Τα παρακάτω δεν διεκδικούν το αλάθητο. Τα αντέγραψα στις 20/11/2020 από τον τοίχο μια Επισκέπτριας Υγείας στο facebook, και επειδή μου φαίνονται αρκετά λογικά τα ανεβάζω στο Φόρουμ αυτό:
[ Ενημέρωση για τη φροντίδα ασθενών covid στο σπίτι, (μέρος 1ο..)
Παρακαλώ την προσοχή σας!!! Όταν λέμε σε κάποιον που νοσεί με ελαφρά συμπτώματα να μείνει στο σπίτι τι εννοούμε βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ??? Μένει στο σπίτι του κλεισμένος σε ένα δωμάτιο που μπορεί να αερίζεται καθημερινά και σωστά, δέχεται με μεγάλη προσοχή (μάσκες και οι δυο, αντισηπτικά, αποστάσεις, ελάχιστο χρόνο) τη φροντίδα από ένα μόνο άτομο, αφήνει το δωμάτιο αυτό με προσοχή φορώντας μάσκα μόνο για την τουαλέτα και για κανένα άλλο χώρο του σπιτιού. Αυτό θα προσφέρει την ασφάλεια στους οικείους και θα μειώσει την διασπορά του ιού. Σε οποιαδήποτε αλλαγή των συμπτωμάτων, πρώτα επικοινωνεί με το γιατρό του στο Κ.Υ και μετά ακολουθεί οδηγίες για πιθανή μεταφορά σε νοσοκομείο κλπ.
[ Ενημέρωση για τη φροντίδα ασθενών covid στο σπίτι, (μέρος 2ο..)
Ενημέρωση για φροντίδα ασθενή covid στο σπίτι... Όταν έχουμε ασθενή με covid στο σπίτι.. Αφού απομονωθεί σε ένα δωμάτιο όπως είπαμε σε άλλη ανάρτηση, αναλαμβάνει ένα πρόσωπο της οικογένειας (φροντιστής) για την φροντίδα του. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο του ασθενή καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους ( τη διαδρομή που ακολουθεί ο ασθενής μέχρι το μπάνιο) για μισή ώρα περίπου. Καθημερινά καθαρίζουμε το δωμάτιο του ασθενή με νερό και σαπούνι και με διάλυμα χλωρίνης με νερό σε αναλογια 1:10. Δεν χρησιμοποιούμε σκούπα! Τα πιάτα του ασθενή αν δεν είναι μιας χρήσης τα πλένουμε σχολαστικά και τα χρησιμοποιούμε εκ νέου. Δεν αγγίζουμε εκκρίσεις του ασθενή (πχ σάλιο, εμετό κλπ) παρά μόνο με γάντια και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Τα σκουπίδια του δωματίου του, μένουν σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο και τα βάζουμε σε κάδο σκουπιδιών στο τέλος της μέρας μαζί με τα οικιακά σκουπίδια. Την τουαλέτα την καθαρίζουμε με το διάλυμα χλωρίνης καθημερινά. Όλα τα παραπάνω γίνονται με προσοχή φορώντας πάντα γάντια μιας χρήσης και μάσκα μιας χρησης. Και ο ασθενής φορά μάσκα όταν μπαίνουμε στο δωμάτιο του. Μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή και τα αντικείμενα του πλένουμε καλά τα χέρια με νερό και σαπούνι και στεγνώνουμε με χαρτί το οποίο πετάμε μετά ή πετσέτα που την αλλαζουμε μετά από κάθε χρήση. Αν ο ασθενής θέλει να φτερνιστει και είμαστε στο δωμάτιο του, πρέπει ενώ φορά μάσκα να χρησιμοποιήσει και χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα του. Τα ρούχα του ασθενή μένουν σε σακούλα στο δωμάτιο του και πλένονται χωρίσατε σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς κελσίου. Προσοχή πάντα με μάσκα και πάντα με γαντια και αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μάσκα ή το πρόσωπο μας. Αμέσως μετά, πλύσιμο χεριών!!!! Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι. Για οποιαδήποτε απορία είμαστε στη διάθεσή σας!!!
[ Ενημέρωση για τη φροντίδα ασθενών covid στο σπίτι, (μέρος 3ο..)
Πότε μπορεί να τελειώσει η απομόνωση του ασθενή και της οικογένειας?? Συνήθως λέμε ότι ο ασθενής μπορεί να τελειώσει την απομόνωση του μετά από 14 μερες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή από το θετικό τεστ covid. Η αλήθεια είναι ότι έτσι πρέπει να γίνει με μια επίσης προϋπόθεση!! Τις τρεις τελευταίες μέρες ο ασθενής πρέπει να είναι απυρετος, χωρίς συμπτώματα και αφού προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό του! Για τα μέλη της οικογένειας η απομόνωση διαρκεί για 14 μέρες μετά την τελευταία χωρίς προφύλαξη (μάσκα, αποστάσεις, λιγότερο από 15 λεπτά) επαφή με τον ασθενή! Αν εμφανίσει κάποιο μέλος συμπτώματα συμβατά με covid (πυρετός, βήχας, δυσποια κλπ,) επικοινωνεί με τον γιατρό του και θέτει τον εαυτό του σε απομόνωση για 14 μέρες και την προϋπόθεση που είπαμε πριν για τους ασθενείς. Καθημερινα, δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον να καταγράφεται η θερμοκρασία σώματος και σε οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση της υγείας (είτε βελτίωση είτε επιδείνωση) να επικοινωνεί με τον γιατρό του. Ο καθένας μπορεί να απευθύνεται στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας για οδηγίες και συμβουλές. Η ΠΦΥ μπορεί να υποστηρίξει τον κάθε πολίτη που η εισαγωγή για νοσοκομειακή περίθαλψη δεν είναι απαραίτητη.
Στην επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθούμε λίγο με την ψυχολογία του ασθενή αλλά και όλων μας.. Για να κάνουμε μια αρχή, ας σκεφτούμε όλοι κάτι θετικό μέσα στις δύσκολες αυτές μέρες... Όπως πχ. ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι συνολικά 85.261 και από αυτά επιβίωσαν τα 83.914 !! (Σύνολο θανόντων 1.347)
Άρα όλα αυτά τα μέτρα σίγουρα αξίζουν τον κόπο, σαφώς και υπάρχει ελπίδα!!! ]