Γενικά > Νομικά θέματα
Ποιοί μπορούν να συνταγογραφούν στον ΟΓΑ;
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΘα καταλάβεις εάν αναρωτηθείς γιατί πληρώνεται μισθό ο ειδικευόμενος αντί να πληρώνει δίδακτρα που θα έπρεπε λογικά.
Ο ειδικευόμενος/ανειδίκευτος εκτελεί κάποιες ιατρικές πράξεις με μειωμένη ευθύνη υπό την καθοδήγηση ειδικού. Μια από αυτές είναι και αυτή. Δεν είναι αμιγώς εκπαιδευτική αλλά εξυπηρετεί το σύστημα και τον ασθενή και μειώνει το φόρτο στον ειδικευμένο ώστε να μπορεί να εξετάσει περισσότερους ασθενείς.
Κανονικά, ο ελεγκτής οφείλει όταν δει την φράση "Γνωμάτευση...." να ζητήσει να δει την γνωμάτευση πριν εγκρίνει. Δεν μπορεί να του το αρνηθεί κανείς
--- Τέλος παράθεσης ---
- Ο αγροτικός είναι υπό την επίβλεψη ποιου ειδικού;; Σε κάποια νησάκια και απομακρυσμένες περιοχές μάλλον υπό την επίβλεψη του Θεού (όπως και οι ασθενείς του).
- Δεν καταλήγουν όλες οι συνταγές ανειδίκευτων με γνωματεύσεις (ή "γνωματεύσεις") στον ελεγκτή παρά ελάχιστες σε σχέση με τις "παραγόμενες".
Γ.Κτιστάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ωστόσο η αλήθεια είναι κάπου κοντά:
Αυτός που γράφει την συνταγή έχει την ευθύνη. Όποια ειδικότητα και να έχει, έχει τελειώσει ιατρική. Εάν νιώθει σίγουρος για τις γνώσεις του μπορεί να βγει και σε χωράφια εκτός της ειδικότητας του αλλά με δική του ευθύνη. Και αυτό εισήγαγε ο νόμος για την φαρμακευτικη μεταρρύθμιση: Ότι ο ιατρός εάν το επιθυμεί, δύναται να συνταγογραφήσει και φάρμακα εκτός της ειδικότητας του όταν υπάρχει γνωμάτευση από σχετικής ειδικότητας με τα φάρμακα ιατρό. Μην μπερδεύετε το "δύναται" με το "υποχρεούται". Δεν υποχρεούται. Όταν το κάνει έχει ακέραια την ευθύνη.
Ο ελεγκτής οφείλει να τον αντιμετωπίζει σαν να τα έδωσε αυτός που υπογράφει την συνταγή. Ότι και να γράφετε πάνω δεν έχει καμιά αξία.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν υποχρεούται λοιπόν αλλά έχει την δυνατότητα να γραφεί συνταγή εκτός πεδίου ειδικότητας κατά γνωμάτευση άλλου και δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδεύει την συνταγή η γνωμάτευση και φέρει αυτός την ευθύνη. Αυτό βέβαια μόνο για τους γενικούς, γιατί οι άλλες ειδικότητες δεν το κάνουν και ας έχουν την δυνατότητα.
Ο ελεγκτής εάν ελέγξει την συνταγή σαν να την έγραψε από μόνος του ο συνταγογράφος τότε πρέπει να την ακυρώσει σαν συνταγή εκτός πεδίου αρμοδιότητας. Εάν την ελέγξει ως συνταγή κατά γνωμάτευση άλλου, αφού αυτό αναγράφεται πάνω, μάλλον απαιτείται να έχει την γνωμάτευση για να μπορεί να δει το αληθές αυτού που επικαλείται ο εκδώσας την συνταγή. Τελικά εάν δεν συνοδεύεται η συνταγή από την γνωμάτευση τότε πως τεκμηριώνεται ότι ο ελεγκτής έκανε σωστά την δουλεία του?
Εάν η γνωμάτευση λέει ΣΝ ή ρευματοειδή αρθρίτιδα και δεν είναι, ή η δοσολογία είναι σε υψηλές επιτρεπόμενες δόσεις, ο συνταγογράφος πως μπορεί να το δει αυτό και να αποφύγει την συμμετοχή στην υπερσυνταγογράφηση?? εάν αμφιβάλει ή διαφωνεί θα μου πείτε να μην αντιγράψει την συνταγή. Τότε δεν θα πρέπει να αντιγράφει καμία συνταγή εκτός πεδίου ειδικότητάς του. Άρα καταλήγουμε σε αυτό που λέει και το ΠΔ 121/2008 «συνταγογραφεί μόνο αφού εξετάσει και μόνο για νόσημα της ειδικότητάς του».
Όπως ορίζει ο νόμος περί φαρμακευτικής μεταρρύθμισης ( Ν 3457/2006 αρθρ.8 ) μπορεί να γράφει κατά γνωμάτευση άλλου*** , σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτικό την συνταγή να την συνοδεύει φωτοτυπία της γνωμάτευσης , με την διαφορά ότι εδώ το άρθρο μιλάει για συγκεκριμένα νοσήματα που καθορίζονται από τον υπουργό (ομολογώ ότι αυτό το άρθρο παραγ.3 αδυνατώ να το καταλάβω γιατί αυτοαναιρείται. Μελετήστετο ). Στην παραγρ 4 ξεκάθαρα αναφέρετε ότι την ευθύνη για την διάγνωση τις ενδείξεις και την δοσολογία την φέρει ο θεράπον και όχι ο συνταγογράφος .
Κάνοντας λοιπόν μια ανάλυση για τον τρόπο συνταγογραφίας, βλέπει τελικά κανείς ότι ο καθένας μπορεί να γράφει στον ΟΓΑ ότι θέλει, εάν το θέλει και σε ποσότητες που αυτός θέλει, εάν το θέλει και τελικά την ευθύνη να την πλασάρει σε άλλον.Στον γενικό ιατρό.
Κατά την γνώμη μου η συνταγή πρέπει να είναι συγχρόνως και γνωμάτευση για το τι πρόβλημα έχει ο ασθενής και για τον τρόπο που ο θεράπον ενεργεί για να το αντιμετωπίσει, για να τεκμηριώνεται και το πιθανό ιατρικό λάθος και όχι μόνο το ταμειακό σκέλος, και άρα καταλήγουμε πάλι ότι συνταγογραφεί μόνο αφού εξετάσει και για το αντικείμενο της ειδικότητας του, γιατί τότε κανένας ιατρός δεν θα τολμούσε να βάλει διάγνωση εκτός των γνώσεων του, γιατί θα κινδυνεύει από κατηγορία για ιατρικό λάθος, η ψευδή γνωμάτευση.
*** Εννοεί χρησιμοποίει την διάγνωση που την ευθύνη έχει άλλος και γράφει φάρμακα που επιλέγει αυτός?? Άρα δεν αντιγράφει.. άλλος την διάγνωση και άλλος την θεραπεία???
Γ.Κτιστάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαθώς η αλληλογραφία Κτιστάκη-Αναγνωστάκη παρουσιάζει Πανελλήνιο ενδιαφέρον, θα σας πρότεινα κ. Κτιστάκη, να ζητήσετε από την κ. Αναγνωστάκη να κοινοποιήσει τις απαντήσεις της προς όλες τις ΔΥΠΕ της Ελ, ώστε να λάβουν γνώση όλοι οι ιατροί που συνταγογραφούν για λογαριασμό του ΟΓΑ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Έχει ενημερωθεί ο ιατρικός σύλλογος Ηρακλείου & η 7η Υ.ΠΕ με σκοπό να το μάθουν και οι άλλες ειδικότητες, τουλάχιστον στο Ηράκλειο.
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος....... εάν αμφιβάλει ή διαφωνεί θα μου πείτε να μην αντιγράψει την συνταγή.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ακριβώς.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ ελεγκτής οφείλει να τον αντιμετωπίζει σαν να τα έδωσε αυτός που υπογράφει την συνταγή. Ότι και να γράφετε πάνω δεν έχει καμιά αξία.
--- Τέλος παράθεσης ---
Η παραπάνω τοποθέτηση είναι απόλυτη και επομένως χρήζει αποδόμησης.
Στην υπ. αριθμ. 39155/24 Ιουνίου 2010 εγκύκλιό του ο ΟΓΑ, αναφέρει επί λέξη:
“Οι συνταγές ΟΓΑ ... εκδίδονται από ιατρό που έχει αρμοδιότητα να συνταγογραφεί για τον ΟΓΑ ... και συνοδεύονται από γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού που έκανε τη διάγνωση σε Κρατικό Νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική ... (η γνωμάτευση μπορεί να είναι επικυρωμένο φωτοαντίγραφο και ισχύει για όσο χρόνο αναφέρει ο ιατρός και όχι πλέον του έτους).
Επομένως, ο ελεγκτής του ΟΓΑ μάλλον δεν κάνει σωστά την δουλειά του όταν δεν αναζητά την πρωτότυπη συνταγή-χαρτοπετσέτα του θεράποντος ιατρού ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφό της.
Δείτε όλη τη συζήτηση που είχε γίνει τότε, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος. Δυστυχώς, τη συγκεκριμένη εγκύκλιο του ΟΓΑ δεν μπόρεσα ακόμη να τη σκανάρω, αλλά την έστειλα με φαξ σε όποιον μου τη ζήτησε.
Νομίζω ότι η εγκύκλιος αυτή θέτει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι:
- Διάγνωση και αγωγή στον θεράποντα ιατρό
- Ποσοτό συμμετοχής και γενικά οικονομικό σκέλος στον συνταγογράφο-λογιστή ιατρό.
Τώρα, αν ο δεύτερος θέλει να υπεισέλθει στα χωράφια του πρώτου (παρ' ότι ο ασφαλισμένος δεν του παραχωρεί το δικαίωμα), δεν τον εμποδίζει κανείς, αλλά καλό είναι να έχει υπόψη του πως πολλοί χρήστες υπηρεσιών υγείας, ειδικά σε rural περιβάλλοντα, έχουν στο σπίτι τους και κυνηγετικές καραμπίνες.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση