Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων => Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 7 Ιουνίου 2013, 07:26:41
-
Ανακάλυψα ένα άρθρο, που είναι μεν από το 2012, αλλά νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον:
Πολιτική επιθεώρηση, 06/03/2012,
Κώστας Κουτσομητέλης,
Και ξαφνικά όλος ο κόσμος έμαθε τη λέξη γενόσημο.
Για μια βδομάδα όλοι ασχολούμαστε με το γενόσημο, γίνονται απανωτές εκπομπές εικόνας και ήχου αλλά θεωρώ ότι ο μέσος άνθρωπος παραμένει απληροφόρητος. Η αιτία δεν βρίσκεται στη δυσκολία του θέματος αλλά στη σκόπιμη ασάφεια των άμεσα εμπλεκομένων. Δεν κατατίθενται επιχειρήματα αλλά φράσεις, λέξεις συναισθηματικά φορτισμένες όπως λαός, δημόσια υγεία, κίνδυνος και ολίγον τρίτος κόσμος και Εβραίοι ….
Η αλήθεια είναι απλούστερη. Η πραγματική μάχη γίνεται για να διατηρήσουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες τα υπέρογκα ποσοστά κέρδους τους εις βάρους των (ήδη ελλειμματικών) ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή του καθενός από μας τους ασφαλισμένους.
Τα γενόσημα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε όλες τις προηγμένες χώρες (Γερμανία ΗΠΑ κλπ), είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και ταυτόχρονα εξοικονομούν από 40 – 90% της φαρμακευτικής δαπάνης. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα υπήρχε το εξής παράδοξο. Το γενόσημο φάρμακο πουλιέται το πολύ 20% φθηνότερα και συχνά στην ίδια τιμή με το πρωτότυπο. Η επίσημη δικαιολογία είναι ή προστασία της εγχώριας βιομηχανίας. Το ερώτημα είναι εις βάρος ποιού?
Κάντε έναν υπολογισμό. Η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι 8,5 δις. Εάν μειώσουμε την τιμή των γενοσήμων κατά 40% εξοικονομούμε περίπου 3,5 δις. Τόσο είναι το επιπλέον ποσό που πληρώνουν τα ταμεία στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία σε αντάλλαγμα 8.500 θέσεων εργασίας. Αν υπολογίσουμε 2.500 Ε μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο το σύνολο των εργαζομένων κοστίζει 300 εκ Ευρώ. Άρα για 300 εκ που δίνουν για μισθούς οι κύριοι βιομήχανοι απαιτούν από το Κράτος τουλάχιστον 2,5 δις επιδότηση.
Οι ίδιοι βεβαίως εξάγουν φάρμακα σε προηγμένες χώρες με ποσοστό κέρδους από 40 – 90% λιγότερο απ΄ την Ελλάδα. Εκεί τους συμφέρει. Στην Ελλάδα εκβιάζουν με κλείσιμο των εργοστασίων τους. Η επίκληση σαθρών και ολίγον ρατσιστικών επιχειρημάτων ότι θα μας κατακλύσουν γενόσημα από χώρες του τρίτου κόσμου δεν στέκουν πρώτον διότι και οι ίδιοι πιθανόν την πρώτη ύλη να την παίρνουν από τις χώρες του τρίτου κόσμου και δεύτερον φανταστείτε Γερμανοί φαρμακοβιομήχανοι να επικαλεστούν το ίδιο επιχείρημα.
Η πραγματική διάσταση νομίζω ότι είναι 1) άμεση μείωση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων , 2) κρατική βοήθεια για των εκσυγχρονισμό των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών για να γίνουν ανταγωνιστικότερες και 3) αποδοχή εκ μέρους της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης ευρωπαϊκών και όχι τριτοκοσμικών ποσοστών κέρδους.
http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=6155&sw=1280
-
Πες τα, Χρυσόστομε!!!
Έχω ακούσει και χειρότερο: Ότι εάν δεν είχαμε αυτές τις τιμές γενοσήμων στην Ελλάδα δεν θα υπήρχε δυνατότητα να είναι τόσο ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό και δεν θα είχαμε εξαγωγές!!!
-
Με νεφελώδη και ανεφάρμοστα μέτρα θα προσπαθήσουν να στρέψουν την κατανάλωση προς υπερτιμημένα γενόσημα.
Τέλος τα πολλά πρωτότυπα φάρμακα! Έρχονται τα γενόσημα. Τι σχεδιάζει ο Άδωνις (http://iatropedia.gr/articles/read/4595)
Λιγότερα πρωτότυπα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνουν οι Έλληνες ασθενείς έως το τέλος του χρόνου, καθώς το σύστημα Υγείας θα υποχρεωθεί να στραφεί στα γενόσημα έπειτα από σχετικές απαιτήσεις της τρόικας που ζητά άμεση αύξηση του ποσοστού για να εξοικονομηθούν πόροι. Τι ετοιμάζει ο υπουργός Υγείας
Αυξάνεται υποχρεωτικά έως το τέλος του χρόνου η χρήση των γενόσημων φαρμάκων καθώς οι δανειστές μας απαιτούν να αυξηθεί άμεσα το ποσοστό στη χώρα μας που σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει μέτρα ώστε έως το τέλος του 2013 το ποσοστό να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.
Σήμερα η χρήση τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν ξεπερνά το 22% όπως επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για το ελληνικό φάρμακο.
Όπως είπε ο υπουργός υγείας η χώρα μας είναι πολύ πίσω στον τομέα αυτό τη στιγμή που στη Γερμανία για παράδειγμα το ποσοστό φθάνει το 50%.
Την επόμενη εβδομάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού δεδομένου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα από το Σεπτέμβριο για το φάρμακο ώστε και οι τιμές να πέσουν και η κατανάλωση να περιορισθεί περαιτέρω ώστε να μην ξεφύγει από τα 2,37 δις που έχουν υπολογισθεί από την τρόικα για το 2013.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τη χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων και την αύξηση των γενοσήμων. Μέτρα που είναι πιθανό να αφορούν πια και τους γιατρούς.
Για την επόμενη χρονιά το 2014 οι δανειστές μας απαιτούν :-* η συνολική φαρμακευτική δαπάνη να πέσει κάτω από 2 δις ευρώ ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί με τις διαπραγματεύσεις να αυξηθεί το ποσό και να φθάσει τα 2,1 δις ευρώ.
-
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τη χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων και την αύξηση των γενοσήμων. Μέτρα που είναι πιθανό να αφορούν πια και τους γιατρούς.
Τι εννοει ο ποιητης?
-
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τη χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων και την αύξηση των γενοσήμων. Μέτρα που είναι πιθανό να αφορούν πια και τους γιατρούς.
Τι εννοει ο ποιητης?
Καθώς υπάρχει συνταγογράφηση ουσίας, με το φαρμακοποιό να έχει την ευθύνη της χορήγησης ή μη γενοσήμου όπου υπάρχει επιλογή, το μόνο μέτρο που μπορεί να αφορά γιατρούς, είναι ο περιορισμός συνταγογράφησης ουσιών που αντιστοιχούν μόνο σε πρωτότυπα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνδυασμό με εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
-
... το μόνο μέτρο που μπορεί να αφορά γιατρούς, είναι ο περιορισμός συνταγογράφησης ουσιών που αντιστοιχούν μόνο σε πρωτότυπα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνδυασμό με εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Και το γρήγορο μέτρο είναι να πληρώνει ο ασθενής ολόκληρη την διαφορά μεταξύ τιμής αναφοράς και τιμής πρωτότυπου... Αν παίξουν και λίγο με τις τιμές αναφοράς (κατεβάζοντας ίσως τις τιμές γενοσήμων με τη δυναμική τιμολόγηση) τότε ...θα δέσει το γλυκό.
-
... το μόνο μέτρο που μπορεί να αφορά γιατρούς, είναι ο περιορισμός συνταγογράφησης ουσιών που αντιστοιχούν μόνο σε πρωτότυπα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνδυασμό με εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Και το γρήγορο μέτρο είναι να πληρώνει ο ασθενής ολόκληρη την διαφορά μεταξύ τιμής αναφοράς και τιμής πρωτότυπου... Αν παίξουν και λίγο με τις τιμές αναφοράς (κατεβάζοντας ίσως τις τιμές γενοσήμων με τη δυναμική τιμολόγηση) τότε ...θα δέσει το γλυκό.
ΟΚ, αλλά αυτό δεν αφορά άμεσα το γιατρό! Το πρώτο (κάλυψη εξολοκλήρου της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή) έχει να κάνει με τον ασφαλισμένο και δε βαρύνει τον κρατικό προϋπολογσιμό, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με απώλεια κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών προς όφελος του κράτους με τη συνεργασία των φαρμακοποιών (και όχι των γιατρών, βάσει νόμου).
-
Μερικές σκέψεις απο το newsbomb αρκετά υπερβολικές (λες; ) - αντιγράφω σχετικό απόσπασμα: Θέλουν να κάνουν τους γιατρούς μας «ντίλερ» φθηνών ανώνυμων γενόσημων (http://www.newsbomb.gr/ygeia/story/328546/theloyn-na-kanoyn-toys-giatroys-mas-ntiler-fthinon-anonymon-genosimon#ixzz2a2L87TEI) ...
... Από την άλλη, οι γιατροί δεσμεύονται περαιτέρω να συνταγογραφούν το φθηνότερο σκεύασμα με βάση τη δραστική ουσία. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος ασθενής θέλει να επιλέξει άλλο φάρμακο, για το οποίο θα επιβαρυνθεί ο ίδιος οικονομικά, οι γιατροί υποχρεούνται να τον «ενημερώσουν για την εναλλακτική οικονομικότερη επιλογή». Αν ο ασθενής επιμένει στην επιλογή του, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν τη σαφή «συγκατάθεσή του για τη χορήγηση του ακριβότερου φαρμακευτικού σκευάσματος». Η κυβέρνηση απαιτεί, δηλαδή, από τους γιατρούς να προσπαθούν να μεταπείθουν τους ασθενείς και να τους χορηγούν το φθηνότερο σκεύασμα.
Η επιμονή αυτή εξηγείται, αν ανατρέξουμε στις υποδείξεις της τρόικας και του ΔΝΤ, που βρίσκουν μη ικανοποιητικό το μερίδιο της αγοράς που καλύπτεται από τα φθηνά, ανώνυμα γενόσημα.
Με την έκδοση αυστηρών οδηγιών για τη συνταγογράφηση, τη θέσπιση αναλογίας στα φθηνά γενόσημα που συνταγογραφούνται και την επιβολή κυρώσεων στους γιατρούς που δεν τηρούν τα παραπάνω, οι διεθνείς δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο ελληνικός λαός θα καταναλώνει ανώνυμα γενόσημα, η ποιότητα των οποίων πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί.
Με τον τρόπο αυτό, η τρόικα ακυρώνει στην ουσία την επιστημονική επάρκεια των Ελλήνων γιατρών και τους υποχρεώνει να κάνουν τους «ντίλερ» φθηνών, ανώνυμων σκευασμάτων...
Θυμήθηκα ένα φίλο μου που δεν ήθελε να πάει σε GP να εξεταστεί γιατί πάντα έδινε παρακεταμόλη (δια πάσαν νόσον - αν και μάλλον υπερέβαλε ο φίλος).
-
Τρολάρισμα του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως προς τον Υπουργό Υγείας χθες από το βήμα της Βουλής:
"Γενόσημα παίρνετε κ.Παπαδημούλη (http://taxalia.blogspot.gr/2013/12/blog-post_4223.html);"
Ακόμη και κόντρα Ευάγγελου Βενιζέλου-Δημήτρη Παπαδημούλη είχε η σημερινή ημέρα με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον νόμο 3885/2010 λέγοντας ότι "εΕναι ένας νόμος που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την τότε κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τους Βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού που τιμούν σήμερα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση".
"Εδώ θέλει χειροκρότημα" σχολίασε από τα έδρανα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
"Έχετε πάρει γενόσημα; Γιατί σας βλέπω... ενθουσιασμένο", τον ρώτησε γελώντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνέχισε: "Έχετε πάρει κάτι σε γενόσημο κύριε Παπαδημούλη".
-
Η Γερμανία ανακαλεί γενόσημα που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα (http://www.onmed.gr/farmako/item/323139-i-germania-anakalei-genosima-pou-kykloforoyn-kai-stin-ellada#ixzz3LLn0zc4q)
Νέο σκάνδαλο με επίκεντρο παραποιημένα στοιχεία από ινδική εταιρεία για γενοσήμα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο
Πόσες φορές ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως υπουργός Υγείας, διερρήγνυε τα ιμάτιά του για την ποιότητα γενοσήμων παρασκευασμένων σε τρίτες χώρες; Πόσες φορές ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την ίδια θέση, ισχυριζόταν πως ό,τι γενόσημο -ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης- έχει πάρει έγκριση από αρχές ευρωπαϊκών χωρών, είναι ασφαλές να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα;
Ένα νέο σκάνδαλο με επίκεντρο παραποιημένα στοιχεία από ινδική εταιρεία για γενοσήμα που κυκλοφορούν, όμως, στην Ευρώπη, συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Οι δύο τελευταίες χώρες έχουν προχωρήσει ήδη στην ανάκληση αδειών κυκλοφορίας των επίμαχων γενοσήμων, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο γερμανικός ΕΟΦ (BfArM).
Το σκάνδαλο αφορά σε ψευδή ή παραποιημένα αποτελέσματα κλινικών ερευνών και ελέγχων βιοϊσοδυναμίας για περίπου 178 γενόσημα 28 φαρμακευτικών εταιρειών. Τις μελέτες είχε πραγματοποιήσει η ίδια εταιρεία, η ινδική GVK Bio από το 2008 μέχρι το 2014. Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα σκευάσματα αυτά είχαν πάρει άδεια κυκλοφορίας στη Γερμανία, ενώ προηγουμένως είχαν πάρει και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Αφορμή για τους ελέγχους που διενεργεί τώρα ο BfArM αποτέλεσε η έρευνα του γαλλικού οργανισμού φαρμάκων (ANSM) στις εγκαταστάσεις της GVK Bio στην περιοχή Hyderabad της Ινδίας, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις στη διεξαγωγή των μελετών και στην εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.
Ο εκπρόσωπος του BfArM, Μάικ Πόμερ, δήλωσε στο «Spiegel» ότι θα ανακληθούν οι άδειες κυκλοφορίας των σκευασμάτων που έχει ελέγξει η ινδική GVK Bio, τουλάχιστον μέχρι οι φαρμακευτικές οι οποίες τα διακινούν ή παρασκευάζουν να προσκομίσουν νέα, διορθωμένα στοιχεία.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η υπόθεση ενδέχεται να αφορά σε περίπου 1.250 σκευάσματα.
Από τη μεριά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε ανακοίνωση, μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, σύμφωνα με την οποία θα διερευνήσει αν οι άδειες κυκλοφορίας των εν λόγω σκευασμάτων θα πρέπει να διατηρηθούν, ανασταλούν ή ανακληθούν οριστικά. Η τελική οδηγία του ΕΜΑ αναμένεται τον Ιανουάριο του 2015.
Τα υπό έλεγχο γενόσημα αφορούν σε μία μεγάλη γκάμα ασθενειών, όπως για το Αλτσχάιμερ, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την υπέρταση, αντιαλλεργικά, αντικαταθλιπτικά, ακόμα και σκευάσματα για τη σχιζοφρένεια.
Στη Γαλλία έχουν ήδη ανασταλεί οι άδειες κυκλοφορίας 25 σκευασμάτων και στο Βέλγιο 8, τουλάχιστον μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Και στις δύο περιπτώσεις μεταξύ των «κομμένων» γενοσήμων υπάρχει και σκεύασμα της ισραηλινής TEVA, η οποία έχει βεβαρυμένο παρελθόν ανακλήσεων και στις ΗΠΑ. Κατά τα άλλα, στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας Ισραήλ-Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα –όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις- της συγκεκριμένης εταιρείας δεν υπόκεινται σε υποχρεωτικό έλεγχο από τους οργανισμούς φαρμάκων των χωρών της Ε.Ε!
Αναλυτικά, τα υπό έλεγχο σκευάσματα ανήκουν στις εταιρείες: Abbott Products, Biogaran, Cristers, Laboratoires Gerda, Medipha Sante, Mylan Sas, Teva Sante, Zydus France, για την περίπτωση της Γαλλίας και Mylan sprl, Teva Pharma Belgium και Apotex Europe BV Nederland στην περίπτωση του Βελγίου.
Οι πολύ σοβαρές αυτές εξελίξεις, οι οποίες εγείρουν θέμα δημόσιας υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και στην Ελλάδα, έρχονται τη στιγμή, που η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θέτει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο διεξαγωγής διαγωνισμών για τις προμήθειες των δημοσίων νοσοκομείων (http://www.onmed.gr/farmako/item/322952-diagonismoi-epy-sto-esy-osmi-megalou-skandalou-kataggelei-i-pef). Ένα από τα σημεία που στηλιτεύει είναι ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, «δεν απαιτείται οι μειοδότες να προσφέρουν σκευάσματα που έχουν λάβει τιμή στην Ελλάδα», άρα δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας.
Τις συνέπειες τέτοιων πολιτικών, οι οποίες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο αφήνουν διάπλατα «παράθυρα» για να την είσοδο αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμων στην αγορά, τρέχει τώρα να «μαζέψει» ο γερμανικός ΕΟΦ. Όμως, το Βερολίνο, το οποίο πιέζει για τις αιματηρές περικοπές στην υγεία στην Ελλάδα και για τη συνέχιση της εφαρμογής μέτρων που αφανίζουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία προς όφελος εταιρειών φθηνών γενοσήμων, προστατεύει τους δικούς του πολίτες. Οι ελληνικές αρχές και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο;
ΥΓ: άρθρο του NewsBomb (http://www.newsbomb.gr/ygeia/farmako/story/530554/h-germania-anakalei-genosima-poy-kykloforoyn-kai-stin-ellada) βέβαια αλλά έχει ενδιαφέρον
-
Τι είναι και τι δεν είναι μεταρρυθμίσεις (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=41677)
Μέσα στις πέντε σελίδες των προτάσεων των δανειστών (εδώ) υπάρχει και μία παράγραφος για την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής μεταρρύθμισης. Όπως και σε άλλες αντίστοιχες προτάσεις (κρατήσεις υπέρ τρίτων, ενιαίο μισθολόγιο, ΦΠΑ) προτείνουν να καταργηθούν οι εξαιρέσεις. Στο φάρμακο οι δανειστές προτείνουν να εφαρμοσθεί η συνταγογράφηση ως εξής: τα φάρμακα που χάνουν την πατέντα τους μετά από 10 χρόνια να τιμολογούνται με το 50% του καινούργιου φαρμάκου και τα γενόσημα με το 32,5%.
Θυμίζω ότι στην αρχή της κρίσης, όσα έχαναν την πατέντα τους μετά από 10 χρόνια έπαιρναν μια τιμή στο 80% του πρωτοτύπου. Οι πολυεθνικές έχαναν ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους από αυτή την τιμολόγηση και κυρίως το γενόσημο δεν είχε εκείνη την τιμή που να του επιτρέπει να γίνεται ελκυστικό.
Ο Αδ. Γεωργιάδης «ξεκλείδωσε» την τιμή προς τα κάτω για να διευκολύνει την διείσδυση του γενοσήμου. Όμως μία άλλη διάταξη «προστάτεψε» τα φάρμακα που κυκλοφορούσαν το 2012. Τώρα οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί αυτή η διάταξη χαρακτηρίζοντάς την εξαίρεση (grandfathering). Και είναι.
Μια από τις πρώτες δουλειές της νέας κυβέρνησης ήταν η μεταρρύθμιση Κουρουμπλή, δηλαδή η επαναφορά της δυνατότητας των γιατρών να γράφουν όχι την δραστική ουσία, αλλά την εμπορική ονομασία των φαρμάκων, κάτι που εκτός από τους γιατρούς ζητούσε και η εγχώρια βιομηχανία γενοσήμων φαρμάκων. Έτσι θεωρεί ότι προστατεύεται από τον ανταγωνισμό.
Είναι γνωστό ότι κάποιοι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας υποστήριξαν με κάθε τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ για να εκλεγεί και από αυτή την άποψη ανήκουν στην πελατεία του, όσο οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ. Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία επικαλείται την προστασία των θέσεων εργασίας για να δικαιολογήσει το σύστημα τιμολόγησης που δεν υπάρχει έτσι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως ό,τι προστατεύεται στον κόσμο των επιχειρήσεων θα έπρεπε σε μια ανοιχτή Ευρώπη να μην υπάρχει. Διότι αν υπάρχει, σημαίνει ότι το πληρώνουν οι φορολογούμενοι.