Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Δεκεμβρίου 2024, 13:56:40

Αποστολέας Θέμα: Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Οι άδειες που δικαιούνται  (Αναγνώστηκε 6900 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Οκτωβρίου 2020, 22:37:00
Αναγνώστηκε 6900 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
23/10/2020 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ενημέρωση για τις άδειες των αναπληρωτών
Οι άδειες αναπληρωτών, με επιπλέον πληροφορίες για διαδικαστικά και οικονομικά θέματα.

Αναλυτικά παρακάτω ενημέρωση σχετικά με τις άδειες.

α) οι κάθε τύπου άδειες που αιτούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ χορηγούνται από το Δ/ντή της οικείας Δ/νσης και οι πρωτότυπες αιτήσεις των αδειών τους διαβιβάζονται στη Δ/νση Δευτ/θμιας Εκπ/σης και παραμένουν στο Π.Μ. του εκπ/κού.

β) οι κάθε τύπου άδειες που αιτούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με το Πρόγραμμα Κρατικού Προϋπολογισμού χορηγούνται από τους Δ/ντές των Σχολικών Μονάδων στις οποίες έχουν τοποθετηθεί
Άδειες αναπληρωτών

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μπορεί να χορηγηθεί κανονική άδεια απουσίας με αποδοχές για επτά (7) το πολύ εργάσιμες ημέρες κατ έτος για λόγους εξαιρετικής ανάγκης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Για κάθε μέρα κανονικής άδειας θα αφαιρούνται περίπου 35 ευρώ στο τέλος της χρονιάς από την αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας, οπότε προσπαθήστε να τις αποφεύγετε.


ΑΔΕΙΑ ΚΥΗΣΗΣ – ΛΟΧΕΙΑΣ
Στις προσωρινές αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς χορηγείται άδεια μητρότητας 17 εβδομάδες. Από το διάστημα αυτό, 8 εβδομάδες θα χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία του τοκετού (άδεια τοκετού) και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας).Σε περίπτωση που ο τοκετός γίνει σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, η άδεια παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού χωρίς η παράταση αυτή να συνεπάγεται την αντίστοιχη μείωση της άδειας που δικαιούται να λάβει η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή ειδικά την περίπτωση, η συνολική άδεια τοκετού υπερβαίνει τις 17 εβδομάδες. Αν όμως ο τοκετός γίνει σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε στην αρχή πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας θα χορηγείται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλίζεται χρόνος συνολικής άδειας 17 εβδομάδων (άρθρο 11 του Ν.2874/2000).

Στις μητέρες προσωρινές αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και εκκλησιαστικής εκπαίδευσης χορηγείται μειωμένο διδακτικό ωράριο. Η μείωση θα ισχύει από την ημέρα γέννησης του τέκνου και εφόσον αυτό βρίσκεται σε ζωή και δεν θα είναι μεγαλύτερη των δύο ωρών εβδομαδιαίως για τα δύο πρώτα ημερολογιακά έτη (άρθρο 13 παρ. 45 περ. γ σε συνδυασμό με το άρθρο 30 παρ. 14 του ν. 2083/92 Η εννεάμηνη άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού χορηγείται μόνο σε μητέρες τακτικές εκπαιδευτικούς.Επίσης απαλλάσσονται από τις πρόσθετες υπηρεσίες στα σχολεία τους οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών.

Oι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται για να καλύψουν πρόσκαιρες ανάγκες υπάγονται στο κεφάλαιο Δ΄ του Ν. 993/79 (ΦΕΚ 281/79 τ. Α΄), «Περί του επί συμβάσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού του Δημοσίου κ.λπ.» όπως κωδικοποιήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 410/1988). Αυτό αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή απάντηση στη Βουλή ενώ συμπληρώνει ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στο ΠΔ 410/1988 (άρθρο 89 του ΠΔ 410/1988). Στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή οκτώ ( 8 ) εβδομάδες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και εννέα (9) εβδομάδες μετά.

Στις περιπτώσεις που ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την ημερομηνία που αρχικά είχε πιθανολογηθεί, οι ημέρες μεταφέρονται, ώστε ο συνολικός χρόνος για τη μητρότητα να μην υπολείπεται των 119 ημερών , όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 11 του Ν.2874/2000 . Η εξάμηνη (6μηνη) άδεια προστασίας της μητρότητας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 αφορά σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και δεν εφαρμόζεται στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Για τις τρεις πρώτες μέρες της άδειας καταβάλλεται από το δημόσιο το μισό των αποδοχών που δικαιούται. Από το ΙΚΑ δεν δικαιούται τίποτε. Για το διάστημα από την 4η μέχρι την 15η ημέρα παίρνει αποδοχές 12 ημερών αφαιρούμενης της επιδότησης του ΙΚΑ που αναλογεί στο διάστημα αυτό.
Για το διάστημα από την 16η ημέρα και μετά, μόνο την επιδότηση του ΙΚΑ.ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣΔεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22.08.2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., περί αδειών εκπ/κών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Στον περιορισμό του εν λόγω εδαφίου δεν εμπίπτουν οι άδειες κύησης ή λοχείας.Σχετικά με εγκυμοσύνη και άδειες τοκετού λοχείας Ισχύουν τα (άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα και άρθρο 11 του Ν.2874/2000, εγκύκλιος αρ.79/14-7-1999 ΙΚΑ, έγγραφο αρ.πρωτ. Π06/40/29-04-2013 ΙΚΑ)
Για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ισχύουν τα εξής:

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασής τους δικαιούνται δεκαπέντε (15) ημέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές, εφόσον έχουν συμπληρώσει δεκαήμερη παροχή εργασίας.

Αρμόδια όργανα να βεβαιώσουν την ανικανότητα για εργασία όταν η καταβολή του ημερομισθίου βαραίνει κυρίως τον ασφαλιστικό φορέα (δηλαδή αναρρωτική άδεια από 4 ημέρες και πάνω τη φορά) είναι: Ο θεραπευτής γιατρός της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (Ιατρεία πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι συμβεβλημένοι γιατροί με τον πρώην ΟΠΑΔ) ειδικότητας αντίστοιχης με την πάθηση του ασφαλισμένου, ο οποίος δύναται να βεβαιώνει ανικανότητα μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, είτε συνεχείς, είτε διακεκομμένες. Για τους ασφαλισμένους που εξέρχονται από νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί με την μορφή Ν.Π.Δ.Δ., η βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών μπορεί να γίνει από τον, κατά τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, υπεύθυνο του οικείου Τμήματος, ενώ για τους ασφαλισμένους που εξέρχονται από άλλα θεραπευτήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, μπορεί να βεβαιωθεί ανικανότητα για εργασία από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Η Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), για βεβαίωση ανικανότητας πέραν των δεκαπέντε (15) ημερών, στην οποία θα πρέπει να παραπέμπεται ο ασφαλισμένος εντός πέντε (5) ημερών το αργότερο, από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης από τον θεραπευτή γιατρό.Δηλαδή, σε όλες τις περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών που υπερβαίνουν τις 3 ημέρες τη φορά, για την καταβολή του αντιμισθίου στον εκπαιδευτικό είναι απαραίτητη η προσκόμιση του αδειολογίου των Υγειονομικών δομών (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Σε αντίθετη περίπτωση ο εκπαιδευτικός θα παραπέμπεται στην Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) για τη βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία.Για αναρρωτικές άδειες χρονικού διαστήματος μικρότερου των τριών (3) ημερών τη φορά, αρκεί η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από γιατρό συμβεβλημένο με το ΕΟΠΥΥ (είτε ανήκει στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε στον πρώην ΟΠΑΔ)Στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή οκτώ ( 8 ) εβδομάδες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και εννέα (9) εβδομάδες μετά. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την ημερομηνία που αρχικά είχε πιθανολογηθεί, οι ημέρες μεταφέρονται, ώστε ο συνολικός χρόνος για τη μητρότητα να μην υπολείπεται των 119 ημερών (αρθ. 9 του Ν. 2224/94 ΦΕΚ 112 τ΄Α, όπως συμπληρώθηκε με το αρ. 11 του Ν. 2874/2000 ΦΕΚ 286 τ΄ Α) .
Η εξάμηνη (6μηνη) άδεια προστασίας της μητρότητας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 αφορά σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και δεν εφαρμόζεται στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.Ο μισθωτός (αναπληρωτής) που στερείται βιβλιαρίου ασθενείας, δικαιούται αναρρωτικής άδειας μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών, υπό τις προϋποθέσεις και τα οριζόμενα στο άρθρο 18 του Π.Δ. 410/1988, αντί δε της βεβαίωσης «ιατρού του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού» είναι δυνατόν, προς απόδειξη του είδους και της διάρκειας της ασθένειας, να υποβληθεί στην Υπηρεσία βεβαίωση ιατρού δημοσίου νοσοκομείου. Γιάννης Κατράδης

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
•Ειδική άδεια γάμου. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, έχουν δικαίωμα άδειας με αποδοχές πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γάμου. Η άδεια αυτή χορηγείται αμέσως πριν ή αμέσως μετά την τέλεση του γάμου και όχι άλλη χρονική περίοδο.

• Ειδική άδεια λόγω θανάτου συγγενικού προσώπου Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα απουσίας με αποδοχές δύο εργάσιμων (2) ημερών σε περίπτωση θανάτου συγγενών α΄βαθμού

• Ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές μιας (1) έως τριών (3) ημερών, κατά περίπτωση, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, όπως κάθε φορά ορίζεται από το ΥΠ.ΕΣ. πριν από τη διενέργεια των εκλογών.

• Ειδική άδεια δίκης: Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια για τη συμμετοχή σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου (άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα) καιαφαιρείται από τις δεκαπέντε ημέρες αναρρωτικής άδειας

ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν τέκνα στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών, για να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης (άρθρο 9 του Ν1483/1984 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 6 του Π.Δτος 193/1988). Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και χορηγείται στον ένα από τους δύο γονείς. Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία και υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία τους, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα, που πάντως η συνολική διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί σε διάρκεια τις τέσσερις (4) ημέρες και για τους δύο γονείς


Χορήγηση άδειας για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους
α) Στις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 38 του Ν.4351/2015 (Φ.Ε.Κ.164 τ.Α’/4-12-2015) αναφέρεται ότι: «Το άρθρο 60 του ν. 3528/2007 (Α’ 26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α’ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρτωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδευσης»
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές, ύστερα από αίτησή τους και με την υποχρέωση να προσκομίσουν βεβαίωση της Σχολής ότι έλαβαν σε εξετάσεις. Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσες των μονίμων εκπαιδευτικών. Σχετική η αριθμ. Φ.351.5/43/76822/Δ1/5-5-2014 εγκύκλιο, παράγραφος Η.
Β) Στις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 38 του Ν.4351/2015 (Φ.Ε.Κ.164 τ.Α’/4-12-2015) ορίζεται ότι: «Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουν για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο το χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στο χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και τη επιστροφή του εκπαιδευτικού».

Οι προβλεπόμενες κατά τα ανωτέρω (β) άδειες χορηγούνται από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Τετράμηνη άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών (Ν. 4075/2012, άρθρο 50 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 4144/2013)
Η γονική άδεια ανατροφής 4 μηνών χωρίς αποδοχές, χορηγείται για την ανατροφή παιδιού ηλικίας έως 6 ετών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα εκπαιδευτικού. Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα (1) χρόνο, δηλαδή δώδεκα μήνες, συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη(δηλαδή στο Υπουργείο Παιδείας).Η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται είτε σε συνεχές χρονικό διάστημα μέσα στο ίδιο σχολικό έτος, είτε τμηματικά σε διαφορετικά σχολικά έτη χωρίς όμως να υπερβαίνει αθροιστικά το σύνολο 22των τεσσάρων (4) μηνών. Με σχετική αίτηση του εκπαιδευτικού, διευκρινίζεται η επιθυμητή έναρξη και λήξη της και χορηγείται από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση τη σειρά προτεραιότητας για κάθε σχολικό έτος. Αιτήσεις χορήγησης γονικής άδειας εκπαιδευτικών γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, ικανοποιούνται με απόλυτη προτεραιότητα. Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων εκπαιδευτικών είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το ένα παιδί μεσολάβησε ένας(1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, αποφασίζουν με κοινή δήλωσή τους κάθε φορά, ποιός από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνου,η γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών χορηγείται στο διπλάσιο στον άλλο γονέα. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα. Τη γονική άδεια ανατροφής δικαιούται και ο εκπαιδευτικός ο οποίος υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως έξι (6) ετών. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια χορηγείται μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας. Τμήμα της άδειας μπορεί να χορηγείται με αίτηση του υπαλλήλου στο διάστημα πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών υιοθεσίας, ενώ σε περίπτωση που οι σχετικές διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν μέχρι την ηλικία των έξι (6) ετών του παιδιού, το δικαίωμα της άδειας παρατείνεται μέχρι την ηλικία των οκτώ ( 8 ) ετών του παιδιού.

