18/10/2020
Σημαντική η λειτουργία της ΤΟΜΥ, συνεπικουρεί το έργο του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.
Με 3.624 συνολικά καταγεγραμμένες επισκέψεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 και με μέσο όρο περίπου τις 500 επισκέψεις ανά μήνα
(δηλαδή 25 επισκέψεις/ημέρα μια ολόκληρη ΤΟΜΥ...), η ΤΟΜΥ (Τοπική Ομάδα Υγείας) Αγίου Νικολάου επιτελεί ένα σημαντικό επικουρικό έργο στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της υγειονομικής περιφέρειας του Δήμου Αγίου Νικολάου. Κάτι που ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο και σημαντικό.
Η μονάδα αυτή παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ, οργανικά και διοικητικά υπάγεται στο Διαλυνάκειο Νοσοκομείο Νεάπολης (και άρα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου).
Η λειτουργία της είχε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2019 και αποτελεί την μία από τις δύο αντίστοιχες δομές που λειτουργούν στο Νομό Λασιθίου. Η δεύτερη βρίσκεται στη Σητεία, συστεγαζόμενη με το Νοσοκομείο της πόλης.
Στο ιατρείο αυτό γενικής ιατρικής, πέρα από την συνταγογράφηση, την έκδοση πιστοποιητικών κλπ. παρακολουθούνται και χρόνια νοσήματα (διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, κ.ά.) αλλά και ένα ποσοστό οξέων επειγόντων περιστατικών που πρακτικά δεν απαιτείται να οδηγηθούν στο Νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.
Κανονικά κατά την πανδημία
Όπως αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Συντονιστής της ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου, παθολόγος ιατρός του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου Νεάπολης κ. Κώστας Καραταράκης, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η δομή συνέχισε κανονικά το έργο της, τόσο στον έλεγχο των χρόνιων νοσημάτων, όσο και των επειγόντων περιστατικών που υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν στους χώρους της.
Σημειώθηκε, μάλιστα, μια ανοδική πορεία στη δομή κατά τη διάρκεια του περυσινού και του φετινού έτους, που διακόπηκε λόγω των συνθηκών που επέβαλλε ο κορονοϊός, και οδήγησαν σε μια αναμενόμενη «κοιλιά» από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Εδώ και λίγο διάστημα, πάντως, έχουν και πάλι ξεκινήσει να γίνονται νέες εγγραφές.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος Συντονιστής, οι επισκέψεις κυμάνθηκαν ως εξής: Τον Ιανουάριο 487, τον Φεβρουάριο 513, τον Μάρτιο 432, τον Απρίλιο 337, τον Μάιο 382, τον Ιούνιο 520.
Η στελέχωση
Η ΤΟΜΥ στελεχώνεται από τρεις ιατρούς του Ε.Σ.Υ., που εργάζονται επικουρικά στη δομή: τον κ. Καραταράκη, τον ιατρό γενικής ιατρικής του Κ.Υ. Ελούντας Ιάκωβο Παπαδάκη και τον ιατρό του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου Νεάπολης Μάριο Τσαμάνδουρα.
Επίσης, στο προσωπικό της ΤΟΜΥ ανήκουν μία επισκέπτρια υγείας και μια κοινωνική λειτουργός, δύο νοσηλεύτριες και δύο άτομα διοικητικό προσωπικό.
Μείον αποτελεί, όπως σημειώνει ο κ. Καραταράκης, η έλλειψη παιδιάτρου στην ΤΟΜΥ, με παιδιά κάτω των 14 ετών να μην μπορούν να εξεταστούν και να εξυπηρετηθούν εφ’ όσον το χρειαστούν. «Ένας παιδίατρος θα μας έλυνε τα χέρια, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ακόμη και στην Παιδιατρική», τονίζει.
Από την άποψη, πάντως, εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας, η ΤΟΜΥ, σύμφωνα με τον κ. Καραταράκη, είναι σε αρκετά καλό επίπεδο.
Ποιοί εξυπηρετούνται
Εξυπηρετούμενοι της δομής είναι ασφαλισμένοι πολίτες από όλη την περιφέρεια του Δήμου Αγίου Νικολάου. Το μόνο που απαιτείται να διαθέτει κάποιος για να επισκεφθεί την ΤΟΜΥ, είναι να έχει αποδεικτικό έγγραφο (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΑΝ, κλπ.) από το οποίο προκύπτει ότι διαμένει στον Άγιο Νικόλαο, Δελτίο Ταυτότητας και τον προσωπικό του Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
«Δεν έχουμε στόχο», υπογραμμίζει ο κ. Καραταράκης «να αντικαταστήσουμε τους ιατρούς που ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο, σε αυτούς που θέλουν να έλθουν σε εμάς και σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν για να πάνε σε γιατρό – και είναι πολλοί αυτοί».
Δεν παρακολουθούνται εμπύρετα περιστατικά
Αυτό που έχει αλλάξει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι ότι στην ΤΟΜΥ δεν μπορούν πλέον να παρακολουθηθούν εμπύρετα περιστατικά (γρίπες, λοιμώξεις του αναπνευστικού, κλπ.) καθ’ ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποιος εξ αυτών των ασθενών να είναι φορέας κορονοϊού.
Η μόνη περίπτωση στην οποία εμπύρετα περιστατικά μπορεί να γίνουν δεκτά είναι να έχει υπάρξει προηγουμένως τηλεφωνική συνεννόηση με τον κ. Καραταράκη, ώστε να έχουν ληφθεί τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας από τους γιατρούς και όλους όσοι βρίσκονται στον χώρο.
Δεν γίνονται τεστ κορονοϊού
Πρόβλημα, πάντως, πάνω σε αυτό, αποτελεί, όπως λέει ο Συντονιστής ιατρός, η μη διαθεσιμότητα για τεστ κορονοϊού, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει, αφού απαιτείται, όπως εξηγεί, συνεργασία με εταιρία κούριερ, που θα μεταφέρει τα μολυσματικά και υψηλού βαθμού κινδύνου δείγματα στο Ηράκλειο για ανάλυση.
Η συνύπαρξη – συστέγαση στον ίδιο χώρο της ΤΟΜΥ με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, δυσχεραίνει έτι περαιτέρω το συγκεκριμένο ζήτημα των δειγμάτων – τεστ, με την δομή σε καμία περίπτωση να μην επιθυμεί, όπως τονίζει ο κ. Καραταράκης, να εκθέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που προσέρχονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Λόγος για τον οποίο η διαδικασία αυτή της λήψης δειγμάτων δεν φαίνεται να προχωρεί.
Γενικώς, πάντως, λόγω αυτής της συνύπαρξης με το Κ.Ψ.Υ. τα εμπύρετα περιστατικά αποφεύγεται να γίνονται δεκτά.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος