Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Δ. Κουναλάκης στις 24 Απριλίου 2025, 23:05:45

Τίτλος: περί πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου από τις αξονικές τομογραφίες
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 24 Απριλίου 2025, 23:05:45
Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις μία επιστημονική δημοσίευση σε δημοσιογραφικά sites που προσπαθεί να υπολογίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων στις ΗΠΑ από την χρήση της αξονικής τομογραφίας.

Είναι διαφωτιστικό να διαβάσουμε την ίδια την μελέτη για να έχουμε άποψη. Εκεί θα δούμε διάφορες "αποδοχές" που συχνά μπορεί να οδηγήσουν σε συστηματικά λάθη. Και όταν δεν υπάρχουν δεδομένα για κάτι, μια επιστημονική δημοσίευση ανοίγει την συζήτηση αλλά δεν σημαίνει ότι μπορεί να "φορεθεί" παντού.

Η συγγραφέας που αναφέρεται στα ειδησεογραφικά sites έχει σημαντικό έργο στο παρελθόν, όσον αφορά την σωστή διενέργεια μιας αξονικής τομογραφίας, όπου θα πρέπει να εξατομικευτεί η δόση που θα δοθεί σε κάθε ασθενή και όχι να δίνεται η ίδια αυξημένη δόση σε όλους. Αυτό δεν το συζητά και δεν το μετράει κανένας στην Ελλάδα.

Η ίδια συγγραφέας σε άλλη της δημοσίευση περιγράφει πόσο αλλάζει το ποσό της ακτινοβολίας που θα πάρει ο ασθενής ανάλογα με το μηχάνημα που χρησιμοποιείται. Δεν είναι όλα τα μηχανήματα το ίδιο και η ακτινοβολία σε παλαιά και χαμηλών προδιαγραφών μηχανήματα είναι πολλαπλάσια. Ούτε αυτό το είδα να ανακοινώνεται πουθενά και φυσικά δεν βαθμολογείται και κάτι τέτοιο από τον ΕΟΠΥΥ στην Ελλάδα. Να σημειώσω ότι δεν παίζει κυρίως λόγο ο αριθμός των τομών αλλά ο σχεδιασμός του πρωτοκόλλου και το λογισμικό σε κάθε μηχάνημα. Ένα παλαιό μηχάνημα μπορεί να δίνει και δεκαπλάσια ακτινοβολία σε σχέση με ένα μηχάνημα που είναι φτιαγμένο να μειώνει την ακτινοβολία που δέχεται ο ασθενής.

Πάμε και στην δημοσιευμένη μελέτη:

Το τι θα πάθει κανείς από την ακτινοβολία βασίζεται στη μελέτη με βάση το τι έπαθε ο Ιάπωνας που εκτέθηκε στην ίδια συνολική ποσότητα ακτινοβολίας στιγμιαία και μακροχρόνια από τις ατομικές βόμβες. Αν το δει κανείς σε άλλο αντικείμενο είναι σαν να συγκρίνει τι θα πάθει ένας καπνιστής αν καπνίσει σε μία ημέρα τόσα τσιγάρα όσα κάπνισε σε όλη του την ζωή. Είναι το ίδιο;

Επίσης μετράει την ακτινοβολία σε προπλάσματα για κάθε όργανο και όχι σε πραγματικούς ιστούς όπως πχ θα μπορούσε να κάνει σε ένα πτώμα για να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Τέλος υπολογίζει το αποτέλεσμα αναλογικά όταν σε πραγματικές συνθήκες τα κύτταρα μας κάνουν επιδιόρθωση της βλάβης από τις ακτινοβολίες και η πραγματική βλάβη εξαρτάται από την ποσότητα σε σχέση με τις χρονικές αποστάσεις μεταξύ των αξονικών και την γενική προδιάθεση του κάθε ανθρώπου.

Αυτό που επίσης ξεχνάνε να μας πουν όλα τα ειδησεογραφικά site είναι ότι η ακτινοβολία που συνήθως λαμβάνει από τον ήλιο ο μέσος άνθρωπος σε δύο έτη ισοδυναμεί με την ακτινοβολία μιας αξονικής θώρακος ενός μέσου μηχανήματος, ούτε του καλύτερου ούτε του χειρότερου. Και δεν συζητάμε για αυτούς που κάνουν ηλιοθεραπείες και solarium. Να κλειστούμε και να μην μας βλέπει ο ήλιος;

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο ενδιαφέρον που χρησιμοποιείται στην μελέτη και γίνεται πλέον και στην Ελλάδα με την πολιτική που προωθείται σήμερα: Στα επείγοντα ενός νοσοκομείου, ο ασθενής είναι άγνωστος και η αξονική θα γίνει πιο εύκολα καθώς δεν γνωρίζει κανείς πως ήταν χθες. Σε χώρες εκτός ΗΠΑ που υπάρχει οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οι αξονικές είναι σημαντικά λιγότερες γιατί υπάρχει συνέχεια στη φροντίδα. Αυτό το ξεχνάνε επίσης όσοι μας ενημερώνουν.

Συνεπώς η συγκεκριμένη επιστημονική δημοσίευση είναι εξαιρετική ευκαιρία για να ανοίξει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για το τι προσφέρει και τι ελέγχει ένα κράτος για τους πολίτες του και τίποτα περισσότερο.

Παρεμπιπτόντως σήμερα μου ήρθε ασθενής που είχε κάνει χθες ακτινογραφίες και σήμερα ήταν χειρότερα. Καθώς τα ελληνικά νοσοκομεία δεν μου παρέχουν την δυνατότητα να δω τις ακτινογραφίες που έκαναν (παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για ηλεκτρονικό φάκελο υγείας), για να μπορώ να έχω ιατρική άποψη, ξαναζήτησα ακτινογραφίες. Ελλάδα 2.0

Projected Lifetime Cancer Risks From Current Computed Tomography Imaging (https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2832778?utm_campaign=articlePDF&utm_medium=articlePDFlink&utm_source=articlePDF&utm_content=jamainternmed.2025.0505")