ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Τα διάφορα είδη εμβολίων ανάλογα με το ποια τεχνολογία κατασκευάστηκαν.

<< < (2/6) > >>

Argirios Argiriou:
Από τον τοίχο του κ. Μόσιαλου στο facebook στις 24/11/2020

Argirios Argiriou:
26/11/2020

Ο υγειονομικός επικεφαλής της Moderna, Tal Zaks, παραχώρησε συνέντευξη προσφάτως στο Axios και λέει πως ο κόσμος δεν πρέπει να έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου. Να μη «μεταφράζουμε υπερβολικά» τα αποτελέσματα μας καλεί, υποθέτοντας λανθασμένα πως η ζωή θα αποκτήσει τη συνήθη κανονικότητά της όταν εμβολιαστεί ο κόσμος. Ο Zaks προειδοποίησε πως τα κλινικά αποτελέσματα δείχνουν μόνο ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να κολλήσει ή να «κολλήσει σοβαρά» από τον κορονοϊό.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το εμβόλιο αποτρέπει τη μετάδοση του ιού.

Οι κλινικές δοκιμές «δεν δείχνουν ότι μπορεί να σε αποτρέψει από το να κουβαλάς τον ιό και να μολύνεις άλλους», είπε ο Zaks σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του μέσου στο HBO.

«Όταν ξεκινήσαμε την ανάπτυξη του εμβολίου δεν είχαμε επαρκή δεδομένα για να αποδείξουμε ότι αυτό το εμβόλιο σταματά τη μετάδοση».

Ο ίδιος πιστεύει πως ενδέχεται να τη σταματά, απλώς δεν μπορεί να το αποδείξει. Κι έτσι δεν το λέει. Όσο τουλάχιστον δεν έχει στα χέρια του αποφασιστικά αποτελέσματα.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε συμπεριφορά αποκλειστικά και μόνο στη βάση ενός εμβολίου».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
26-11-2020
Peter Doshi: Pfizer and Moderna’s “95% effective” vaccines—let’s be cautious and first see the full data

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ενδιαφέρον! Οι Άγγλοι εγκρίναν πρώτα το Αμερικάνικο και αφήσαν το δικό τους να περιμένει.

02/12/2020 Μεταρρύθμιση

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα.

"Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση", ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

"Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα", πρόσθεσε.

 

Η χώρα θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα τους εμβολιασμούς

Η Βρετανία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της Pfizer την ερχόμενη εβδομάδα, αφού η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο αυτό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού των ανθρώπων κατά της Covid-19 εδώ σ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News κάνοντας λόγο για «φανταστικά νέα».



Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά


O επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο σήμερα για “ μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της covid-19”, μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία μαζί με τη γερμανική BioNTech εξασφάλισε έγκριση για χρήση στη Βρετανία.

Πρόκειται για την πρώτη έγκριση παγκοσμίως εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

“ Τις επόμενες ημέρες” θα φτάσουν στη Βρετανία οι πρώτες δόσεις του εμβολίου. Η χώρα έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις για το 2020 και το 2021.

“ Αναμένουμε ότι η χορήγηση του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech



Αντιδράσεις για την Ευρώπη


Η προτεραιότητα της ΕΕ είναι «η ασφάλεια των εμβολίων» τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας.



Δυσαρέσκεια στην γερμανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου των εταιριών Biontech και Pfizer κατά του κορονοϊού, την ώρα που το Βερολίνο σχεδιάζει την παράταση του μερικού lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

«Αυτή είναι η δική μας βάση, από την οποία δεν θα απομακρυνθούμε ούτε στην πανδημία», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, παραπέμποντας στις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις ευρωπαϊκές διαδικασίες υπερασπίστηκε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». Η διαδικασία ωστόσο, τόνισε, πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν ταχύτερα».



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
02/12/2020

Για να πιστοποιήσουμε εάν έχει πετύχει ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού, θα πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Γι αυτό, θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες προμήθειες και η πολιτεία να προετοιμαστεί, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε τεστ αντισωμάτων πριν και μετά το τέλος του εμβολιασμού, αναφέρει ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook.



Ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι στην Ελλάδα αφού τεθούν οι προτεραιότητες για τις ομάδες που θα εμβολιαστούν στο γενικό πληθυσμό, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και τα ποσοστά της ειδικής ανοσοαπόκρισης ανά ηλικιακή ομάδα ή ομάδα ασθενών.



Όπως επισημαίνει, τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου τέσσερις εβδομάδες, ενώ εκείνο των Pfizer/BioNTech τρεις εβδομάδες. Σχετικά με το δεύτερο εμβόλιο, αναφέρει ότι ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμης προστασίας από την πρώτη δόση του εμβολίου, αυτό που έχει εγκριθεί από τις βρετανικές αρχές και αναμένεται επίσης να ισχύει στην Ευρώπη, είναι το πρόγραμμα των δύο δόσεων. Και οι δύο θα εγχυθούν στον δελτοειδή μυ (στο μπράτσο) και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη.



Για το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, όπως αναφέρει, «μετά από επτά ημέρες φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από επτά ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι».

«Άρα», τονίζει, «συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer και για πέντε έως έξι εβδομάδες για τα εμβόλια των Moderna και ΑstraΖeneca. (δηλαδή μετά δεν θα χρειάζεται να προσέχουμε;  ) Είναι πιθανό δηλαδή πως θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που θεωρείται πως ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί, καθώς εισέρχονται δεδομένα από τρέχουσες κλινικές δοκιμές».



Επισημαίνει επίσης ότι με βάση τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ανέρχεται στο 94% και στο 95% για τα εμβόλια των Moderna και Pfizer αντίστοιχα. «Αλλά, είναι πιθανό τα ποσοστά αποτελεσματικότητας να είναι λίγο μικρότερα, όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους. Όμως, δεν περιμένουν να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά».

Καταλήγει ότι «το τελικό στάδιο της διαχείρισης της πανδημίας θα χρειαστεί εξαιρετικό και ακριβή συντονισμό. Θα είναι μια πρόκληση για τις υγειονομικές αρχές, αλλά και μια ευκαιρία να κρατήσουν το πρώτο εθνικό ηλεκτρονικό αρχείο της νόσου, όπως θα κάνουν εξάλλου και όλες οι άλλες χώρες».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση