Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη ή όχι;

(1/3) > >>

Argirios Argiriou:
Του Αργύρη Αργυρίου,
Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού,
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη ή όχι;

Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι αυτονόητη. Μια Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη μπορεί π.χ. να σημαίνει ότι επαναφέρουμε μεν την Καρδιά σε λειτουργία αλλά ο Εγκέφαλος έχει πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη έτσι ώστε ο Ασθενής πλέον λειτουργεί σαν φυτό. Ή μπορεί π.χ. να σημαίνει ότι ο Ασθενής πρέπει να χρειαστεί να διασωληνωθεί και να μπει σε ΜΕΘ με μικρές πιθανότητες να βγει ζωντανός αλλά και με ότι μπορεί να συνεπάγεται για τον ασθενή η τρομακτική εμπειρία της διασωλήνωσης και της παραμονής μέσα σε μία ΜΕΘ.

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για το αν τα παρακάτω είναι σωστά ή όχι αλλά όμως εγώ περιγράφω τι κάνουν στην Σουηδία (αλλά και σε άλλες Βορειοευρωπαϊκές χώρες) για το θέμα της Καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής:

Προσπαθούν σε κάθε Ασθενή που νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Αποκατάστασης ή Γηροκομείο να έχουν συμπληρώσει ένα κουτάκι στο αρχείο του Ασθενούς όπου περιγράφουν τι θα κάνει το Προσωπικό σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Θα κάνουν Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη ή όχι;

Σε περίπτωση που ο Ασθενής είναι σε θέση να απαντήσει ο ίδιος, αφού πρώτα του δώσουν κάποιες πληροφορίες (προφορικές αλλά και γραπτές), τον αφήνουν να αποφασίσει ο ίδιος.

Αν ο Ασθενής δεν είναι σε θέση να απαντήσει τότε αφήνουν τους στενότερους του συγγενείς να αποφασίσουν.

Αν ο Ασθενής δεν είναι σε θέση να πάρει απόφαση και δεν υπάρχουν και συγγενείς τότε την απόφαση την παίρνουν δύο άτομα από το Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό του Τμήματος που έχουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, π.χ. ένας Ιατρός και μία Νοσηλεύτρια. Ως βοήθειά στην απόφασή τους έχουν βέβαια και Κατευθυντήριες Οδηγίες Βιοηθικής επί του θέματος, που έχει εκδώσει ο Σουηδικός Ιατρικός Σύλλογος ( Όποιος θέλει μπορεί εύκολα να τις μεταφράσει π.χ. από τα Σουηδικά στα Αγγλικά με την βοήθεια του google translate  Αξίζει επίσης να δει κανείς και τα references που τα πιο πολλά είναι στα Αγγλικά Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  Υπάρχει όμως και υλικό κατευθείαν στα Αγγλικά π.χ. το Talking "Do Not Attempt Cardiopulmonary Resuscitation" που έχει εκδοθεί από το Βρετανικό NHS Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ).

Ακούγεται ίσως απορίας άξιον αλλά οι ηλικιωμένοι Ασθενείς σε πολύ μεγάλο βαθμό ζητούν από μόνοι τους σε περίπτωση που σταματήσει να χτυπά η καρδιά τους να μην προσπαθήσει κανείς να τους επαναφέρει με Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, διασωλήνωση κτλ.

Γιώργος Κανελλόπουλος:
Στην Ελλάδα φυσικά ούτε λόγος νομικά για DNR.

Argirios Argiriou:
Το θέμα είναι πάντα επίκαιρο αλλά τώρα με την πανδημία του COVID-19 η ανάγκη να το συζητήσουμε ανοιχτά και στην Ελλάδα γίνεται επιτακτική.
Κατά την γνώμη μου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να πάρει σχετική πρωτοβουλία.

Argirios Argiriou:
Ένα πολύ εύστοχο σχόλιο του συναδέλφου Εντατικολόγου Aristidis Mitropoylos σε Ιατρική Ομάδα του facebook στις 16/09/2020. Το δημοσιεύω μετά από άδειά του:

Επειδή είμαι εντατικολόγος από την μια καταλαβαίνω τους συναδέλφους μοναδιστες ,από την άλλη τα παθαίνουν μόνοι τους μη τηρώντας κανένα κριτήριο εισαγωγής στις ΜΕΘ. Παραπάνω από τους μισούς που είναι στην ΜΕΘ (οπουδήποτε στην ελλαδα) δεν θα έπρεπε εξαρχής να είχαν μπει . Μεγάλη συζήτηση

Argirios Argiriou:
Τα παραπάνω τα έστειλα στις 16/09/2020 με email στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής στο secretariat@bioethics.gr και στις 17/09/2020 μου απάντησαν! Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχει ήδη πάρει θέση στο θέμα, και η θέση είναι πολύ κοντά σε αυτό που εφαρμόζουν στην Βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Καλό θα ήταν βέβαια αυτό να γινόταν και νόμος του Ελληνικού Κράτους :

Ε Θ Ν Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Β Ι Ο Η Θ Ι Κ Η Σ

Σ Υ Σ Τ Α Σ Η

Η ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ «ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ»

...................
..............................
......................................

Συμπερασματικά, η Επιτροπή κρίνει ότι η σημασία των «οδηγιών μη ανάνηψης»
έχει νόημα μόνον όταν ο θεράπων κρίνει ότι η αναζωογόνηση δεν θα έχει
μονιμότερο αποτέλεσμα, θα είναι δηλαδή «ανώφελη» θεραπεία. Μόνον στην
τελευταία αυτή περίπτωση, ο ιατρός –ενεργώντας, ούτως ή άλλως, χωρίς την
ανάγκη συναίνεσης τρίτων, σε συνθήκες επείγοντος- εάν είναι σε θέση να γνωρίζει
με βεβαιότητα την ύπαρξη τέτοιας οδηγίας του ασθενούς, πρέπει να θεωρήσει ότι
δεσμεύεται και να μην προχωρήσει στην επαναφορά της καρδιακής λειτουργίας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση