Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 06:40:43

Αποστολέας Θέμα: Ποιος πραγματικά έχει «ΠΡΟΠΤΩΣΗ» της μιτροειδούς βαλβίδας;  (Αναγνώστηκε 12007 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Αυγούστου 2020, 12:58:23
Αναγνώστηκε 12007 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγράφω από τον τοίχο του Καρδιολόγου Χρήστου Ντέλλου Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος στις 26/08/2020:


Ποιος πραγματικά έχει «ΠΡΟΠΤΩΣΗ» της μιτροειδούς βαλβίδας;

-Γιατρέ έχω πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας και την παρακολουθώ κάθε χρόνο! Τώρα μου είπαν πως έχει και η κόρη μου! Θέλω να την δείτε και εσείς!
Από πλήθος ανάλογων περιπτώσεων σε διάστημα δεκαετιών στο νοσοκομείο, αλλά και τώρα στο ιατρείο μου, ξέρω πως η πιθανότητα να υπάρχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ  πρόπτωση μιτροειδούς στο παιδί, αλλά και στη μαμά, είναι μικρότερη από 1 στις 4!

Η ΥΠΕΡΔΙΑΓΝΩΣΗ «πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας» στις εκθέσεις υπερηχοκαρδιογραφημάτων έρχεται δεύτερη σε συχνότητα μετά την υπερδιάγνωση «ήπιας ανεπάρκειας» κάποιας βαλβίδας!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ένας τεράστιος αριθμός παιδιών, αλλά και μεγάλων, ζουν με το άγχος, το φόβο και τις προφυλάξεις μιας ανύπαρκτης καρδιοπάθειας, κάνουν αναίτιες επανεξετάσεις και συχνά περιορίζονται ή αποκλείονται από αθλητικές δραστηριότητες!
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Αυγούστου 2020, 13:03:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Αυγούστου 2020, 03:11:43
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και ένα εύστοχο, κατά την γνώμη μου, σχόλιο στην παραπάνω ανάρτηση, ενός άλλου Καρδιολόγου, που επίσης εκτιμώ πολύ, και το δημοσίευσε σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 27/08/2020:

Ο κ.Ντέλλος έχει απόλυτο δίκιο στην ανάρτηση του.Ποιά είναι η πραγματικότητα : Για να τεθεί η διάγνωση του "συνδρόμου" της πρόπτωσης μιτροειδούς υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κλινικά και υπερηχοκαρδιογραφικά κριτήρια.Παλαιότερα μάλιστα ,σε εποχές προ της αθρόας διαθεσιμότητας του υπερήχου (70΄s-80's) ήταν αδιανόητο να τεθεί διάγνωση MVR χωρίς την παρουσία του χαρακτηριστικού φυσήματος.Σε πολλούς ανθρώπους η σύγκλειση των γλωχίνων της βαλβίδας γίνεται φυσιολογικά σχεδόν κάθετα στο επίπεδο του αριστερού κόλπου,μπορεί και λιγότερο συχνά να φαίνεται «σαν» να προσπίπτει λίγο μέσα στο κόλπο.Αυτή η φυσιολογική παραλλαγή στην κίνηση-θέση των γλωχίνων ωστόσο δεν χαρακτηρίζεται «πρόπτωση μιτροειδούς » με την έννοια της βαλβιδοπάθειας.Η τελευταία προϋποθέτει την διαπίστωση ανώμαλης κατασκευαστικά γλωχίνας ,με περίσσεια ιστού που δημιουργεί την τυπική ανώμαλη κίνηση στο τέλος της διαστολής.Ασφαλώς ο βαθμός της δομικής βλάβης και της επακόλουθης πρόπτωσης με κακή σύγκλειση και ανεπάρκεια της βαλβίδας ποικίλει ευρέως.Απο ελάχιστη που πρακτικά δεν θα απασχολήσει ποτέ τον ασθενή μέχρι πολύ εκτεταμένη που χρήζει αλλαγής της βαλβίδας.Τί γίνεται τώρα στο ιατρείο ,και αυτή είναι πολλές φορές ( αν όχι δυστυχώς τις περισσότερες φορές ) η πραγματικότητα : Έρχεται στο καρδιολογικό ιατρείο (ιδιωτικό) η κοπελίτσα 28 ετών ,παραπονιέται για τσιμπίματα στο στήθος,ότι κουράζεται και δυσπνοεί εύκολα και αν και μπορεί να φταίει και το άγχος της με την δουλειά ,προσήλθε για να σιγουρευτεί ότι δεν πάσχει από κάποιο πρόβλημα της καρδιάς...Ο συνάδελφος της κάνει τον υπέρηχο ( όχι ότι υπάρχει καμία ένδειξη για την διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου ,αλλά ...τί τώρα ; κλέφτες θα γίνουμε..; ) Λοιπόν ο συνάδελφος δεν διαπιστώνει απολύτως τίποτε παθολογικό. Σκέφτεται όμως εμπορικά-επιχειρηματικά-πελατειακά.Άν πει στο κορίτσι ότι είναι όλα τέλεια και δεν χρειάζεται κανένας λόγος ανησυχίας τότε πάει ο πελάτης ,έφυγε το πουλάκι και που να το ξαναδείς.Οπότε «ανακαλύπτει» μια «μικρή» πρόπτωση στην μιτροειδή ...« Είναι σοβαρό γιατρέ΄,τί πρέπει να κάνω;;;» « Δεν είναι σοβαρό,αλλά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχτεί ...καλό είναι τουλάχιστον μιά φορά τον χρόνο να κάνουμε παρακολούθηση με υπέρηχο (άλλος μπορεί και να πει και μια φορά το εξάμηνο....) Κάποιος μπορεί να πει ...Ελα μωρέ και τί έγινε ,αντί να δώσει τα λεφτά μια φορά στα νύχια ή την κομμώτρια ,ας κάνει και εναν αχρείαστο έλεγχο να τα πάρει ο συνάδελφος " ..Για μένα το ΑΝΗΘΙΚΟ δεν είναι στο ότι «κλειδώνει» τον «πελάτη» για οικονομικό όφελος.Το ανήθικο είναι ότι ο ασθενής που είναι τελείως καλά στα αλήθεια ΥΙΟΘΕΤΕΙ τον ρόλο του «καρδιοπαθή» ! Φοβάται να γυμναστεί ,να κουραστεί ,να ζήσει ,να διασκεδάσει .Αλλάζει όλη την ζωή του !! Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.Από 20 περίπου γυναίκες που με επισκέφτηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια ,λέγοντας μου ότι «πάσχουν από βαλβιδοπάθεια -πρόπτωση μιτροειδούς» , αίντε να είχαν πραγματικά η 4 ... Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν ΤΕΛΕΙΩΣ μα τελείως φυσιολογικά !!!
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
5422 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιανουαρίου 2011, 09:44:59
από mitruli
0 Απαντήσεις
4020 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιουλίου 2013, 20:20:31
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
3607 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2013, 08:23:41
από Δ. Κουναλάκης
1 Απαντήσεις
2815 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιουλίου 2015, 13:30:57
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
11144 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιουλίου 2020, 09:06:08
από Argirios Argiriou