SBAR is an acronym for Situation, Background, Assessment, Recommendation
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Μου ακούγεται πιο απλό το κλασσικό SOAP αν και διαβάζω ότι το SBAR είναι περισσότερο για νοσηλευτές
Σε μια ομάδα Σουηδών Γενικών Ιατρών στο facebook διάβασα ότι το χρησιμοποιούν το SBAR μερικοί Γενικοί Ιατροί όταν τηλεφωνούν στο Νοσοκομείο σε κάποιον "Ειδικό" για να περιγράψουν κάποιο περιστατικό και να ζητήσουν την βοήθεια του.
Προσωπικά δεν είχα ακούσει ποτέ για το SBAR μέχρι τώρα.
Αυτό που κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις, μέχρι τώρα (και μάλλον θα συνεχίσω να το κάνω), είναι να έχω γράψει με συντομογραφίες σε ένα χαρτί τα βασικά της υπόθεσης που θα περιγράψω και να μην χρονοτριβώ χωρίς λόγο.
Λέω όνομα ασθενούς, ηλικία, φύλο, τηλεγραφικά κάποια κοινωνικά χαρακτηριστικά, φάρμακα, αλλεργίες, παλαιότερες ασθένειες και νυν ασθένειες καθώς και το κυρίως πρόβλημα, τι έχω κάνει μέχρι τώρα και τι βοήθεια ζητώ από τον "Ειδικό".
Αυτό που έμαθα από την συζήτηση αυτή των Σουηδών Γενικών Ιατρών είναι ότι ίσως για να κερδίσω την προσοχή του "Ειδικού" να έχει νόημα να βάλω ένα πιασάρικο "τίτλο" σε αυτό που θα επακολουθήσει (π.χ. αν τηλεφωνήσω σε κάποιον Νεφρολόγο αφού συστηθώ γρήγορα να ξεκινήσω με ένα "Κρεατινίνη στο 3,4 σε ασθενή που δεν είχε πρόβλημα με την κρεατινίνη του έως τώρα") και μετά να αναφέρω τα παραπάνω δηλαδή τα όνομα ασθενούς, ηλικία, φύλο, τηλεγραφικά κάποια κοινωνικά χαρακτηριστικά, φάρμακα, αλλεργίες, παλαιότερες ασθένειες και νυν ασθένειες καθώς και το κυρίως πρόβλημα, τι έχω κάνει μέχρι τώρα και τι βοήθεια ζητώ από τον "Ειδικό".
Ούτε και για το SOAP note είχα ιδέα. Το έψαξα λίγο παραπάνω τώρα
SOAP note
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος