο σε απόλυτη λιακάδα. «Έχουμε μία ακόμη τεχνολογία αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, μαζί με την αιολική και τα φωτοβολταϊκά» ανέφερε ο Τέσκε.
Η έκθεση αναφέρει ότι το κόστος λειτουργίας μιας γεννήτριας CSP κυμαίνεται από 0,15 έως 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με μείωση στα 0,10 με 0,15 ευρώ μέχρι το 2020. Στα τέλη του 2008, οι εγκαταστάσεις CSP παρήγαν μόλις 430 Μεγαβάτ από το σύνολο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση