Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Εταιρίες δημοσκοπήσεων, αξιόπιστες;
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Τα πρώτα exit poll από όλες (σχεδόν) τις εταιρίες δημοσκοπήσεων στις 7 μ.μ. δίνουν διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο 6,5 - 7%.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Όσο περνάει η ώρα και ξεκινούν να έρχονται επίσημα αποτελέσματα αρχίζουν οι τροποποιήσεις και η εκτίμηση για μείωση της διαφοράς.
Αιτιολογίες διάφορες: "Νέα ανάλυση των δεδομένων", "Ενσωμάτωση του υπόλοιπου 30% του δείγματος των εταιριών, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν στο 70% του δείγματος".
--- Παράθεση ---Νωρίτερα, με επεξεργασία του 70% του δείγματος, η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ ήταν 7,1 ποσοστιαίες μονάδες (37,7% ΠΑΣΟΚ και 30,6% ΝΔ).
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
(Αναρωτιέμαι τι διαφορετικό έχει αυτό το 30% που προστιθέμενο στο αρχικό 70% αλλάζει τόσο πολύ την τελική εκτίμηση; Δεν είναι στατιστικό παράδοξο; )
Και τελικά όσο προχωράει η πορεία των επίσημων αποτελεσμάτων, όλες οι εταιρίες αρχίζουν να συγκλίνουν στο πραγματικό τελικό αποτέλεσμα της διαφοράς (4 - 4,5%)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ακόμη θυμάμαι τις εθνικές εκλογές του 2000 και τη δήλωση στην τηλεόραση ενός επικεφαλής μιας εξ' αυτών των εταιριών: "Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας!"
Το αποτέλεσμα των εκλογών γνωστό, αλλά τον συγκεκριμένο κύριο (αντί να έχει εξαφανιστεί) συνεχίζω να τον βλέπω στα τηλεοπτικά πάνελ να αναλύει, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, τα αποτελέσματα των ερευνών της εταιρίας του.
Με δεδομένη την άρση της απαγόρευσης δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές και τη δημοσίευσή τους ακόμη και την Παρασκευή πριν τις εκλογές μήπως τελικά οι πολίτες και οι πολιτικοί κατευθύνονται με "κατά παραγγελία" δημοσκοπήσεις απ' αυτούς τους μετά Χριστόν προφήτες που κρύβονται μετά με άνεση πίσω από "νέες εκτιμήσεις" και "νέες ενσωματώσεις";
Θα ήθελα τις απόψεις σας. Ευχαριστώ.
EzeΤΡΟΛ:
Στα παράδοξα των δημοσκοπήσεων για τις Ευροεκλογές 2009, πρέπει να σημειωθεί και η ομοφωνία όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων να πριμοδοτούν προεκλογικά το Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων με ποσοστά της τάξης του 8% ως 9.5%, ενώ τελικά προσγειώθηκε στο 3.4%. Μα καλά, είναι δυνατό καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων να μη προσεγγίσει το πραγματικό ποσοστό, αλλά όλες να το έδιναν στις προβλέψεις τους ...υπερδιπλάσιο;
iGP:
Θα συμφωνήσω με το πνεύμα της δημοσίευσής σου Διαμαντή. Θα προσθέσω μόνο δύο πράγματα.
1) Ακόμη και οι πρώτες τους εκτιμήσεις, αν δεις, περιείχαν τα ποσοστά που πήραν τελικά τα κόμματα. Απλά, θα έπρεπε να αναγνωσθούν με διαφορετικό τρόπο.Αν το εύρος που έδιναν (π.χ. ΠΑΣΟΚ 36,3 - 39,3) ήταν στην ουσία το διάστημα εμπιστοσύνης (CI) με πιθανότητα 95% ή όποια άλλη, μας έλεγαν στην ουσία ότι με πιθανότητα 95% ή όποια άλλη, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ανάμεσα σε αυτά τα όρια.Στη συνέχεια όμως έκαναν το "λάθος" ( ή όπως αλλιώς θες να το πεις ;) ) να μιλάνε για μέσες τιμές των διαστημάτων που έδωσαν και να υπολογίζουν διαφορές 6-6,5 %.
2)Η "τρισκατάρατη" αποχή, η οποία πριν από τις εκλογές ήταν δείγμα πολιτικής ανωριμότητας, πράξη που δεν αρμόζει σε συνειδητοποιημένο πολίτη μίας δημοκρατίας και και και ..., μετά τις εκλογές έγινε στάση πολιτική που υποδηλώνει διάφορα και και και ...
Με κάτι τέτοια το κείμενο του Κουχτσόγλους γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν το εύρος που έδιναν (π.χ. ΠΑΣΟΚ 36,3 - 39,3) ήταν στην ουσία το διάστημα εμπιστοσύνης (CI) με πιθανότητα 95% ή όποια άλλη, μας έλεγαν στην ουσία ότι με πιθανότητα 95% ή όποια άλλη, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ανάμεσα σε αυτά τα όρια.Στη συνέχεια όμως έκαναν το "λάθος" ( ή όπως αλλιώς θες να το πεις ;) ) να μιλάνε για μέσες τιμές των διαστημάτων που έδωσαν και να υπολογίζουν διαφορές 6-6,5 %.
--- Τέλος παράθεσης ---
Πράγματι όπως τα λες παραπάνω έγιναν. Στις αρχικές τους προβλέψεις είχαν τα τελικά αποτελέσματα Π.χ. ΠΑΣΟΚ ελάχιστο 36,5 - 37 και μέγιστο 39 - 40 και ΝΔ ελάχιστο 30 - 30,5 και μέγιστο 32,5 - 33 και μετά άρχισαν να υπολογίζουν τις μέσες τιμές των διαστημάτων που έδωσαν γα να καταλήξουν (εντελώς αυθαίρετα) σε μέση διαφορά 6 - 7%.
Ενώ τελικά βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε το ελάχιστο ποσοστό απ' αυτό που προέβλεπαν και η ΝΔ το μέγιστο. Είναι αυτό δείγμα αξιοπιστίας και επαγγελματικής εγκυρότητας;
Βέβαια έπαιξαν το ρόλο τους και περισσότεροι κεντρικοί παρουσιαστές και καλεσμένοι δημοσιογράφοι που με τις πρώτες προβλέψεις κράτησαν αυτό που ήθελαν ενώ μετά τα χαμόγελά τους άρχισαν να παγώνουν. Γι' αυτό και οι τίτλοι άρχισαν να αλλάζουν στη διάρκεια της βραδιάς. Η ευρεία και μεγάλη νίκη έγινε απλά νίκη.
Για την "τρισκατάρατη" αποχή τα είπες πολύ σωστά!
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Θα συμφωνήσω με την απάντηση που κρύβεται στο ερώτημά σας κ.Σκούφαλε.
Και αυτά που διαισθητικά αντιλαμβάνονταν πολλοί Έλληνες πολίτες ,αρνούνταν να τα εξάγουν οι δημοσκόποι από τα αποτέλέσματά τους.
Ποιος δεν περίμενε μια τέτοια αποχή, που μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν πράξη συνειδητή και έκφραση αηδίας για το πολιτικό σκηνικό και το πολιτικό προσωπικό στη χώρα μας;
Απο την άλλη μεριά, μου είναι δύσκολο να δεχτώ ότι μια έρευνα που γίνεται με αξιόπιστα επιστημονικά εργαλεία και ερμηνεύεται επίσης με επιστημονικό τρόπο , μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Επόμενα :
1.Oι έρευνες που δημοσιεύονται γίνονται χωρίς αξιόπιστα εργαλεία (δείγμα, στάθμιση δείγματος , μεταβλητές κλπ), ίσα ίσα για να αρπάξουνε το παραδάκι από τους παραγγέλοντες.
2.Οι έρευνες γίνονται καθ΄ υπόδειξη, με τα ερωτήματα και τα κριτήρια να τα θέτουν οι παραγγέλοντες!
3.Γίνονται για να αξιοποιηθούν από τους παραγγέλοντες , κυρίως μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ( και αυτών που τα ελέγχουν) προς επηρεασμό της "κοινής γνώμης" και για να οδηγήσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας εκεί που αυτά θέλουν.
Συμπέρασμα: Τα δημοσιευόμενα πορίσματα ερευνών των εταιρειών δημοσκοπήσεων μόνο ως προς τις τάσεις και μάλιστα αδρά μπορεί να τα εμπιστευόμαστε.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση