Στις 15 Μαΐου δημοσιεύθηκε στο iatronet.gr άρθρο με τίτλο
«Έρευνα του ΙΑΤΡΟΝΕΤ για το 'φακελάκι' στα νοσοκομεία»(Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος)
Η… «έρευνα» περιλαμβάνει:
1. "Δημοσκόπηση" (!!!) του iatronet.gr (με συμμετοχή 850 «αναγνωστών») που έβγαλε το συμπέρασμα ότι «Τέσσερις στους πέντε Έλληνες, πληρώνουν ή έχουν πληρώσει 'φακελάκι', προκειμένου να χειρουργηθούν ή να υποβληθούν σε εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο»
2. Δηλώσεις του αντιπροέδρου ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη στο iatronet σχετικά με την «παραοικονομία στην υγεία». Αλλά ο κ. Πατούλης μιλάει για την «παραοικονομία στο ΕΣΥ».
3. Δηλώσεις του ΓΓ του ΙΣΑ κ. Γ. Ελευθερίου στο iatronet για το "ίδιο θέμα". Και ο κ. Ελευθερίου μιλάει για την «παραοικονομία και τον παράνομο χρηματισμό στο ΕΣΥ». Προσθέτει δε κάτι που έξυσα το κεφάλι μου αρκετή ώρα, αλλά δεν το κατάλαβα: ότι το φαινόμενο αυτό «καλλιεργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»
4. Μια σύντομη δήλωση του Γ.Γ. της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων κ. Λ. Αναγνώστου ότι το μαύρο χρήμα είναι αντικοινωνικό (συμφωνούμε, κ. Αναγνώστου)
5. Ακολουθούν διάφορα σχόλια (στην κορυφή της λίστας της παραοικονομίας οι γιατροί του ΕΣΥ, ενώ η φοροδιαφυγή εις βάρος του Ελληνικού Κράτους σημειώνεται παρακάτω ως «αποφυγή έκδοσης παραστατικού στα πάσης φύσεως ιατρεία»), που σε συνδυασμό με τα παραπάνω οδηγούν εμένα, τον τυχαίο surfer-αναγνώστη, στο συμπέρασμα ότι
η κύρια συνιστώσα της παραοικονομίας στην υγεία είναι οι γιατροί του ΕΣΥ (όχι το ΕΣΥ, οι γιατροί του ΕΣΥ) και ότι συνέπειά της ήταν οι «περιορισμοί παροχών και κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων».Κατά το συντάκτη, το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί ως εξής:
"Μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος
Εξίσωση των παροχών σε όλους τους πολίτες, τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς. Επέκταση των καλύψεων και σε όσες υπηρεσίες οι πολίτες με το ένα ή τον άλλον τρόπο δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης
Με την αναγνώριση από τους ασφαλιστικούς φορείς όλων των δαπανών υγείας που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι."Άρα (δικό μου αυθαίρετο συμπέρασμα):
Για την παραοικονομία στην υγεία φταίνε οι γιατροί του ΕΣΥ, και για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να έχω το δικαίωμα να πάω σε όποιο ιδιωτικό κέντρο/ιατρείο θέλω και να κάνω όποια εξέταση/θεραπεία/επέμβαση θέλω και το ταμείο μου να μου τα πληρώσει όλα, όπως θα μου τα πλήρωνε και στο ΕΣΥ.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται –αυτούσιο και χωρίς σχόλια- στο
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος (net-to-net...)
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον ΟΓΑ?Το γιατί οι ιδιώτες γιατροί δεν υπογράφουν «συμβάσεις» με τον ΟΓΑ (ή μήπως υπογράφουν αλλά...), το εξήγησε ο κ. Σκούφαλος παραπάνω. Επειδή τώρα τελευταία ό,τι χαρτί έχει ημερομηνία, άρθρα και υπογραφές έχουμε το συνήθειο να το λέμε «Σύμβαση», ακόμα και αν επιγράφεται «Γνωστοποίηση», αναρωτιέται κανείς γιατί δεν εκδίδεται μια ΥΑ που να λέει ότι όλοι οι ιδιώτες γιατροί μαζί με τη βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος από τη ΔΟΥ παραλαμβάνουν και τον κωδικό του ΟΓΑ και γεια σας. Εκτός αν όποιος δεν υπογράφει ότι δεν θα κατευθύνει τους ασθενείς σε συγκεκριμένο φαρμακείο έχει το δικαίωμα να το κάνει. Έτσι, θα πετυχαίναμε μεγάλη αποσυμφόρηση των δομών ΠΦΥ αλλά και του ΕΣΥ γενικότερα από το σκύψε-γράψε.
Αλλά οι πολιτικές επιλογές στην υγεία κατευθύνονται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων απαξιώνοντας συνεχώς το Δημόσιο Σύστημα. Την ώρα που οι γιατροί του ΕΣΥ (υπο)γράφουν, κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγουν, ενισχύοντας την παραοικονομία στην υγεία, την οποία όμως χρεώνονται οι γιατροί του ΕΣΥ, βεβαίως βεβαίως.
Τι να πεις…