Γενικά > Νομικά θέματα

Ποιοί μπορούν να συνταγογραφούν στον ΟΓΑ;

<< < (2/12) > >>

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΧωρίς να θέλω να θίξω (γκουχ, γκουχ) τον flone για την ηλικία του, μήπως κανένας συνάδελφος έχει κάποια ενημέρωση αν παραμένει το ίδιο καθεστώς στον ΟΓΑ ή έχει αλλάξει κάτι;

--- Τέλος παράθεσης ---

Εξ όσων και εγώ γνωρίζω, έτσι έχουν τα πράγματα. Ο καθένας μπορεί να κάνει σύμβαση με τον ΟΓΑ.
Γιατί δεν την κάνει?
Μα είναι απλό.
1ον: Την επίσκεψη ενός ΟΓΑτζι (αν έχει σύμβαση και γράψει στο βιβλιάριο δεν μπορεί να την αποκρύψει).
2ον: Αν έχει σύμβαση, οφείλει να πληρωθεί από τον ΟΓΑτζη με τιμές κρατικού τιμολογίου (αυτά που πληρώνεται για επίσκεψη δημοσίου) από τον ίδιο τον πολίτη. Έλα μου όμως που και περισσότερα θέλει να του παίρνει και να μη φαίνεται η επίσκεψη !!
Πώς? Μα με το να τα παίρνει αυτός και να τα ξεπλένεις εσύ.

Για μένα σε αυτό το μεσαίωνα μία είναι η λύση: Τα όργανα των ειδικοτήτων να ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ στα μέλη τους να γράφουν αγωγές για περιστατικά που δεν είδαν ξκαι καθόρισαν αυτοί την θεραπεία.
1ον: Μπορούν? Θέλουν?
2ον: Αν αύριο ομονοήσουν και το κάνουν, εμείς πόσο καθαρή έχουμε τη φωλιά μας, ώστε να το ακολουθήσουμε?

Και επειδή καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν πληρούται, ούτε θα πληρούται στο εγκύς μέλλον, σκύψε και γράφε !!!

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος2ον: Αν έχει σύμβαση, οφείλει να πληρωθεί από τον ΟΓΑτζη με τιμές κρατικού τιμολογίου (αυτά που πληρώνεται για επίσκεψη δημοσίου) από τον ίδιο τον πολίτη. Έλα μου όμως που και περισσότερα θέλει να του παίρνει και να μη φαίνεται η επίσκεψη !!
Πώς? Μα με το να τα παίρνει αυτός και να τα ξεπλένεις εσύ.

--- Τέλος παράθεσης ---

Ίσως είναι λεπτομέρεια, αλλά από που προκύπτει η υποχρέωση να αμειφθεί με το κρατικό τιμολόγιο; Αφού δεν πληρώνεται από το ταμείο όπως γίνεται με τον ΟΠΑΔ. Άρα κόβει απόδειξη με όποιο ποσό θέλει. Μήπως η έκδοση της απόδειξης είναι το βασικότερο "πρόβλημα";

Δυστυχώς αυτή αντίληψη ότι " ο μη συμβεβλημένος γιατρός συνταγογραφεί ότι θέλει και ο "κρατικός" πρέπει (υποχρεούται) να τα ξεπλένει" έχει καθιερωθεί σε συναδέλφους και ασθενείς.
Σε όσους "τόλμησα" να αρνηθώ με έβλεπαν λες και είχα πέσει από τον Άρη. Μερικοί μάλιστα τόλμησαν (ατυχής έμπνευση) να πουν: "Μα είσαι υποχρεωμένος! "

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΊσως είναι λεπτομέρεια, αλλά από που προκύπτει η υποχρέωση να αμειφθεί με το κρατικό τιμολόγιο; Αφού δεν πληρώνεται από το ταμείο όπως γίνεται με τον ΟΠΑΔ. Άρα κόβει απόδειξη με όποιο ποσό θέλει. Μήπως η έκδοση της απόδειξης είναι το βασικότερο "πρόβλημα";

--- Τέλος παράθεσης ---

Περιλαμβάνεται στα "ψιλά" της σύμβασης.

flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΊσως είναι λεπτομέρεια, αλλά από που προκύπτει η υποχρέωση να αμειφθεί με το κρατικό τιμολόγιο; Αφού δεν πληρώνεται από το ταμείο όπως γίνεται με τον ΟΠΑΔ. Άρα κόβει απόδειξη με όποιο ποσό θέλει. Μήπως η έκδοση της απόδειξης είναι το βασικότερο "πρόβλημα";

--- Τέλος παράθεσης ---

Θυμάμαι ότι το είχα ρωτήσει και η απάντηση ήταν ότι παίρνω κανονικά την επίσκεψη που θέλω. Αλλά μετά τη χολή που εκτοξεύθηκε από... επώνυμους για την ηλικία μου(η οποία, τους πληροφορώ, επιτρέπει την εξέλιξή μου μέσα στο σύστημα με τη μεθεπόμενη συλλογική μέχρι το βαθμό του Δυπεάρχη) ανέτρεξα στο σάιτ του ΟΓΑ, όπου αναφέρονται τα εξής (μενού "Περίθαλψη", υπομενού "Φαρμακευτική περίθαλψη"):

"Στους δικαιούχους περίθαλψης ασφαλισμένων του ΟΓΑ χορηγούνται από τους αρμόδιους κατά τόπους Ανταποκριτές του ΟΓΑ ατομικά συνταγολόγια φαρμάκων.
Στα συνταγολόγια αυτά συνταγογραφούν :
Α)  Κρατικοί Ιατροί
Κρατικοί γιατροί είναι οι Νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, αγροτικοί γιατροί και οι γιατροί των λοιπών Κρατικών Υγειονομικών Μονάδων.
Εξομοιώνονται με Κρατικούς γιατρούς και μπορούν να εκδίδουν συνταγές ΟΓΑ, μετά από σχετική Υπουργική Απόφαση :
α) Οι γιατροί Θεραπευτηρίων Κοινωφελών Ιδρυμάτων,
β) Οι γιατροί που συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδρύματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα  και
γ) Γιατροί Νεφρολόγοι Διευθυντές  Μονάδων Τεχνητού Νεφρού Ιδιωτικών Κλινικών, συμβεβλημένων με τον ΟΓΑ για την διενέργεια αιμοκάθαρσης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ.
Β) Ιδιώτες Ιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΟΓΑ
Εφόσον ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφθεί συμβλημένο ιδιώτη γιατρό, καταβάλλει ο ίδιος τη δαπάνη της επίσκεψης η οποία, δεν αποδίδεται από τον ΟΓΑ στον ασφαλισμένο."

Οπότε δεν προκύπτει (και δεν θα ήταν λογικό, αφού ούτε ο ΟΓΑ πληρώνει το γιατρό ούτε ο ασφαλισένος τα παίρνει πίσω) ότι η τιμή είναι αυτή του ΟΠΑΔ.

Και τώρα...ήρθε η ώρα να παίξουμε:

ΛΙΣΤΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ Ο.Γ.Α.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

1. Συγκινήθηκα που με...βρήκα στη λίστα! Προφανώς ο ΟΓΑ είναι σίγουρος ότι θα τα παίξω στο ΕΣΥ και θα ξαναγίνω επιχειρηματίας...
2. Η λίστα είναι ενημερωμένη, αφού βρήκα συναδέλφους που ξέρω ότι έχουν ανοίξει ιατρείο πρόσφατα
3. Μπορείτε να τσεκάρετε τα "ξεπλύματα", αφού βλέπετε όλους τους ιδιώτες που μπορούν να γράψουνε ΟΓΑ στο νομό σας και κατά ειδικότητα. Με τα τηλέφωνά τους και τον κωδικό ΟΓΑ. Μπορείτε να αναρτήσετε τους γιατρούς του νομού σας στο ιατρείο σας. Προσοχή, υπάρχει περίπτωση να περιλαμβάνονται... αποβιώσαντες συνάδελφοι.
4. Επειδή βρήκα πολλούς γνωστούς θα κάνω κάποια τηλέφωνα για να τσεκάρω τα της αμοιβής της επίσκεψης
5. Αν πράγματι η αμοιβή δεν περιορίζεται (αλλιώς θα το έλεγε ο ΟΓΑ) ποια η δικαιολογία των γιατρών που δεν παίρνουν κωδικό?

Argirios Argiriou:
Ανήκω στους ιδιώτες Ιατρούς οι οποίοι έχουν σύμβαση με τον ΟΓΑ.

Όλοι οι ιδιώτες Ιατροί, οι οποίοι θέλουν, μπορούν να υπογράψουν σύμβαση με τον ΟΓΑ, μέσω του ανταποκριτή του ΟΓΑ, που στον Νομό Καβάλας τουλάχιστον, υπάρχει στην Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας. Η σύμβαση με τον ΟΓΑ, δεν κοστίζει τίποτε και ο συμβαλλόμενος ιδιώτης Ιατρός παίρνει ένα κωδικό αριθμό από τον ΟΓΑ και κάνει μια σφραγίδα που να γράφει το όνομά του, την ειδικότητά του και τον κωδικό αριθμό του, στον ΟΓΑ. Με την σφραγίδα αυτή, μπορεί χωρίς πρόβλημα, να συνταγογραφεί σε βιβλιάρια του ΟΓΑ, φάρμακα που εμπίπτουν της ειδικότητάς του.

Η σύμβαση ενός ιδιώτη Ιατρού με τον ΟΓΑ συνεπάγεται απλώς το δικαίωμα αυτού του ιδιώτη Ιατρού, να συνταγογραφεί φάρμακα της ειδικότητάς του, σε βιβλιάρια του ΟΓΑ . Η σύμβαση δεν συνεπάγεται καμιά οικονομική υποχρέωση του ΟΓΑ απέναντι στον συμβαλλόμενο ιδιώτη Ιατρό. Αυτός που πληρώνει τον Ιατρό είναι αποκλειστικά ο ασφαλισμένος του ΟΓΑ και πληρώνει στον ιδιώτη Ιατρό ότι συμφωνηθεί μεταξύ Ιατρού και Ασθενούς.

Υστερόγραφο:

Για σιγουριά πήγα σήμερα (04/06/2009) και μίλησα με τον ανταποκριτή του ΟΓΑ στην Καβάλα, κ. Αθανάσιο Πεταλά ο οποίος μου επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Ζήτησα και μου έδωσε το χαρτί που υπογράφει ο ιδιώτης Ιατρός που θέλει να κάνει σύμβαση με τον ΟΓΑ. Είναι το ίδιο που παραθέτει και ο Flone αλλά το παραθέτω και εγώ σε αυτό το μήνυμα με τη μορφή pdf. Ο κ. Πεταλάς μου είπε ότι όντως το χαρτί αυτό αναφέρεται σε μερικά πράγματα που είναι παρωχημένα (π.χ. το χαρτί μιλά ακόμη για συνταγολόγιο του ΟΓΑ που το έχει ο Ιατρός ή για Πίνακα Χορηγούμενων Ιδιοσκευασμάτων του ΙΚΑ). Ο κ. Πεταλάς μου είπε ότι παρόλα αυτά, αυτό το χαρτί υπογράφουμε ακόμη και σήμερα όταν σαν ιδιώτες Ιατροί θέλουμε να κάνουμε σύμβαση με τον ΟΓΑ. Σε κατευθείαν ερώτησή μου στον κ. Πεταλά σχετικά με την αμοιβή που μπορεί να πάρει ο ιδιώτης Ιατρός από τον ασφαλισμένο του ΟΓΑ, μου απάντησε ότι ο ΟΓΑ δεν εμπλέκεται καθόλου σε αυτό το ζήτημα.( Άρα υποθέτω εγώ ότι η παράγραφος 3 β) όπου γράφει "αποδέχομαι να εισπράττω την νόμιμη αμοιβή μου από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού", αναφέρεται στο ότι πρέπει να κόβουμε απόδειξη στον Ασθενή.)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση