Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΤα χρωστούμενα των διαγνωστικών κέντρων προς τους προμηθευτές τους φθάνουν από 50.000 ευρώ έως και τρία εκατ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ.
Από 50.000 ευρώ έως και τρία εκατ. ευρώ φθάνουν σήμερα τα χρωστούμενα των διαγνωστικών κέντρων προς τους προμηθευτές τους, ανέφερε ο Γιώργος Βουγιούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΑΣΙΔΙΚ), τονίζοντας ότι ο κύριος υπαίτιος για αυτή την κατάσταση είναι ο ΕΟΠΥΥ και μόνο αυτός, οι οφειλές του οποίου ξεκινούν από το 2008.
Αναλυτικότερα, από το 2008 έως και το 2011, όπως μας είπε, ο ΕΟΠΥΥ αν και πήρε 1,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των διαγνωστικών κέντρων –συνολικά έλαβε από την τρόικα 7,9 δισ. ευρώ για τον κλάδο της υγείας- ακόμη οφείλει 150 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή κατά τον ίδιο, το 2012 έχει πληρώσει το 90% όλων των μηνών, αφήνοντας υπόλοιπο 40 εκατ. ευρώ.
Ακόμη χειρότερα όμως είναι τα πράγματα για τον κλάδο το 2013, όπου ο ΕΟΠΥΥ εκτός του ότι δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του τελευταίου τετραμήνου του έτους, για τους υπόλοιπους μήνες έχει αφήσει μία οφειλή 10% (για κάθε ένα μήνα). Άρα για το 2013 τα χρωστούμενα του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά ανέρχονται στα 220 εκατ. ευρώ.
Το 2014, έχει καταβληθεί το 90% όλων των μηνών –άρα υπάρχει υπόλοιπο 10% για κάθε μήνα- ενώ δεν έχει γίνει καμία καταβολή για την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου (2014). Για αυτό το έτος οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ. Τέλος για την φετινή περίοδο έχει καταβληθεί το 90% της οφειλής για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου.
Πηγές από τον χώρο των διαγνωστικών αναφέρουν ότι οι οφειλές του Δημοσίου προς τα κέντρα τα έχει κυριολεκτικώς λυγίσει, όπως επιβεβαιώνουν και τα λουκέτα στον κλάδο που πλέον είναι διψήφιο νούμερο –ξεπερνούν τα 15- αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις που έχουν αρκετά κέντρα στα αναλώσιμά τους –όπως φιλμ, αντιδραστήρια κ.λπ- με αποτέλεσμα να φυτοζωούν.
Σημειώνεται ότι σήμερα στον κλάδο συμμετέχουν περί τις 300 επιχειρήσεις και για φέτος αναμένεται νέος γύρος λουκέτων ή συγχωνεύσεων, υπό το βάρος αφενός της ανύπαρκτης ρευστότητας και αφετέρου των διαρκώς αυξανόμενων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
Περίτρανο παράδειγμα των οικονομικών δυσκολιών που βιώνει ο κλάδος είναι και η περίπτωση της αλυσίδας Euromedica, όπου όπως λένε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το μέλλον της είναι αβέβαιο και φήμες μιλούν για καθυστερήσεις στις καταβολές των δεδουλευμένων στο προσωπικό έως και 5 μήνες.
Πηγή : iatronet