ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Τα διάφορα είδη εμβολίων ανάλογα με το ποια τεχνολογία κατασκευάστηκαν.

<< < (3/6) > >>

Argirios Argiriou:
02-11-2020 NY Times

The company said the trial would involve children ages 12 through 17.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ορθοπαιδικός:
Αρχίζουν εμβολιασμοί (εθελοντικοί μεν αλλά μαζικοί δε) στη Ρωσία:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

03.12.2020 • 13:57
 
Κέντρα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα ανοίξουν από το Σάββατο στη Μόσχα και οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο θα είναι δάσκαλοι, γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να ξεκινήσει ήδη από την επόμενη εβδομάδα ένα ευρύ, εθελοντικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας ότι οι δάσκαλοι και οι γιατροί θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το Sputnik V.

Οι κάτοικοι της Μόσχας θα μπορούν να εγγράφονται μέσω διαδικτύου για να εμβολιαστούν από αύριο Παρασκευή, επεσήμανε ο Σομπιάνιν σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 28.145 νέων κρουσμάτων COVID-19 σήμερα, εκ των οποίων τα 7.750 στη Μόσχα. Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στη χώρα ανέρχεται σε 2.375.546, ενώ ο αριθμός των θανάτων φτάνει τους 41.607.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Argirios Argiriou:
6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Σύμφωνα με το ‘Nature’ :

Το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech έχει περάσει από ελέγχους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας – αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αποδώσουν αυτό και τα άλλα εμβόλια καθώς κυκλοφορούν σε εκατομμύρια ανθρώπους..
Το εκτενές άρθρο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό πληροφοριών σχετικά με τις ακόλουθες ενότητες:
1. Τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση του COVID-19;
2. Πόσο θα διαρκέσει η ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο;
3. Πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια σε ομάδες όπως ηλικιωμένοι και παιδιά;
4. Πώς συσσωρεύονται τα εμβόλια μεταξύ τους;
5. Θα μπορούσε ο ιός να εξελιχθεί για να αποφύγει την ανοσία που προέρχεται από τα εμβόλια;
6. Πώς θα παρακολουθούν οι επιστήμονες τα μακροπρόθεσμα ζητήματα ασφάλειας;
Ένας αδρός σχολιασμός των προηγούμενων ενοτήτων θα μπορούσε να περιλάβει τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
1. Εκτός από το εμβόλιο της Pfizer, οι ρυθμιστικές αρχές διερευνούν δεδομένα από ένα άλλο παρόμοιο εμβόλιο που έκανε η Moderna του Cambridge, της Μασαχουσέτης και ένα τρίτο εμβόλιο που παράγεται από την AstraZeneca του Cambridge, UK και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο. Και τα τρία από αυτά τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλες κλινικές δοκιμές και έχουν δείξει υπόσχεση για την πρόληψη των συμπτωμάτων της νόσου. Αλλά κανένα δεν έχει αποδείξει ότι αποτρέπει τη λοίμωξη εντελώς ή μειώνει την εξάπλωση της νόσου σε έναν πληθυσμό. Αυτό αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα όσοι εμβολιάζονται να παραμείνουν ευαίσθητοι σε ασυμπτωματική λοίμωξη – και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους που παραμένουν ευάλωτοι.
2. Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος να προσδιοριστεί πόσο θα διαρκέσει η ανοσία στον ιό SARS-CoV-2 και οι ερευνητές θα πρέπει να το παρακολουθήσουν στενά τους επόμενους μήνες και χρόνια.
3. Οι κύριες δοκιμές εμβολίων έως σήμερα έχουν ενσωματώσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, αλλά τα συμπεράσματά τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα αντλούνται από λοιμώξεις σε λιγότερους από 200 από αυτούς. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο να χωριστούν αυτά τα δεδομένα σε διαφορετικές ομάδες – όπως άτομα, που είναι παχύσαρκα ή ηλικιωμένα – χωρίς να μειωθεί η στατιστική ισχύς
4. Και τα τρία κορυφαία εμβόλια κατάφεραν πιθανώς να επιτύχουν το 50% της αποτελεσματικότητας και όλα φαίνεται να είναι ασφαλή, με βάση τα δεδομένα κλινικών δοκιμών μέχρι στιγμής. Αλλά μπορεί να υπάρχουν διαφορές στο πόσο καλά λειτουργούν και σε ποια πλαίσια, που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πορεία της πανδημίας. Τα εμβόλια από την Pfizer και τη Moderna βασίζονται σε RNA, εγκλεισμένο σε ένα λιπιδικό σωματίδιο που μεταφέρει το RNA σε κύτταρα όπου χρησιμοποιείται ως πρότυπο για τη δημιουργία μιας ιικής πρωτεΐνης που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο, χρησιμοποιεί DNA που είναι κλεισμένο σε κύτταρα εντός ενός αβλαβούς ιού, που δεν σχετίζεται με τον κορονοϊό. Τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η προσέγγιση RNA μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την πρόληψη ασθενειών. Αλλά υπάρχουν λεπτές διαφορές στην ανοσοαπόκριση που προκαλούνται από κάθε προσέγγιση.
5. Οι ερευνητές μπορεί τελικά να βρουν ότι μια προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα από την άλλη σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, ή ότι είναι η καλύτερη για τον περιορισμό της μετάδοσης. Η διαφορά κόστους και εφοδιαστικής αλυσίδας θα διαμορφώσει επίσης ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο για ποια περιοχή.
6. Ορισμένοι ιοί, όπως ο ιός της γρίπης της γρίπης, είναι γνωστοί για τη μετάλλαξη και την κίνηση γύρω από κομμάτια των γονιδιωμάτων τους. Ωστόσο, το γονιδίωμα SARS-CoV-2 φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι αρκετά σταθερό. Τα περισσότερα από τα εμβόλια που αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένων των τριών που προηγούνται, στοχεύουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ακίδα που χρειάζεται ο ιός για να μολύνει τα κύτταρα. Και οι ανοσολογικές αποκρίσεις που προκαλούνται από αυτά τα εμβόλια πιθανότατα θα στοχεύουν πολλές θέσεις κατά μήκος αυτής της πρωτεΐνης. Όλα αυτά παρέχουν στους ερευνητές κάποια διαβεβαίωση ότι ο ιός μπορεί να μην εξελίσσεται με τέτοιους τρόπους ώστε να αποφύγει την ανοσία που παρέχεται από τα εμβόλια. Ωστόσο, οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού, για πρώτη φορά, θα ασκήσουν τεράστια πίεση στο SARS-CoV-2 για προσαρμογή και θα επιλέξουν για κάθε στέλεχος του ιού που θα μπορούσε να ξεφύγει από την ανοσολογική άμυνα.
7. Οι δοκιμές της Pfizer αποκάλυψαν ότι ορισμένοι λήπτες παρουσίασαν πόνο στο σημείο της ένεσης, πυρετό, κόπωση, πονόλαιμους και πονοκεφάλους – αυτά τα συμπτώματα συνήθως κράτησαν μόνο λίγες ημέρες και γενικά δεν θεωρούνται σοβαρά. Αλλά μπορούν να προκαλέσουν φόβο.

ΠΗΓΗ. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
06-12-2020
Από την κ. Αθηνά Βέρβερη, Κλινική Γενετίστρια-Παιδίατρο:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:


Vaccine Standard Operating Procedures

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση