Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων => Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 4 Ιανουαρίου 2015, 20:41:38

Τίτλος: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Ιανουαρίου 2015, 20:41:38
Καθημερινή, 04/01/2015.
του Στέφανου Μάνου.


Στις εκλογές το δίλημμα θα είναι μεταξύ του θυμού και του φόβου. Θυμού για την οικονομική πολιτική της Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ και φόβου για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φαντάζομαι προφανές ότι αλλιώς ψηφίζει ο καλά πληροφορημένος πολίτης από τον μη πληροφορημένο. Τον περασμένο Νοέμβριο αναρωτήθηκε ο κ. Παπαχελάς ποιος θα πει επιτέλους την αλήθεια στον κόσμο και ποιος θα πάρει την ευθύνη να εξηγήσει πόσα πρέπει να αλλάξουν για να γίνουμε κανονική χώρα.

Πρόσφατο άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Θεοδωρόπουλου περιλάμβανε έναν διαφωτιστικό πίνακα για την πραγματικότητα που βιώνουμε. Το 2008, τελευταία χρονιά πριν από την κρίση, το σύνολο των απασχολουμένων στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας ήταν 3,74 εκατ. Το 2013 είχαν περιοριστεί κατά 25,5% σε 2,78 εκατ. Οι απασχολούμενοι στον παραγωγικό τομέα είναι σημαντικοί διότι αυτοί συνεισφέρουν τους φόρους και τις εισφορές με τις οποίες πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και επιδοτούνται τα Ταμεία για να πληρωθούν οι συντάξεις (την περίοδο 2000-2014 τα Ταμεία επιδοτήθηκαν με 200 δισ.). Στην πενταετία της κρίσης ο αριθμός των μη παραγωγικών καταναλωτών που ζουν από τους φόρους και τις εισφορές (δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι) έμεινε ουσιαστικά στάσιμος. Μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αλλά αυξήθηκε γρήγορα ο αριθμός των συνταξιούχων. Το άθροισμα έμεινε περίπου σταθερό.

Η συνέχιση αυτής της πορείας είναι αδιαμφισβητήτως αδιέξοδη. Ολοένα λιγότεροι παραγωγικά απασχολούμενοι επωμίζονται τη δαπάνη για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους. Επειδή όμως ο αριθμός των μη παραγωγικών καταναλωτών παρέμεινε σταθερός, η δαπάνη για κάθε έναν παραγωγικά απασχολούμενο μεγάλωσε. Με συνέπεια να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των παραγωγικά απασχολουμένων στο μέτρο που δεν αντέχουν την αυξανόμενη δαπάνη. Σπιράλ θανάτου. Αρμέγουμε την αγελάδα μέχρις ότου μας ψοφήσει. Δεν χωρά αμφιβολία ότι έτσι είναι. Τα επίσημα στοιχεία πέντε χρόνων αυτό δείχνουν.

Μελετήστε τον πίνακα και απαντήστε μόνοι σας στα ερωτήματα: Είναι πράξη ευθύνης η αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων; Η χορήγηση συντάξεων σε πενηντάρηδες ή και νεότερους; (Στα χρόνια της κρίσης προστέθηκαν 234.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου με μέση ηλικία 56,7 χρόνια.)

Το 1999 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 122 δισ. ευρώ. Σήμερα, παρά το PSI, είναι 322 δισ. Διακόσια δισ. παραπάνω. Στην ίδια δεκαπενταετία το κράτος επιχορήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία με 200 δισ. Ολη η αύξηση του χρέους μπορεί να συνδεθεί με το ασφαλιστικό. Εδώ και αρκετά χρόνια έχω καταθέσει την, κατά τη γνώμη μου, ρηξικέλευθη πρόταση: Εθνική σύνταξη 700 ευρώ μηνιαίως σε όποιον έχει περάσει τα 67 με κατάργηση όλων των εισφορών για σύνταξη. Πρόσθετη σύνταξη με ατομικές συνταξιοδοτικές συμβάσεις. Η κατάργηση όλων των συνταξιοδοτικών εισφορών θα δημιουργήσει ένα τεράστιο αναπτυξιακό σοκ.

Λένε προεκλογικά μερικοί έξυπνοι: «Η λύση είναι να αυξηθεί η απασχόληση!». Σωστά, αλλά για να αυξηθεί, απαιτούνται επενδύσεις ή/και κάτι παρόμοιο με την κατάργηση των εισφορών. Για τις επενδύσεις χρειάζονται λεφτά. Τα λεφτά όμως πηγαίνουν σε εισφορές και φόρους για να πληρώνονται οι μη παραγωγικοί καταναλωτές. Δεν περισσεύουν για επενδύσεις.

Ο πίνακας τα λέει όλα. Για πέντε χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προτίμησαν να μη θίξουν το σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος και να μην αντιμετωπίσουν το ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να συντριβεί το παραγωγικό τμήμα της οικονομίας. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η Ν.Δ. θα αλλάξει πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι, όχι μόνο δεν θα θίξει τους μη παραγωγικούς καταναλωτές, αλλά θα τους ενισχύσει. Προσλαμβάνοντας δημοσίους υπαλλήλους, αυξάνοντας μισθούς και συντάξεις, κατοχυρώνοντας πρόωρες συντάξεις. (Ολα αυτά έχουν δυστυχώς μια ακαταμάχητη πολιτική λογική: Οι μη παραγωγικοί καταναλωτές είναι περισσότεροι από τους παραγωγικά απασχολουμένους).

Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πέσουμε στα βράχια. Πιο γρήγορα πάντως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα έπρεπε να γίνει; Οσοι ανήκουν στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, να δώσουν έκφραση στον δικαιολογημένο θυμό τους ενώνοντας τις δυνάμεις τους και να ζητήσουν:

1. Την άμεση κατάργηση κάθε περιττής κρατικής δαπάνης.

2. Την κατάργηση των χαριστικών πρόωρων συντάξεων.

3. Την κατάργηση όλων των υπέρ τρίτων φόρων που αφαιρούν πόρους που θα μπορούσαν να επενδυθούν (οι φόροι υπέρ τρίτων -συνολικά όσος ο ΕΝΦΙΑ- είναι στην πλειονότητά τους φόροι που ευνοούν τις συντάξεις προνομιούχων τάξεων).

4. Τη σε βάθος μελέτη του ασφαλιστικού (με προθεσμία 12 μηνών) στα χνάρια της πρότασής μου.

Είναι και πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν γρήγορα από μια κυβέρνηση που έχει στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική απασχόληση. Από μια κυβέρνηση που θα βάλει σε δεύτερη προτεραιότητα τα συμφέροντα των «πελατών» της.

Σε όλη την ώς τώρα επιχειρηματολογία δεν μπήκε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το ύψος του χρέους. Διότι σε σχέση με τη δραματική πραγματικότητα που απεικονίζει ο πίνακας, το χρέος και η βιωσιμότητά του είναι ζήτημα δευτερεύον. Αν αναστρέψουμε πορεία, θα αντιμετωπίσουμε και το χρέος. Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, για την οποία ομιλούν συνεχώς η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται για να μη θιγούν οι μη παραγωγικοί καταναλωτές. Οι πελάτες των κομμάτων. Να μη θιγούν οι μη παραγωγικοί καταναλωτές επιδιώκει η κυβέρνηση. Το ίδιο θέλει και η αντιπολίτευση, αν γίνει κυβέρνηση. Οι επιδιώξεις τους είναι ταυτόσημες. Με την κατάργηση του Μνημονίου, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εννοούν, στην πραγματικότητα, την εξαφάνιση του κινδύνου να θιγούν οι μη παραγωγικοί καταναλωτές (οι πελάτες τους). Αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, κοιτάξτε ξανά με προσοχή τον πίνακα.

Μία διαπραγμάτευση απαιτείται. Με τον εαυτό μας. Για να αποδεχθούμε την πραγματικότητα και να ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτή.

* Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργός.


Τους πίνακες μπορεί να τους δει κανείς εδώ:
http://www.kathimerini.gr/798213/opinion/epikairothta/politikh/h-dramatikh-pragmatikothta
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: GirousisN στις 5 Ιανουαρίου 2015, 09:50:54
Τα ίδια πράγματα έχουν διατυπωθεί στο φόρουμ πριν από 7 μήνες. Δεν χρειάζεται να μας τα υποδεικνύει ο κος Μάνος ,που μετά από δεκαετίες στην ενεργό πολιτική του ήρθε τώρα η επιφοίτηση για τη λύση στο αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει.

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4564.msg49238.html#msg49238 (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4564.msg49238.html#msg49238)
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: pzogr στις 6 Ιανουαρίου 2015, 22:06:06
Η πραγματικότητα είναι ότι ο συγκεκριμένος τα ίδια έλεγε πριν από δεκαετίες. Μπορεί να κάνει κάποια προσεγγιστική ερμηνεία των στοιχείων και ενδεχομένως να αδικεί κάποιους, όμως κατά μέσο όρο δίνει το νόημα. Τώρα γιατί δεν τα έκανε, μάλλον η απάντηση είναι γνωστή.
Τίτλος: Αναμορφώνοντας το ασφαλιστικό.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Απριλίου 2015, 00:47:13
8 Απριλίου 2015
του Σωτήρη Γεωργανά, Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών στο City University Λονδίνου.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=40389
Τίτλος: Απ: Η δραματική (ασφαλιστική) πραγματικότητα.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 14 Απριλίου 2015, 12:28:48
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... Ολοένα λιγότεροι παραγωγικά απασχολούμενοι επωμίζονται τη δαπάνη για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.....
  Σχετικό άρθρο στο Capital με πολλά ακολουθούντα σχόλια: ΙΚΑ: Λιγότεροι οι ενεργοί ασφαλισμένοι από τους συνταξιούχους (http://www.capital.gr/News.asp?id=2277111)  Του Δημήτρη Κατσαγάνη
   Περισσότερες είναι οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους του εν λόγω ταμείου οι οποίοι με τις ασφαλιστικές εισφορές τους τις πληρώνουν.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», τον Ιανουάριο του 2015 δόθηκαν 1.851.424 συντάξεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον Αύγουστο του 2014 (δηλ. ένα εξόχως καλό μήνα για την απασχόληση στην Ελλάδα), οι ασφαλισμένοι του εν λόγω ταμείου ανέρχονταν σε 1.785.741. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είναι κατά 65.683 λιγότεροι από τις συντάξεις τις οποίες πληρώνουν, με τη συνδρομή βεβαίως του κρατικού προϋπολογισμού.
   Πιο αναλυτικά:
 - Οι συντάξεις του ΙΚΑ αναλύονται σε 1.211.810 κύριες συντάξεις και σε 639.614 επικουρικές συντάξεις που αποδίδονται από το ΕΤΕΑ – ΕΤΕΑΜ.
 - Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αναλύονται σε 1.751.871 ασφαλισμένους που εργάζονται σε κοινές επιχειρήσεις και 33.870 σε οικοδομοτεχνικά έργα.
 
   Το γεγονός ότι οι συντάξεις που αποδίδει το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ – ΕΤΕΑΜ ξεπερνούν κατά 3,6% το πλήθος των ασφαλισμένων των δύο παραπάνω ασφαλιστικών οφείλεται στο ότι κατά την περίοδο 2009- 12 υπήρξε καθίζηση των ασφαλισμένων και την ταυτόχρονη εκτίναξη των αιτήσεων για σύνταξη.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, κατά την τετραετία 2009-2012, έπαψαν να είναι ασφαλισμένοι… 473.447 μισθωτοί! Από τους 1.908.308 που ήταν ασφαλισμένοι την 31η Δεκεμβρίου του 2008 έπεσαν στους 1.434.855 την 31η Δεκεμβρίου του 2012.
   Με άλλα λόγια οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Την ίδια ακριβώς περίοδο τελείως αντίθετη πορεία έπαιρναν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έφτασαν σωρευτικά τις… 589.729.
   Η εικόνα τόσο του πλήθους των ασφαλισμένων, όσοι και των αιτήσεων για συνταξιοδότηση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ήδη από το 2013, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να μπορεί να ακόμα να στηρίξει τη βιωσιμότητα του Ταμείου.
    Έτσι το 2013 αυξήθηκαν κατά 186.732 οι ασφαλισμένοι μετά από μία τετραετή συνεχόμενη μείωση, ενώ μειώθηκε στις 109.621 ο ετήσιος αριθμός αιτήσεων προς συνταξιοδότηση ενώ την περίοδο 2009 -2012 δεν είχε πέσει κάτω από τις 131.269.
   Σημαντικότερος «εχθρός» πλέον του ΙΚΑ, εκτός από το να ικανοποιήσει τις 161.000 εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων –πολλές εκ των οποίων αφορούν ακόμα και το 2013- είναι το είδος των συμβάσεων απασχόλησης τις οποίες υπογράφουν οι νέοι ασφαλισμένοι.
   Στο διάστημα 2013-2014 έχουν εκτιναχθεί κατά 33% οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, την ίδια στιγμή που οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έχουν αυξηθεί μόλις κατά 11%.
   Ωστόσο, οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν την ίδια ασφαλιστική κάλυψη και σχεδόν την ίδια συνταξιοδοτική αντιμετώπιση με τους πλήρως απασχολούμενους, αν και πληρώνουν κάτω από το 50% των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι πλήρως απασχολούμενοι. Αυτό δημιουργεί μία σημαντική πλέον «τρύπα» στο ΙΚΑ, μιας και πρέπει να πληρώνει στο 25% των ασφαλισμένων του παροχές πλήρους ιατρο – φαρμακευτική περίθαλψη την ίδια στιγμή που το ταμείο εισπράττει εισφορές μερικής απασχόλησης.
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 14 Απριλίου 2015, 13:34:49
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις για τα ασφαλιστικά συστήματα, παρά μόνο κοινή λογική.
Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα την οποία δεν χαρχαλεύει κανείς γιατί οι συνταξιούχοι ειναι ίσως η μεγαλύτερη και πλέον συμπαγής ομάδα ψηφοφόρων.
Η ουσία είναι: το ασφαλιστικό μας κτίστηκε ως αναδιανεμητικό σε μια αποδεκτή αναλογία εργαζόμενων/συνταξιούχων. Αν θυμάμαι καλά 4:1.
Αυτή εδώ και καιρό έχει παύσει να υπάρχει και σήμερα είμαστε 1:1.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού πηγαίνει στην αποπληρωμή μισθών-συντάξεων και δεν απομένουν επαρκείς πόροι για δημόσιες επενδύσεις.
Ας αφήσουμε το ανήθικο να πληρώνει σήμερα ο εργαζόμενος στο ΙΤ των 500€ τον συνταξιούχο του Δημοσίου των 1300+€.
Η συζήτηση αυτή θα ανοίξει αργά ή γρήγορα όσο κι αν οι κυβερνήσεις το αποφεύγουν.
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 14 Απριλίου 2015, 14:14:06
Συζητάμε για ταμεία όπου πράγματι η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων έχει ανατραπεί δραματικά.
Το ΤΣΑΥ, όπου η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων ήταν και είναι ιδανική, πώς κατάφεραν να το διαλύσουν;
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 14 Απριλίου 2015, 14:19:44
Το ΤΣΑΥ όπως και το ΝΑΤ που κατέστρεψε την δεκαετία του '80 ο λαοπρόβλητος (το αναφέρω γιατί και οι ναυτικοί είναι υγιής ομάδα, φέρνει ξένο συνάλλγμα και ήταν υγιές το Ταμείο τους) είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα κακοδιαχείρισης.

Ο ΙΣΑ είχε αποστείλει να συμπληρώσουμε ένα έντυπο για την πιθανή λειτουργία νέου Ταμείου. Ιδανικό θα ήταν να είναι ΜΟΝΟ Ιατρών.
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: GirousisN στις 14 Απριλίου 2015, 16:46:08
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο ΙΣΑ είχε αποστείλει να συμπληρώσουμε ένα έντυπο για την πιθανή λειτουργία νέου Ταμείου. Ιδανικό θα ήταν να είναι ΜΟΝΟ Ιατρών.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό γίνεται και ΜΟΝΟ οι ιατροί παίρνουν σύνταξη 3.000Ε έκαστος. Θα είστε ικανοποιημένος ? Στην παρούσα συγκυρία χρειάζονται συνολικότερες λύσεις και όχι αποσπασματικές και βραχυπρόθεσμες .
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: pzogr στις 15 Απριλίου 2015, 15:48:22
Προσωπικά θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος. Θα ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τους υπόλοιπους, που θα ήθελαν να το ακολουθήσουν.
Βεβαίως πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, για 2 (τουλάχιστον) λόγους:
- αν υπήρχε πλεόνασμα θα φρόντιζε η πολιτική ηγεσία να το μοιράσει σε περισσότερους ψηφοφόρους.
- δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ αφού το πλεονασματικό ταμείο για την καλύτερη εξυπηρέτησή μας θα προσλάμβανε τους τριπλούς υπαλλήλους.

Μέχρι τη μέρα που η φαντασία θα γίνει πραγματικότητα, οι ΟΑΕΕδες, οι γιατροί και λοιποί θα τραβάνε λίγο κουπί και για τους άλλους.

Επειδή το νήμα ξεκίνησε με ένα άρθρο του Μάνου θα μνημονεύσω μια ενδεχομένως όχι πολύ επεξεργασμένη πρόταση που είχε διατυπώσει προεκλογικά (όσο κατέβαινε) για βασική σύνταξη σε όλους και συμπληρωματική σύνταξη σε όσους την έχουν πληρώσει. Υπάρχει κι αλλού αυτό (δεν το ανακάλυψε ο Μάνος) και είναι ίσως το δικαιότερο από όλες τις απόψεις.
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 15 Απριλίου 2015, 20:01:14
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο ΙΣΑ είχε αποστείλει να συμπληρώσουμε ένα έντυπο για την πιθανή λειτουργία νέου Ταμείου. Ιδανικό θα ήταν να είναι ΜΟΝΟ Ιατρών.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό γίνεται και ΜΟΝΟ οι ιατροί παίρνουν σύνταξη 3.000Ε έκαστος. Θα είστε ικανοποιημένος ?
Εσείς είστε ικανοποιημένος ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα βγείτε στην σύνταξη στα 65 την ώρα που άλλοι συνταξιούχοι του Δημοσίου βγαίνουν στα 50 με περίπου την ίδια σύνταξη και χωρίς το εφάπαξ που λαμβάνουν αυτοί ;

Θωρείτε λογικό αυτά τα 3.000€ (για την ακρίβεια 3,500€ κύρια+επικουρική) να τα παίρνουν συνταξιούχοι συγκεκριμενης ΔΕΚΟ μέχρι πρόσφατα στα 50 τους, όχι με βάση κρατήσεις που τους έγιναν φυσικά (πόσες κρατήσεις πρέπει να σου κάνουν επί 20-25 εργασίας ώστε να σου δίνει το κράτος 3500€ σύνταξη για τα επόμενα 30???) αλλά βάση συνδιαλλαγής με την πολιτική ηγεσία του Υπ.Μεταφορών ;

Ναι, δεν ξέρω γιατί πρέπει να έχουμε τύψεις οι ιατροί να ζητάμε κεφαλοποιητικό σύστημα υπό τις υπάρχουσες συνθήκες (που αναλύθηκαν παραπάνω), αρκετοί ήδη έχουν και ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα καθώς φοβούνται ότι δεν θα πάρουν καν ή θα πάρουν πενιχρή σύνταξη απ' το ΤΣΑΥ.
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 15 Απριλίου 2015, 20:47:33
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο ΙΣΑ είχε αποστείλει να συμπληρώσουμε ένα έντυπο για την πιθανή λειτουργία νέου Ταμείου. Ιδανικό θα ήταν να είναι ΜΟΝΟ Ιατρών.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό γίνεται και ΜΟΝΟ οι ιατροί παίρνουν σύνταξη 3.000Ε έκαστος. Θα είστε ικανοποιημένος ?
Εσείς είστε ικανοποιημένος ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα βγείτε στην σύνταξη στα 65 την ώρα που άλλοι συνταξιούχοι του Δημοσίου βγαίνουν στα 50 με περίπου την ίδια σύνταξη και χωρίς το εφάπαξ που λαμβάνουν αυτοί ;

Θωρείτε λογικό αυτά τα 3.000€ (για την ακρίβεια 3,500€ κύρια+επικουρική) να τα παίρνουν συνταξιούχοι συγκεκριμενης ΔΕΚΟ μέχρι πρόσφατα στα 50 τους, όχι με βάση κρατήσεις που τους έγιναν φυσικά (πόσες κρατήσεις πρέπει να σου κάνουν επί 20-25 εργασίας ώστε να σου δίνει το κράτος 3500€ σύνταξη για τα επόμενα 30???) αλλά βάση συνδιαλλαγής με την πολιτική ηγεσία του Υπ.Μεταφορών ;

Ναι, δεν ξέρω γιατί πρέπει να έχουμε τύψεις οι ιατροί να ζητάμε κεφαλοποιητικό σύστημα υπό τις υπάρχουσες συνθήκες (που αναλύθηκαν παραπάνω), αρκετοί ήδη έχουν και ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα καθώς φοβούνται ότι δεν θα πάρουν καν ή θα πάρουν πενιχρή σύνταξη απ' το ΤΣΑΥ.

Σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να βγεις στη σύνταξη πριν τα 60 σου χρόνια. Δεν υπάρχουν πλέον συντάξεις των 3.500ευρώ. Ακόμα και οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ (π.χ. εναερίτης στη ΔΕΗ ή στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας και όχι διοικητικός της ΔΕΗ) η σύνταξη που λαμβάνουν είναι 1.500 ευρώ η ανώτερη. Επιπλέον, η ανώτερη σύνταξη που λαμβάνει σήμερα ένας γιατρός του ΕΣΥ με 37 χρόνια υπηρεσία (παλιός ασφαλισμένος, δηλ. σύνταξη από το ΤΣΑΥ και το δημόσιο, συν τα επικουρικά ταμεία)΄ανέρχεται από πέρσι τον Αύγουστο, στα 1.800 ευρώ μηνιαίως. Τέλος, το εφάπαξ που λαμβάνει ένας δημόσιος υπάλληλος με 35 χρόνια υπηρεσίας, δεν ξεπερνάει σήμερα τα 30.000 ευρώ. Μη δημιουργείτε εντυπώσεις.
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 16 Απριλίου 2015, 00:07:39
@ΑΡΗΣ
Καλό θα ήταν να μην είστε τόσο απόλυτος για πράγματα για τα οποία δεν έχετε προφανώς πλήρη εικόνα.
Για το ΤΣΑΥ  π.χ εγώ δεν είμαι απόλυτος, η εικόνα που έχω είναι από γονείς συναδέλφου οι οποίοι βγήκαν στην σύνταξη στα 65 πριν 2-3 χρόνια και λένε ότι λαμβάνουν 1400€.
Απορία: αναφέρετε ένα εξειδικευμένο παράδειγμα για παλιούς ασφαλισμένους, αυτοί που βγαίνουν ΤΩΡΑ στα 65 παίρνουν 1800€ ; ; ;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να βγεις στη σύνταξη πριν τα 60 σου χρόνια. Δεν υπάρχουν πλέον συντάξεις των 3.500ευρώ.
Π.χ αυτό είναι ΛΑΘΟΣ. Να φέρω ΕΝΑ παράδειγμα ;
Έχω συγγενή στρατιωτικό ο οποίος θα βγει του χρόνου στην σύνταξη και θα λάβει ΠΛΗΡΗ σύνταξη (για να μην ρωτάτε, δεν έχει υπηρετήσει σε τπτ "ειδικές" υπηρεσίες ώστε να του μετρούν διπλά τα χρόνια). Ηλικία ; Του χρόνου 50 !
Μόνο αυτό καταρρίπτει τον ισχυρισμό σας. Εφάπαξ ; Ναι, μειωμένο αλλά αυτό με τα 30k από που το βγάλατε ; Περιμένουν να πάρουν ελαφρώς μειωμένο, ας πούμε αντί 90, 70k.
Και επειδή οι στρατιωτικοί τα κυνηγάνε αυτά (γι' αυτό κατάφεραν να πάρουν αύξηση εν μέσω κρίσης με τις προσφυγές τους), δεν νομίζω να πέσουν τόσο έξω.

Δεν μιλάμε για μεμονωμένα παραδείγματα αλλά για δεκάδες χιλιάδες. Και επειδή εργάζομαι σε στρατιωτικό νοσοκομείο, τους βλέπω καθημερινά.
Σαραντάρηδες (42-43-44) συνταξιούχους με μειωμένη σύνταξη. Αυτοί-ές πότε βγήκαν ; Μα, τα τελευταία χρόνια που είμασταν στο Μνημόνιο.

Συντάξεις των 3500€ δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν των 2500€. Γιατί, πόσο έκοψαν νομίζετε σ' αυτούς που έπαιρναν 3500€ ;
Αναφέρετε την ΔΕΗ. Εύκολο παράδειγμα, απ' τα ΜΜΕ ! Τα έπαιρναν κι αυτοί, αλλά τα έπαιρναν και οι συνταξιούχοι των... ΗΣΑΠ. Προφανώς δεν τους έχετε ξανακούσει.
Αφού οι συντάξεις κόπηκαν αναλογικά, κάντε υπολογισμούς να δείτε πόσα παίρνουν σήμερα...

Να ξεκαθαρίσω κάτι.
Προσωπικά δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα με συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Μέσω συναλλαγής με τα κόμματα (ειδικά οι ΔΕΚΟτζήδες) κατάφεραν να έχουν αυτά τα προκλητικά προνόμια. Μακάρι να είμασταν Νορβηγία με δις € έσοδα απ΄ το πετρέλαιο να εργαζόμασταν όλοι 20 χρόνια και μετά να παίρναμε 2-3k τον μήνα για τα επόμενα 30, 100k εφάπαξ, ώστε να πάμε να αράξουμε δίπλα σε μια θάλασσα και να αμπελοφιλοσοφούμε...
Το πρόβλημα όμως είναι ότι είμαστε μια καταχρεωμένη χώρα η οποία ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ για να διατηρούνται αυτές οι πρόωρες συντάξεις, και παίρνει εισφορές απ' τον εργαζόμενο των 500-1000-1300€ για να έχει ο συνταξιούχος του Δημοσίου αξιοπρεπή σύνταξη στα 50 του.

Δεν θα ήθελα να συγκρίνω τα 1800€ που παίρνει (όποιος τα παίρνει) συνταξιούχος γιατρός στα 65 του, με τα 2k-2,5k-3k που έπαιρναν πολλές κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου απ' τα 50 τους. Τον συνταξιούχο γιατρό θα τον πληρώνει το κράτος για 15 χρόνια (αν πάρουμε ως δεδομένο το προσδόκιμο των 79), ενώ τον δεύτερο για 30... χρόνια. Και όχι, κανείς δεν είχε εισφορές 2,5-3k όσο εργαζόνταν ! Αν είναι δυνατόν. Τα υπόλοιπα, τα βάζουν τα κοροίδα που εργάζονται !


Υ.Γ
Ένας άνθρωπος τόλμησε να θίξει το πρόβλημα πριν πολλά χρόνια, και το έφαγε το "μαύρο" πολιτικό σκοτάδι.
Ψάξτε να δείτε ποιοί αντέδρασαν λυσσαλέα τότε, ΌΛΟΙ, εντός κόμματος, εκτός, δεξιά και αριστερά.
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 16 Απριλίου 2015, 13:04:31
Η περίπτωση του συνταξιούχου ΤΣΑΥ που λαμβάνει 1.400 ευρώ σύνταξη, αφορά μάλλον μονοσυνταξιούχο ΤΣΑΥ (δηλ ιδιώτη ιατρό), ενώ εγώ αναφέρθηκα σε συνταξιούχο γιατρό του δημοσίου που του έγιναν κρατήσεις για δύο ταμεία συν κρατήσεις σε επικουρικά ταμεία και παίρνει αυτή τη στιγμή μετά από 37 έτη υπηρεσίας, 1.800 ευρώ.

Επιπλέον, ο συνταξιούχος στρατιωτικός που αναφέρεστε, που θα συνταξιοδοτηθεί στα 50 του χρόνια, μάλλον πρόκειται για ασφαλισμένο προ του 1993 με διαδοχική ασφάλιση, δηλ ασφαλισμένος προ του 1993 και σε άλλο ταμείο, πχ. ΙΚΑ. Ο συγκεκριμένος θα πάρει εφάπαξ περίπου 20.000 ευρώ. Αυτές είναι εξαιρέσεις και εγώ αναφέρομαι στον κανόνα.

Ο εναερίτης της ΔΕΗ που σήμερα παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ, έπαιρνε μισθό 4.500 ευρώ το μήνα και του γίνονταν κρατήσεις σε αυτά τα χρήματα.
Δε συνηθ'ιζω να γράφω στο φόρουμ προσωπικές απόψεις, αλλά πραγματικά γεγονότα.
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 16 Απριλίου 2015, 13:15:25
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να βγεις στη σύνταξη πριν τα 60 σου χρόνια. ...
  Και όμως στην Ελλάδα τα πάντα γίνονται...
Εξοδο στην σύνταξη για 130.000 γονείς με μειωμένα όρια ηλικίας  (http://medispin.blogspot.gr/2015/04/130000.html) απο το dikaiologitika.gr (http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/57259/eksodo-stin-syntaksi-gia-130-000-goneis-me-meiomena-oria-ilikias) via MEDISPIN...
   Ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για 130.000 γονείς που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στη σύνταξη με μειωμένα όρια ηλικίας. Κερδισμένες είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αλλά και οι πατέρες ανηλίκων που κλείδωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο Δημόσιο τη διετία 2011 - 2012. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν ειδικές διατάξεις για μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα στον ΟΑΕΕ, στον ΟΓΑ και σε δύο τομείς του ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ).
    Στα συγκεκριμένα Ταμεία ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις για τις γυναίκες ανεξαρτήτου τού αν είναι μητέρες ανηλίκων ή όχι. Οσον αφορά τις τρίτεκνες μητέρες, ειδικές διατάξεις ισχύουν σε Δημόσιο και ειδικά Ταμεία εφόσον έχει συμπληρωθεί 20ετία μέχρι το τέλος του 2012. Μάλιστα στο Δημόσιο το ευνοϊκό καθεστώς ισχύει και για τρίτεκνους άνδρες που συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο χρόνο το 20112012.
    Σύμφωνα με το Έθνος ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα τέκνα. Το δικαίωμα κλειδώνει με τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου, ενώ σύνταξη καταβάλλεται όποτε συμπληρωθεί το κατά περίπτωση όριο ηλικία.
    Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής: Ασφαλισμένες πριν από το 1983 στο Δημόσιο. Η «έξοδος» γίνεται με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης ανεξαρτήτου ορίου.
   Ασφαλισμένες στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισα. Σύνταξη καταβάλλεται στα 50 έτη.
    Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που το 2011 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισα. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 52 ετών. Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που το 2012 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισα. Η «έξοδος» γίνεται στα 55.
   Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 είχαν ανήλικο τέκνο και 5.500 ημέρες ασφάλισα. Πλήρη σύνταξη καταβάλλεται στα 55 και μειωμένη σε ηλικία 50 ετών.
    Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 5.500 ημέρες ασφάλισα. Πλήρη σύνταξη δίνεται στα 57 και μειωμένη στα 52 έτη.
    Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που το 2012 είχαν ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 60 με πλήρη σύνταξη και στα 55 με μειωμένη.
    Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία που έχουν έστω και μία ημέρα ασφάλισα μέχρι το τέλος του 1982. Πλήρη σύνταξη καταβάλλεται στα 50, εφόσον υπάρχει ανήλικο τέκνο τη στιγμή που συμπληρώνονται 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.
    Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία μετά το 1983 που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισα. Πλήρη σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 50 ετών.
    Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία που το 2011 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισης. Πλήρη σύνταξη καταβάλλεται στα 52 και μειωμένη στα 50.
    Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία που το 2012 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισα. Η «πόρτα εξόδου» ανοίγει στα 55 με πλήρη σύνταξη και στα 53 με μειωμένη.
    Ασφαλισμένες στον φορέα Νομικών που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ανήλικο τέκνο και τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισα. Το όριο ηλικίας ανάλογα με το πότε κλειδώνει το δικαίωμα κυμαίνεται από τα 44 έως και τα 50 έτη. Διακυμάνσεις ανάλογα με το έτος θεμελίωσης υπάρχουν όσον αφορά τα απαιτούμενα έτη.

