Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη ή όχι;
Argirios Argiriou:
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αν θέλει κανείς παρηγορητική Ιατρική με μορφίνη δεν θα την έχει. Ούτε σε Ελληνικό Νοσοκομείο αλλά ούτε και στην Ελληνική Πρωτοβάθμια φυσικά αφού στα Φαρμακεία δεν μπορεί να βρει κανείς μορφίνη σε καμιά της μορφή. (Όσο για την Φαιντανύλη, εδώ και ένα χρόνο, με καινούριο νόμο, οι Αναισθησιολόγοι και οι Ογκολόγοι έχουν ουσιαστικά μονοπώλιο στην συνταγογράφηση της. Τώρα το που θα βρει κανείς Αναισθησιολόγο ή Ογκολόγο στην Θάσο ή στο Κάτω Νευροκόπι αυτό είναι άλλο θέμα... ). Η Ελλάδα σε θέματα παρηγορητικής Ιατρικής είναι μια ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ χώρα. Το περαιτέρω πρόβλημα που δημιούργησε η αλλαγή του νόμου για την συνταγογράφηση της Φαιντανύλης, το επεσήμανα και στην ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. (Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος αλλά δεν ίδρωσε το αυτί τους (ίσως και να έχουν τους λόγους τους...)
Δείτε εδώ την σύνθεση του Δ.Σ. της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δείτε επίσης εδώ περισσότερα σχόλιά μου επί του θέματος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Γιώργος Κανελλόπουλος:
Σε πρόσφατη επικοινωνία μου με το Κρατικό μονοπώλειο ναρκωτικών στον Ταύρο, για το πώς μπορώ να προμηθευτώ μορφίνη για το ιατρείο, μου απάντησαν πως τη συνταγοραφώ ηλεκτρονικά και είναι υποχρέωση του φαρμακοποιού να τη βρει. Βέβαια, ο φαρμακοποιός θα πρέπει να χάσει ένα μεροκάματο ή να βάλει φαρμακοποιό υπάλληλο να πεταχτεί στον Ταύρο. Στην επαρχία θυμάμαι το διαχειριζόταν η τοπική διεύθυνση υγείας. Αυτό το επίμαχο ΦΕΚ που μας περιορίζει τις συγκεντρώσεις φαιντανύλης, τι λέει για μορφίνη από γενικό ιατρό;
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣε πρόσφατη επικοινωνία μου με το Κρατικό μονοπώλειο ναρκωτικών στον Ταύρο, για το πώς μπορώ να προμηθευτώ μορφίνη για το ιατρείο, μου απάντησαν πως τη συνταγοραφώ ηλεκτρονικά και είναι υποχρέωση του φαρμακοποιού να τη βρει. Βέβαια, ο φαρμακοποιός θα πρέπει να χάσει ένα μεροκάματο ή να βάλει φαρμακοποιό υπάλληλο να πεταχτεί στον Ταύρο. Στην επαρχία θυμάμαι το διαχειριζόταν η τοπική διεύθυνση υγείας. Αυτό το επίμαχο ΦΕΚ που μας περιορίζει τις συγκεντρώσεις φαιντανύλης, τι λέει για μορφίνη από γενικό ιατρό;
--- Τέλος παράθεσης ---
Για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής αιτιολογίας από ιατρό άλλης ειδικότητας, πλην της ειδικότητας αναισθησιολογίας ή παθολογίας-ογκολογίας, επιτρέπεται η συνταγογράφηση των κατωτέρω ουσιών με μέγιστη ημερήσια δόση:
Κωδεΐνη έως 240 mg
Διυδροκωδεΐνη έως 240 mg
Τραμαδόλη έως 400 mg
Οξυκωδόνη έως 20 mg
Μορφίνη έως 30 mg
Διαδερμική φαιντανύλη έως 12μg/h/72h
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
( Σύμφωνα λοιπόν με το Νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ Α 45/9-3-2019) οι Γενικοί Ιατροί (αλλά και οι άλλες ειδικότητες πλην Αναισθησιολόγων και Παθολόγων – Ογκολόγων) επιτρέπεται να συνταγογραφούν Διαδερμική φαιντανύλη έως 12μg/h/72h
Έχω εργαστεί στο παρελθόν ως Ιατρός σε hospice στην Σουηδία, αλλά και ως Γενικός Ιατρός στην Ελλάδα έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Παρηγορητική Ιατρική. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ο παραπάνω νόμος ουσιαστικά θα επιτρέπει να εφαρμόζουν την Παρηγορητική Ιατρική στην Ελλάδα μόνο οι Αναισθησιολόγοι και οι Παθολόγοι – Ογκολόγοι. Και αυτό διότι η Φαιντανύλη 12μg/h/72h που επιτρέπεται να συνταγογραφούν οι άλλες ειδικότητες συνήθως δεν φτάνει για να καλμάρει τον πόνο ούτε για το πρώτο 24ωρο.
Έχουμε συναίσθηση τι σημαίνει αυτός ο νόμος; Αντί να πάμε την Παρηγορητική Ιατρική στην Ελλάδα μπροστά την πάμε δεκαετίες πίσω. Που θα βρει Αναισθησιολόγο ή Ογκολόγο ο κάτοικος του Κάτω Νευροκοπίου, της Θάσου ή της Σαμοθράκης;
Αν το μάθουν αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα τραβούν τα μαλλιά τους.
Οι Γενικοί Ιατροί αλλά και οι Παθολόγοι πρέπει να κινηθούμε ΑΜΕΣΑ. )
schumifer:
30mg μορφίνης ο καρκινοπαθής θέλει χ3 και άμα
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση