Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων => Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: EzeΤΡΟΛ στις 27 Μαρτίου 2012, 10:51:23

Τίτλος: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 27 Μαρτίου 2012, 10:51:23
Στον ιστότοπο Διαύγεια αναρτήθηκε η απόφαση για τις αυτόματες επιστροφές από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τους ΦΚΑ (CLAW BACK) , επιπλέον αυτών του rebate και του κλιμακωτού επιπλέον rebate του Νόμου 4052/2012.  :-*

Διαβάστε παρακάτω την υπουργική απόφαση, που άργησε 20 και πλέον χρόνια να έρθει.

ΕΔΩ (http://www.scribd.com/doc/86863656/%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD-Claw-back)  :-*

*Claw είναι η δαγκάνα του αστακού ή το νύχι του αρπακτικού.

** Αναμένεται κωλοτούμπα μετά από σφοδρές αντιδράσεις των φαρμακοβιομηχάνων που θα κάνουν λόγο για "καταστροφή", "λουκέτα" και "απώλειες θέσεων εργασίας".
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Απριλίου 2012, 10:41:00
Παύλος Γιαννακόπουλος: Οριστική η απόφαση αποχώρησης (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=135006&catid=1)

Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο ισχυρός άντρας της “πράσινης” ΚΑΕ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της οικογένειάς του να αποχωρήσει από τη διοίκηση της ομάδας είναι οριστική.

Η απόφαση να φύγουμε από τον Παναθηναϊκό είναι οριστική και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο καθώς έχουμε κουραστεί τόσα πολλά χρόνια. Είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ με το μυαλό μας στην ομάδα και θα πρέπει να γίνει η αλλαγή.”
Τίτλος: Απ: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: medicus στις 21 Απριλίου 2012, 11:15:04
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παύλος Γιαννακόπουλος: Οριστική η απόφαση αποχώρησης (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=135006&catid=1)

Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο ισχυρός άντρας της “πράσινης” ΚΑΕ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της οικογένειάς του να αποχωρήσει από τη διοίκηση της ομάδας είναι οριστική.

Η απόφαση να φύγουμε από τον Παναθηναϊκό είναι οριστική και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο καθώς έχουμε κουραστεί τόσα πολλά χρόνια. Είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ με το μυαλό μας στην ομάδα και θα πρέπει να γίνει η αλλαγή.”

Μάλλον τελείωσε το "φαγοπότι" και την κάνουν όλοι σιγά σιγά. Όχι μόνο από τον Παναθηναϊκό, από την Ελλάδα γενικότερα. Και σ'άλλα με υγεία!!!

(http://4.bp.blogspot.com/-XyxoQErRUs4/T2CE82B65xI/AAAAAAAACgE/dmgb8JA_2Xw/s1600/fagopoti1.jpg)
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 26 Απριλίου 2012, 10:06:52
Νέο όργιο αντιπληροφόρησης και απροκάλυπτο αντισημιτικό παραλήρημα από γραφικό δημοσιοκάφρο-υπηρέτη συμφερόντων. Ας φροντίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες που υπερασπίζεται να μειώσουν κι εκείνες τις τιμές τους και τα εξωφρενικά κέρδη τους που βγάζουν στην πλάτη του ΕΟΠΥΥ και του Έλληνα ασφαλισμένου αντί ν΄αγοράζουν πανάκριβους αμερικανούς μπασκετμπολίστες.

Στελέχη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.υποκλίνονται στην TEVA (http://www.newsbomb.gr/ygeia/story/130681/stelehi-pasok-kai-ndypoklinontai-stin-teva)

Την ώρα που ο μέσος Έλληνας οδηγείται κάθε μέρα και πιο κοντά στο γκρεμό, κάποιοι φαίνεται πως δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα από τα χαστούκια που τους ρίχνει ο ελληνικός λαός.

Είναι χαρακτηριστική η «μύηση» που έλαβε χώρα, πριν από λίγες μέρες, σε μασονική στοά των Αθηνών. Εκεί όπου οργιάζει το πολιτικο-οικονομικό παρασκήνιο, συναντήθηκαν δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ένας του ΠΑΣΟΚ και ένας της Ν.Δ. Αντικείμενο της συζήτησής τους; Πώς θα προωθήσουν, με κάθε τρόπο (πάνω και κάτω από το τραπέζι…) τα συμφέροντα της ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας Teva, που θέλει να αλώσει την ελληνική αγορά με τα σκευάσματά της –τα οποία έχουν κριθεί ακατάλληλα και έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ- εις βάρος του Έλληνα πολίτη.

Ποια είναι, όμως, η ισραηλινή εταιρεία για τα συμφέροντα της οποίας κόπτονται τα πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο κομμάτων;

- Η Teva ειδικεύεται στην παραγωγή πάμφθηνων φαρμάκων στα εργοστάσιά της σε Ινδία, Κίνα, Ισραήλ, Πουέρτο Ρίκο και Μεξικό.

- Η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία έχει επανειλημμένως συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές να παρασκευάζει νοθευμένα φάρμακα! Μάλιστα, οι συνθήκες παραγωγής σκευασμάτων σε εργοστάσιο του ομίλου Teva στο Μιζούρι των ΗΠΑ ήταν τέτοιες που οδήγησαν τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (Food and Drug Administration - FDA) να του βάλει λουκέτο!

- Τα φάρμακα της Teva έχουν επανειλημμένως απαγορευθεί στις ΗΠΑ, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκου (FDA), οι εκθέσεις του οποίου είναι κόλαφος για την ισραηλινή εταιρεία, καθώς εντόπισαν στα εργοστάσιά της νοθευμένα φάρμακα, ανεπαρκείς ελέγχους, ακαθαρσίες, μαύρα σωματίδια αγνώστου προέλευσης, ακύρωση ελέγχων με αρνητικά αποτελέσματα και αντικατάστασή τους από άλλα πιο «βολικά», μελέτες επιστημονικά ανεπαρκείς, μολύνσεις και μπερδέματα κατά την παραγωγή φαρμάκων, ανεπαρκείς καθαρισμούς του εξοπλισμού κ.λπ.!

- Αυτά τα φάρμακα κόπτονται να προωθήσουν στην ελληνική αγορά οι συγκεκριμένοι πολιτικοί! Και, ήδη, τα καταφέρνουν, αφού το νέο σύστημα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πάμφθηνων σκευασμάτων της Teva! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ισραηλινοί σαρώνουν κιόλας στους διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων στα ελληνικά νοσοκομεία: στο δεύτερο διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας, η Teva μειοδότησε σε 9 από τις 23 δραστικές ουσίες!

- Που οδηγεί, όμως, η εθνικά επικίνδυνη αυτή πολιτική της κυβέρνησης Παπαδήμου, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που τη στηρίζουν; Αφού, πλέον, μόνο κριτήριο επιλογής φαρμάκου θα είναι η πάμφθηνη τιμή, θα ταΐζουν τον Έλληνα ασθενή υποχρεωτικά με σκευάσματα όπως είναι κατ’ εξοχήν αυτά της Teva που παράγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, υπό αμφίβολές συνθήκες (όπως αυτές που περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα ο αμερικανικός ΕΟΦ για τα εργοστάσια της ισραηλινής εταιρείας). Τα τριτοκοσμικά φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία, όμως, θέτουν σε κίνδυνο την Υγεία του Ελληνα ασθενή, αφού άλλα δε θα παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία και άλλα θα προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Καθώς η Teva θα μονοπωλήσει την ελληνική αγορά, θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε λουκέτο η υγιής ελληνική φαρμακοβιομηχανία (που παράγει ποιοτικά φάρμακα υπό αυστηρότατα standards, και –άρα- δε μπορεί να τα πουλάει στις πάμφθηνες τιμές της Teva). Περίπου 20.000 οικογένειες στις οποίες δίνει ψωμί ο κλάδος θα μείνουν στο δρόμο. Η ελληνική οικονομικά θα χάσει τόσο τα φορολογικά έσοδα από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, όσο και τους φόρους από τις αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων, ενώ θα επιβαρυνθεί και με τα χιλιάδες επιδόματα ανεργίας. Την ίδια ώρα, εταιρείες όπως η Teva δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα… Όμως, ούτε και η περίφημη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί: Μόλις η Teva μονοπωλήσει την ελληνική αγορά, αφού ο ανταγωνισμός θα έχει οδηγηθεί σε λουκέτο, δε θα έχει λόγο να μην εκτοξεύσει τις τιμές της στα ύψη και να αγοράζουμε τα ίδια made in India φάρμακα σε τιμές πολύ ακριβότερες από αυτές που σήμερα κοστίζουν τα ποιοτικά ελληνικά σκευάσματα…

Με άλλα λόγια; Η Teva παράγει πάμφθηνα φάρμακα σε χώρες του Τρίτου κόσμου, τα οποία οι αμερικανικές αρχές βρήκαν νοθευμένα και απαγόρευσαν, όμως τα μεγαλοστελέχη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κάνουν ό,τι μπορούν για να μονοπωλήσει η ισραηλινή εταιρεία την ελληνική αγορά, παίζοντας με την Υγεία του Έλληνα ασθενή και την ίδια την ύπαρξη της ελληνικής οικονομίας. Με το… αζημίωτο, μήπως;
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχανιών
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Μαΐου 2012, 21:38:59
Η κρίση διώχνει τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες; (http://www.iatropedia.gr/articles/read/1878)

Μπροστά στο δίλημμα να μείνουν ή να αποχωρήσουν από τη χώρα εξαιτίας των τραγικών δημοσιονομικών, φαίνεται ότι βρέθηκαν αρκετές ξένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Ποια είναι η αλήθεια για το σήμερα;

Και προ κρίσης οι ξένες εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα είχαν προειδοποιήσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι θα αποχωρούσαν από ελληνικού εδάφους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ακόμη και προ μνημονίου τα νοσοκομεία αποπλήρωναν τις εταιρείες με καθυστέρηση ακόμη και 3 -4 ετών. Γεγονός βέβαια που και μείωνε τη ρευστότητα του κλάδου και εξέθετε του Έλληνες προέδρους στα μάτια των μητρικών εταιρειών.
 
Οι συνθήκες λόγω κρίσης δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι τα ομόλογα που δόθηκαν τόσο στις ξένες όσο και στις ελληνικές  φαρμακοβιομηχανίες κουρεύτηκαν κατά 50% με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά για τον κλάδο να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Βέβαια μπορεί η «μητρικές» εταιρείες να …γκρινιάζουν στους Έλληνες αντιπροσώπους τους αλλά όπως αναφέρουν πηγές σχεδόν καμία δε θέτει θέμα αποχώρησης από την Ελλάδα έστω και αν τα σενάρια της δραχμής …πάνε κι έρχονται.
 
Πληροφορίες από υψηλόβαθμους κύκλους των φαρμακοβιομηχανιών επεσήμαναν πρόσφατα στο iatropedia ότι μπορεί όλοι να είναι προβληματισμένοι για την κατάσταση της χώρας, αλλά για οριστική αποχώρηση δεν τίθεται θέμα.
 
Εξαίρεση πιθανώς να αποτελέσουν κάποιες μικρές εταιρείες οι οποίες ωστόσο αντιμετώπιζαν και τα προηγούμενα χρόνια προβλήματα εξαιτίας της καθυστέρησης αποπληρωμής των οφειλών από το ελληνικό δημόσιο.
 
Το βέβαιον είναι ότι οι επικεφαλής των κολοσσών του φαρμάκου της Ευρώπης παρακολουθούν στενά τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας προκειμένου να μπορούν να αντιδράσουν και ανάλογα.
 
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 6 Ιουλίου 2012, 22:16:10
Ωμή, απροκάλυπτη παρέμβαση φαρμακοβιομηχάνων υπέρ της εμπορικής συνταγογράφησης.
Θα επιτρέψουμε τα συμφέροντα κρατικοδίαιτων "επιχειρηματιών" να κυριαρχούν επί εκείνων του Κράτους και των Ασφαλισμένων;

Προς
Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Α. Λυκουρέντζο
Αριστοτέλους 17
ΑΘΗΝΑ

Κοινοποίηση Aρ. Πρωτ. 256
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2012

κ. Μ. Σαλμά
Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κ. Φ. Σκοπούλη

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης έχει μέχρι σήμερα εξυπηρετηθεί με αλλεπάλληλα μέτρα που έχουν απορρυθμίσει πλήρως τη φαρμακευτική αγορά και που εξωθούν πολλές επιχειρήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας στα όρια της βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο των επικείμενων συναντήσεων σας με τους εκπροσώπους της Τρόικας και προς αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων που θα οδηγούσαν σε λανθασμένες αποφάσεις, θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

• Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς από τον ΕΟΠΥΥ, η προσπάθεια μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται εντός των στόχων που έχουν τεθεί για το 2012. Συγκεκριμένα, η συνολική δαπάνη των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αφαιρουμένου του ΦΠΑ και εφαρμοζομένων όλων των εκπτώσεων και αφαιρέσεων που αφορούν στα νοσοκομειακά φάρμακα και στις πραγματικές επιστροφές από τα φαρμακεία, διαμορφώνεται ως εξής:

Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη Ιαν-12, Φεβ-12, Μαρ-12, Απρ-12

Δαπάνη ΕΟΠΥΥ και άλλων ταμείων 243.368.687, 244.387.758, 273.476.510, 247.202.797

• Λαμβάνοντας υπ’όψιν το γεγονός ότι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν μειωμένη κατά 40% για τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο, το ποσό της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης για το πρώτο εξάμηνο του 2012 δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 1.400.000.000 με στόχο το ποσό των 1.440.000.000.

Όσον αφορά στον συνυπολογισμό του ΦΠΑ στο ποσό-στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι δυνατόν αυτό να συμπεριλαμβάνεται, γιατί όπως αναφέρει και η έκθεση του ΕΟΠΥΥ για το χρέος, αποτελεί και έσοδο και έξοδο του κράτους παραποιώντας τα δημόσια οικονομικά στοιχεία.

• Κατά συνέπεια, θεωρούμε αδιανόητη την εμμονή για εφαρμογή και άλλων μέτρων (π.χ. συνταγογράφηση με δραστική, Clawback κλπ.), τη στιγμή που η φαρμακευτική αγορά στο σύνολό της, βρίσκεται ήδη ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Τονίζουμε ότι οι συνέπειες των μέχρι σήμερα βίαιων παρεμβάσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ως τελικούς αποδέκτες τους Έλληνες ασθενείς (και ιδίως τους χρονίως πάσχοντες) που βρίσκονται συχνά σε απόγνωση στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ακόμη και βασικά πλην όμως απαραίτητα φάρμακα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μπορούμε να υπερβούμε τα φαινομενικά αδιέξοδα στο χώρο του φαρμάκου, με τρόπο τέτοιο ώστε να πετύχουμε ταυτόχρονα τη μείωση της δαπάνης στα επιθυμητά επίπεδα, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και την υγιή ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής,  Δημήτριος Δέμος, Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος ΠΕΦ,
Θεόδωρος Αμπατζόγλου
Πρόεδρος ΠΦΣ

Σταύρος Μπελώνης, Μανώλης Κάτσαρης
Πρόεδρος ΟΣΦΕ,  Πρόεδρος ΠΣΦ
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 7 Ιουλίου 2012, 10:24:30
"Το «πάρτι» της σπατάλης στην υγεία το διοργάνωνε η Πολιτεία"! Ποιοι ήταν καλεσμένοι κατά δήλωσή τους; (http://iatropedia.gr/articles/read/2239)
 
Βέλη εξαπέλυσε εναντίον του Υπουργείο Υγείας ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κατηγορώντας τους αρμόδιους φορείς πως στερούν φάρμακα από τους Έλληνες ασθενείς, καθυστερώντας να τιμολογήσουν τα νέα σκευάσματα. Μάλιστα ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων ερωτηθείς για το πολύχρονο «πάρτι» στην Υγεία που περιελάμβανε σπατάλες, διαφθορά και κακοδιαχείριση, υπογράμμισε με νόημα ότι «To πάρτι το διοργάνωνε η πολιτεία. Εμείς ήμασταν απλοί καλεσμένοι. Αφού κληθήκαμε, να μην παραστούμε;» *
 
Στο μεταξύ σοβαρότατες ευθύνες καταλογίζουν στο Υπουργείο Υγείας τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), για την καθυστέρηση στην τιμολόγηση νέων φαρμάκων και το συνεπακόλουθο αποκλεισμό των Ελλήνων ασθενών από τις νέες θεραπείες.
 
Η καθυστέρηση στην τιμολόγηση καινοτόμων φαρμάκων για βαρύτατες ασθένειες έχει φθάσει τους 19 μήνες και δεν είναι λίγοι οι Έλληνες ασθενείς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να τα προμηθευτούν! Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κώστας Φρουζής άφησε να εννοηθεί πως πίσω από την τακτική αυτή κρύβονται ύποπτα συμφέροντα, ενώ κάλεσε τον νέο Υπουργό Υγείας να απαντήσει μέσω των ΜΜΕ στους Έλληνες ασθενείς που ταλαιπωρούνται, γιατί καθυστερούν να φθάσουν στην ελληνική αγορά τα φάρμακα που μπορεί να τους σώσουν τη ζωή.
 
Ο ΣΦΕΕ ζητάει την άμεση πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ασθενών, ενώ κρίνει επιτακτική την ανάγκη σωστής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που αποδεικνύεται ανεπαρκής και ελλιπώς σχεδιασμένη, ώστε να είναι βιώσιμο το σύστημα Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως ο Οργανισμός οφείλει στις φαρμακευτικές εταιρείες πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ και άλλο 1 δισεκατομμύριο οφείλουν τα νοσοκομεία, στρατιωτικά και του ΕΣΥ.
 
Εκτός από τα χρέη, οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιά 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και από το κούρεμα των ομολόγων, που τους είχε αναγκαστικά δώσει το κράτος, έναντι παλαιότερων οφειλών των Νοσοκομείων.
 
Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν σχεδόν αποκλειστικό στόχο το φάρμακο. Το 2009 ο Δημόσιος Φαρμακευτικός Προϋπολογισμός ήταν, συνολικά 7 δις € και στο τέλος του 2012 θα πέσει στα όρια των 4 δισεκατομμύρια, ενώ το 2011, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων αποτέλεσε μόνο το 15% του συνολικού κόστους λειτουργίας του ΕΣΥ. «Δεν ζητούμε να εξαιρεθούμε από την προσπάθεια για εξορθολογισμό της δαπάνης. Περιμένουμε, όμως, να δούμε παρεμβάσεις και στο υπόλοιπο 85% της πίτας», σημείωσε.
 
* Θα είχε ενδιαφέρον να μας έλεγε ο κ. Πρόεδρος αν δίνονταν (και από ποιούς) ανταλλάγματα σε κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου η Πολιτεία να στήνει το πάρτι.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 14 Ιουλίου 2012, 19:18:15
Αγοράζει ισπανική φαρμακευτική η ΦΑΜΑΡ (http://www.dealnews.gr/Big-Deal/item/22299-%CE%91%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B7-%CE%A6%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A1)

Η «απάντηση» της οικογένειας Μαρινόπουλου στο big deal της Specifar με την Watson
 
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού και η ελληνική εταιρεία θα προσθέσει το 13ο εργοστάσιο στο χαρτοφυλάκιό της

Δεν πρόλαβε καλά - καλά να στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής φαρμακευτικής Specifar του Τίτου Βασιλόπουλου από τον αμερικανικό κολοσσό, Watson Pharmaceuticals, έναντι 0,5 δισ. ευρώ και ένα νέο deal βρίσκεται... προ των πυλών και πάλι στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
 
Η ΦΑΜΑΡ, η οποία ανήκει στην οικογένεια Μαρινόπουλου και την οποία διοικούν ο Πάνος Μαρινόπουλος και ο Στέφανος Μαρινόπουλος, στον τομέα των καλλυντικών ο πρώτος και στον τομέα των φαρμάκων ο δεύτερος, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξαγορά μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας στην Ισπανία. Γεγονός, το οποίο δείχνει αφενός πως η κρίση γεννά ευκαιρίες και αφετέρου πως ο ανταγωνισμός, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, αυξάνει διαρκώς.
 
Όπως δήλωσε αποκλειστικά στην «DEAL» επιτελικό στέλεχος του ομίλου Μαρινόπουλου, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στις τελικές υπογραφές, ενώ το ύψος του deal θα ανέλθει σε 70 - 80 εκατομμύρια ευρώ.
 
Τα στελέχη του ελληνικού ομίλου, εδώ και αρκετούς μήνες, είχαν πυκνώσει τα ταξίδια τους στη χώρα των Μαδριλένων, ενώ αυτές τις μέρες βρίσκονται στη Βαρκελώνη, όπου παρακολουθούν τη λειτουργία του εργοστασίου και ρυθμίζουν τις τελευταίες τυπικές εκκρεμότητες που απομένουν, για την τελική συμφωνία.
 
Η ισπανική βιομηχανία ανήκει στον όμιλο της Zanofe - Aventis, leader της αγοράς φαρμάκου στη Γαλλία και μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο. Το ισπανικό εργοστάσιο θα είναι το 13ο, που θα προσθέσει η οικογένεια Μαρινόπουλου στο χαρτοφυλάκιο της ΦΑΜΑΡ. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου - που παράγει φάρμακα για λογαριασμό ευρωπαϊκών και αμερικανικών φαρμακευτικών οίκων - κατασκευάζει νέα βιομηχανική μονάδα στην Ορλεάνη στη Γαλλία, συνενώνοντας δύο βιομηχανικές εταιρείες, που λειτουργούν στην ίδια πόλη.
 
Στόχος της ελληνικής φαρμακευτικής, η οποία αποτελεί την έκτη από άποψη τζίρου, με τις πωλήσεις το 2010 να φτάνουν τα 350 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16% και τα κέρδη προ φόρων να αγγίζουν τα 298.000 ευρώ, είναι να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις διεθνείς της δραστηριότητες.
 
Ο έντονα εξαγωγικός της προσανατολισμός άλλωστε, φαίνεται και από το ότι διαθέτει συνολικά 12 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ανέκαθεν αποτελούσε σταθμό για μεγάλα deals, όπως εκείνο με την Johnson & Johnson για την απόκτηση του εργοστασίου της στη Νέα Ορλεάνη.
Πτώση στην Ελλάδα
 
Ένας από τους βασικούς άξονες στο στρατηγικό πλάνο της ΦΑΜΑΡ αποτελούν οι νέες επενδύσεις εκτός συνόρων, κόντρα στην οικονομική κρίση, για να εξισορροπηθούν και ως έναν βαθμό και οι απώλειες στην ελληνική αγορά, όπου ο όγκος της και συνεπώς και οι σχετικές παραγγελίες εκ μέρους εταιρειών που καλύπτουν τη χώρα μας, έχουν μειωθεί.
 
Τα έσοδα της ελληνικής ΦΑΜΑΡ, τον περασμένο χρόνο, μειώθηκαν σε 115,66 εκατ. ευρώ από 120,41 εκατ. ευρώ το 2009, κάμψη της τάξεως του 3,9% σε ποσοστό και κατά 4,75 εκατ. ευρώ σε αξία, επιβαρυμένα και από την έκτακτη φορολογική επιβάρυνση. Μάλιστα, μειώθηκε και ο αριθμός των εργαζομένων της από 1.511 σε 1.288 άτομα.
 
Για το 2011 πάντως, η διοίκηση προβλέπει ότι ο όγκος της παραγωγής θα είναι αυξημένος, καθώς έχει αυξηθεί ο όγκος παραγγελιών από μέρους διεθνών οίκων για την παραγωγή φαρμάκων, που θα διατεθούν εκτός ελληνικών συνόρων.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: tasath στις 16 Ιουλίου 2012, 19:29:14
http://farmakopoioi.blogspot.gr/2012/07/bristol-55.html

Bristol: 55 απολύσεις, κλείνει το τμήμα φαρμάκων στην Ελλάδα

Η κρίση έχει αγγίξει και τις ξένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η πολυεθνική εταιρεία Bristol Myers Squibb προχώρησε σε απολύσεις 55 εργαζομένων στην καρδιά του καλοκαιριού ενώ ταυτόχρονα κλείνει το τμήμα φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Τα φάρμακα που διακινούσαν, θα μεταβιβαστούν σε άλλες εταιρείες. Άλλη μια εταιρεία τα μαζεύει λοιπόν και φεύγει απο την ελληνική αγορά...


Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: tasath στις 16 Ιουλίου 2012, 19:31:05
ΠΕΦ: Όχι στη συνταγογράφηση με δραστική

Την απόλυτη αντίθεσή της στην εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίαςεκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την αναμενόμενη εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, τη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και τον τεράστιο κίνδυνο στον οποίο θα εκθέσει τη Δημόσια Υγεία η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Αντίθετα με τις διαφαινόμενες προθέσεις της πολιτείας και υπό τις συνεχείς πιέσεις της Τρόικας σχετικά με την επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών, η συνταγογράφηση βάσει της δραστικής πρόκειται να εκτοξεύσει τη φαρμακευτική δαπάνη σε δυσβάστακτα για την ελληνική οικονομία μεγέθη μέσα από το φαινόμενο της υποκατάστασης.

Ο Έλληνας γιατρός, αρνούμενος να δεχτεί να μεταβιβάσει στον φαρμακοποιό ένα σημαντικό μέρος της ιερής ευθύνης του απέναντι στον ασθενή και να συνυπογράψει έτσι την υποβάθμιση του θεμελιώδους ρόλου του θα στραφεί σε δοκιμασμένες λύσεις. Δεν θα εμπιστευτεί τα ανώνυμα γενόσημα φάρμακα που σωρηδόν θα κατακλύσουν την ελληνική αγορά, αλλά θα επιλέξει ό,τι ήδη εμπιστεύεται: τη συνταγογράφηση του ακριβότερου πρωτοτύπου.

Θύμα όμως των 'δυναμικών' παρεμβάσεων της τρόικας δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία αλλά και η ελληνική Δημόσια Υγεία. Η εγκληματική εμμονή στη λογική του 'φθηνότερου σκευάσματος' ανοίγει τις πύλες για την αθρόα εισαγωγή φαρμάκων δευτερεύουσας ποιότητας, τα οποία παράγονται κατά κανόνα σε χώρες χαμηλού κόστους και συχνά, υπό… αδιερεύνητες συνθήκες παραγωγής και ελέγχου.

Απάντηση σε όσους επιμένουν να γυρνούν την πλάτη σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο όπως αυτόν του φαρμάκου δίνει η πρόσφατη ανάκληση από την Ε.Ε. 8 γενοσήμων που παρασκευάζονται στην Ινδία, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη, το θέμα των πλαστών φαρμάκων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων.

Η εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής, με τα ανώνυμα γενόσημα που θα κατακλύσουν την αγορά, προερχόμενα από χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής και αμφίβολες διαδικασίες ασφάλειας και ποιότητας συνεπάγεται την κυριαρχία των ολιγοπωλίων, τον αφελληνισμό της αγοράς γενοσήμων και την εξαφάνιση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Δέμο, 'η εφαρμογή του μέτρου μετατρέπει την ευκαιρία για χαλάρωση της εξάρτησης της ελληνικής κοινωνίας από τις εισαγωγές σε μια χαμένη υπόθεση. Είναι αδύνατον να παραχθεί ποιοτικό φάρμακο με κόστος Ευρώπης και τιμές τρίτου κόσμου.

Πώς μπορεί, άραγε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να ανταγωνιστεί τους μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων, οι οποίοι θα αλώσουν την αγορά λειτουργώντας με μηδενικά έξοδα παραγωγής και κόστος εργασίας της τάξης των 150 ευρώ το μήνα;

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να μας εξηγήσει τους αδιανόητους λόγους για τους οποίους παραβλέπεται η αναπτυξιακή διάσταση ενός τόσο υποσχόμενου κλάδου, με σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, σταθερά αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα και ζωτική συνεισφορά στα κρατικά έσοδα και την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου'.

Τέλος, η πορεία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς τον μαρασμό, την οποία προοιωνίζεται η πιθανή εφαρμογή του μέτρου, επιταχύνεται από τις καθυστερήσεις εξόφλησης του ελληνικού κράτους (ταμεία, νοσοκομεία), καθώς επίσης και τις τραγικές συνέπειες του κουρέματος των ομολόγων που υποχρεώθηκε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να παραλάβει έναντι συσσωρευμένων χρεών νοσοκομείων επί μια πενταετία.

ΠΕΦ

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εκφράζει τις θέσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών της χώρας, που διατηρούν περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και ο κύριος όγκος παραγωγής τους αφορά σε ουσιωδώς όμοια φάρμακα (γενόσημα) με εμπορική ονομασία (branded generics) τα οποία προορίζονται για την ελληνική αγορά και εξαγωγές σε 60 χώρες στον κόσμο.

Στον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απασχολούνται 8.500 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι επιστήμονες, που ασχολούνται με την παραγωγή, τον έλεγχο, την έρευνα και την ανάπτυξη γενοσήμων ή /και νέων προϊόντων.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και εξωτερικού 'τρέχουν' δεκάδες ερευνητικά προγράμματα.

www.iatronet.gr

Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 16 Ιουλίου 2012, 20:38:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Έλληνας γιατρός, αρνούμενος να δεχτεί να μεταβιβάσει στον φαρμακοποιό ένα σημαντικό μέρος της ιερής ευθύνης του απέναντι στον ασθενή και να συνυπογράψει έτσι την υποβάθμιση του θεμελιώδους ρόλου του θα στραφεί σε δοκιμασμένες λύσεις. Δεν θα εμπιστευτεί τα ανώνυμα γενόσημα φάρμακα που σωρηδόν θα κατακλύσουν την ελληνική αγορά, αλλά θα επιλέξει ό,τι ήδη εμπιστεύεται: τη συνταγογράφηση του ακριβότερου πρωτοτύπου.

Ποιός είναι αυτός που ομιλεί εξ ονόματος του Έλληνα ιατρού και λέει αυτές τις μπούρδες;

Μέχρι τώρα, κάθε λαός είχε τα δικά του ιερά τοτέμ που εξέφραζαν τα αταβιστικά θέσφατα που χαρακτήριζαν και διαφοροποιούσαν τον πολιτισμό του: Η σοφία είναι αδιαμφισβήτητη για ό,τι έχει διατυπωθεί από αρχαίους λαούς (π.χ. Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι, Μάγιας, Αζτέκοι, Αιγύπτιοι, αρχαίοι Έλληνες) ή φυλές που όλοι ξέρουν πως ξέρουν πολλά αν και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ξέρουν (π.χ. Αβορίγινες, Ινουί, Μασάι Μάρα, Μαορί) ή θρησκείες που ηχούν εξωτικές αλλά σίγουρα σοφές (π.χ. ένας σοφός ινδός γκουρού, ένας σοφός θιβετιανός μοναχός, ένας σοφός γέροντας στο Άγιο Όρος). Τώρα αποκτήσαμε και τον "Έλληνα γιατρό" που "δεν θέλει τα γενόσημα" αλλά ταυτόχρονα επιθυμεί να συνεχίσει να συνταγογραφεί καραφασόν με το εμπορικό τους όνομα. Μπλιάχχχ...
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: tasath στις 16 Ιουλίου 2012, 21:07:18
Από τη στιγμή που επί χρόνια "συνταγογραφούσε" μαζί με πολλούς γιατρούς, θεωρεί ότι έχει άποψη :)
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 31 Ιουλίου 2012, 22:28:59
ΣΦΕΕ ( Ελ φαρμακοβιομήχανοι) εναντίον claw back και εναντίον φμφ!

Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις: Δεν πληρώνουμε τις αδιαφανείς επιστροφές. Οι υπερβάσεις οφείλονται στην ανικανότητα της Πολιτείας (http://www.newsbomb.gr/ygeia/story/222515/paralogismos-me-ta-farmaka)

Αντίθετος με την επιβολή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, με την οποία διαμαρτύρεται για καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων που θα οδηγούσαν σε ισοδύναμη συμμετοχή όλων των εταίρων που μετέχουν στην αλυσίδα του φαρμάκου.

Συσχετίζει επίσης τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τους φαρμακοποιούς στο θέμα του rebate (επιστροφή για φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία) θέτοντας θέμα χρεών από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.

Ο ΣΦΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά, πως οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς οδηγούν σε απώλεια του rebate φαρμακείων της τάξης των 5 εκατ. ευρώ το μήνα. Και αντίστοιχα, εφόσον η καθυστέρηση αποτελεί υπαιτιότητα του κράτους οι αντίστοιχες απώλειες δεν θα πρέπει να απαιτούνται ως clawback από την βιομηχανία.

Ο ΣΦΕΕ δηλώνει αντίθετος προς την καταβολή των 152,6 εκατ. ευρώ του clawback, ζητά να προσδιοριστεί ο τρόπος υπολογισμού προς κάθε εταιρία, και σημειώνει πως τα χρέη είναι ανεξέλεγκτα, θέτοντας θέμα ομαλού εφοδιασμού της αγοράς με φάρμακα.

Η επιστολή προς τον υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο έχει ως εξής:

«Mε μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από ΜΜΕ ότι η Πολιτεία πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να στείλει στις φαρμακευτικές εταιρείες τις πράξεις για την επιβολή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback). Επιπλέον ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο από το μέτρο αυτό υπολογίζει ότι θα εισπράξει 152,6 εκ. ευρώ.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε, κε Υπουργέ, για μια ακόμη φορά να σας ενημερώσουμε ότι ο ΣΦΕΕ είναι κάθετα αντίθετος με την επιβολή του εν προκειμένω μέτρου, το οποίο βρίσκεται εκτός κάθε λογικής, την οποία η Κυβέρνησή σας έχει κληθεί να υπηρετήσει.

Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που το πρωταρχικό ζητούμενο είναι η διαφάνεια και η αξιοπιστία, ο τρόπος υπολογισμού της εξωνοσοκομειακής δαπάνης συνεχίζει να βρίθει λαθών και ανακριβειών (εφόσον εξακολουθεί να μην υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής υπολογισμού, ένα τελικό συμφωνημένο αποτέλεσμα, το οποίο να εξαιρεί, ως είναι λογικό, τον ΦΠΑ και τη δαπάνη για τα αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα).

Επιπλέον, η Πολιτεία εμμένει σε εφαρμογή οριζόντιων μέτρων, τη στιγμή που ηθελημένα ή μη έχει καθυστερήσει όλο το πρώτο εξάμηνο την υλοποίηση των ήδη νομοθετημένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων στο φάρμακο, που πρέπει να αφορούν ισομερώς όλους τους εταίρους στη διακίνηση και κατανάλωση των φαρμάκων.

Εν κατακλείδι, το μέτρο του clawback ενθαρρύνει και ωθεί την Πολιτεία, πράγμα το οποίο έγινε, να μην παίρνει τα όποια μέτρα εξορθολογισμού του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, επειδή η βιομηχανία μας θα κληθεί να πληρώσει την ανεπάρκεια της Πολιτείας στο τέλος της ημέρας. Και γι' αυτό τον απλό λόγο είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένες να καταβάλουν clawback, του οποίου και ο υπολογισμός είναι τελείως αδιαφανής, τη στιγμή που πληθώρα θεσμοθετημένων μέτρων δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου ή έχει καθυστερήσει υπερβολικά η εφαρμογή τους, ήτοι:

- Μείωση στα σωστά επίπεδα των τιμών off-patent/generics
- Πληρωμή rebate φαρμακοποιών :-*
- Μείωση περιθωρίου κέρδους της εφοδιαστικής αλυσίδας στο 15% :-*
- Ποσοστά συνασφάλισης
- Πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
- Καταπολέμηση της απάτης μέσω πάταξης του φαινομένου των πλαστών συνταγών, της πλήρους μηχανοργάνωσης του συστήματος κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΦΕΕ έχει ήδη προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη σχετική Υπουργική Απόφαση για τους εξής επιπλέον λόγους:

1) Με το μέτρο αυτό παραβιάζεται η αρχή της ισότητας διότι με αυθαίρετο τρόπο από την αλυσίδα εμπορίας των φαρμάκων επιλεκτικά το συγκεκριμένο μέτρο επιβάλλεται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

2) Τα κριτήρια επιβολής του μέτρου πάσχουν από αοριστία διότι δεν προσδιορίζουν με σαφήνεια τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι εταιρείες και ποια μεθοδολογία ακολουθείται για τον ακριβή επιμερισμό της υπέρβασης της δαπάνης στην υπόχρεο εταιρεία.

3) Οι υπόχρεες εταιρείες δεν είναι εκείνες οι οποίες συντελούν στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης καθόσον ο θεράπων ιατρός είναι αυτός ο οποίος συνταγογραφεί.

4) Το μέτρο αυτό είναι συμπληρωματικό και θα πρέπει να ισχύσει μόνο σε περίπτωση κατά την οποία η Πολιτεία παρά την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από τη σχετική εθνική νομοθεσία και το Μνημόνιο μέτρων, διαπιστώσει υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Για να είναι ο υπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ διαφανής, δίκαιος και αντικειμενικός θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Ο διαχωρισμός φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης είναι απαραίτητος, ώστε να σταματήσει η συστηματική και ραγδαία εντός του 2012 μετακύλιση από τα νοσοκομεία στον ΕΟΠΥΥ.

Θα πρέπει, λοιπόν, άμεσα να αρχίσουν τα νοσοκομεία να διανέμουν επιτέλους τα νοσοκομειακά φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση τα άλλα «νοσοκομειακά» φάρμακα που θα συνεχίσουν να υπολογίζονται στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη θα πρέπει να πωλούνται στο εξής στην ex-factory τιμή, χωρίς τη νοσοκομειακή έκπτωση.

2. Στον υπολογισμό της δαπάνης δεν μπορεί να περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ διότι αποτελεί φόρο του κράτους και άρα έσοδό του, όπως γίνεται εξάλλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

3. Το κόστος των νοσοκομειακών προϊόντων που διανέμει ο ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του θα πρέπει να αφαιρείται από τη φαρμακευτική δαπάνη σύμφωνα και με τον ορισμό του ΟΟΣΑ. Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει δικό του δίκτυο διανομής για να στηρίζει την ανεπαρκή λειτουργία των νοσοκομείων, που του επιτρέπει τη χορήγηση νοσοκομειακών προϊόντων σε αντίθεση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στην αμιγώς νοσοκομειακή δαπάνη εντάσσονται όλα τα προϊόντα του καταλόγου 3816 (ΦΕΚ 1003/Β/2012, Παράρτημα 1α ) και επίσης οι κατηγορίες: α) αυξητικοί παράγοντες και παράγοντες ερυθροποϊίας, β) ιντερφερόνες, γ) revlimid, δ) remicade και ε) φάρμακα ΙΦΕΤ βραχείας νοσηλείας.

4. Οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς οδηγούν σε απώλεια του rebate φαρμακείων της τάξης των €5 εκ το μήνα. Εφόσον η καθυστέρηση αποτελεί υπαιτιότητα του κράτους οι αντίστοιχες απώλειες δεν θα πρέπει να απαιτούνται ως clawback από την βιομηχανία.

Τέλος, όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν όταν η ίδια η Πολιτεία βρίσκεται απολογούμενη για τις καταστροφικές για τις επιχειρήσεις μας καθυστερήσεις εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων νοσοκομείων, αφήνοντας κυριολεκτικά τα χρέη τους να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, χωρίς κανένα ορίζοντα επίλυσής τους.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όσο κανείς άλλος, έχουν συνεισφέρει στη μείωση των δαπανών υγείας.

Την τριετία 2009-2012, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα έχει μειωθεί κατά €3 δις, δηλαδή κατά 40%. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να εφοδιάζουμε την αγορά χωρίς να έχουμε τουλάχιστον εξασφαλίσει την αποπληρωμή των όσων μας χρωστάτε.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους σας καλούμε να επανεξετάσετε το θέμα του clawback και βέβαια για λόγους διαφάνειας να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τη μεθοδολογία στην οποία έχετε στηριχθεί για τον υπολογισμό του».
Τίτλος: Απ: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: Fuentes στις 1 Αυγούστου 2012, 08:07:26
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Έλληνας γιατρός, αρνούμενος να δεχτεί να μεταβιβάσει στον φαρμακοποιό ένα σημαντικό μέρος της ιερής ευθύνης του απέναντι στον ασθενή και να συνυπογράψει έτσι την υποβάθμιση του θεμελιώδους ρόλου του θα στραφεί σε δοκιμασμένες λύσεις. Δεν θα εμπιστευτεί τα ανώνυμα γενόσημα φάρμακα που σωρηδόν θα κατακλύσουν την ελληνική αγορά, αλλά θα επιλέξει ό,τι ήδη εμπιστεύεται: τη συνταγογράφηση του ακριβότερου πρωτοτύπου.

Ποιός είναι αυτός που ομιλεί εξ ονόματος του Έλληνα ιατρού και λέει αυτές τις μπούρδες;

Επειδή μιλάω με πάρα πολλούς ιατρούς της ειδικότητας μου (Ψυχιατρική), μεγάλο μέρος των συναδέλφων θα πράξει ακριβώς αυτό. Και πολύ καλά θα κάνει... Πάνω απ' όλα ο ασθενής διακοσμητή.
Τίτλος: Απ: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 1 Αυγούστου 2012, 09:51:30
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Έλληνας γιατρός, αρνούμενος να δεχτεί να μεταβιβάσει στον φαρμακοποιό ένα σημαντικό μέρος της ιερής ευθύνης του απέναντι στον ασθενή και να συνυπογράψει έτσι την υποβάθμιση του θεμελιώδους ρόλου του θα στραφεί σε δοκιμασμένες λύσεις. Δεν θα εμπιστευτεί τα ανώνυμα γενόσημα φάρμακα που σωρηδόν θα κατακλύσουν την ελληνική αγορά, αλλά θα επιλέξει ό,τι ήδη εμπιστεύεται: τη συνταγογράφηση του ακριβότερου πρωτοτύπου.

Ποιός είναι αυτός που ομιλεί εξ ονόματος του Έλληνα ιατρού και λέει αυτές τις μπούρδες;

Κι όμως: Στο δικό μου Νοσοκομείο, οι Ψυχίατροι σπεύσανε με αξιοθαύμαστη σπουδή και ομοφωνία να αλλάξουν τις ρισπεριδόνες σε γενόσημες, αμέσως όταν οι τελευταίες άρχισαν να κυκλοφορούν και χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία χρήσης τους! Το σύνθημα "Πάνω απ΄όλα ο ασθενής", είναι, δυστυχώς, για πολλούς μόνο πρόσχημα!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επειδή μιλάω με πάρα πολλούς ιατρούς της ειδικότητας μου (Ψυχιατρική), μεγάλο μέρος των συναδέλφων θα πράξει ακριβώς αυτό. Και πολύ καλά θα κάνει...

MYTH BUSTED!
Τίτλος: Απ: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: tasath στις 1 Αυγούστου 2012, 12:42:33
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
[- Πληρωμή rebate φαρμακοποιών :-*
- Μείωση περιθωρίου κέρδους της εφοδιαστικής αλυσίδας στο 15% :-*

Εκεί στο ΣΦΕΕ δεν είναι ιδιαίτερα ενημερωμένοι:
- Το rebate ισχύει κανονικότατα εδώ και 1.5 χρόνο (ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ), παρά τα χρέη των επιμέρους ταμείων (π.χ. ΟΠΑΔ).
- Το ποσοστό κέρδους είναι ήδη στο 15%.

Στο μόνο που έχουν απόλυτο δίκιο είναι στην εξόφληση των χρεών του κράτους (όπως όλοι). Αλλά το claw back πρέπει να εφαρμοστεί και μάλιστα να γίνει με αυτόματο τρόπο, όπως στα τιμολόγια των φαρμακείων.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 7 Αυγούστου 2012, 21:01:20
Pfizer: Πρόστιμο 60 εκατ. δολ. για δωροδοκία (http://www.pfy.gr/forum/index.php?action=post;topic=3686.15;num_replies=15)

Συνολικά 60 εκατ. δολάρια θα πληρώσει η Pfizer στο πλαίσιο διακανονισμού με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για κατηγορίες δωροδοκίας σε δύο από τις διεθνείς της μονάδες καθώς σε μια θυγατρική που απέκτησε μαζί με την εξαγορά της Wyeth το 2009.

Οι μονάδες της φαρμακοβιομηχανίας αντιμετώπιζαν κατηγορίες για παραβίαση του νόμου για την καταπολέμηση των πρακτικών διαφθοράς στην αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act), ο οποίος απαγορεύει στις επιχειρήσεις να δωροδωκούν ξένα στελέχη για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, σε συνδυασμό με ισχυρισμούς για παράνομες πληρωμές προς κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βουλγαρίας, της Κροατίας, του Καζακστάν και της Ρωσίας.

Πηγή:www.capital.gr
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Αυγούστου 2012, 20:24:27
Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Συμψηφισμός οφειλών με φαρμακευτικές εταιρείες:

http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=bf41f379-e022-429a-b537-d655af322b81

Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 22 Αυγούστου 2012, 12:27:00
Tο δρόμο που χάραξε η Roche ακολουθεί και η Novartis:

H Novartis Hellas προετοιμάζει το έδαφος για τη διακοπή χορήγησης των σκευασμάτων της προς τον ΕΟΠΥΥ (http://farmacien.blogspot.gr/2012/08/novartis-hellas.html)
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, 18:40:41
"Θα καταρρεύσουν φαρμακευτικές εάν δεν πληρωθούν σε 2 μήνες" (http://www.capital.gr/newsTheme.asp?id=1623365)
της Β. Κουρλιμπίνη

Άμεση συνάντηση απευθείας με τον πρωθυπουργό ζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και προειδοποιεί πως αν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν λάβουν χρήματα μέσα στους επόμενους 2 μήνες, τότε είναι πολύ πιθανόν κάποιες από αυτές να οδηγηθούν σε οικονομική κατάρρευση και συνεπώς σε αποχώρηση από το ελληνικό έδαφος.

Όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, ασθενείς και επιχειρηματίες έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντοχής και επιβίωσης. Στο ψήφισμα που κατέληξε ομόφωνα η γενική συνέλευση του συνδέσμου κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του αναφέρεται ότι: «το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισ. ευρώ :o. Τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στην φαρμακοβιομηχανία, ήταν το 2006».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, είναι στρατηγικό λάθος να υπολογίζεται το φάρμακο αποκλειστικά ως δαπάνη και όχι σαν φορέας ανάπτυξης.

Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, 09:18:29
Γιατί δεν αντέχουν επέκταση της πίστωσης οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις (http://healthview.gr/node/48560)

Για το θέμα της επέκτασης της πίστωσης στα φαρμακεία από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, γίνεται πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό και συζητήθηκε και στη συνέντευξη Τύπου του ΣΦΕΕ.

Φαίνεται ότι αν και κάποιες εταιρίες έχουν ένα μικρό περιθώριο, για τις περισσότερες αυτό έχει εξανεμιστεί αφού τα χρέη από ΕΟΠΠΥΥ και Νοσοκομεία έχουν φτάσει το 1,5 δις €. Επιπλέον κάποιες εταιρίες που έχουν κυρίως νοσοκομειακά προϊόντα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ολικής καταστροφής. Κι αυτό γιατί αφενός είχαν λάβει μεγάλο αριθμό ομολόγων, έναντι των χρεών τα οποία φυσικά «κουρεύτηκαν» και ταυτόχρονα το ποσό της οφειλής διογκώνεται τους τελευταίους μήνες αφού βρισκόμαστε ουσιαστικά με μια άτυπη στάση πληρωμών.

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές εταιρίες περιγράφει εύστοχα η φράση του κκ. Κωνσταντίνου Ευριπίδη, Προέδρου της GENESIS PHARMA, περιγράφοντας την κατάσταση στην εταιρία του, στη Συνέντευξη Τύπου του ΣΦΕΕ: «Χάσαμε από το κούρεμα 170 εκ €. Έχουμε δάνεια από τις τράπεζες 270 εκ €! Από ΕΟΠΠΥΥ και Νοσοκομεία μας χρωστάνε 177 εκ. €. Πώς να μπορέσουμε να δώσουμε πίστωση στα φαρμακεία;».

 Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας, κατανοούν το θέμα και υπόσχονται λύσεις, μόνο όσο διαρκεί η συζήτηση. Μόλις κλείσει η πόρτα, όλα επιστρέφουν στο μηδέν, οι φαρμακοποιοί που πιέζουν με τον τρόπο τους και φωνάζουν περισσότερο παίρνουν ό,τι χρήμα υπάρχει και πλέον τα όρια της κατάρρευσης για κάποιες εταιρίες είναι κοντά!

Ημ/νία Δημοσίευσης: 27/9/2012
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: gas_fmy στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, 11:23:54
Οταν  ο παραγωγός αδυνατεί να πιστώσει το κράτος ,καλείται ο φαρμακοποιός με το 10% ποσοστό κέρδους να πιστώνει 90 μέρες τον "μονοψώνιο μπαταχτσή".Ο παραγωγός παραδέχεται ότι από τις πληρωμές των φαρμακοποιών καλύπτει την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και ορισμένοι συνεχίζουν να τονίζουν ως μόνους υπεύθυνους για τα κακώς κείμενα στην αλυσίδα τους φαρμακοποιοιούς.
ΕΥΓΕ στους έχοντες κρίση και "επιστημονικό" ΗΘΟΣ.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 16 Οκτωβρίου 2012, 11:34:24
Τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες γειώνουν τον πρόσφατα ψηφισθέντα από το Ελληνικό κυνοβούλιο Νόμο περί εκπτώσεων και αύξησης της χρονικής διάρκειας πίστωσης στην αλυσίδα του φαρμάκου.

Farmakopoioi ΕΡΕΥΝΑ - Τι μας απάντησαν 4 μεγάλες εταιρείες σχετικά με τις νέες πιστώσεις της Υπουργικής απόφασης (http://www.farmakopoioi.blogspot.gr/2012/10/farmakopoioi-4.html)

Την Πέμπτη 11-10-2012, δύο ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της Υπ. Απόφ. 2719 που ανέφερε για πιστώσεις "τουλάχιστον 60 ημερών" (άρθρο 3 παρ. 3), τηλεφωνήσαμε δειγματοληπτικά σε 4 Φαρμακευτικές Εταιρείες για να μάθουμε αν άρχισαν να την εφαρμόζουν.
Oι απαντήσεις που λάβαμε αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες δε δείχνουν - τουλάχιστον επί του παρόντος - να συμμορφώνονται με την υπουργική απόφαση.

Οι υπεύθυνοι των τμημάτων είτε δήλωναν άγνοια είτε άρνηση συμμόρφωσης. Αναλυτικά τα όσα συλλέξαμε ανά εταιρεία:

1) NOVARTIS: Μιλήσαμε τηλεφωνικά με την κα. Ρ.Π. Έκρινε αντισυνταγματική :D τη διάταξη (τη γνώριζε). Εκεί πάνω απαντήσαμε ότι τη συνταγματικότητα ή μη μίας διάταξης την κρίνει το αρμόδιο Ανώτατο Δικαστικό Όργανο (ΣτΕ) και όχι κάποιος ιδιώτης όπως πχ. η NOVARTIS. Επίσης αν κάποιος θεωρεί αντισυνταγματική μία διάταξη, για να έχει τύχη να γίνει δεκτή η θεώρησή του αυτή ως επίσημη θέση της Ελληνικής Πολιτείας πρέπει να καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ και να περιμένει μέχρι να εκδικαστεί αυτή ελπίζοντας να δικαιωθεί (μπορεί και να μη δικαιωθεί), αλλά μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή του η κρινόμενη διάταξη είναι ενεργή και σε ισχύ και τον δεσμεύει όπως όλες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι παρόλα αυτά η εταιρεία διαχωρίζει τη θέση της από την Υπ. Απόφαση στο συγκεκριμένο θέμα και δεν έχει εντολή από τη διοίκηση της εταιρείας ότι άλλαξε κάτι στην ως τώρα πιστωτική πολιτική της.
Κοινώς, με άλλα λόγια η NOVARTIS απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν συμμορφώνεται με την Υπουργική Απόφαση και ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν εταιρεία στο θέμα των πιστώσεων σαν η Υπ. Απόφ. αυτή να μην υπάρχει.

2) PFIZER: Η κυρία που μιλήσαμε στο τηλέφωνο δήλωσε άγνοια :D ύπαρξης της Υπ.  Απόφασης και ότι δεν έχει εντολή να αλλάξει την πιστωτική πολιτική της από τη διεύθυνση της εταιρείας. Η πιστωτική πολιτική λοιπόν της PFIZER παραμένει (τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Πέμπτη 10-10-2012) αμετάβλητη σαν να μην υπάρχει η Υπ. Απόφαση.

3) SANOFI: Ακριβώς τα ίδια με τη PFIZER. Πίστωση 30 ημερών χωρίς μεταβολή αυτής παρόλο που υπάρχει η Υπ.  Απόφαση.

4) GLAXO: Μιλήσαμε με την κα. Β. η οποία μας είπε τα ίδια ακριβώς με τη SANOFI και τη PFIZER. Πίστωση στις 30 ημέρες παρά τα όσα προβλέπει η Υπ.  Απόφαση. Στη συγκεκριμένη εταιρεία επιμείναμε ιδιαίτερα λέγοντας ότι αν πχ. κάποιος τυπολάτρης ή αθεράπευτα νομοταγής ζητήσει παραγγελία επιμένοντας στην τήρηση της Υπουργ. Απόφασης και σε άρνηση της εταιρείας προσφύγει επίσημα και τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας συμπεριλαμβανομένων των Δικαστικών, πώς θα καταφέρει η εταιρεία να επιμείνει στην άρνηση συμμόρφωσής της μας απάντησε ευγενικά ότι η πολιτική της εταιρείας δεν έχει ληφθεί απόφαση από τη διοίκησή της να αλλάξει αλλά όποιος επιθυμεί μπορεί να πράξει ό,τι επιθυμεί.

Κοινώς, σε ελεύθερη μετάφραση, η πιστωτική πολιτική της εταιρείας παραμένει αμετάβλητη στις 30 ημέρες ανεξαρτήτως του τι θα πράξουν όσοι δεν τους ικανοποιεί αυτό. Τελεία και παύλα.  

Επικοινωνήσαμε επίσης την ίδια ημέρα και με μεγάλη ιδιωτική φαρμακαποθήκη της Αττικής η οποία μας περιέγραψε ότι εισέπραξε τις ίδιες απαντήσεις και αυτή σαν αποθήκη από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες και μάλιστα προσέθεσε ότι όταν επιχείρησε να επιμείνει ως αποθήκη ότι υπάρχει η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει πίστωση "τουλάχιστον 60 ημερών" οι παράγοντες των εταιρειών με τους οποίους συναλάσσεται γελούσαν :D και ρωτούσαν αν συνεχίζει να θέλει την παραγγελία του με πίστωση 15 ή 20 ημερών που προβλέπει η εταιρεία ή προτιμά να μην του τη στείλουν καθόλου ;D.

Η έρευνα συνεχίζεται. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά και θα ενημερώσουμε μόλις έχουμε κάτι νεότερο...
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 16 Οκτωβρίου 2012, 23:26:46
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι υπεύθυνοι των τμημάτων είτε δήλωναν άγνοια είτε άρνηση συμμόρφωσης. Αναλυτικά τα όσα συλλέξαμε ανά εταιρεία:

Η πολύ καλή αρχή έγινε την 1η Οκτωβρίου. Είναι καθαρά θέμα ελιγμών της ηγεσίας του ΥΥΚΑ να κάνουν και τις τέσσερις να επιθυμούν παραγγελίες και με 4 μήνες πίστωση.
Το ερώτημα είναι σαφές: Θα μετατραπεί το e-diagnosis σε LIS ώστε να ελέγχεται η εφαρμογή των πρωτοκόλλων; Θα υπάρξει ανταγωνισμός στα γενόσημα;
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχανιών
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 8 Νοεμβρίου 2012, 19:01:03
Εμπάργκο στη Jannsen-Cilag επέβαλε ο ΣυΦα Θεσσαλονίκης!
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προμηθεύονται τα προϊόντα της εν λόγω εταιρείας από φμφ που συνεργάζονται με άλλες φαρμακαποθήκες.


Προϊόντα JANSSEN-CILAG (http://www.syfathess.gr/el/news-center/178-janssen-cilag)

8 Νοεμβρίου 2012

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, στις 08/10/12 ο Υπουργός Υγείας δημοσίευσε στο Φ.Ε.Κ. Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας θεσμοθετεί υποχρεωτικά την πίστωση 60 ημερών από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τις φαρμακαποθήκες.

Δυστυχώς όμως πολλές από τις φαρμακευτικές εταιρίες και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές αποφεύγουν να εφαρμόσουν το γράμμα του Νόμου επικαλούμενες τις επισφάλειες που θα έχουν ή ότι δεν ΄΄βγαίνουν΄΄ με αυτές τις πιστώσεις.

Την Τρίτη 06/11/12 ο ΣΥ.ΦΑ. αρνήθηκε να παραλάβει τα προϊόντα της εταιρίας JANSSEN-CILAG διότι η αναγραφόμενη πίστωση στα Τιμολόγια ήταν 30 ημερών και όχι τουλάχιστον 60 όπως όφειλαν βάσει Νόμου.

Επίσης, το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ενημέρωσε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσ/νίκης ότι η Συνεταιριστική μας φαρμακαποθήκη δεν θα διαθέτει τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας, εφόσον αυτή επιμείνει στη καταχρηστική της απόφαση.

Η απόφασή μας αυτή γνωστοποιείται και στο 2βάθμιο όργανο μας την Ο.Σ.Φ.Ε., στον Ε.Ο.Φ., στα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης καθώς επίσης και σε όλη την ιατρική κοινότητα της περιοχής εμβέλειάς μας ώστε να γνωρίζουν τους λόγους των ελλείψεων σε φάρμακα που θα δημιουργηθούν.

Ο ΣΥ.ΦΑ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης – συνεργάτης της JANSSEN-CILAG και δεν δέχεται αυτή την αντιμετώπιση. Στην 80χρονη παρουσία του, δεν έχει καθυστερήσει ποτέ καμία πληρωμή ούτε για 1 ώρα. Η οικονομική του ευρωστία και η θέση του στην φαρμακευτική αγορά δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση των δυνατοτήτων αποπληρωμής των υποχρεώσεών του. Ως εκ τούτου δεν ευσταθεί καμία επίκληση επισφαλειών και μή εξασφάλιση της JANSSEN-CILAG.  

Συνάδελφοι, καλείστε να στηρίξετε τις επιλογές αυτές γιατί μόνο ενωμένοι σαν μια ΄΄γροθιά΄΄ θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυθαιρεσίες των εκάστοτε φαρμακευτικών εταιριών.    

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Πρόεδρος Δ.Σ.                                      Γραμματέας Δ.Σ.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακευτικών εταιριών
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 13 Νοεμβρίου 2012, 16:53:35
Εξαιρετικά δυσοίωνες εκτιμήσεις της STATBANK για τη φαρμακευτική αγορά, με κλείσιμο δεκάδων εταιρειών, φαρμακαποθηκών και φαρμακείων. (http://ygeia360.gr/el/medicine/item/1949-eksairetika-dysoiwnes-ektimhseis-ths-statbank-gia-th-farmakeytikh-agora-me-kleisimo-dekadwn-etaireiwn-farmakapothhkwn-kai-farmakeiwn)
Από Νίνα Κομνηνού

Αποκαλυπτική είναι η πανελλαδική έρευνα της STAT BANK για το παρόν και το μέλλον της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα.
Οι συνολικές ζημιές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2011 σε σχέση με το 2010 ήταν αυξημένες κατά 236%.
Εντούτοις, οι 20 πιο κερδοφόρες εταιρείες εμφάνισαν συνολικά κέρδη 183 εκατ. ευρώ όταν ο κλάδος παρουσίασε συνολικές ζημιές 240 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη μεγάλη πανελλαδική έρευνα της STAT BANK, οι συνολικές ζημιές των 194 μεγαλύτερων παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμάκων (με απολύτως συγκρίσιμα στοιχεία και με εξαίρεση μία εταιρεία) αυξήθηκαν από 65 εκατ. ευρώ το 2010 σε 219 εκατ. ευρώ το 2011.

Οι πιο κερδοφόρες εταιρείες ήταν οι: Βιανέξ, Specifar, Glaxosmithkline, Bayer Hellas, Novartis Hellas, Boehringer Ingelheim, Reckitt Benkiser, Bristol Myers, Astra Zeneca, Janssen Cilag, LEO, Pharmathen, Menarini, Pharmaserve-Lilly, Elpen, ΣΕΡΒΙΕ, Βιταφάρμ, CSL Behring και ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ.

Οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ζημία είναι οι: Γερολυμάτος Medical, Roche Hellas, Σάντα Φάρμα, Pfizer, Gilead, Abbott Laboratories, Γερολφάρμ, Alapis, Μαρινόπουλος Κ.Π., Sanofi Aventis, Φαρμαγορά, Βέρμα Ντράγκς και Φαράν.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της STAT BANK για το άμεσο μέλλον. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα μείνουν περίπου 100, διότι θα καταγραφεί μείωση των κωδικών φαρμάκων, στον τομέα του χονδρεμπορίου, από τις 150 εταιρίες που λειτουργούν θα μείνουν 40 σαν σημεία διανομών, με 10 ή 12 ομίλους και από τα 10.500 φαρμακεία σε πρώτη φάση θα μείνουν 7.000 και σε δεύτερη φάση 5.000.
Αναλυτικά, στη μελέτη της STATBANK για τις ζημιές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τονίζεται ότι η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά εάν προσθέσει κανείς και την εταιρεία Alapis, οπότε οι συνολικές ζημιές ανέρχονται στα 239 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο του δείγματος, το 11,82% των εταιριών, δηλαδή οι 23 μεγαλύτερες εταιρίες, καλύπτουν το 54,4% του συνολικού τζίρου, ο οποίος έφθασε τα 9 δις. ευρώ το 2011.
Από τις 195 εταιρείες του δείγματος οι 155 είναι εμπορικές και οι 40 είναι παραγωγικές. Οι δύο κατηγορίες - παραγωγικές και εμπορικές - απασχολούν περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις απασχολούν περίπου το 50% των εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία και οι 155 εμπορικές εταιρίες απασχολούν τους άλλους μισούς.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι εν Ελλάδι παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει την τελευταία πενταετία στη χώρα περίπου 300 εκατ. ευρώ ενώ οι εξαγωγές τους αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκχωρήσει τη ρευστότητά τους στο ελληνικό Δημόσιο, με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τα νοσοκομεία, ενώ διατηρούν την πιστωτική τους πολιτική, διαθέτοντας φάρμακα.

Θετικά

Ενώ η συνολική εικόνα εμφανίζεται απογοητευτική, 20 εταιρείες εμφάνισαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, οι 20 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις παρουσίασαν συνολικά κέρδη 183 εκατ. ευρώ όταν ένα χρόνο πριν - το 2010 - οι ίδιες εταιρίες είχαν δηλώσει ζημιές της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ !
Οι πιο κερδοφόρες εταιρείες ήταν οι: Βιανέξ, Specifar, Glaxosmithkline, Bayer Hellas, Novartis Hellas, Boehringer Ingelheim, Reckitt Benkiser, Bristol Myers, Astra Zeneca, Janssen Cilag, LEO, Pharmathen, Menarini, Pharmaserve-Lilly, Elpen, ΣΕΡΒΙΕ, Βιταφάρμ, CSL Behring και ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ.
Διαπιστώνει δηλαδή κανείς ότι στην πρώτη 20άδα του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων εταιρειών υπάρχει σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, με εξαίρεση λίγες ελληνικές εταιρείες (Βιανέξ, Pharmathen, Elpen και τον χονδρεμπορικό συνεταιρισμό φαρμακοποιών Αττικής ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).
Σύμφωνα με την έρευνα της STAT BANK, ο συνολικός τζίρος των 195 μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας μειώθηκε από περίπου 9,5 δις. ευρώ στα 8,8 δις. ευρώ.
Το μεγαλύτερο τμήμα του τζίρου αυτού διαχειρίστηκαν σχετικά λίγες εταιρείες: Συγκεκριμένα, οι 23 μεγαλύτερες εταιρείες (11,82% του δείγματος) διαχειρίστηκαν το 54,4% του συνολικού τζίρου, γεγονός αποκαλυπτικό της μεγάλης συγκέντρωσης του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά τα τελικά αποτελέσματα, από 195 εταιρείες οι 124 παρουσίασαν κέρδη και οι 71 εμφάνισαν ζημιές. Από το σύνολο των εταιρειών του δείγματος 91 εμφάνισαν βελτίωση και 104 επιδείνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Συγκεκριμένα, 45 εταιρείες εμφάνισαν αύξηση κερδών, 26 μετέτρεψαν τις ζημιές σε κέρδη και 20 παρουσίασαν μείωση ζημιών.

Επιδείνωση

Αντιστοίχως, 53 παρουσίασαν μείωση κερδών, 28 αύξηση ζημιών και 23 πήγαν από κέρδη σε ζημιές.
Η επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εκφράστηκε και στο κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων του κλάδου: αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι τα δύο τελευταία έτη έκλεισαν 25 φαρμακαποθήκες.
Σύμφωνα με την έρευνα της STAT BANK, οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν τα πλέον δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας ζημιές πάνω από 8 εκατ. ευρώ η κάθε μία (η πλέον ζημιογόνος εμφάνισε ζημιές πάνω από 67 εκατ. ευρώ) είναι οι παρακάτω: Γερολυμάτος Medical, Roche Hellas, Σάντα Φάρμα, Pfizer, Gilead, Abbott Laboratories, Γερολφάρμ, Alapis, Μαρινόπουλος Κ.Π., Sanofi Aventis, Φαρμαγορά, Βέρμα Ντράγκς και Φαράν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων επιχειρήσεων, η εγχώρια αγορά θα εμφανίσει περαιτέρω σημεία υποχώρησης: από τους 11.000 κωδικούς φαρμάκων που διακινούν οι 250 φαρμακευτικές εταιρείες, στην αγορά σήμερα διακινούνται μόνο οι 5.500 κωδικοί, ενώ προβλέπεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 500 κωδικοί φαρμάκων κάνουν το 70% του τζίρου της αγοράς.
Σε επίπεδο αριθμού εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, από τις 250 φαρμακευτικές θα μείνουν περίπου 100, διότι θα καταγραφεί μείωση των κωδικών φαρμάκων που θα υπάρχουν στη χώρα.
Τελικά, συνέπεια όλων αυτών θα είναι οι εξαγορές, συγχωνεύσεις και αποχωρήσεις εταιρειών.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στον τομέα του χονδρεμπορίου, από τις 150 εταιρίες που λειτουργούν θα μείνουν 40 σαν σημεία διανομών, με 10 ή 12 ομίλους.
Από τα 10.500 φαρμακεία σε πρώτη φάση θα μείνουν 7.000 και σε δεύτερη φάση 5.000. :'(
Το μείζον θέμα της αγοράς είναι ότι οι εταιρίες και τα φαρμακεία δεν έχουν ρευστότητα. Η αισθητή μείωση της ρευστότητας επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα της έρευνας της STAT BANK.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακευτικών
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Νοεμβρίου 2012, 10:45:38
Όποια φαρμακευτική εταιρία δεν αποδώσει το rebate ή το claw back που της αναλογεί στο Ελληνικό Δημόσιο, θα δει τα σκευάσματά της να πετιούνται εκτός ΕΟΠΥΥ.

VIVA LA REVOLUCION!
VIVA FIDEL!


Moυδιασμένες οι Φαρμακευτικές Εταιρίες

Πηγή:www.capital.gr

Για ωμό εκβιασμό κάνουν λόγο κορυφαία στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, μετά και την απόφαση για επιβολή από 01.01.2013 έκτακτου τέλους ύψους 15% επί των λιανικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού προϊόντος, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν δεχτούν να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (claw back).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φαρμακευτικές εταιρείες παραμένουν ακόμη μουδιασμένες από την ανακοίνωση της επιβολής του ειδικού τέλους, όπως περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και μιλούν για «εκβιαστικό δίλημμα» εκ μέρους της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Υγείας.

Τι σημαίνει πρακτικά η νέα αυτή ρύθμιση; Ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη θετική λίστα, δηλαδή αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει πλέον στη διάθεσή του τρεις επιλογές:

- πληρώνει κανονικά το ποσό που αναλογεί σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 (claw back) χωρίς άλλη υποχρέωση

- αν δεν καταβάλει claw back, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το 2013 το ειδικό τέλος ύψους 15% επί των λιανικών πωλήσεων (το οποίο σε τελικό ποσό είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με το claw back), με δυνατότητα συμψηφισμού

- αν δεν πληρώσει, τότε το σκεύασμα παύει να αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με συνέπεια οι πωλήσεις να υποστούν σοβαρό πλήγμα, με δεδομένο πως οι ασφαλισμένοι επιλέγουν πλέον φάρμακα και με βάση το ποσό που θα αποζημιώνουν τα ταμεία.

Το παρασκήνιο

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η απόφαση για την επιβολή του ειδικού τέλους, ενώ το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες είναι ιδιαίτερα έντονο. Στελέχη από το χώρο του φαρμάκου μιλούν για ένα ακόμη μέτρο το οποίο επέβαλε η τρόικα, φοβούμενη πως οι επιχειρήσεις δεν θα αποδώσουν ποτέ στα κρατικά ταμεία την επιστροφή για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2012), όπως άλλωστε είχαν διαμηνύσει.

Το κλίμα πάντως που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο των επιχειρήσεων φαίνεται να είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την επικαιροποιημένη λίστα εκ μέρους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου με τα φάρμακα που θα αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου «κόπηκαν» από αυτή περίπου 200 σκευάσματα, στη λογική της μείωσης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα.

 :-* :-* :-* :-*


Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:01:17
Με αποεπένδυση απειλεί ο επικεφαλής της Novartis Hellas και πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Φρουζής, ζητώντας ( τί άλλο ; ) λεφτά από το Ελληνικό Δημόσιο.
Από το 1:15:48 του βίντεο (http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=235393) και μετά.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: tasath στις 20 Δεκεμβρίου 2012, 21:47:40
Ένα hint: γνωστή αμερικάνικη εταιρεία που δραστηριοποιείται χρόνια στην Ελλάδα μείωσε προ μηνός το προσωπικό της κατά 25% περίπου (ιατρικοί επισκέπτες, Sales Managers, Regional Managers).
Όσο περιμένουν να εξοφληθούν τα χρέη του κράτους και όσο "δυσκολεύονται" πλέον να προωθήσουν την πραμάτειά τους, οι εταιρείες θα συρρικνώνονται.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχανιών
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 8 Ιανουαρίου 2013, 11:08:39
ΣΔΟΕ καλεί Bayer για υπερτιμολογήσεις (http://www.toxrima.gr/?p=35665)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2013

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκονται καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικών προϊόντων της γερμανικής Bayer, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι οι γερμανικές αρχές ερευνούν μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στην οποία πρωταγωνίστησαν στελέχη της εταιρείας φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων Bayer και, ακόμη, πως μια από τις πτυχές της υπόθεσης αυτής είναι οι υπερτιμολογήσεις.

Μάλιστα, ο βουλευτής αναφέρεται σε περίπτωση αντικαρκινικού φαρμάκου, το οποίο αν και κοστολογήθηκε από τον «Δημόκριτο» στα 572 ευρώ ανά κυτίο, διατέθηκε στην αγορά με επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων για τουλάχιστον 3.500 ευρώ ανά κυτίο.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι το ΣΔΟΕ έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, όσον αφορά τα αναφερόμενα από τον βουλευτή.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 1 Φεβρουαρίου 2013, 20:15:11
Το κούρεμα φέρνει λουκέτα και σε φαρμακευτικές εταιρείες; (http://www.iatropedia.gr/articles/read/3583)
 
Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα χρέη του τομέα της υγείας προς τους προμηθευτές, με τον ΕΟΠΥΥ να βρίσκεται πρώτος στη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του δημοσίου. Μόνο στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οφείλονται κοντά στα 2 δις ευρώ εδώ και χρόνια... Δείτε αναλυτικά τα χρέη
 
Κοντά σε λουκέτα φαίνεται ότι βρίσκονται αρκετές φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει από τα χρέη του δημοσίου. Καθόλου τυχαία αν σκεφτεί κανείς ότι τα χρέη ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων αγγίζουν πια το 1,9 δις ευρώ.

Ένας από τους βασικούς πόλους ανάπτυξης της χώρας δέχεται άλλωστε το τελευταίο διάστημα συνεχή χτυπήματα, όπως άλλωστε οι περισσότεροι κλάδοι της υγείας. Και αυτό επειδή ενώ οι εταιρείες ανέμεναν να εισπράξουν το 100% της αξίας των προ-PSI ομολόγων που αναγκάστηκαν να λάβουν προς εξόφληση χρεών της περιόδου 2007-2009, μετά το PSI, το 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων διεγράφη, ενώ το 31,5% λήγει εντός των επομένων 30 ετών, χωρίς φορολογική αναγνώριση της ζημίας που προκλήθηκε. Η συνολική ζημία υπολογίζεται από τον κλάδο σε 1 δις ευρώ.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά , οι εταιρείες βρίσκονται μπροστά σε νέο κούρεμα οφειλών που πιθανώς να αγγίξει το 2%. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος εδώ και καιρό δεν έχει εισπράξει χρήματα σε αντίθεση με άλλους κλάδους με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρές αντιθέσεις στο χώρο της υγείας. Αντίθετα μέχρι στιγμής έχουν καταβάλει εκπτώσεις μέσω rebates και clawback ενώ ταυτόχρονα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια κατά 45%. Μόνο το 2011 οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κατέβαλαν το ποσό των 262 εκ. ευρώ εν είδει clawback.

Οι εταιρείες ζητούν μεταξύ άλλων
Άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το 2011 με 1% έκπτωση.
Πληρωμή των εκκρεμών χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων έως 30/9/2012 εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.
Μη συσσώρευση νέων χρεών από 1/1/2013 – δηλ. εξόφληση χρεών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (σε 60 ημέρες).
Έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει τον συμψηφισμό του rebate 9% και του κλιμακωτού rebate με τα εκκρεμή χρέη των νοσοκομείων.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 19 Φεβρουαρίου 2013, 10:19:30
H Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία στέκεται πιο πάνω από τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων και τους ξανα-ταπεινώνει με νέο κούρεμα!

Πηγή: iatropedia.gr

Νέος συμψηφισμός για χρέη φαρμακευτικών εταιρειών προωθεί ο ΕΟΠΥΥ.

Οι εταιρείες που οφείλουν rebate 9% στο σύστημα δηλαδή ουσιαστικά εκπτώσεις που έχουν συμφωνηθεί με βάση τον όγκο πωλήσεων που έχουν κάνει, μπορούν ξανά να προχωρήσουν σε συμψηφισμό. Συμψηφισμός που σχετίζεται με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στον κλάδο αλλά και με φορολογικές εκκρεμότητες.
 
Άλλωστε το σύστημα υγείας οφείλει σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις για φάρμακα που έχουν παραδώσει κοντά στα 2 δις ευρώ και εδώ και χρόνια δεν έχουν δοθεί.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο χρεών του συστήματος υγείας και του ΕΟΠΥΥ που χρόνια τώρα δημιουργεί δυσλειτουργίες στη φαρμακευτική αγορά.
 
Παρ αυτά οι εταιρείες οφείλουν να επιστρέψουν χρήματα μέσω rebate είτε ακόμη και μέσω του λεγόμενου claw back. Σύστημα που έχει εφαρμοσθεί και σε άλλους κλάδους όπως στους φαρμακοποιούς με συνέπεια ενώ τους οφείλονται χρήματα από το κράτος να πρέπει να επιστρέφουν μετρητά μέσω εκπτώσεων.



 
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: tasath στις 27 Φεβρουαρίου 2013, 08:47:37
Συμψηφισμός χρεών για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στις φαρμακευτικές εταιρείες

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231237130

Διαδικασία με την οποία θα μπορούν να συμψηφίζονται τα χρέη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από το rebate με τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, προβλέπει κατεπείγουσα διάταξη νόμου η οποία συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η δυνατότητα αυτής της ρύθμισης διχάζει πάντως όσους ασχολούνται με τα οικονομικά της Υγείας καθώς ορισμένοι λένε ότι η ρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ άλλοι ότι θα προκαλέσει στον Οργανισμό υπέρβαση της οριζόμενης από το Μνημόνιο φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012.

Σε άλλες διατάξεις οι οποίες υπάρχουν στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η δημιουργία και η τήρηση Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) της χώρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο εξής όλες οι νοσοκόμες που θέλουν να εργάζονται ως αποκλειστικές θα πρέπει να δηλώνουν στις υγειονομικές περιφέρειες της περιοχής τους σε πιο νοσοκομείο θα προσφέρουν επ΄αμοιβή τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, φαρμακοποιοί, γιατροί και διαγνωστικά κέντρα απευθύνουν κραυγή αγωνίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΟΠΠΥ, με άμεση συνέπεια, όπως υποστηρίζουν, την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την οικονομική εξόντωση των ιδίων.

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και παράνομη» την καθυστέρηση των πληρωμών, σημειώνοντας ότι παρά τις ρητές εντολές του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, τα ταμεία εξακολουθούν να μην αποδίδουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και αυτός με τη σειρά του αδρανεί στη διεκδίκηση των εισφορών, έτσι ώστε να είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους.
Τίτλος: Έρχεται η σειρά των ιατρικών επισκεπτών
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 6 Απριλίου 2013, 22:50:37
Ενός κακού (οικονομική κατάρρευση), μύρια έπονται...

Πετούν μαζικά εργαζομένους στο δρόμο οι φαρμακευτικές (http://ygeianet.gr/box/cal/35746.pdf)
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: Harper στις 7 Απριλίου 2013, 04:22:54
Σχετικα με το ακριβως παραπανω μηνυμα του Διακομιστη για επικειμενες απολυσεις φαρμακ αντιπροσωπων...
Η πλακα θα ειναι εαν φαρμακευτικοι ανιπροσωποι που απολυονται εχουν κρατησει ντοκουμεντα συναλλαγων με χμμμ,ας το πουμε τριτους κ σε μια  απονεννοημενη προσπαθεια εκδικησης των εταιριων τους η των ....χμμμμμ,τριτων  που λεγαμε  καθως και με την  ασυλια της πολιτειας (για να πιασουν τα μεγαλα ψαρια),αρχισουν να "δινουν " ..κοσμο!
ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ?
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 7 Απριλίου 2013, 15:11:16
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σχετικα με το ακριβως παραπανω μηνυμα του Διακομιστη για επικειμενες απολυσεις φαρμακ αντιπροσωπων...
Η πλακα θα ειναι εαν φαρμακευτικοι ανιπροσωποι που απολυονται εχουν κρατησει ντοκουμεντα συναλλαγων με χμμμ,ας το πουμε τριτους κ σε μια  απονεννοημενη προσπαθεια εκδικησης των εταιριων τους η των ....χμμμμμ,τριτων  που λεγαμε  καθως και με την  ασυλια της πολιτειας (για να πιασουν τα μεγαλα ψαρια),αρχισουν να "δινουν " ..κοσμο!
ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ?

Αυτό που περιγράφεις νομίζω είχε γίνει πριν κάποια χρόνια σε κάποια εκπομπή που είχε ο Ευαγγελάτος με "αποκαλύψεις". Αν θυμάμαι καλά ο πρώην αντιπρόσωπος είχε στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.  Ένα άλλο θέμα που θυμάμαι ότι είχε βγάλει η εκπομπή ήταν η "γέμιση" στα στρώματα ύπνου με κομμάτια από νεκροσέντονα και λοιπά νοσοκομειακά απορρίμματα.
Προσθήκη: "Αποδείξεις" ήταν η εκπομπή εκεί γύρω στο 2006 - 2008
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 8 Απριλίου 2013, 13:38:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτό που περιγράφεις νομίζω είχε γίνει πριν κάποια χρόνια σε κάποια εκπομπή που είχε ο Ευαγγελάτος με "αποκαλύψεις". Αν θυμάμαι καλά ο πρώην αντιπρόσωπος είχε στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.  Ένα άλλο θέμα που θυμάμαι ότι είχε βγάλει η εκπομπή ήταν η "γέμιση" στα στρώματα ύπνου με κομμάτια από νεκροσέντονα και λοιπά νοσοκομειακά απορρίμματα.
Προσθήκη: "Αποδείξεις" ήταν η εκπομπή εκεί γύρω στο 2006 - 2008
Αλήθεια, θυμάμαι και εγώ και τις δύο εκπομπές-"αποκαλύψεις" του Εισαγγελάτου. Το ενδιάφερόν θα ήταν να μαθαίναμε τι έγινε μετά τις αποκαλύψεις (αχ, ωραίες εποχές τότε....  :laugh:)
[μόνο για φαρμακοβιομήχανους δεν μιλάμε όμως]
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 2 Ιουνίου 2013, 21:58:08
Πόλεμος Σαλμά και φαρμακοβιομηχάνων (http://pharmateam.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4756.html#.UauUptLwlNs)

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Επενδυτής 01/06/2013

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ!

Πόλεμος Σαλμά και φαρμακοβιομηχάνων

Δύο φακέλους με στοιχεία-«φωτιά», που αφορούν χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων και εμπλέκουν μεγάλες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες, έχει στα χέρια του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Μάλιστα, ετοιμάζεται να στείλει τα στοιχεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για να πράξουν και εκείνοι τα δέοντα.

Θεαγένειο

Ο πρώτος φάκελος αφορά το μεγάλο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια στο ογκολογικό νοσοκομείο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι η τότε διευθύντρια του νοσοκομείου, Χ.Σ., διατηρούσε πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους γίνονταν καταθέσεις μεγάλων ποσών την περίοδο 2002-2008 από μεγάλες διεθνείς αλλά και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Το θράσος των εμπλεκομένων ήταν τέτοιο, ώστε ιατρικός επισκέπτης με τα αρχικά Π.Γ., που εργαζόταν σε θυγατρική ξένης φαρμακοβιομηχανίας, διατηρούσε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τη φαρμακοποιό! Το σχετικό πόρισμα των επιθεωρητών υγείας αποκάλυψε ότι υπήρχαν και εμβάσματα από το εξωτερικό (10.000-20.000 ευρώ τη φορά) και στους λογαριασμούς πέντε γιατρών του νοσοκομείου που όπως πιθανολογείται προέρχονταν από λογαριασμούς φαρμακοβιομηχανιών.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, μόλις άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, η επίορκη φαρμακοποιός υπέβαλε την παραίτηση της, πριν υπάρξουν εναντίον της πειθαρχικές επιπτώσεις. Γεγονός για το οποίο φέρει ευθύνη και η τότε διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά το ποινικό της κομμάτι, καθώς το υπουργείο δικαιοσύνης  των ΗΠΑ θα εξετάσει τους φακέλους με τα στοιχεία για χρηματισμό δημόσιων λειτουργών και γιατρών και έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα.

Το συνέδριο

 Ο δεύτερος φάκελος αφορά υπόθεση που εξελίχθηκε τον Νοέμβριο του 2012.

Οι θυγατρικές μεγάλων διεθνών φαρμακοβιομηχανιών φέρονται ότι πλήρωσαν με έμμεσο τρόπο τα έξοδα διαμονής και συμμετοχής αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας στο 15ο ετήσιο συνέδριο της ISPOR (Διεθνής Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας), που πραγματοποιήθηκε 3-7 Νοεμβρίου του 2012 στο Βερολίνο. Για την υπόθεση αυτή έχουν διενεργήσει έρευνες τόσο το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας όσο και ο γενικός επιθεωρητής Λ. Ρακιντζής. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ανάμεσα στους αξιωματούχους συγκαταλέγονται η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών του υπουργείου Υγείας, Σ.Δ., και ο αρμόδιος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων του υπουργείου, Ν. Κ.

Η ελληνική αποστολή ήταν πολυπληθής (περίπου 30 άτομα) και το ταξίδι φαίνεται ότι διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας, και τα στοιχεία δείχνουν ότι έλαβε τις χορηγίες από τις φαρμακοβιομηχανίες. Κατά τα άλλα, ο νέος κώδικας δεοντολογίας απαγορεύει την κάλυψη εξόδων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ωστόσο, μπορεί να αντιτάξει κανείς ότι οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες κάλυψαν τα έξοδα για ένα σοβαρό συνέδριο, που αφορά έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα -και δη οι κρατικές Αρχές- υστερούν σημαντικά. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει υιοθετήσει ακόμα την αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας, ενώ ακόμη και βαλκανικές χώρες το έχουν πράξει.

Στα άκρα

Πάντως, ο κ. Σαλμάς έχει αποφασίσει να οδηγήσει τις δύο υποθέσεις στα άκρα, στέλνοντας τους φακέλους και στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι.
Προφανώς, μπορεί να ερμηνευτεί ως «αντίποινα» στο γεγονός ότι οι φαρμακοβιομήχανοι τους τελευταίους μήνες διαμαρτύρονται συνεχώς για αποφάσεις του κ. Σαλμά, κατηγορώντας τον για λάθη στην τιμολόγηση και παραλείψεις.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Σαλμάς θέλει να δείξει στις διεθνείς Αρχές ότι η Ελλάδα λαμβάνει επιτέλους μέτρα για τη διαφάνεια στη φαρμακευτική αγορά, ενώ επί σειρά ετών υπήρχε μία «φούσκα», η οποία οδήγησε στην έκρηξη των δαπανών για φάρμακα την περίοδο 2004-2009. Θυμίζουμε ότι η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είχε αυξηθεί από 2,5 σε 5,6 δισ. ευρώ τη συγκεκριμένη πενταετία! Γιατί, όμως, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης; Τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές Αρχές έχουν ρίξει βαριές καμπάνες σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες μάλιστα έχουν δηλώσει ένοχες για δεκάδες περιπτώσεις απάτης! Μάλιστα, συνολικά, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 7δισ. δολ.

Η πιο συνηθισμένη απάτη των φαρμακοβιομηχάνων που έχει αποκαλυφθεί στις ΗΠΑ είναι ότι προωθούν παραπλανητικά στους γιατρούς φάρμακα για χρήση διαφορετική από εκείνη για την οποία αυτά έχουν εγκριθεί. :o :o :o :o :o :o :o

Τίτλος: Δεν έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 11 Οκτωβρίου 2013, 10:28:02
Ιδιοκτήτης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: Έχω λεφτά για 15 γενεές!

Γιατί ο Άδωνις θα πουλά…φάρμακα και όχι βιβλία; Τι είπε σε εκδήλωση (http://iatropedia.gr/articles/read/5199)

Σε εκδήλωση για το ελληνικό φάρμακο που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σε μια κατάμεστη αίθουσα αθλητικών εγκαταστάσεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης τα έδωσε όλα. Τι είπε για τα βιβλία που πουλά, το ελληνικό φάρμακο αλλά και τι σκοπεύει να κάνει για να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Μια μάλλον …τηλεοπτική εμφάνιση του Άδωνι Γεωργιάδη απόλαυσαν το βράδυ της Πέμπτης όσοι παραβρέθηκαν στο Μπάντμιντον σε εκδήλωση της ΠΕΦ για το ελληνικό φάρμακο.
Οι περίπου 3500 παραβρισκόμενοι είδαν τον υπουργό Υγείας να σηκώνεται και να ξανασηκώνεται στο πόντιουμ είτε για να συμπληρώσει είτε για να απαντήσει σε ομιλητές.
 
Τον είδαν να εμφανίζεται ως ο πιο θερμός υποστηρικτής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αλλά ως φανατικός των ελληνικών φαρμάκων. Να ανταπαντά με χιούμορ προκαλώντας γέλια στο κοινό αλλά και να ξεγλιστρά σε σοβαρά θέματα που αφορούν στην φαρμακευτική πολιτική. Εκεί όμως που δε φαίνεται να βοήθησε η τηλεοπτική του εμπειρία ήταν όταν τα «άκουσε» για τα καλά από Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους για τις ελλείψεις που παρουσιάζει το σύστημα εγκρίσεων αλλά και τις ταλαιπωρίες που προκαλεί στην αγορά η γραφειοκρατική διαδικασία της τιμολόγησης.
 
Ο κ.Γεωργιάδης επιχείρησε να εντυπωσιάσει τα μέλη της ΠΕΦ λέγοντας εξαρχής ότι είναι συμφέρον όλων να πάει ακόμα καλύτερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και λόγω «ιδιοσυγκρασίας δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνω ότι μπορώ» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα δε δίστασε να πει και τι θα κάνει ο ίδιος για να στηρίξει τις ελληνικές εταιρείες:
 
«Υπόσχομαι πως όταν θα φύγω από το Υπουργείο θα έχω πουλήσει, σε εισαγωγικά με τις αποφάσεις μου, περισσότερα ποιοτικά γενόσημα φάρμακα από ότι βιβλία έχω πουλήσει στη ζωή μου».
 
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δεμος έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν μιλάμε για ελληνικό γενόσημο ή γενόσημο ελληνικής παραγωγής αλλά για Ελληνικό Φάρμακο.
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει άλματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια», είπε σημειώνοντας πως απασχολεί, άμεσα και έμμεσα πάνω από 50 χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ 2000 και 2010 είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, στον κλάδο της μεταποίησης.
 
Μάλιστα, η συμβολή του κλάδου στην εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα ακολούθησε ανοδική πορεία φτάνοντας το 10% του συνόλου, το 2010.
Εκτιμάται μάλιστα ότι για κάθε € 1.000 που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά € 3.420.
 
Κατά τον κ. Δέμο, η Τρόικα πιέζει στο Φάρμακο, όχι γιατί «είμαστε τα κακά παιδιά αλλά για πρόκειται για στρατηγική επιλογή», καθώς αποτελεί τον τελευταίο από τους τρείς πυλώνες για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας μιας χώρας, μαζί με τους κλάδους τροφίμων και ενέργειας, που έχουν ήδη πληγεί.
 

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος στο βήμα της εκδήλωσης
 
Αναφερόμενος στη συνταγογράφηση βάσει δραστικής, υποστήριξε πως με την αφαίρεση της ονομασίας του φαρμάκου «ξαναμοιράζετε η τράπουλα» και ξεκαθάρισε πως το Ελληνικό Φάρμακο είναι ιστορία και όνομα. Μάλιστα επιμένοντας στα επώνυμα φάρμακα ο κ.Δέμος είπε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος είναι περήφανος για το όνομά του και δε θα ήθελε να αφαιρεθεί από τις ετικέτες της συσκευασίας.
 
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφερόμενος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σημείωσε ότι στη χώρα μας έφθασε από το πρώτο διάστημα στο 92%, όταν στην Ελβετία είναι μόλις στο 32%.
Εκεί ήταν που ο Άδωνις Γεωργιάδης ξανασηκώθηκε στο βήμα ως άλλος… υποστηρικτής της τρόικας, λέγοντας ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ετοιμαζόταν από την εποχή Σημίτη και έπρεπε να έρθει η τρόικα για να εφαρμοστεί.
 

Δε συγκρατήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης και ξανασηκώθηκε στο βήμα όταν μιλούσε ο Δ.Δέμος
 
Και εκεί ήταν που ο κ. Δέμος συμπλήρωσε με νόημα ότι παρότι αρχικά κάποιοι επιδίωκαν να δοθούν 20 εκατ. για να στηθεί το σύστημα τελικά εκείνος ο άνθρωπος που το δημιούργησε με 500.000 ευρώ απολύθηκε λίγο καιρό μετά την εφαρμογή της.
 
Όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης τα άκουσε για τα καλά από τον Θανάση Γιαννακόπουλο επίσης μέλος της ΠΕΦ ο οποίος από το βήμα της εκδήλωσης δε δίστασε να βάλει για τα καλά «χέρι» στον Άδωνι Γεωργιάδη μιλώντας για τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον κλάδο. «Μια σελίδα θέλει 6 μήνες για να παραδοθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. «Δεν θέλω χρήματα. Έχω για να ζήσουν 15 γενιές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας χειροκροτήματα στο κοινό. 
 
Ο Γ.Γ. της ΠΕΦ Βασίλης Κάτσος από την πλευρά του σημείωσε κοιτώντας το κοινό όπου βρίσκονταν περίπου 3000 εργαζόμενοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ότι θα πρέπει να τους κοιτάξουμε και να σκεφτούμε το μέλλον του κλάδου. «Ενώ ως χώρα τρέχουμε στο εξωτερικό για να βρούμε επενδυτές δεν κοιτάμε μέσα στην Ελλάδα τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που επενδύουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Κάτσος για να συμπληρώσει: «Σήμερα 1 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως παίρνει φάρμακο made in Greece και είμαστε περήφανοι γι αυτό» κατέληξε μεταξύ άλλων.
 

Ο Γ.Γ. της ΠΕΦ Βασίλης Κάτσος στο βήμα της εκδήλωσης
 
Την εκδήλωση της ΠΕΦ για το ελληνικό φάρμακο συντόνισε η Εύα Καιλή η οποία μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη έκλεψε τις εντυπώσεις
 
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 5 Φεβρουαρίου 2014, 13:49:02
ΕΟΦ: ‘Τρικλοποδιά’ στις εξαγωγές φαρμάκων  (http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/25621/triklopodia-stis-exagwges-farmakwn-apo-ton-eof.html)
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να βάλει ‘τρικλοποδιά’ σε εξαγωγές εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων, τα οποία για λόγους αγοράς και μόνο, δεν έχουν μερίδιο πωλήσεων στην Ελλάδα.
                         Δημοσίευση: 4 Φεβρουαρίου 2014
Της Άννας Παπαδομαρκάκη
    Θυελλώδης αναμένεται η αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, εξαιτίας των λαθών που υπάρχουν στην επεξεργασία των στοιχείων των τιμών των φαρμάκων.
   Ταυτόχρονα όμως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να βάλει ‘τρικλοποδιά’ σε εξαγωγές εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων, τα οποία για λόγους αγοράς και μόνο, δεν έχουν μερίδιο πωλήσεων στην Ελλάδα.
   Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι από τα περίπου 11.500 ιδιοσκευάσματα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα, στον κατάλογο των υπό τιμολόγηση προϊόντων, περιλαμβάνονται τώρα περίπου 9.100 φάρμακα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν 8.700.
     Από τα φάρμακα που εξαιρούνται, επειδή δεν είχαν πωλήσεις την τελευταία τριετία ή από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά (πρόκειται για νέα προϊόντα), δεν θα προβλεφθεί τιμή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φθάσουν στη χώρα προορισμού, έστω κι αν μέχρι σήμερα πραγματοποιούν εξαγωγές!
Πατέντα
   Παράλληλα, επανέρχεται το ζήτημα της λήξης της πατέντας φαρμάκων έναντι της χρήσης στοιχείων προστασίας δεδομένων, σε ότι αφορά την τιμολόγηση των προϊόντων αυτών.
    Στην περίπτωση της λήξης της πατέντας, η περικοπή της τιμής στο μισό, έχει γίνει αποδεκτή από τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς ο συνολικός χρόνος προστασίας είναι 20 έτη, όμως η περικοπή αυτή δεν είναι αποδεκτή στην περίπτωση της λήξης της προστασίας δεδομένων η οποία συμβαίνει με την πάροδο 10ετίας.
   Ειδικά για το τελευταίο θέμα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), έστειλε σήμερα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, επιστολή επισημαίνοντας πως το αναμενόμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων έχει σωρεία σοβαρών λαθών, για τα οποία ζητείται διόρθωση, πριν την έκδοση του Δελτίου.
   Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει στην επιστολή του, ότι καθώς υπάρχει πληθώρα λαθών, υπάρχει το ενδεχόμενο η επιτροπή να μην προλάβει στην συνεδρίασή της να εξετάσει το σύνολο των ενστάσεων.
 
Δέσμευση
    Για το λόγο αυτό, ζητά τη δέσμευση του υπουργού ότι ότι η τιμή κανενός φαρμάκου υπό προστασία πατέντας και κανενός μοναδικού φαρμάκου δεν θα μειωθεί κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών στις χώρες της ΕΕ κατ’ εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που ισχύει.
    Και τούτο, διότι η κείμενη νομοθεσία ρητώς προβλέπει ότι ένα φάρμακο αναφοράς τιμολογείται ως off-patent μετά την τεκμηρίωση της λήξης της ενεργούς προστασίας της πατέντας της δραστικής ουσίας και όχι λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο προστασίας των δεδομένων (data protection).
    Και επισημαίνει πως η ορθή και σύννομη τιμολόγηση των προϊόντων αυτών, είναι εξαιρετικής σημασίας για να διασφαλισθεί η επάρκειά τους στην αγορά και ως εκ τούτου η δημόσια υγεία.

Ερώτηση: Οι τιμή εξαγωγής (που η ελληνική εταιρία πουλάει στην πχ Γερμανία) καθορίζεται απο τον ΕΟΦ; Παράλογο δεν είναι; Και αφού ως γνωστόν, τα ελληνικά γενόσημα πουλιούνται στο εξωτερικό πιο φθηνά απ' ότι εντός χώρας, ποια τιμή καθορίζει ο ΕΟΦ (την εσωτερική -σίγουρα- ή την εξωτερική; Ειναι διαφορετικές; )
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 2 Μαΐου 2014, 21:25:06
Απο ιστοσελίδα μπόμπα (...): Άδωνις: Νομιμοποιεί «απάτη» σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας (http://www.newsbomb.gr/politikh/story/440416/adonis-nomimopoiei-apati-se-varos-tis-ellinikis-farmakoviomihanias)

   Όλο και περισσότερες πλέον είναι οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες σκοπός... ζωής για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τους στενούς συνεργάτες του στο Υπουργείο Υγείας, αλλά κατ' επέκταση και για την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Αντώνη Σαμαρά, δεν είναι άλλος απ' το να εξουδετερωθεί μια και για πάντα ο μοναδικός πυλώνας ανάπτυξης σε αυτή τη χώρα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
   Ο υπουργός Υγείας, που τόσο καιρό προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι νομοθετεί προς όφελός του μειώνοντας τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου, έρχεται τώρα με μια πρωτοφανή απόφαση να νομιμοποιήσει απάτη εκατομμυρίων εις βάρος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών!
    Από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το μνημονιακό μέτρο του clawback, του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής όταν διαπιστώνεται υπέρβαση της δαπάνης, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προειδοποιούσε για την παραλυτική έλλειψη ρευστότητας που δημιουργούσε και ζητούσε την απόσυρσή του.
   Παρά το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ήταν συνεπείς στην καταβολή του clawback όλο το προηγούμενο διάστημα, επιστρέφοντας δεκάδες εκατομμύρια ανά εξάμηνο στο κράτος.
   Καθώς τα ποσά ήταν δυσανάλογα υπέρογκα, μια προσεκτικότερη μελέτη του τρόπου υπολογισμού του clawback απέδειξε ότι υπάρχει λάθος στη μεθοδολογία που ακολουθούσε το υπουργείο Υγείας στον υπολογισμό του εν λόγω «χαρατσιού».
    Αντί να λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η «καθαρή» τιμή των φαρμάκων, το clawback υπολογιζόταν με βάση τη λιανική τιμή, με αποτέλεσμα να χρεώνονται παράτυπα πολύ παραπάνω οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που στην πλειοψηφία τους έχουν φθηνά φάρμακα. Ο λανθασμένος τρόπος υπολογισμού αντίθετα λειτουργούσε προς όφελος των ξένων πολυεθνικών, που διαθέτουν κατά κύριο λόγο ακριβότερα φάρμακα.
    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερώθηκε για τη διαπίστωση αυτή, που έγινε από ελληνική εταιρεία, αναγνώρισε το λάθος και δεσμεύθηκε να διορθώσει την αδικία, που έχει κοστίσει στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
    Καθώς όμως ο μνημονιακότερος των υπουργών δεν ήθελε να χαλάσει την εικόνα του «καλού παιδιού» στα μάτια των τροϊκανών και να παρουσιάσει ξαφνικά «τρύπα» εκατομμυρίων, από λάθος μάλιστα του υπουργείου, ζήτησε χρόνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, φερόμενος να λέει ότι η διόρθωση δεν γίνεται να έχει αναδρομική ισχύ και «κάντε το γαργάρα τώρα και θα το διορθώσω το πρώτο εξάμηνο του 2014».
    Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δέχτηκε τη δέσμευση του υπουργού Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη κιόλας ότι δεν θα εξυπηρετούσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, το άνοιγμα ενός ακόμα μετώπου στον τομέα της Υγείας.
    Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, ακόμα μία φορά παρουσιάζεται ανακόλουθος προς τις δεσμεύσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί να διορθώσει την αδικία σε βάρος των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, προτίμησε να νομιμοποιήσει την κατά πολλούς «απάτη», η οποία λειτουργεί προς όφελος ξένων πολυεθνικών.
    Το πρόβλημα που προβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ότι τα εκατομμύρια που θα έπρεπε να επιστραφούν στις ελληνικές φαρμακευτικές, θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από τη μεριά της, φέρεται να αρνείται να χρεωθεί αυτό το βάρος και απειλεί να ενημερώσει την τρόικα, τη στιγμή μάλιστα αναμένεται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς τη χώρα.
    Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και δη ο κ. Γεωργιάδης ετοιμάζονται να καλύψουν την απάτη, νομοθετώντας τη λανθασμένη μεθοδολογία ως τρόπο υπολογισμού του clawback!
    Αυτό που λέει, δηλαδή, ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τα φθηνά φάρμακα θα συνεχίσουν να πληρώνουν αδίκως, δυσανάλογα υπέρογκα ποσά και «επιδοτεί» τις ξένες πολυεθνικές.
    Σύσσωμη, πάντως, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ετοιμάζεται να προσφύγει με ομαδικές αγωγές στη δικαιοσύνη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, για να διεκδικήσει χρήματα που παράτυπα κλήθηκε να πληρώσει.
    Αν και με την τελευταία καταγγελλόμενη ως αδικαιολόγητη κίνηση του κ. Γεωργιάδη, δεν επέμβει ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, τότε θα είναι συνυπεύθυνος στη νομιμοποίηση μιας απίστευτης απάτης σε βάρος του μοναδικού βιομηχανικού κλάδου της χώρας που συνεχίζει να συμβάλλει με επενδύσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.
    Είναι πλέον πασιφανές ότι στην προσπάθειά τους να εξυπηρετηθούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που περιμένουν σαν τα... κοράκια πάνω από την Ελλάδα, για να εφαρμόσουν τα κερδοσκοπικά σχέδιά τους, δεν λογαριάζουν απολύτως τίποτα... Έφτασαν στο σημείο -πάντα για το καλό της τρόικας και το κακό των Ελλήνων- να νομοθετήσουν υπέρ της... παρανομίας.
    Και προφανώς, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...
    Τι λέτε για όλα αυτά κ. Σαμαρά...

  ΥΓ: Δεν είδα τον πρόσφατο νόμο, αλλά φαντάζομαι ότι θα βγάζει το clawback χρησιμοποιώντας την ασφαλιστική τιμή του σκευάσματος. Υπολογίζει μόνο τη δημόσια και όχι την ιδιωτική δαπάνη. Το κέρδος όμως για την (πολυεθνική) εταιρία παραμένει... Αν είναι (το πνεύμα του νόμου) να συμμετέχουν στην επιστροφή χρημάτων ανάλογα με τα κέρδη τότε μάλλον έχουν δίκιο οι ελληνικές εταιρίες.
Τίτλος: Απ: Έρχεται η σειρά των φαρμακοβιομηχάνων
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, 14:03:48
ΠΕΦ: Πώς θα μπορέσουμε να παράγουμε το 75% του όγκου των γενοσήμων στην Ελλάδα (http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/32602/pef-pws-tha-mporesoyme-na-paragoyme-to-75-toy-ogkoy-twn-genosimwn-stin-ellada.html)
Το 75% του όγκου των γενοσήμων μπορούν να παράγονται στη χώρα μας, επισημαίνει το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας σε σημείωμα που απέστειλε την Πέμπτη στα κόμματα.  Δημοσίευση: 11 Σεπτεμβρίου 2015

   Το 70% των αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% της νοσοκομειακής μπορεί να καλύψει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, απαιτούνται μία σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες απαιτούν πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Τα παραπάνω επισημαίνονται – μεταξύ άλλων – σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στα πολιτικά κόμματα η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
  Στο σημείωμα αναφέρεται ότι η πολιτική φαρμάκου αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα, που άπτεται κοινωνικών, δημοσιονομικών και αναπτυξιακών παραμέτρων. Από το 2009 έως σήμερα, αποτέλεσε πεδίο σημαντικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του υγειονομικού τομέα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων σε τρεις κυρίως άξονες:
 Την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη δυνατότητα πρόσβασης του Έλληνα ασθενή σε κάθε απαραίτητη θεραπεία.
 Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης και την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς.
 Την ανάπτυξη του εγχώριου παραγωγικού ιστού και την ενίσχυση της απασχόλησης.
   Με τις προτάσεις που κατέθεσε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποδεικνύει πως στηρίζει ενεργά κάθε προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος φαρμακευτικής πολιτικής. Στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων προς όφελος των ασθενών και παράλληλα με μέριμνα για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την καινοτομία και τις επενδύσεις.
  Οι προτάσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι οι εξής:
     Κάλυψη φαρμακευτικής αγοράς
Η εισαγωγή φαρμάκων τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε φθηνότερες τιμές και με σημαντική προστιθέμενη αξία, αποτελεί απαράδεκτη οικονομική αιμορραγία.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σε θέση να καλύψει άμεσα το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% της νοσοκομειακής, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη.
     Προτεραιότητες φαρμακευτικής πολιτικής
Τονίζεται πως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ο εξορθολογισμός της χρήσης και της κατανάλωσης των φαρμάκων, η αξιολόγηση και ασφαλιστική αποζημίωση των νεότερων ακριβών φαρμάκων, έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη μονοδιάστατη επικέντρωση στις τιμές, ειδικά των παλαιότερων καταξιωμένων ελληνικών φαρμάκων, τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν τις οικονομικότερες επιλογές για το σύστημα υγείας και τους ασφαλισμένους.
     Ενίσχυση εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας
Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας συνολικής πολιτική γενοσήμων και οικονομικών φαρμάκων με στόχο το 75% του όγκου να αποτελείται από εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα.
Ο στόχος αυτός προϋποθέτει την ορθολογική τιμολόγηση των γενοσήμων, ώστε να παραμένουν στο σύστημα και τη δυνατότητα πρότασης από τον ιατρό του γενοσήμου φαρμάκου που εμπιστεύεται.
Ταυτόχρονα, με στόχο την τόνωση της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας οφείλουν να γίνουν άμεσα τα εξής:
Να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται η δημιουργία εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Να θεσμοθετηθεί ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και φορολογικά κίνητρα απαλλαγών για παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.
Να αναγνωριστούν οι επενδυτικές προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας ως «υψηλής τεχνολογίας» και να ενεργοποιηθούν τα επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα.
Να στελεχωθεί ο ΕΟΦ με εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν στις εθνικές αδειοδοτήσεις και στην υποστήριξη της διαδικασίας Αμοιβαίας  Αναγνώρισης, με την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς.
Να ενισχυθεί με κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό η Διεύθυνση Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, η φαρμακευτική διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
    Προϋποθέσεις
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει εγγυητή της σταθερότητας και της επάρκειας της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Και βέβαια, να αναδειχθεί ουσιώδης πυλώνας της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Αρκεί να σταματήσουμε να εισάγουμε ό,τι παράγουμε.
Το μόνο που απαιτείται είναι ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.
Δ.Κ.

  ΥΓ: Όταν έχεις υψηλές τιμές στο εσωτερικό (σε σχέση με έξω) ειδικά στα παραγόμενα στην Ελλάδα γενόσημα, είναι φυσικό κάθε τρίτος να θέλει να εισάγει το φθηνό γενόσημο (έστω και Ινδίας) και να το πουλάει εδώ ακριβότερα. Πως μπορείς να απαγορέψεις τον εισαγωγέα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς;
   Στα φθηνά πρωτότυπα γίνεται το αντίθετο (τα εισαγόμενα επανεξάγονται).