   YG  Μόνο ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ (άντε και το ΤΣΑΥ) έμειναν απο έξω; Ποιά είναι τα ειδικά ταμεία (και ποια τα μη-ειδικά);. Ασε που όπως λέει η κυβέρνηση θα ξαναγυρίσουμε στα προηγούμενα καθεστώτα... (αν και δεν το νομίζω).
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 16 Απριλίου 2015, 14:24:58
Το παράδειγμα του συνταξιούχου στρατιωτικού που ανέφερα, όντως είναι παράδειγμα ασφαλισμένου πριν το 1993, αλλά αφορά άνθρωπο που μπήκε σε παραγωγική Σχολή στα 18 του και τώρα μετράει περίπου 30 χρόνια υπηρεσίας. Ουδεμμία σχέση με το ΙΚΑ δλδ. Το πως μετράνε στους στρατιωτικούς ΚΑΙ τα χρόνια που σπουδάζουν σαν συντάξιμα, άλλου παπά ευαγγέλιο !
Ο άνθρωπος, λοιπόν, θα πάρει πλήρη σύνταξη απ' το Δημόσιο (περίπου 1300€ με τα σημερινά δεδομένα, λίγο πάνω από 2000€ με τα δεδομένα προ κρίσης) στα 50 του. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το γράψω.
Το εφάπαξ θα μειωθεί, αλλά 30 αντί 90k δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει, εκτός κι αν χρεωκοπήσει το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι τότε, πράγμα πολύ πιθανό...

Είναι ΠΟΛΛΕΣ οι κατηγορίες των εργαζομένων που δικαιούνται και βγαίνουν στην σύνταξη πριν τα 60, και ο Ορθοπαιδικός παρέθεσε κάποιες, εγώ παρέθεσα παραδείγματα απ' τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ υπάρχουν πάμπολλα άλλα παραδείγματα που γνωρίζω.

Στις ΔΕΚΟ ο κανόνας ήταν μέχρι πρόσφατα η συνταξιοδότηση στα early 50s, με σύνταξη 2000€+ και ένα παχυλό εφάπαξ, (~90k)

Οι συνταξιούχοι του ΤΣΑΥ που παραθέτω, όντως δεν ήταν ΕΣΥτες, αλλά ιδιώτες ιατροί.

Το ότι θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις είναι σίγουρο. Είτε εντός Ευρώ και σε Μνημόνιο, είτε εκτός και σε Δραχμή (εκεί θα είναι δραματικότερες).
Το ζητούμενο είναι να είναι δίκαιες, δλδ να κουρέψουν τις συντάξεις όσων είναι κάτω από 65.
Φυσικά δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί οι περικοπές απ' την αρχή της κρίσης ήταν οριζόντιες και όχι δίκαιες.
Δεν μπορούμε άλλωστε να δυσαρεστήσουμε τα πελατάκια μας...
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 16 Απριλίου 2015, 16:49:00
Γνωστός μου που μπήκε σε στρατιωτική σχολή αξιωματικών στην ηλικία των 20 ετών (το έτος 1989), χωρίς να έχει υπηρετήσει σε ειδικές δυνάμεις κλπ όπου μετρούν διπλά τα χρόνια ως συντάξιμα, δύναται φέτος σε ηλικία 46 ετών (26 χρόνια εργασίας εκ των οποίων τα 4 είναι η φοίτηση στη σχολή!) να συνταξιοδοτηθεί (χωρίς λόγους υγείας κλπ για πρόωρη συνταξιοδότηση). Δε γνωρίζω αν είναι πλήρης η σύνταξη ή όχι αλλά γενικότερα όπως θα έλεγε και ο αγαπητός Ογκουντσότο "πώς γένεν ατό;"
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 16 Απριλίου 2015, 19:16:16
Συνηθως οι συνταξιοδοτουμενοι σε ανθηρη ηλικια ξεκινουν μια δευτερη καρριερα και μαλιστα με προνομιακους ορους γιατι μεσα στο γενικοτερο μπαχαλο η δραστηριοτητα τους αυτη ειναι αδηλωτη και ως εκ τουτου απαλλαγμενη απο περιττα βαρη οπως φορολογηση και κρατησεις-εισφορες. Επαγγελματα καταλληλα για αποστρατους ενστολους λοιπον, αποτελουν: φυλακας, σεκιουριτας, παρκαδορος, εποχιακος (ή μονιμος) σουβλατζης ή ταβερνιαρης, επιχειρηματιας με ενοικιαζόμενα δωματια ή καμπιγνκ, κ.α. Πιο σοφιστικε δευτερες καρριερες ειναι αυτες του ιατρου, οδοντιατρου, φμφ (οι στρατιωτικοι φαρμακοποιοι οταν αποφοιτουν από τη ΣΣΑΣ παιρνουν προικα και μια αδεια φαρμακειου), διοικητες οργανισμων (ειχαμε έναν δίκα νοσοκομειου), πιλοτοι σε ιδιωτικες αεροπορικες εταιριες, κοκ.
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 16 Απριλίου 2015, 21:43:26
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.... Το πως μετράνε στους στρατιωτικούς ΚΑΙ τα χρόνια που σπουδάζουν σαν συντάξιμα, άλλου παπά ευαγγέλιο !
...Ο άνθρωπος, λοιπόν, θα πάρει πλήρη σύνταξη απ' το Δημόσιο
...Το ζητούμενο είναι να είναι δίκαιες, δλδ να κουρέψουν τις συντάξεις όσων είναι κάτω από 65. Φυσικά δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί οι περικοπές απ' την αρχή της κρίσης ήταν οριζόντιες και όχι δίκαιες.
   1) Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τους στρατιωτικούς και εμείς (οι άρρενες) μπορούμε να "αναγνωρίσουμε" ως συντάξιμα το χρόνο της θητείας. Εκείνος η θητεία τους, κατά κάποιο τρόπο αρχίζει με την είσοδο στη σχολή (εξάλλου απο το πρώτο έτος πληρώνονται και έχουν ασφάλιση και κρατήσεις).
 2) Νομίζω ότι παίρνει μειωμένη (αλλά ικανοποιητική) και όχι πλήρη σύνταξη. Δεν επιμένω όμως...
 3) Είχαν πει για αναστολή χορήγησης σύνταξης <60 αλλά γρήγορα το πήραν πίσω. Νομίζω ότι είναι εύκολο να εκπέσει δικαστικά. Εδώ οι οριζόντιες περικοπές ήδη εκπίπτουν. Μάλλον οι σχετικοί νόμοι έχουν οργανωθεί και δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να προσβληθούν...
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Απριλίου 2015, 13:58:43
Ρωμανιάς: «Δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=695733)»

«Δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών). Τα ελλείμματα είναι τεράστια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο κ. Ρωμανιάς διαβεβαίωσε τους γιατρούς ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ενσωμάτωσης του Ταμείου του (ΤΣΑΥ) στον ΟΑΕΕ, αφού ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν διαφαίνεται να έχει σωτηρία. «Είμαστε υπέρ των ενοποιήσεων, αλλά υπό όρους», είπε και πρόσθεσε: «Δεν νοούνται ενοποιήσεις σαν αυτές που έγιναν το 2012 με τα επικουρικά, όταν πλεονασματικά ταμεία ενοποιήθηκαν με ελλειμματικά. Σήμερα, το μεγάλο επικουρικό ταμείο το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να πληρώσει συντάξεις».

Ο κ. Ρωμανιάς απευθυνόμενος στους γιατρούς διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και ότι θα υπάρξει σεβασμός των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, καθώς και ότι δεν θα αυξηθεί το όριο ηλικίας. Για τους άντρες - διευκρίνισε - ισχύει η 35ετία.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των μονοσυνταξιούχων, θα αντιμετωπιστεί - είπε - μετά τον Ιούνιο. «Αυτή την περίοδο», σημείωσε, «σβήνουμε φωτιές με πολιτικό κόστος».
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 18 Απριλίου 2015, 15:18:01
Το ασφαλιστικό είναι η "καυτή" πατάτα της διαπραγμάτευσης, και θα παρθούν μέτρα όσο και να κτυπιούνται κάποιοι, είτε εντός ή εκτός ευρώ.

Δεν μπορεί να πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα Ασφαλιστικά Ταμεία την χρονική περίοδο 2000-2013 συνολικά 185 δις € (ΒΗΜΑ 19-4-2014), χρεώνοντας μέχρι και τα δισέγγονά μας, για να βγαίνει ο ΔΥ στην σύνταξη στα 50, και να μετρά η Ελλάδα αυτή την στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους κάτω των 60 χρονών.

Κάπου είδα δηλώσεις του Βαρουφάκη ότι θα μειωθούν δραστικά οι συντάξεις των κάτω των 65.
Είδωμεν.
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 22 Απριλίου 2015, 10:43:08
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015
Ο Καραγκιόζης είσαι, όχι ο Μεγαλέξαντρος (http://www.capital.gr/news.asp?id=2285024)

Του Άγη Βερούτη

Εμείς οι Έλληνες έχουμε μια υπέρμετρη συναισθηματική σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν μας, και αρκετοί από εμάς φαντασιωνόμαστε πως επαναλαμβάνουμε ιστορικές στιγμές χωρίς να συνειδητοποιούμε την γελοιότητα της σύνδεσης που αποπειρώμεθα.

Ίσως διότι ανατρέχοντας στην πρόσφατη μνήμη δεν έχουμε αντίστοιχου βεληνεκούς προσωπικότητες όπως στην Αρχαιότητα, συχνά οι πολιτικοί μας με κίνητρο την αυτοπροβολή, προβάλουν τις ιστορικές προσωπικότητες ως μοντέλο των πράξεών τους.

Εκτός από ψυχολογική διαταραχή, αυτό καταδεικνύει ότι η πολιτική ζωή της χώρας μαστίζεται από πολιτικούς με κίνητρο τον ναρκισσισμό, και όχι την υπηρεσία του Λαού και την προσφορά στα κοινά.

Σε ένα ρεσιτάλ άρνησης της πραγματικότητας και ιδεοκαταναγκασμού, τους τελευταίους 3 μήνες έχουμε καταφέρει να αποξενώσουμε κάθε νοήμονα πολιτικό στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Ζητάμε να μας ικανοποιήσουν τις ορέξεις μας σε μετρητό, για να συνεχίσουμε να ζητάμε 17 δικαιολογητικά για το άνοιγμα ενός μαντριού; Θέλουμε να ξαναρχίσουμε να πληρώνουμε 80 κηπουρούς για 2 στρέμματα κήπου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή; Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε φορολογικό σύστημα που φορολογεί για το ίδιο εισόδημα με 71% τον ελεύθερο επαγγελματία, με 40% τον ιδιωτικό υπάλληλο και με 30% τον δημόσιο υπάλληλο (με τις αφορολόγητες παροχές);

Θέλουμε να συνεχίσουμε να βγάζουμε στη σύνταξη 40άρηδες και 50άρηδες με 1.500 ευρώ το μήνα, ενώ το 60% των νέων μας δεν μπορεί να βρει δουλειά ακριβώς λόγω των παράλογων εισφορών;

Για το ίδιο ακριβώς πράγμα, την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και την προοπτική για πιθανή συνταξιοδότηση με καμιά 400αριά ευρώ στα 67, ζητάμε 680 ευρώ το χρόνο από έναν αγρότη, ακόμη και αν έχει εισόδημα 100.000 ευρώ το χρόνο, ενώ απαιτούμε με διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεων 5.400 ευρώ από τον ελεύθερο επαγγελματία, ακόμη και αν έχει εισόδημα 3.000 ευρώ το χρόνο!

Έχουμε στήσει μια κοινωνία αντιφάσεων, ανισοτήτων, παραλογισμού, θεσμοθετημένης αδικίας και σουρεαλισμού (ορισμός κατά Μπρετόν: Σουρεαλισμός = Υπαγόρευση της σκέψης, με την απουσία κάθε ελέγχου από τη λογική, έξω από κάθε προκατάληψη αισθητική ή ηθική. http://el.m.wikipedia.org/wiki/Υπερρεαλισμός). Και μέσα σε αυτό φαντασιωνόμαστε ότι είμαστε ο Μεγαλέξαντρος, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε ο Καραγκιόζης.

Αντί να ξεκινήσουμε την κουβέντα με τους εταίρους μας, παραδεχόμενοι την σουρεαλιστική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, με την πολυνομία, την αντινομία, την ανισονομία, την αδυναμία απονομής δικαιοσύνης, τη γραφειοκρατία και την καραγκιόζικη διαφθορά του γρηγορόσημου και της άδειας μικρών εργασιών της πολεδομίας, παριστάνουμε ότι όλα τα κάνουμε σωστά, και πως αν δεν μας δώσουν την επόμενη δόση από το χαρτζιλίκι μας για να διατηρήσουμε τα σουρεάλ κεκτημένα μας, θα βάλουμε φωτιά στο κοινό μας σπίτι.

Προσπαθούμε να μπερδικλώσουμε αυτούς που θέλουν να μας βοηθήσουν, σαν τον μικροαπατεώνα Καραγκιόζη, με επικοινωνιακές ασάφειες και λεκτικές μετονομασίες, για να του ξεκολλήσουμε κανένα γρόσι!

Αντί να κινηθεί για να κερδίσει άμεσα και ανέξοδα την εύνοια αυτών που μας κρατούν ζωντανό το κράτος να μην καταρρεύσει εδώ και 5 χρόνια, και πχ. να καταργήσει την αδειοδότηση σε όλα τα αδιάφορα και μικρά που δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, ώστε να ελευθερωθεί ο κοσμάκης να βγάλει μια φέτα ψωμί να φάει, ξεκινάει με το να καταργήσει την Τρόικα, που στην πραγματικότητα απλά μετονομάστηκε σε “θεσμοί”.

Σουρεαλιστικές ενέργειες του Καραγκιόζη, νομίζοντας ότι πράττουμε υψηλή γεωπολιτική διπλωματία, ζητιανεύοντας σε Ρώσους, Κινέζους, και όποιον μας ανοίξει την πόρτα, που τελικά στο τέλος μας την κλείνει κατάμουτρα χωρίς μπαξίσι!

Καραγκιοζιλίκια που αναλώνουν την καλή πίστη των ΗΠΑ, του τελευταίου που ακόμα θέλει να αποφύγει την βίαιη πρόσκρουσή μας στον πάτο, για να αποφυλακίσουμε καταδικασμένον από τη δικαιοσύνη τρομοκράτη, επαγγελματία σειριακό δολοφόνο, επειδή είναι λέει 90% τυφλός και άρα ανίκανος να επαναλάβει την δράση του ως εκτελεστής.

Αφού ρε Καραγκιόζη έχεις κοτζάμ υπουργό Υγείας που είναι τυφλός!

Λες ο τρομοκράτης να δυσκολευτεί να μεταλαμπαδεύσει το μίσος του προς την αστική δημοκρατία και την ανθρώπινη ζωή σε πρόθυμους;

Και αυτά προς τί; Για να ικανοποιήσεις ποιους;

Μένεις μόνος διεθνώς από επιλογή, για ευχαριστήσεις ποιον;

Πες μας και μας να καταλάβουμε!

Αν θες να μην είσαι Καραγκιόζης, και θες να βελτιωθείς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις τί είναι καραγκιοζιλίκι και τί όχι, και να επιλέγεις ανάλογα.

Μεγαλέξαντρος ήταν ένας διαχρονικά. Και πέθανε πριν 2015+323=2338 χρόνια. Πάει.

Θεός σ΄χωρέσ’τον.

Αν όμως θες να συνεχίσει να υπάρχει η χώρα πρέπει να πάψεις τα καραγκιοζιλίκια.

Αν θες, ίσως και να μπορείς να το σώσεις ακόμα. Ίσως και όχι.

Ακόμα και τελευταία στιγμή, ανακτώντας λίγη από την καλή πίστη που ανάλωσες σε καραγκιοζιλίκια ως τώρα, να κάνεις 3 κινήσεις που θα σπάσουν τις οθόνες των τηλεοράσεων:

- σταμάτα να πληρώνεις 8 δισ. :o το χρόνο σε συντάξεις σε 600.000 αρτιμελείς σαραντάρηδες και πενηντάρηδες

- σταμάτα να ζητάς της αλεπούς τα δικαιολογητικά για 100 επαγγέλματα όπως πχ ξεναγός

- βάλε μια γραβάτα για να δείξεις ότι σέβεσαι τους απέναντι.

Έτσι. Μονοκοντυλιά. Για να δείξεις ότι δεν είσαι ο Καραγκιόζης.

[Δεν είναι κακό να είσαι ο Καραγκιόζης, αρκεί να μη θέλεις να οδηγήσεις μια χώρα με τα καραγκιοζιλίκια στον Καιάδα.]



Πηγή:www.capital.gr
Τίτλος: Απ: Η δραματική πραγματικότητα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Μαΐου 2015, 00:13:09
(http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aoZzQGX_700b_v1.jpg)