Κανονική άδεια για μεταγγίσεις αίματος

Χορηγούνται είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες πλέον της κανονικής άδειας (11 με αποδοχές και 11 χωρίς αποδοχές) σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που πάσχουν ή έχουν τέκνο που πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγωντου ή αιμοκάθαρση. (άρθρο 21 του Π.Δ. 410/88).Στο φυσικό ή θετό γονέα παιδιού ηλικίας έως και 18 ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζει μεταμόσχευσης χορηγείται επιπλέον των 22 ημερών και αφού έχει εξαντλήσει τις 11 ημέρες με αποδοχές του αρθ. 21 ΠΔ 410/88, ειδική γονική άδεια, διάρκειας δέκα εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης, με αποδοχές, έπειτα από αίτησή του, κατά απόλυτη προτεραιότητα. Διευκρινίζουμε ότι την άδεια αυτή των 10 εργάσιμων ημερών τη δικαιούται και οανάδοχος γονέας παιδιού, το οποίο πάσχει από τα συγκεκριμένα νοσήματα. (άρθρο 51 παρ 1 τουΝ. 4075/2012 ΦΕΚ 89 τ΄Α΄).Τέλος, σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου έως και 18 ετών, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και όχι πέραν των τριάντα εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης, εφόσον ο φυσικός, θετός ή ανάδοχος γονέας εκπαιδευτικός έχει εξαντλήσει την παραπάνω

Διευκολύνσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με οικογενειακές υποχρεώσεις
Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, τα οποία είναι μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χορηγείται άδεια με αποδοχές ορισμένων ωρών ή ολόκληρης ημέρας και έως τέσσερεις (4) ημέρες ανάσύμβαση, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρόοδο των παιδιών τους (άρθρο 9 τουΝ.1483/1984 και άρθρο 6 του Π.Δ. 193/88). Η άδεια χορηγείται στον έναν από τους δύο γονείς. Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, αποφασίζουν από κοινού κάθε φορά ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά και για τους δύο γονείς τις τέσσερεις (4) ημέρες.

Η μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός(πλήρους και μειωμένου ωραρίου) που έχει παιδί ηλικίας έως δύο (2) ετών έχει δικαίωμα χρήσης μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο(2) ώρες την εβδομάδα (από το διδακτικό ωράριο που αναφέρεται στη σύμβασή της) και απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες της παρ. 8 του αρθ. 13 του Ν. 1566/1985).(Ν.3149/2003, άρθρο 13, παρ.45 περίπτωση γ).





Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Οκτωβρίου 2020, 22:44:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Οκτωβρίου 2020, 10:50:47
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Απορία: πως ακριβώς ενδιαφέρουν οι άδειες των εκπαιδευτικών ένα φόρουμ ιατρών ;

25 Οκτωβρίου 2020, 16:18:31
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απορία: πως ακριβώς ενδιαφέρουν οι άδειες των εκπαιδευτικών ένα φόρουμ ιατρών ;

Όσοι από εμάς είμαστε ιδιώτες Οικογενειακοί Ιατροί μέσα σε πόλεις έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με Ιατροκοινωνικά προβλήματα αναπληρωτών Εκπαιδευτικών οι οποίοι το πρώτο που κάνουν όταν καταφθάνουν σε μία νέα πόλη είναι να επικοινωνήσουν με κάποιον ιδιώτη Οικογενειακό Ιατρό για να πάρουν Πιστοποιητικό Υγείας (γιατί αλλιώς δεν τους επιτρέπεται να ξεκινήσουν την εργασία τους). Μετά από αυτό δεν είναι σπάνιο (ίσως γιατί είναι σε ευάλωτη κοινωνική θέση, μόνοι τους σε μια ξένη πόλη, κακοπληρωμένοι κτλ) να ξαναεπικοινωνούν με τον ίδιο αυτό Οικογενειακό Ιατρό για προβλήματα που άπτονται της γκρίζας ζώνης μεταξύ Ιατρού και Κοινωνικού Λειτουργού...
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Οκτωβρίου 2020, 16:25:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
10 Απαντήσεις
71418 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιουλίου 2016, 12:18:36
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
3167 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαρτίου 2010, 12:51:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3477 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Σεπτεμβρίου 2011, 22:45:02
από carlita
10 Απαντήσεις
5122 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2018, 01:27:07
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
8954 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 22:57:41
από Argirios Argiriou