Γενικά > Νομικά θέματα

Ποιοί μπορούν να συνταγογραφούν στον ΟΓΑ;

<< < (11/12) > >>

Γ.Κτιστάκης:
Όταν έκανα ειδικότητα (Χανιά)  συνταγή που εκδιδόταν κατά γνωμάτευση άλλου ιατρού είτε γραφόταν από ανειδίκευτο είτε από ειδικευμένο, δεν ήταν έγκυρη και δεν την εκτελούσε το φαρμακείο, εάν πάνω στην συνταγή δεν αναγραφόταν  το όνομα η ειδικότητα και η ημερομηνία της γνωμάτευσης που επικαλείτο , και εάν φωτοτυπία της γνωμάτευσης δεν συνόδευε την συνταγή. 
Δεν ξέρω τι άλλαξε και τώρα αυτό δεν ισχύει και γίνετε το έλα να δεις με τις δήθεν γνωματεύσεις που γράφουν ότι θέλουν αφού γνωρίζουν ότι δεν επισυνάπτονται στην συνταγή.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔες το νόμο περί φαρμακευτικής μεταρρύθμισης του 2006 (3457/2006)

αρθρο 8

3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., καθορίζονται οι παθήσεις στις οποίες αποκλειστικό δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, εφόσον η συνταγή συνοδεύεται από γνωμάτευση του ειδικού ιατρού που διέγνωσε την πάθηση.

4. Απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, όπως αυτά καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος που συνοδεύει το φάρμακο.

5. Οι ελεγκτές ιατροί και φαρμακοποιοί ασκούν κατασταλτικό έλεγχο επί των συνταγών και, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, επιβάλλονται στους υπευθύνους κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 67/ 2000.


Άρα συνταγογράφος μπορεί να είναι και ιατρός άλλης ειδικότητας όχι μόνο ανειδίκευτος.

--- Τέλος παράθεσης ---

Βλέποντας αυτή τη διάταξη ξέρω για πιο λόγο φτιάχτηκε. Φτιάχτηκε γιατί μέχρι τότε ο παθολόγοι δεν μπορούσαν να γράψουν το 80% των φαρμάκων σε σύνολο 100% που μπορούσε να γράψει ο γενικός ιατρός. Ήταν καθαρά θέμα βιοπορισμού καθώς έχαναν τεράστιο αριθμό πελατών που πήγαιναν δεξιά-αριστερά. Και αναρωτιέμαι:

Έρχεται αύριο το ταμείο Χ και ρίχνει ένα πρόστιμο 5000 σε ένα παθολόγο που έγραψε μια συνταγή ορθοπεδικου για τεριπαρατίδη σε οστεοπόρωση γιατί επισκέφτηκε τον ασθενή, είδε τις εξετάσεις του και δεν είχε λόγο να λαμβάνει τεριπαρατίδη. Αν τραβάτε κανένα κόλλημα με την τεριπαρατίδη, βάλτε την καλσιτονίνη στη θέση της. Ο παθολόγος κάνει ασφαλιστικά μέτρα και δηλώνει ότι δεν είναι στα εκπαιδευτικά του αντικείμενα και φέρνει μάλιστα και τις βεβαιώσεις κατά την ειδικότητα του όπου δεν επέλεξε την ενδοκρινολογία στο τρίμηνο επιλογής που έχουν οι παθολόγοι. Οι δικαστές κοιτάζουν με την γνωστή τετράγωνη λογική τους νόμους και κρίνουν ότι βάση των νόμων ο κύριος παθολόγος έχει το δικαίωμα να γράφει το εν λόγω φάρμακο με γνωμάτευση ειδικού βάση του 3457/2006 αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί με κανένα τρόπο θεράπων ιατρός καθώς δεν είναι στα εκπαιδευτικά του αντικείμενα και δεν έχει εκπαιδευτεί για αυτό. Το πρόστιμο ακυρώνεται κι ας αναζητήσει το ταμειο τον ορθοπεδικό.

Ας κάνουμε την ιστορία αλλά αντί για παθολόγο θα βάλουμε ένα γενικό ιατρό. Μόνο που εκεί η οστεοπόρωση με γνωμάτευση του ορθοπεδικού είναι κάτι που ο γενικός ιατρός δεν μπορεί να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει καθώς η ορθοπεδική είναι επίσημα στα εκπαιδευτικά του αντικείμενα που κάνει κατά την ειδικότητα και ως εκ τούτου έχει επιστημονική άποψη. Τι πιστεύετε ότι θα αποφασίσουν οι δικαστές;

Γ.Κτιστάκης:
Διευθυντής γνωματεύει ότι ο ασθενής πάσχει από ΣΔ τύπου ένα που σημαίνει ότι ο ασθενής δικαιούται δωρεάν δυο κουτιά ταινίες. Αυτό το κάνει για να κάνει τον ΄΄ καλό ΄΄ . Έρχεται σε εσάς  κάθε μήνα για να του τα γράφεται στο ταμείο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να έχετε ΚΑΙ εσείς ευθύνη για αυτό ?? Σε άλλες περιπτώσεις που δεν είναι υποχρεωτική η επισύναψη τις συνταγής πχ TTS Exelon  σε άνοια ή ΣΝ ή ΡΑ ή ΧΑΠ ή όγκοι ή, ή,ή .Τέτοια παραδείγματα πολλά, γιατί πρέπει να αναλαμβάνεις εσύ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ την ευθύνη?? Εάν μετά που γράψεις την συνταγή ο ασθενής ή ο φαρμακοποιός χάσει την γνωμάτευση ή  την πετάξει (όπως γίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχει σκοπός ) εσύ πως δικαιολογιέσαι??   
Προσπαθώ να πω ότι το ταμείο πρέπει να ελέγχει ΚΑΙ τον θεράποντα και όχι μόνο  αυτόν που απλά γραφεί την συνταγή, ασχέτως εάν ο θεράπον ιατρός γράφει ή όχι στο ταμείο. Ο συνταγογράφος να έχει ευθύνη μόνο για τον σωστό τρόπο σύνταξης και την ποσότητα  βάσει της γνωμάτευσης του θεράποντος και να μην γράφει αυτά που δεν χορηγεί το ταμείο, αν και αυτά  πρέπει να είναι ευθύνη  ΚΑΙ του φαρμακοποιού που κάνει την λογιστική χρέωση στο ταμείο.
Για να το πω πιο απλά κάθε γνωμάτευση Ιατρού είτε είναι στο ταμείο είτε όχι, πρέπει το ταμείο να την δέχεται  (το λέει άλλωστε και ο νόμος αυτό) και να χορηγεί τα φάρμακα στον ασθενή που τα δικαιούται αφού είναι ασφαλισμένος (και αυτό καθορίζεται από το νόμο).
Ας βρει λοιπόν υπαλλήλους που να κάνουν την σύνταξη του λογιστικού φύλου (βάση γνωμάτευσης Ιατρού) για να γίνεται η χρέωση , με έλεγχο και ευθύνη στον θεράποντα. Είναι τόσο δύσκολο αυτό??
Είπα παλαιότερα ότι δεν έχω πρόβλημα να παίζω και ρόλο «γραμματέα» (για τα εκτός γνωστικού αντικειμένου μου νοσήματα) για το ταμείο προς εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου, αρκεί το ταμείο να δεχτεί ότι θα έχω ευθύνη μόνο για το γραμματειακό σκέλος και όχι στο σκέλος της γνωμάτευσης, των φαρμάκων  και της δοσολογίας που την καθορίζει ο θεράπον Ιατρός . Είναι τόσο δύσκολο αυτό να το αποδεχτεί το ταμείο??
Γιατί αποδέχεται βάσει του 121/2008 ότι ο φαρμακοποιός δεν έχει ευθύνη και την χρεώνει στον συνταγογράφο?? Γιατί δηλαδή να μην έχει ευθύνη ο φαρμακοποιός όταν εκτελεί συνταγή με επιπλέον ποσότητες ή μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που δεν δικαιολογείται με την δοσολογία και την διάγνωση , ή γιατί δηλαδή να μην ελέγχεται ο Διευθυντής,  ή όποιος άλλος,  που βάζει κατά πλεονασμό τύπου (Ι) ΣΔ, άνοια, ΣΝ, ΧΑΠ, καρκίνο, κτλ,κτλ  και να τιμωρεί των συνταγογράφο ??
Εάν δηλαδή το ταμείο είχε λογιστές ή γραμματείς για την σύνταξη του φύλου της συνταγής  που είναι καθαρά λογιστικό έντυπο θα τιμωρούσε αυτούς για όλα τα στραβά???

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΧμ, η διατύπωση της κας Αναγνωστάκη ότι "ο ειδικευμένος ιατρός μπορεί να συνταγογραφεί βάση γνωμάτευσης ιατρού άλλης από τη δική του ειδικότητα", ανοίγει νέους, ένδοξους ορίζοντες στο ξέπλυμα.

--- Τέλος παράθεσης ---

Μπορεί η ανωτέρω κυρία στο σκεπτικό της να αναφέρει ότι αυτό που λέει προκύπτει διά της εις άτοπον απαγωγής, όμως τελικά όχι μόνο έχει δίκαιο, αλλά με βάση διάταξη νόμου, όλοι οι ειδικοί μπορούν να γράφουν φάρμακα άλλων ειδικών, αρκεί να υπάρχει προς τούτο η γνωμάτευση του κατά την νόσον ειδικού γιατρού (Ν.3457. ΦΕΚ:93Α’, 8-5-2006, άρθρο 8, παράγραφος 3.
Εκεί λοιπόν κατά λέξη αναφέρεται ότι «… δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, εφόσον η συνταγή συνοδεύεται από γνωμάτευση ειδικού ιατρού που διέγνωσε την πάθηση»

Επιπροσθέτως για τους ελεγκτές (Παράγραφος 5): «Οι ελεγκτές ιατροί και φαρμακοποιοί ασκούν κατασταλτικό έλεγχο επί των συνταγών και, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, επιβάλλονται στους υπεύθυνους κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 67/2000»

Δ. Κουναλάκης:
Ποια η γνώμη σας κ. Μιχάλη για αυτό που γράφω Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση