Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Δεκεμβρίου 2024, 10:51:09

Αποστολέας Θέμα: Φάκελος: Υιοθεσία.  (Αναγνώστηκε 64493 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Οκτωβρίου 2020, 05:56:34
Αναγνώστηκε 64493 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Φάκελος: Υιοθεσία.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Οκτωβρίου 2020, 05:59:06
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/09/2019

Υιοθεσία στην Ελλάδα. Τα είδη, οι προυποθέσεις και η διαδικασία της υιοθεσίας.
Η υιοθεσία είναι μια νομική πράξη, η οποία καθιστά το παιδί που δεν μπορεί να ζήσει με την φυσική του οικογένεια ως μόνιμο μέλος μια άλλης οικογένειας ακριβώς σαν να έχει γεννηθεί σε αυτή. Στη θετή οικογένεια το υιοθετημένο παιδί μπορεί να απολαμβάνει όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα ενός φυσικού παιδιού. Οι δε θετοί γονείς έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στο υιοθετημένο παιδί σαν να ήταν φυσικό τους τέκνο.

Τα είδη της υιοθεσίας και τα προσόντα των θετών γονέων
Τα τρία είδη της νόμιμης υιοθεσίας είναι:

1. Ιδιωτική υιοθεσία: Ένα άτομο ή μια οικογένεια υιοθετεί το παιδί κάποιου άλλου προσώπου ανεξαρτήτως αν το συγκεκριμένο παιδί ανήκει σε ένα συγγενικό άτομο ή σε άγνωστο
2. Υιοθεσία από ίδρυμα: Ένα άτομο ή μια οικογένεια υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα.
3. Διακρατική υιοθεσία: Ένα άτομο ή μια οικογένεια υιοθετεί ένα παιδί από το εξωτερικό βάση της Σύμβαση της Χάγης.
Οι βασικές προϋποθέσεις μιας υιοθεσίας, ως προς τους θετούς γονείς
1. Ηλικία: Η ηλικία τουλάχιστον ενός εκ των δύο υποψήφιων θετών γονέων πρέπει να είναι άνω των 30 ετών & κάτω των 60 ετών. Ακόμη, ο θετός γονέας χρειάζεται να είναι μεγαλύτερος από τον υιοθετούμενο τουλάχιστον κατά 18 έτη, αλλά όχι & πάνω από 50 έτη.

2. Ποινικό μητρώο: Οι θετοί γονείς να μην έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα εκείνα που επισύρουν έκπτωση από τη γονική μέριμνα, καθώς και για τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί ναρκωτικών και περί εμπορίας ανθρώπων και οργάνων.

3. Οικονομική κατάσταση: Να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά έξοδα διατροφής, μόρφωσης και ιατρικής περίθαλψης του παιδιού, διαθέτοντας επαρκείς για αυτό οικονομικούς πόρους.

4. Υγεία: Να έχουν καλή ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία και ιδίως να μην πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.

5. Συναίνεση:   Είναι απαραίτητη η συμφωνία και των δύο συζύγων ώστε να υπάρξει μία πράξη υιοθεσίας. Δίνεται όμως η δυνατότητα υιοθεσίας και σε άνδρα ή γυναίκα που είναι άγαμος, άγαμη. Επίσης είναι απαραίτητη η συναίνεση του προς υιοθεσία ανήλικου παιδιού, αν αυτό έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του.

6.Σε περίπτωση ιδιωτικής υιοθεσίας η τελική συναίνεση των φυσικών γονέων δίνεται αφού περάσουν τρεις μήνες από τη γέννηση του παιδιού. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση πριν περάσει το συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Η διαδικασία της υιοθεσίας.
Α) Για την ιδιωτική υιοθεσία

Οι υποψήφιοι θετοί γονείς, συντάσσουν μια συμβολαιογραφική πράξη, στην οποία θα αναφέρεται η συναίνεση της φυσικής μητέρας για την προσωρινή φιλοξενία του παιδιού της.
Καταθέτουν αίτηση και δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία (αυτοπροσώπως ή μέσω δικηγόρου).
Είναι διαθέσιμοι στις έρευνες της πρόνοιας οι οποίες διενεργούνται με κοινωνικό λειτουργό της, με σκοπό να εκτιμηθεί η καταλληλότητά τους. Η ίδια διαδικασία γίνεται και στο σπίτι των φυσικών γονέων.
Ο κοινωνικός λειτουργός στέλνει τις εκθέσεις και για τους θετούς και για τους φυσικούς γονείς στο δικαστήριο.
Όλα τα μέλη συμμετέχουν στη διεξαγωγή της δίκης για την έκδοση της τελικής απόφασης της υιοθεσίας του παιδιού.
Β) Για την υιοθεσία από ίδρυμα

Οι υποψήφιοι θετοί γονείς απευθύνονται στα ιδρύματα της χώρας και καταθέτουν αίτηση και δικαιολογητικά.
Το ίδρυμα αποστέλλει έγγραφο στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία της περιοχής κατοικίας των υποψήφιων θετών γονέων για διενέργεια κοινωνικής έρευνας από τον κοινωνικό λειτουργό.
Οι υποψήφιοι θετοί γονείς συμμετέχουν στις διαδικασίες της κοινωνικής έρευνας, την οποία διενεργεί η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία, με σκοπό να εκτιμήσει την καταλληλότητα τους.
Αν έχουν δεν υπάρχει κώλυμα στα παραπάνω οι υποψήφιοι θετοί γονείς αναμένουν ειδοποίηση από το ίδρυμα ότι υπάρχει εκεί το κατάλληλο γι’ αυτούς παιδί.
Οι υποψήφιοι θετοί γονείς συμμετέχουν στη διεξαγωγή της δίκης για την έκδοση της τελικής απόφασης της υιοθεσίας του παιδιού.
Γ) Για τη διακρατική υιοθεσία

Οι υποψήφιοι θετοί γονείς, αφού πρώτα απευθυνθούν στην κοινωνική υπηρεσία της περιοχής τους, καταθέτουν αίτηση και δικαιολογητικά στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία για τις διακρατικές υιοθεσίες και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.

Πέραν της αξιολόγησης απαιτείται και:

1. Τελεσίδικη δικαστική απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου  νόμιμα επικυρωμένη.

2. Επίσημη μετάφραση της ξενόγλωσσης δικαστικής απόφασης

3. Απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου για αναγνώριση του δεδικασμένου της απόφασης του αλλοδαπού Δικαστηρίου, όπου απαιτείται.

4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης των θετών γονέων τελευταίου εξαμήνου.

Ολα τα παραπάνω αποστέλλονται στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εξωτερικών από έναν από τους γονείς ή το ίδιο το τέκνο, εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος, ή από τρίτο πρόσωπο, εφοδιασμένο με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας ή του διαβατηρίου, ή από τον παραστάντα δικηγόρο.

Στην περίπτωση που οι φυσικοί γονείς του υιοθετουμένου είναι Έλληνες και έχει γεννηθεί στο εξωτερικό η πράξη της υιοθεσίας καταχωρίζεται στο περιθώριο της ληξιαρχικής πράξης γέννησης που ήδη έχει συνταχθεί στην Υπηρεσία μας ως μεταβολή στην αστική κατάσταση του τέκνου.

Στην περίπτωση που οι φυσικοί γονείς του υιοθετουμένου είναι αλλοδαποί, περί της υιοθεσίας συντάσσεται απευθείας έκθεση υιοθεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών ή ενώπιον της αρμόδιας Προξενικής αρχής στην αλλοδαπή, η οποία στη συνέχεια πρέπει να μεταγραφεί στην Υπηρεσία μας.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να προσκομίσει κάποιος υποψήφιος θετός γονέας;
1. Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του υιοθετημένου, το οποίο ζητείται από την υπηρεσία της κοινωνικής έρευνας, 2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που αφορά τον ή τους αιτούντες, 3. Ληξιαρχική πράξη γάμου,4. Ποινικά μητρώα των αιτούντων, 5. Πιστοποιητικά περί μη διώξεως από την αρμόδια Εισαγγελία των αιτούντων, 6. Εκκαθαριστικά της αρμόδιας Δ. Ο. Υ., που αφορούν τους αιτούντες, συμβόλαια, που αποδεικνύουν την κυριότητα των αιτούντων επί ακινήτων (εάν υπάρχουν), 7. Πιστοποιητικά υγείας των αιτούντων, 8. Αντίγραφα των ταυτοτήτων των αιτούντων, 9. Γνωμοδότηση περί του ισχύοντος νομικού καθεστώτος που διέπει την υιοθεσία στη χώρα καταγωγής τους από το Ινστιτούτο Αλλοδαπού Δικαίου (εάν ο υιοθετούμενος ή έστω ένας από τους δύο αιτούντες είναι αλλοδαπός)

Τέλος σε μια προσπάθεια του ο Έλληνας νομοθέτης να επιφέρει επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών υιοθεσίας, χαρτογράφηση των παιδιών που φιλοξενούνται στα ιδρύματα, των ίδιων των ιδρυμάτων αλλά και των υποψήφιων γονέων και να μειώσει το χρόνο αναμονής που έφτανε έως τα έξι χρόνια σε περιπτώσεις κρατικής υιοθεσίας, λειτουργώντας αποθαρρυντικά για πολλά ζευγάρια, αλλά και να μειώσει τις περιπτώσεις «παράνομων υιοθεσιών», εισήγαγε τον Νόμο 4538/2018 «Μέτρα προώθησης των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας και άλλες διατάξεις» .

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική του έκθεση, οι θεσµοί της υιοθεσίας και της αναδοχής ανηλίκων αποτελούν τους κυριότερους και σηµαντικότερους θεσµούς παιδικής προστασίας, που ως απώτερο στόχο έχουν την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και µέριµνας εκ µέρους του κράτους.

Στις καινοτομίες του νόμου αυτού είναι η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας, ως συμβουλευτικού – γνωμοδοτικού οργάνου, καθώς και του Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων, στο οποίο θα εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα παιδιά που τοποθετούνται σε μονάδες προστασίας και φροντίδας, ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε ανάδοχο γονέα με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση ή πρόκειται να υιοθετηθούν, του Εθνικού Μητρώου Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων και Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης διατηρεί επίσης Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων, ενώ αντίστοιχα ειδικά μητρώα υποχρεούνται να τηρούν και οι αρμόδιοι φορείς, όπως είναι οι μονάδες παιδικής προστασίας.

Για πρώτη φορά θεσπίζεται ανώτατο χρονικό όριο αναμονής για τις διάφορες φάσεις τέλεσης των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας, ενώ εισάγεται ο θεσμός της ανάθεσης διεξαγωγής της κοινωνικής έρευνας και σύνταξης της απαιτούμενης κοινωνικής έκθεσης σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παράδοση του παιδιού στους υποψήφιους θετούς γονείς είναι η εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων.

Τέλος για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα να υιοθετούν παιδιά και εκείνοι που έχουν δικά τους, να υιοθετήσουν και οι έγγαμοι , ανεξάρτητα από το αν έχει αποκλειστεί η δυνατότητά τους να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, ενώ για πρώτη φορά παρέχεται το δικαίωμα στους άγαμους και σε αυτούς που συζούν χωρίς γάμο να υιοθετήσουν, αλλά πάντα με την έγκριση του δικαστηρίου.

Δείτε αναλυτικά τον Ν. 4538/2018 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Οκτωβρίου 2020, 06:05:21
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 18/10/2020
Της Ιωάννας Φωτιάδη




Ενα πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα είχε σκορπίσει χαρά στο σπιτικό του Νίκου και της Ελλης στη διάρκεια της καραντίνας. Το ζευγάρι έπειτα από δεκάδες αποτυχημένες εξωσωματικές είχε ξεκινήσει το 2016 τη διαδικασία για να υιοθετήσει· τον περασμένο Απρίλιο, λοιπόν, τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά την αρχική τους αίτηση, μια φωνή από την άλλη πλευρά του ακουστικού τους ενημέρωνε ότι θα αναλάμβαναν δύο δίδυμα αδελφάκια. «Η χαρά μας έληξε απότομα και άδοξα, αφού εν συνεχεία μας ενημέρωσαν ότι όλα ακυρώνονται γιατί θα εντασσόμασταν στο νέο σύστημα υιοθεσιών», λέει στην «Κ» η Ελλη (τα στοιχεία όσων μιλούν στο ρεπορτάζ είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Η πικρία του ζευγαριού απαλύνεται κάπως, καθώς δεν είναι οι μοναδικοί «αδικημένοι».

«Οι μισοί που έκαναν αίτηση το 2016 έχουν ήδη τα παιδιά στην αγκαλιά τους, οι υπόλοιποι “πέσαμε” στην αλλαγή του συστήματος» συμπληρώνει από την πλευρά της η Π.Σ., «δεν θα έπρεπε να υπάρξει μια περίοδος πιλοτικής εφαρμογής παράλληλα με το παλαιό;». Οι εν λόγω περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις είκοσι και έχουν συμπεριληφθεί μαζί με όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους, που αφού έχουν περάσει την κοινωνική έρευνα κ.ά. έχουν εγγραφεί στο εθνικό μητρώο. «Δεν συνυπολογίζει το σύστημα την παλαιότητα της αίτησής μας, εξ ου και από τον Ιούλιο έως τώρα δεν μας έχει προταθεί κανένα ταίριασμα», τονίζει η Π.Σ. Σχετικά με τις αιτήσεις του 2016 η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σχολίασε ότι «είναι αδικία, που θα διορθωθεί».

Το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα συντάχθηκε και κατατέθηκε από την τότε αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 («Κ» 18/3/2019) και υλοποιείται σήμερα από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Ζητούμενο εξαρχής ήταν να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις διαδικασίες και να επιταχυνθεί ο απαιτούμενος χρόνος με γνώμονα πάντοτε το καλό των παιδιών. Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην προστασία παιδιών και υποψηφίων γονέων, όμως αποδεικνύεται ότι στην εφαρμογή της προκύπτουν εμπόδια που ούτε ο νομοθέτης ούτε ο αλγόριθμος μπορούσε να προβλέψει – αρχής γενομένης από το πόσα παιδιά διατίθενται προς υιοθεσία. 

«Αυτή τη στιγή σε όλα τα ιδρύματα της χώρας βρίσκονται 1.680 παιδιά», λέει στην «Κ» η κ. Μιχαηλίδου, «πάνω όμως από 800 κατηγοριοποιούνται βάσει των στοιχείων που δίνουν οι αρμόδιοι της κάθε δομής ως μη κατάλληλα για υιοθεσία». Οι κοινωνικοί λειτουργοί συμπληρώνουν την ΑΣΟΑ (Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης) όπου υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες, οι δύο από αυτές («δεν αποκαθίσταται» και «επανένωση με τη βιολογική οικογένεια») εξαιρούν τα παιδιά από την πιθανότητα να αρχίσουν μια νέα ζωή εκτός ιδρύματος. «Επικοινωνούμε συστηματικά με κάθε δομή για να διαπιστώσουμε τους λόγους, αρχικά υποθέταμε ότι αφορούσαν παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς», προσθέτει η υφυπουργός, «όμως, μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι δεν αφορούν τέτοιες περιπτώσεις».

«Η μεταρρύθμιση ενοχλεί»
Πολλοί απ’ όσους εργάζονται στον χώρο θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση «ενοχλεί», καθώς ανατρέπει έναν καθιερωμένο τρόπο δουλειάς. «Υπάρχει υποστελέχωση, π.χ. ολόκληρες περιφερειακές ενότητες δεν έχουν καθόλου κοινωνικό λειτουργό, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες ή δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, ενώ πολλά ιδρύματα θέλουν να διατηρήσουν τον μεγάλο αριθμό των τροφίμων τους – για ευνόητους λόγους», σημειώνει στην «Κ» κοινωνικός λειτουργός που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Εως ότου ένα παιδί είναι διαθέσιμο προς υιοθεσία, περνάει καιρός, αφού πρέπει να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες να αναλάβει τη γονική του μέριμνα κάποιος από το στενό συγγενικό περιβάλλον», συμπληρώνει η ίδια πηγή. «Παλαιότερα, οι κοινωνικοί λειτουργοί από τα μεγάλα ιδρύματα, π.χ. από το Μητέρα, είχαν την εμπειρία, να προχωρήσουν τις διαδικασίες πριν να απελευθερωθεί νομικά το παιδί, καθώς η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη». Ομως ο αλγόριθμος δεν μπορεί να αναπτύξει αυτή την κριτική ικανότητα.

«Ο αλγόριθμος είναι πράγματι απρόσωπος, ακριβώς όμως για αυτό δεν μεροληπτεί, υλοποιεί τα ταιριάσματα αυστηρά βάσει των δεδομένων», εξηγούν από το υπουργείο. «Κάθε βράδυ “τρέχει” αυτόματα και το πρωί έχει βγάλει ταιριάσματα, τα οποία γνωστοποιούνται με email μόνο στους κοινωνικούς λειτουργούς του παιδιού και των γονέων». Τα επόμενα, πιο ευαίσθητα στάδια της διαδικασίας αναλαμβάνουν εκπαιδευμένοι επαγγελματίες.
Πάντως, η διάχυτη αίσθηση ότι τη δεδομένη στιγμή οι ενδιαφερόμενοι γονείς υπερτερούν –έστω και λίγο– των παιδιών επιβεβαιώνεται. Μεταξύ των παιδιών που είναι υποψήφια προς υιοθεσία ή αναδοχή υπάρχουν ορισμένα με σοβαρές αναπηρίες και πολλά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία κατά κανόνα δεν εμπίπτουν στις προτεραιότητες των ενδιαφερομένων. Από το υπουργείο θεωρούν ότι «όσο λιγότερα κριτήρια θέτουν οι γονείς, π.χ. αν δεν έχουν ορίσει φύλο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές τους» και ισχυρίζονται ότι το χρονικό διάστημα του ενός έτους από την αίτηση έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν είναι ιδεατό, αλλά ρεαλιστικό.

Ορισμένοι, πάντως, απογοητευμένοι από την αναμονή, κάνουν ταυτόχρονα αίτηση και για υιοθεσία και για αναδοχή, κάτι που δεν απαγορεύεται μεν, αλλά μάλλον προκαλεί σύγχυση, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικές συνθήκες: στην υιοθεσία το παιδί διακόπτει τις σχέσεις με τη βιολογική οικογένεια και αλλάζει επίθετο, στην αναδοχή από την άλλη επιβάλλεται η διατήρηση σχέσεων με το περιβάλλον του, πρόκειται δηλαδή για μια προσωρινή φιλοξενία. Η κ. Μιχαηλίδου φιλοδοξεί να προωθήσει τον θεσμό της αναδοχής τυπικής και επαγγελματικής, που αφορά παιδιά με αναπηρίες. Εξ ου και εσχάτως υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Unicef, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή βοηθήματος στους αναδόχους.

«Στα μαιευτήρια της Αττικής τα εγκαταλελειμμένα μωρά δεν είναι πάνω από είκοσι», σχολιάζει η κ. Μιχαηλίδου, ένα θέμα που απασχολεί συχνά την κοινή γνώμη, «έως σήμερα δεν υπήρχε κανένα πρωτόκολλο διαχείρισης, τώρα αναθέτουμε στο ΕΚΚΑ να διερευνά εντός 24ώρων αν υπάρχει πιθανότητα επείγουσας αναδοχής ή κάποια κενή θέση σε δημόσιο ίδρυμα».

«Είμαστε η λύση»

«Στο κινητό μου έχω δύο αριθμούς δικηγόρων που μπορούν να μου φέρουν έναντι 30.000 ή 50.000 ένα μωρό, όμως δεν τους καλώ, παρότι έχω τα χρήματα, γιατί το θεωρώ ανήθικο», λέει στην «Κ» υποψήφια μητέρα από το 2018, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Δεσμοί Καρδιάς – Υποψήφιοι Θετοί-Ανάδοχοι Γονείς» που αριθμεί πάνω από 700 μέλη. «Νιώθω ότι οι αρμόδιοι μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε το πρόβλημα, όμως εμείς είμαστε η λύση, ώστε να αδειάσουν τα ιδρύματα από τα παιδιά». Η ίδια εντοπίζει τις δυσλειτουργίες της πλατφόρμας: απουσία ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για πορεία αίτησης, ανεπαρκής ενημέρωση για ιατρικό ιστορικό παιδιού, καμία συμπερίληψη γεωγραφικών συντεταγμένων – μπορεί να ταιριάξει ένα παιδί από την Πάτρα με ανάδοχη οικογένεια στη Ρόδο, κάτι που δεν είναι σύννομο στην αναδοχή, αφού πρέπει το παιδί να διατηρεί επαφή με το περιβάλλον του. «Εγώ εδώ που ζω δεν μπορώ να αναλάβω ένα παιδί με νεφρολογικό πρόβλημα απουσία κέντρου αιμοκάθαρσης· δεν με νοιάζει ούτε το χρώμα ούτε το φύλο του παιδιού, θέλω απλώς να είμαι σίγουρη ότι μπορώ να του προσφέρω όσα χρειάζεται», καταλήγει. «Οι υποψήφιοι γονείς έχουν βιώσει την ψυχική δοκιμασία και τη σκληρότητα του στίγματος που επιφέρει η υπογονιμότητα, ενώ επιπλέον έχουν υποστεί την κοινωνική πίεση για παιδί», σχολιάζει η Δήμητρα Γιάννου, κοινωνική λειτουργός που ίδρυσε την ομάδα. «Αξιοποιώ μαζί τους εργαλεία ενδυνάμωσης που έχω παλαιότερα χρησιμοποιήσει σε μειονότητες (π.χ. πρόσφυγες)».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Οκτωβρίου 2020, 06:14:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: φάκελος υιοθεσία αναδοχή 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
51 Απαντήσεις
237406 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2024, 09:00:10
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
17492 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαρτίου 2018, 00:31:32
από Γ.Κτιστάκης
10 Απαντήσεις
35441 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2023, 22:33:47
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
10906 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαρτίου 2020, 21:45:44
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
4896 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιανουαρίου 2020, 21:08:19
από Argirios Argiriou