Γενικά > Νομικά θέματα

Ποιοί μπορούν να συνταγογραφούν στον ΟΓΑ;

(1/12) > >>

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Επειδή έχω βαρεθεί να ξεπλένω  «συνταγές» συναδέλφων που «δεν έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν στον ΟΓΑ» όπως λένε στους ασθενείς, θα ήθελα τις γνώσεις σας και πιθανά νομικά στοιχεία για το ποιοι έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν στα βιβλιάρια του ΟΓΑ και κυρίως αν ιδιώτες ιατροί μπορούν να συνταγογραφούν αυτόματα ή απαιτούνται κάποιες ενέργειες (κάτι σαν σύμβαση) με το ταμείο ή την διεύθυνση υγείας του νομού.
Από τη μια μεριά υπάρχει το γνωστό θέμα δεοντολογίας όταν καλείσαι να υπογράψεις (και στα χαρτιά να χορηγήσεις) μια αγωγή για κάποιον που δεν εξέτασες ποτέ και δεν χορήγησες εσύ!
Επίσης λέω «συνταγές» γιατί το 99% μόνο συνταγές δεν είναι. Χαρτιά (έως ….χαρτα) που δεν φέρουν όνομα γιατρού, ασθενή, πάθηση, ημερομηνία, δοσολογία, υπογραφή, σφραγίδα σε κάθε πιθανό συνδυασμό. Και ο λόγος βέβαια προφανής τις περισσότερες φορές. Μια σωστά συμπληρωμένη συνταγή αποτελεί αποδεικτικό επίσκεψης στο ιατρείο. Όμως αυτό δεν συμφέρει όταν δεν έχει εκδοθεί απόδειξη πληρωμής για την αντίστοιχη επίσκεψη. Γι’ αυτό καλύτερα να μην αφήνουμε ίχνη ε;

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπειδή έχω βαρεθεί να ξεπλένω  «συνταγές» συναδέλφων που «δεν έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν στον ΟΓΑ» όπως λένε στους ασθενείς,

--- Τέλος παράθεσης ---

Αν λένε αυτό, πάλι καλά γιατί υπάρχει και η μεγάλαυχη, γεμάτη αυτοπεποίθηση βέρσιον του "Πάρε αυτά τα φάρμακα και πήγαινε μετά στο "παιδί" (ή στον "αγροτικό") να σου τα γράψει".

Όταν δε έχουν ήδη πάρει τα φάρμακα από το φαρμακείο πριν έρθουν σε εμάς, δεν υπάρχει καν το περιθώριο αλλαγής ετικέττας και απλά συμμορφωνόμαστε με την *#@&*!@όλη και τη #@!@*ίδη που ο συνάδελφος έχει επιλέξει πριν από εμάς, για λογαριασμό μας.

Σήμερα ωστόσο, έκανα το εξής για πρώτη φορά: Αντί να ξεπλύνω την καραφασόν πραζόλη των 33 ευρώ με 28 ταμπλέτες, έγραψα μια άλλη δικιά μου, με 11 ευρώ, για 7 ημέρες, όσο περίπου διαρκεί η "θεραπεία" του Ασφαλισμένου με ΜΣΑΦ για "Οσφυαλγία". Η αμαρτία μου όμως έγκειται στο ότι δεν ενημέρωσα για την αλλαγή τον Ασφαλισμένο που ήδη είχε πάρει από το Φαρμακείο την πρώτη πραζόλη.
Αν αύριο έρθει για τα περαιτέρω, θα του πω να βάλει τον Φαρμακοποιό του να επικοινωνήσει μαζί μου και αν ο Τελευταίος το κάνει -πράγμα που αμφιβάλλω- θα Του εξηγήσω πολύ ευγενικά ότι δεν μπορεί Αυτός να αποφασίζει για το ύψος της οφειλής του Ασφαλιστικού Ταμείου προς τον ...Ίδιο ( ! ) και δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει την κρίση του ιατρού που "έχει και τη σφραγίδα, έχει και το μπλοκάκι" δίνοντας πρώτος Αυτός τα φάρμακα. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί βεβαίως βεβαίως α) ο Ασφαλισμένος να απευθύνεται σε έναν ιατρό που να μπορεί να συνταγογραφεί για το συγκεκριμένο Ασφαλιστικό Ταμείο ή β) ο Φαρμακοποιός να απευθυνθεί σε έναν Συνταγογράφο της αρεσκείας Του για το ξέπλυμα, εφόσον και ο τελευταίος δέχεται ή απλά "δεν έχει πρόβλημα".

flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςθα ήθελα τις γνώσεις σας και πιθανά νομικά στοιχεία για το ποιοι έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν στα βιβλιάρια του ΟΓΑ και κυρίως αν ιδιώτες ιατροί μπορούν να συνταγογραφούν αυτόματα ή απαιτούνται κάποιες ενέργειες (κάτι σαν σύμβαση) με το ταμείο ή την διεύθυνση υγείας του νομού.

--- Τέλος παράθεσης ---

Μεταφέρω την εμπειρία μου από τα ηρωικά χρόνια που ήμουν επιτηδευματίας (2004-2006):
Στα γραφεία του ΟΓΑ Θεσσαλονίκης (αν θυμάμαι καλά κάπου στην Παπαναστασίου?) υπέβαλα σχετική αίτηση και λίγες μέρες μετά μου δώσανε κωδικό (που "χωρούσε" ακριβώς στα κουτάκια του "κωδικός ιατρού", εκεί που γράφουμε τον ΑΜ ΤΣΑΥ) και συνταγογραφούσα κανονικά σε ασθενείς ΟΓΑ. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι, οι ιδιώτες μπορούν να "γράφουνε" σε βιβλιάρια ΟΓΑ με απλές διαδικασίες. Αλλά, όπως σωστά παρατηρεί ο κ. Σκούφαλος, όχι και ανέξοδες.
Θα επιχειρήσω μια βουτιά σε σκονισμένους φακέλους του αρχείου μου να δω αν είχα υπογράψει κάποιου είδους "σύμβαση". Θυμάμαι ότι μου δώσανε κάτι. Η οποία καμία σχέση δεν είχε με την αμοιβή που θα ζητούσα από τον ασθενή, αλλά αναφερόταν μόνο στις υποχρεώσεις μου να τηρώ τη νομοθεσία περί συνταγογραφίας.
Είναι αστείο ιδιώτες γιατροί σε αγροτικές περιοχές να μην έχουνε ενεργοποιήσει τις διαδικασίες. Έχω αρνηθεί πολλές φορές (σχεδόν όλες) να αντιγράψω αγωγές με τις οποίες δεν συμφωνούσα, μόνο και μόνο γιατί ο συνάδελφος (άλλης ειδικότητας) "δεν μπορούσε να γράψει ΟΓΑ".

flone:
"Γνωστοποίηση προς τον ΟΓΑ"

"...Να μη προτρέπω με οποιοδήποτε τρόπο τους ασφαλισμένους να εκτελούν τις εκδιδόμενες συνταγές από ορισμένο φαρμακείο. Επίσης να μη προσκομίζω ο ίδιος τις συνταγές στο φαρμακείο για εκτέλεση  ;)
...Η μη τήρηση των υποχρεώσεων, που προαναφέρονται, αποτελεί βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα. Τα πειθαρχικά αυτά παραπτώματα ελέγχονται από την Προϊσταμένη Αρχή των γιατρών, υποχρεωτικά, ύστερα από έγγραφο του ΟΓΑ ή του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Υγείας.
Αν επέλθει οποιαδήποτε ζημιά στον ΟΓΑ παρέχεται στον Οργανισμό αυτόν το δικαίωμα να καταλογίζει εκείνο που επιβαρύνθηκε σε βάρος του γιατρού. Οι καταλογισμοί γίνονται με αποφάσεις του Διοικητή του ΟΓΑ".

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
(Γκουχ, γκουχ, γκουχ). Ευχαριστώ θερμά τον flone για την παράθεση του σκονισμένου εγγράφου! (το scanner του πρέπει μας άφησε χρόνους μετά το σκανάρισμα τόσης σκόνης!).
Διαβάζοντας το έγγραφο διαπίστωσα ότι το έντυπο πρέπει να κουβαλάει κι αυτό αρκετή ιστορία, σκόνη κι αράχνες ( ) αφού το έτος 2004 μιλάει για παραλαβή συνταγολογίων του ΟΓΑ ενώ τα ατομικά συνταγολόγια είχαν καθιερωθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα.
Κι επίσης λίστα συνταγογραφούμενων ουσιών του ΙΚΑ για τον ΟΓΑ;  ???

Χωρίς να θέλω να θίξω (γκουχ, γκουχ) τον flone για την ηλικία του, μήπως κανένας συνάδελφος έχει κάποια ενημέρωση αν παραμένει το ίδιο καθεστώς στον ΟΓΑ ή έχει αλλάξει κάτι;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση