Γενικά > Νομικά θέματα
Ποιοί μπορούν να συνταγογραφούν στον ΟΓΑ;
Γ.Κτιστάκης:
Όπως έχω αναρτήσει στο παρελθόν δεν ήθελε καν να απαντήσει, αλλά πιθανόν να έβαλε το χεράκι η Υ.ΠΕ.Κ γιατί ενδιαφέρθηκε για το θέμα που το θεώρησε σημαντικό.
Την δευτέρα θα ενημερώσω την Υ.ΠΕ.Κ για την συγκεκριμένη απάντηση αφού μου έχουν ζητήσει να τους κρατώ ενήμερους για την εξέλιξη του θέματος.
Το επόμενο είναι να μας διευκρινίσει το ποιον θεώρει υπεύθυνο για την «διάγνωση» την «επιλογή» της θεραπείας και την «δοσολογία» σε αυτές τις περιπτώσεις. Τον θεράποντα ή τον συνταγογράφο??
Ο ελεγκτής πως θα ελέγχει την ορθότητα- νομιμότητα της συνταγής από πλευράς συνταγογράφου ή από πλευράς θεράποντα ή από πλευράς και των δυο και με ποιον τρόπο ???
Ας κάνουμε υπομονή έρχεται η ηλεκτρονική συνταγογραφία !!!!!
EzeΤΡΟΛ:
Καθώς η αλληλογραφία Κτιστάκη-Αναγνωστάκη παρουσιάζει Πανελλήνιο ενδιαφέρον, θα σας πρότεινα κ. Κτιστάκη, να ζητήσετε από την κ. Αναγνωστάκη να κοινοποιήσει τις απαντήσεις της προς όλες τις ΔΥΠΕ της Ελ, ώστε να λάβουν γνώση όλοι οι ιατροί που συνταγογραφούν για λογαριασμό του ΟΓΑ.
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Η απάντηση του ΟΓΑ στο συνημμένο .
Τα σχόλια δικά σας!!!!
--- Τέλος παράθεσης ---
Τέτοια έγγραφα πρέπει να τα κρατάμε να γελάμε....
Ξεκινάει λέγοντας τι λέει ο νόμος στις υποχρεώσεις των ιατρών και μετά τον αναιρεί προάγοντας την δική της άποψη με βάση την λογική "Ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι"
Ωστόσο η αλήθεια είναι κάπου κοντά:
Αυτός που γράφει την συνταγή έχει την ευθύνη. Όποια ειδικότητα και να έχει, έχει τελειώσει ιατρική. Εάν νιώθει σίγουρος για τις γνώσεις του μπορεί να βγει και σε χωράφια εκτός της ειδικότητας του αλλά με δική του ευθύνη. Και αυτό εισήγαγε ο νόμος για την φαρμακευτικη μεταρρύθμιση: Ότι ο ιατρός εάν το επιθυμεί, δύναται να συνταγογραφήσει και φάρμακα εκτός της ειδικότητας του όταν υπάρχει γνωμάτευση από σχετικής ειδικότητας με τα φάρμακα ιατρό. Μην μπερδεύετε το "δύναται" με το "υποχρεούται". Δεν υποχρεούται. Όταν το κάνει έχει ακέραια την ευθύνη.
Ο ελεγκτής οφείλει να τον αντιμετωπίζει σαν να τα έδωσε αυτός που υπογράφει την συνταγή. Ότι και να γράφετε πάνω δεν έχει καμιά αξία.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...........................................
Ωστόσο η αλήθεια είναι κάπου κοντά:
Αυτός που γράφει την συνταγή έχει την ευθύνη. Όποια ειδικότητα και να έχει, έχει τελειώσει ιατρική. Εάν νιώθει σίγουρος για τις γνώσεις του μπορεί να βγει και σε χωράφια εκτός της ειδικότητας του αλλά με δική του ευθύνη...............................
--- Τέλος παράθεσης ---
Άσχετο; Απορία που την είχα πάντα: Γιατί ο ανειδίκευτος μπορεί να συνταγογραφεί ότι θέλει (με γνωμάτευση γνήσια ή μαϊμού) και στον ειδικευμένο εργαστηριακό π.χ. μικροβιολόγο, κυτταρολόγο κλπ έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα συνταγογράφησης; ???
Ιατρική δεν έχουν τελειώσει αμφότεροι;
Δ. Κουναλάκης:
Θα καταλάβεις εάν αναρωτηθείς γιατί πληρώνεται μισθό ο ειδικευόμενος αντί να πληρώνει δίδακτρα που θα έπρεπε λογικά.
Ο ειδικευόμενος/ανειδίκευτος εκτελεί κάποιες ιατρικές πράξεις με μειωμένη ευθύνη υπό την καθοδήγηση ειδικού. Μια από αυτές είναι και αυτή. Δεν είναι αμιγώς εκπαιδευτική αλλά εξυπηρετεί το σύστημα και τον ασθενή και μειώνει το φόρτο στον ειδικευμένο ώστε να μπορεί να εξετάσει περισσότερους ασθενείς.
Κανονικά, ο ελεγκτής οφείλει όταν δει την φράση "Γνωμάτευση...." να ζητήσει να δει την γνωμάτευση πριν εγκρίνει. Δεν μπορεί να του το αρνηθεί κανείς
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση