Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 05:34:03

Αποστολέας Θέμα: Τα διάφορα είδη εμβολίων ανάλογα με το ποια τεχνολογία κατασκευάστηκαν.  (Αναγνώστηκε 34731 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Νοεμβρίου 2020, 17:14:09
Αναγνώστηκε 34731 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/11/2020
στην πρώτη στήλη βάλτε και Pfizer/Biontech.

« Τελευταία τροποποίηση: 16 Νοεμβρίου 2020, 17:16:00 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Νοεμβρίου 2020, 20:03:54
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Το κακό είναι ότι της Moderna θα αργήσουμε να το δούμε στα μέρη μας.

16 Νοεμβρίου 2020, 20:34:57
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το κακό είναι ότι της Moderna θα αργήσουμε να το δούμε στα μέρη μας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ΔΕΝ εχει κατασκευάσει μέχρι στιγμής κανένα άλλο φάρμακο ή εμβόλιο.
Ειναι απο τις πρωτοπόρους στην mRNA τεχνολογία και εχει σε κλινικές δοκιμές αρκετά mRNA εμβόλια και φάρμακα, κανένα απο τα οποία όμως δεν εχει φθάσει ακόμα σε κλ. δοκιμή φάσης 3 εκτός αυτού για τον COVID 19....

24 Νοεμβρίου 2020, 00:20:58
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21-11-2020

Μόσιαλος: Ποια εμβόλια είναι στην τελική ευθεία των κλινικών δοκιμών: τι αναμένουμε;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Νοεμβρίου 2020, 19:32:36
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Μπερδεμένοι οι επιστήμονες με το εμβόλιο AstraZeneca: Έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με χαμηλότερη δόση.

Το κεφάλι τους «ξύνουν» πολλοί επιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ενθαρρυντικά αλλά μάλλον ασυνήθιστα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι πιο αποτελεσματικό (έως 90%), όταν η πρώτη από τις δύο δόσεις τους χορηγηθεί μισή. Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, όταν η πρώτη δόση χορηγηθεί ολόκληρη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές φάνηκε αρκετά χαμηλότερη (μόνο 62%).

Όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης 3, το εμβόλιο εμφάνισε μια αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Οι δύο δόσεις χορηγήθηκαν με διαφορά ενός μηνός και η αποτελεσματικότητα αφορούσε την πιθανότητα οι εμβολιασμένοι να αρρωστήσουν από Covid-19, σε σχέση με όσους είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο).

Διάφοροι επιστήμονες, σύμφωνα με το “Nature”, επεσήμαναν ότι δεν είναι δυνατό να γίνει άμεση σύγκριση με τα άλλα εμβόλια (των Pfizer/BioNTech και Moderna), που έχουν εμφανίσει αποτελεσματικότητα έως 95% στις δοκιμές, καθώς τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι ανεπαρκή. Μεταξύ άλλων, δεν έγινε γνωστό πόσοι συμμετέχοντες στις δοκιμές της Οξφόρδης/Astra Zeneca εμβολιάστηκαν πραγματικά και πόσοι ψευδο-εμβολιάστηκαν.

«Το 90% είναι αρκετά καλό, αλλά το 62% για το δεύτερο εμβολιαστικό σχήμα (σ.σ. δύο πλήρεις δόσεις) δεν είναι τόσο εντυπωσιακό», σχολίασε ο ιολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης.

«Διατρέχουμε ελαφρώς τον κίνδυνο να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Έχουμε ακόμη πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας, εωσότου ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα και δημοσιευθούν πλήρως», επεσήμανε ο ανοσολόγος Ντάνιελ ‘Αλτμαν του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Το διαφορετικής τεχνολογίας βρετανικό εμβόλιο βασίζεται σε ένα τροποποιημένο αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος, που απομονώθηκε στους χιμπατζήδες, και ο οποίος δεν αναπαράγεται πλέον στα ανθρώπινα κύτταρα. Το εμβόλιο κατευθύνει τα κύτταρα να παράγουν την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (spike) με την οποία ο κορονοϊός SARS-CoV-2 διεισδύει σε αυτά και τα μολύνει. Η παραγωγή της πρωτεΐνης με τεχνητό τρόπο ενεργοποιεί τα αντισώματα του οργανισμού, δημιουργώντας ανοσία.

Οι τελικές κλινικές δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου είχαν ξεκινήσει πριν από εκείνες των Pfizer/BioNTech και Moderna, οι οποίες όμως πρόλαβαν και δημοσιοποίησαν πρώτες τα προσωρινά -άκρως ενθαρρυντικά- αποτελέσματα των δοκιμών τους. Οι δοκιμές του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca συνεχίζονται σε αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική κ.α.). Τα προσωρινά αποτελέσματα βασίζονταν σε 131 διαγνωσμένα περιστατικά Covid-19 μεταξύ άνω των 11.000 εθελοντών που συμμετείχαν στις δοκιμές σε Βρετανία και Βραζιλία.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Η βασική πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να καταλάβουν πώς είναι δυνατό το εμβόλιο να έχει τόσο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με χαμηλότερη δόση. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τον ιολόγο Λουκ Βαντενμπέργκε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αφορά τα στατιστικά στοιχεία: η δοκιμή του εμβολίου δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να μετρήσει σωστά τη διαφορά αποτελεσματικότητας ανάμεσα στα δύο εμβολιαστικά σχήματα (με μισή και με ολόκληρη πρώτη δόση). Συνεπώς η «ψαλίδα» πιθανώς θα εξαφανιστεί, όταν έλθουν στο φως περισσότερα περιστατικά νόσησης με Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων εθελοντών.

Η εκτίμηση για την μεγάλη αποτελεσματικότητα του σχήματος «μισή πρώτη δόση-ολόκληρη δεύτερη δόση» βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για μόνο 2.741 άτομα, ενώ για τη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του σχήματος «δύο πλήρεις δόσεις» σε 8.895 εθελοντές. Ο ειδικός στην επιδημιολογική στατιστική Στέφεν Έβανς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτιμά ότι στην πραγματικότητα το σχήμα της μισής πρώτης δόσης μπορεί να μην έχει αποτελεσματικότητα πάνω από 66%.

«Νομίζουμε ότι, με τη μικρότερη πρώτη δόση, τονώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα διαφορετικά, βοηθώντας το να ανταποκριθεί καλύτερα», αντέτεινε ο δρ ‘Αντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης. Στα εμβόλια μονής δόσης, όπως είπε, ο κανόνας είναι ότι η μεγαλύτερη δόση φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά στα εμβόλια δύο δόσεων η πρώτη δόση ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και η δεύτερη το τονώνει περαιτέρω.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για κάποια ανωμαλία», αντιτείνει και η ανοσολόγος Κέιτι Ίγουερ του Ινστιτούτου Τζένερ της Οξφόρδης, που επίσης συμμετέχει στην ανάπτυξη του εμβολίου. Όπως πιστεύει, η απρόσμενη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της χαμηλότερης δόσης οφείλεται είτε στο ότι η μικρότερη δόση ενεργοποιεί καλύτερα τα Τ-λεμφοκύταρα που υποστηρίζουν την παραγωγή των αντισωμάτων, είτε ότι το εμβόλιο πυροδοτεί μια ανοσιακή αντίδραση όχι μόνο απέναντι στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, αλλά και στα συστατικά του «οχήματος» μεταφοράς της, δηλαδή του τροποποιημένου αδενοϊού των χιμπατζήδων. Για κάποιο άγνωστο λόγο, η πρώτη πλήρης δόση υποτίθεται ότι εμποδίζει αυτή την πλήρη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για μια «εύλογη εξήγηση» έκανε λόγο ο ιολόγος Τζέημς Γουίλσον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση αδενοϊών στα εμβόλια κατά τη δεκαετία του 1990. Η ανοσολόγος Χίλντεγκουντ Ερτλ του Ινστιτούτου Wistar της Φιλαδέλφεια συμφωνεί -με βάση την εμπειρία της από τον εμβολιασμό τρωκτικών με χρήση αδενοϊών- ότι, σε ένα εμβόλιο δύο δόσεων, μια χαμηλή πρώτη δόση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ανοσιακή προστασία από ό,τι μια υψηλότερη πρώτη δόση. Πιθανώς αυτό συμβαίνει, επειδή η μικρή πρώτη δόση οδηγεί πιο γρήγορα στη δημιουργία κυττάρων «μνήμης» μετά τη δεύτερη δόση, ένα αποτέλεσμα που, όπως εκτιμά, μπορεί να επιτευχθεί επίσης αν είναι μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο πλήρεις δόσεις.

Η AstraZeneca σκοπεύει να συλλέξει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη σχέση δόσεων-αποτελεσματικότητας. Οι επιστήμονες θεωρούν πάντως πιθανότερο ότι τελικά η εταιρεία θα ζητήσει άδεια από τις εποπτικές αρχές για το σχήμα με τη χαμηλότερη πρώτη δόση.

«Θα ήταν τρέλα να χρησιμοποιήσει κανείς περισσότερο εμβόλιο από όσο χρειάζεται, για να έχει τελικά μικρότερη αποτελεσματικότητα», ανέφερε η δρ Ίγουερ.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητοι επιστήμονες θεωρούν θετικά στοιχεία για το βρετανικό εμβόλιο ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές που αρρώστησε με κορονοϊό, δεν είχε τη σοβαρή μορφή της Covid-19, ούτε χρειάστηκε νοσηλεία. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις πως το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει τους εμβολιασθέντες να μεταδώσουν τον ιό, ακόμη κι αν μολυνθούν ή είναι ασυμπτωματικοί. Σύμφωνα με την Ίγουερ, το εμβόλιο φαίνεται να μπλοκάρει τη μετάδοση του κορονοϊού – κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις από τα άλλα εμβόλια.

Επίσης, πέρα από το ερωτηματικό για την αποτελεσματικότητα του, το βρετανικό εμβόλιο είναι φθηνότερο και πιο εύχρηστο πρακτικά, αφού παραμένει σταθερό σε θερμοκρασία απλού ψυγείου, χωρίς να χρειάζεται ειδικούς καταψύκτες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


24 Νοεμβρίου 2020, 21:59:56
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από τον τοίχο του κ. Μόσιαλου στο facebook στις 24/11/2020

« Τελευταία τροποποίηση: 24 Νοεμβρίου 2020, 22:52:58 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Νοεμβρίου 2020, 10:01:02
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26/11/2020

Ο υγειονομικός επικεφαλής της Moderna, Tal Zaks, παραχώρησε συνέντευξη προσφάτως στο Axios και λέει πως ο κόσμος δεν πρέπει να έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου. Να μη «μεταφράζουμε υπερβολικά» τα αποτελέσματα μας καλεί, υποθέτοντας λανθασμένα πως η ζωή θα αποκτήσει τη συνήθη κανονικότητά της όταν εμβολιαστεί ο κόσμος. Ο Zaks προειδοποίησε πως τα κλινικά αποτελέσματα δείχνουν μόνο ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να κολλήσει ή να «κολλήσει σοβαρά» από τον κορονοϊό.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το εμβόλιο αποτρέπει τη μετάδοση του ιού.

Οι κλινικές δοκιμές «δεν δείχνουν ότι μπορεί να σε αποτρέψει από το να κουβαλάς τον ιό και να μολύνεις άλλους», είπε ο Zaks σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του μέσου στο HBO.

«Όταν ξεκινήσαμε την ανάπτυξη του εμβολίου δεν είχαμε επαρκή δεδομένα για να αποδείξουμε ότι αυτό το εμβόλιο σταματά τη μετάδοση».

Ο ίδιος πιστεύει πως ενδέχεται να τη σταματά, απλώς δεν μπορεί να το αποδείξει. Κι έτσι δεν το λέει. Όσο τουλάχιστον δεν έχει στα χέρια του αποφασιστικά αποτελέσματα.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε συμπεριφορά αποκλειστικά και μόνο στη βάση ενός εμβολίου».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Δεκεμβρίου 2020, 00:56:11
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26-11-2020
Peter Doshi: Pfizer and Moderna’s “95% effective” vaccines—let’s be cautious and first see the full data

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Δεκεμβρίου 2020, 23:30:51
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ενδιαφέρον! Οι Άγγλοι εγκρίναν πρώτα το Αμερικάνικο και αφήσαν το δικό τους να περιμένει.

02/12/2020 Μεταρρύθμιση

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα.

"Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση", ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

"Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα", πρόσθεσε.

 

Η χώρα θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα τους εμβολιασμούς

Η Βρετανία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της Pfizer την ερχόμενη εβδομάδα, αφού η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο αυτό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού των ανθρώπων κατά της Covid-19 εδώ σ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News κάνοντας λόγο για «φανταστικά νέα».



Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά


O επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο σήμερα για “ μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της covid-19”, μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία μαζί με τη γερμανική BioNTech εξασφάλισε έγκριση για χρήση στη Βρετανία.

Πρόκειται για την πρώτη έγκριση παγκοσμίως εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

“ Τις επόμενες ημέρες” θα φτάσουν στη Βρετανία οι πρώτες δόσεις του εμβολίου. Η χώρα έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις για το 2020 και το 2021.

“ Αναμένουμε ότι η χορήγηση του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech



Αντιδράσεις για την Ευρώπη


Η προτεραιότητα της ΕΕ είναι «η ασφάλεια των εμβολίων» τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας.



Δυσαρέσκεια στην γερμανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου των εταιριών Biontech και Pfizer κατά του κορονοϊού, την ώρα που το Βερολίνο σχεδιάζει την παράταση του μερικού lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

«Αυτή είναι η δική μας βάση, από την οποία δεν θα απομακρυνθούμε ούτε στην πανδημία», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, παραπέμποντας στις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις ευρωπαϊκές διαδικασίες υπερασπίστηκε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». Η διαδικασία ωστόσο, τόνισε, πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν ταχύτερα».



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Δεκεμβρίου 2020, 23:33:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Δεκεμβρίου 2020, 23:38:50
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/12/2020

Για να πιστοποιήσουμε εάν έχει πετύχει ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού, θα πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Γι αυτό, θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες προμήθειες και η πολιτεία να προετοιμαστεί, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε τεστ αντισωμάτων πριν και μετά το τέλος του εμβολιασμού, αναφέρει ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook.



Ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι στην Ελλάδα αφού τεθούν οι προτεραιότητες για τις ομάδες που θα εμβολιαστούν στο γενικό πληθυσμό, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και τα ποσοστά της ειδικής ανοσοαπόκρισης ανά ηλικιακή ομάδα ή ομάδα ασθενών.



Όπως επισημαίνει, τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου τέσσερις εβδομάδες, ενώ εκείνο των Pfizer/BioNTech τρεις εβδομάδες. Σχετικά με το δεύτερο εμβόλιο, αναφέρει ότι ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμης προστασίας από την πρώτη δόση του εμβολίου, αυτό που έχει εγκριθεί από τις βρετανικές αρχές και αναμένεται επίσης να ισχύει στην Ευρώπη, είναι το πρόγραμμα των δύο δόσεων. Και οι δύο θα εγχυθούν στον δελτοειδή μυ (στο μπράτσο) και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη.



Για το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, όπως αναφέρει, «μετά από επτά ημέρες φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από επτά ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι».

«Άρα», τονίζει, «συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer και για πέντε έως έξι εβδομάδες για τα εμβόλια των Moderna και ΑstraΖeneca. (δηλαδή μετά δεν θα χρειάζεται να προσέχουμε;  ) Είναι πιθανό δηλαδή πως θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που θεωρείται πως ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί, καθώς εισέρχονται δεδομένα από τρέχουσες κλινικές δοκιμές».



Επισημαίνει επίσης ότι με βάση τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ανέρχεται στο 94% και στο 95% για τα εμβόλια των Moderna και Pfizer αντίστοιχα. «Αλλά, είναι πιθανό τα ποσοστά αποτελεσματικότητας να είναι λίγο μικρότερα, όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους. Όμως, δεν περιμένουν να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά».

Καταλήγει ότι «το τελικό στάδιο της διαχείρισης της πανδημίας θα χρειαστεί εξαιρετικό και ακριβή συντονισμό. Θα είναι μια πρόκληση για τις υγειονομικές αρχές, αλλά και μια ευκαιρία να κρατήσουν το πρώτο εθνικό ηλεκτρονικό αρχείο της νόσου, όπως θα κάνουν εξάλλου και όλες οι άλλες χώρες».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Δεκεμβρίου 2020, 23:44:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Δεκεμβρίου 2020, 08:40:51
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02-11-2020 NY Times

The company said the trial would involve children ages 12 through 17.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Δεκεμβρίου 2020, 14:15:13
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Αρχίζουν εμβολιασμοί (εθελοντικοί μεν αλλά μαζικοί δε) στη Ρωσία:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

03.12.2020 • 13:57
 
Κέντρα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα ανοίξουν από το Σάββατο στη Μόσχα και οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο θα είναι δάσκαλοι, γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να ξεκινήσει ήδη από την επόμενη εβδομάδα ένα ευρύ, εθελοντικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας ότι οι δάσκαλοι και οι γιατροί θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το Sputnik V.

Οι κάτοικοι της Μόσχας θα μπορούν να εγγράφονται μέσω διαδικτύου για να εμβολιαστούν από αύριο Παρασκευή, επεσήμανε ο Σομπιάνιν σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 28.145 νέων κρουσμάτων COVID-19 σήμερα, εκ των οποίων τα 7.750 στη Μόσχα. Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στη χώρα ανέρχεται σε 2.375.546, ενώ ο αριθμός των θανάτων φτάνει τους 41.607.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

6 Δεκεμβρίου 2020, 17:07:30
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Σύμφωνα με το ‘Nature’ :

Το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech έχει περάσει από ελέγχους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας – αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αποδώσουν αυτό και τα άλλα εμβόλια καθώς κυκλοφορούν σε εκατομμύρια ανθρώπους..
Το εκτενές άρθρο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό πληροφοριών σχετικά με τις ακόλουθες ενότητες:
1. Τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση του COVID-19;
2. Πόσο θα διαρκέσει η ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο;
3. Πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια σε ομάδες όπως ηλικιωμένοι και παιδιά;
4. Πώς συσσωρεύονται τα εμβόλια μεταξύ τους;
5. Θα μπορούσε ο ιός να εξελιχθεί για να αποφύγει την ανοσία που προέρχεται από τα εμβόλια;
6. Πώς θα παρακολουθούν οι επιστήμονες τα μακροπρόθεσμα ζητήματα ασφάλειας;
Ένας αδρός σχολιασμός των προηγούμενων ενοτήτων θα μπορούσε να περιλάβει τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
1. Εκτός από το εμβόλιο της Pfizer, οι ρυθμιστικές αρχές διερευνούν δεδομένα από ένα άλλο παρόμοιο εμβόλιο που έκανε η Moderna του Cambridge, της Μασαχουσέτης και ένα τρίτο εμβόλιο που παράγεται από την AstraZeneca του Cambridge, UK και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο. Και τα τρία από αυτά τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλες κλινικές δοκιμές και έχουν δείξει υπόσχεση για την πρόληψη των συμπτωμάτων της νόσου. Αλλά κανένα δεν έχει αποδείξει ότι αποτρέπει τη λοίμωξη εντελώς ή μειώνει την εξάπλωση της νόσου σε έναν πληθυσμό. Αυτό αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα όσοι εμβολιάζονται να παραμείνουν ευαίσθητοι σε ασυμπτωματική λοίμωξη – και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους που παραμένουν ευάλωτοι.
2. Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος να προσδιοριστεί πόσο θα διαρκέσει η ανοσία στον ιό SARS-CoV-2 και οι ερευνητές θα πρέπει να το παρακολουθήσουν στενά τους επόμενους μήνες και χρόνια.
3. Οι κύριες δοκιμές εμβολίων έως σήμερα έχουν ενσωματώσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, αλλά τα συμπεράσματά τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα αντλούνται από λοιμώξεις σε λιγότερους από 200 από αυτούς. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο να χωριστούν αυτά τα δεδομένα σε διαφορετικές ομάδες – όπως άτομα, που είναι παχύσαρκα ή ηλικιωμένα – χωρίς να μειωθεί η στατιστική ισχύς
4. Και τα τρία κορυφαία εμβόλια κατάφεραν πιθανώς να επιτύχουν το 50% της αποτελεσματικότητας και όλα φαίνεται να είναι ασφαλή, με βάση τα δεδομένα κλινικών δοκιμών μέχρι στιγμής. Αλλά μπορεί να υπάρχουν διαφορές στο πόσο καλά λειτουργούν και σε ποια πλαίσια, που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πορεία της πανδημίας. Τα εμβόλια από την Pfizer και τη Moderna βασίζονται σε RNA, εγκλεισμένο σε ένα λιπιδικό σωματίδιο που μεταφέρει το RNA σε κύτταρα όπου χρησιμοποιείται ως πρότυπο για τη δημιουργία μιας ιικής πρωτεΐνης που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο, χρησιμοποιεί DNA που είναι κλεισμένο σε κύτταρα εντός ενός αβλαβούς ιού, που δεν σχετίζεται με τον κορονοϊό. Τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η προσέγγιση RNA μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την πρόληψη ασθενειών. Αλλά υπάρχουν λεπτές διαφορές στην ανοσοαπόκριση που προκαλούνται από κάθε προσέγγιση.
5. Οι ερευνητές μπορεί τελικά να βρουν ότι μια προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα από την άλλη σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, ή ότι είναι η καλύτερη για τον περιορισμό της μετάδοσης. Η διαφορά κόστους και εφοδιαστικής αλυσίδας θα διαμορφώσει επίσης ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο για ποια περιοχή.
6. Ορισμένοι ιοί, όπως ο ιός της γρίπης της γρίπης, είναι γνωστοί για τη μετάλλαξη και την κίνηση γύρω από κομμάτια των γονιδιωμάτων τους. Ωστόσο, το γονιδίωμα SARS-CoV-2 φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι αρκετά σταθερό. Τα περισσότερα από τα εμβόλια που αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένων των τριών που προηγούνται, στοχεύουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ακίδα που χρειάζεται ο ιός για να μολύνει τα κύτταρα. Και οι ανοσολογικές αποκρίσεις που προκαλούνται από αυτά τα εμβόλια πιθανότατα θα στοχεύουν πολλές θέσεις κατά μήκος αυτής της πρωτεΐνης. Όλα αυτά παρέχουν στους ερευνητές κάποια διαβεβαίωση ότι ο ιός μπορεί να μην εξελίσσεται με τέτοιους τρόπους ώστε να αποφύγει την ανοσία που παρέχεται από τα εμβόλια. Ωστόσο, οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού, για πρώτη φορά, θα ασκήσουν τεράστια πίεση στο SARS-CoV-2 για προσαρμογή και θα επιλέξουν για κάθε στέλεχος του ιού που θα μπορούσε να ξεφύγει από την ανοσολογική άμυνα.
7. Οι δοκιμές της Pfizer αποκάλυψαν ότι ορισμένοι λήπτες παρουσίασαν πόνο στο σημείο της ένεσης, πυρετό, κόπωση, πονόλαιμους και πονοκεφάλους – αυτά τα συμπτώματα συνήθως κράτησαν μόνο λίγες ημέρες και γενικά δεν θεωρούνται σοβαρά. Αλλά μπορούν να προκαλέσουν φόβο.

ΠΗΓΗ. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Δεκεμβρίου 2020, 01:02:49
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06-12-2020
Από την κ. Αθηνά Βέρβερη, Κλινική Γενετίστρια-Παιδίατρο:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Δεκεμβρίου 2020, 17:21:10
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Vaccine Standard Operating Procedures

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Δεκεμβρίου 2020, 17:26:50 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: είδη εμβολίων τεχνολογία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
7836 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Ιανουαρίου 2011, 15:43:16
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
7800 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαΐου 2013, 17:49:15
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
7018 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιουνίου 2018, 16:44:29
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
25627 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2024, 17:44:43
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
14870 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2024, 23:29:14
από Argirios Argiriou