ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Επιπτώσεις της επεισοδιακής υπερκατανάλωσης αλκοόλ (binge drinking)
(1/1)
πρώτη & καλύτερη:
Η επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ (έτσι μετέφρασα, μπορεί και αδόκιμα, το binge drinking) ορίζεται ως η κατανάλωση 5 ή περισσότερων ποτών (4 για τις γυναίκες) μέσα σε δύο ώρες. Οι περισσότερες μελέτες γύρω από το αλκοόλ αναφέρονται στη χρόνια χρήση, όμως, τελευταία το binge drinking αναγνωρίζεται ως αιτία αρκετών επιπλοκών, όπως:
Αυξημένη πιθανότητα χρόνιου αλκοολισμού
Το binge drinking μπορεί να επιφέρει αρρυθμίες (κολπική μαρμαρυγή, κοιλιακή αρρυθμία), οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, ισχαιμικό ή αιμορραγικό stroke.
Από παλαιότερα έχει βρεθεί ότι το binge drinking μπορεί να προκαλέσει επεισόδια βίας, αλκοολικό σύνδρομο εμβρύου, αυτοκτονία, κλπ.
Πηγή: P. Mathurin, P. Deltenre. Effect of binge drinking on the liver: an alarming public health issue? Gut 2009;58:613-617
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δυστυχώς, ο βαθύς ανθρώπινος πόνος δεν στρογγυλοποιεί κάποιες αιχμές σε βάρος του μόνιμου στόχου, του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού:"σε πέταξαν εκεί στο διάδρομο, σε άφησαν στην τύχη σου, σε έδωσαν λεία στο Χάροντα..." - περίπου δηλαδή σαν να ήταν η τραγική έκβαση κάτι το επιθυμητό ή επιδιωκόμενο από πλευράς του προσωπικού του Νοσοκομείου. Πιθανώς η μετάθεση των ευθυνών να λειτουργεί σαν αμυντικός μηχανισμός για να απαλύνει το βάρος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου αλλά και για να συγκαλύψει ενδεχόμενες ευθύνες του ιδιοκτήτη του μπαρ και του μπάρμαν ως προς το σερβίρισμα υπερβολικής ποσότητας ( νοθευμένου; ) αλκοόλ. Πάντως, όλα δικαιολογούνται από τη βαθιά ανθρώπινη οδύνη και ας ελπίσουμε ότι η γνώση του τραγικού συμβάντος θα αποτρέψει άλλα παρόμοια.
Μαρία Χόρτη:
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Σε εκτενή επιστημονική αναφορά σχετικά με το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη στο Νοσοκομείο Ρεθυμνου την Κυριακή του Πάσχα, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προχώρησαν η Ένωση Γιατρών, ο Διευθυντής της ΜΕΘ, Χαράλαμπος Μαρκάκης και ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, Κωνσταντίνος Μαλάς.
Οι γιατροί αναφέρονται εκτενώς στο πως αντιμετωπίζονται τα περιστατικά μέθης στα Νοσοκομεία, επικαλούμενοι μάλιστα την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, όπως επίσης αναφέρουν λεπτομερώς τι ακριβώς συνέβη στο Νοσοκομείο στην περίπτωση της Στέλλας.
Αναλυτικά η αναφορά:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου βρέθηκαν στο στόχαστρο τον τελευταίο καιρό και τώρα εκφράζουν την δική τους διαμαρτυρία αλλά και αγωνία.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων, με ανακοίνωσή του, αναδεικνύει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, των τριτοκοσμικών συνθηκών στις υποδομές, την έλλειψη υλικών αλλά και την οργάνωση και τον συντονισμό στην λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αναγκάζονται να πάρουν θέση μετά τα όσα ακούστηκαν για το νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου και με στόχο να κατανοήσει η κοινωνία του νομού και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά αναφέρουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου: "Ειδικότερα στο ΤΕΠ κατά τη νυχτερινή βάρδια καλούνται δύο νοσηλευτές να καλύπτουν και τους δύο τομείς (παθολογικό, χειρουργικό) συν την Ανάνηψη και τους ασθενείς της Βραχείας Νοσηλείας''.
"Παρά τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες το προσωπικό εργάζεται με υπευθυνότητα, ξεπερνώντας πολλές φορές τις δυνάμεις του" υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και καλούν την διοίκηση και τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου να δουν επί της ουσίας και αποτελεσματικά, το θέμα της στελέχωσης, οργάνωσης και λειτουργίας του τόσο σημαντικού Τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών.
Η απάντηση αυτή των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έρχεται μετά την ολοκλήρωση της προανακριτικής, των αποτελεσμάτων τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, της έκθεσης του Ιατροδικαστή και την προκαταρκτική εξέταση που έγινε από τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση