Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων => Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 27 Απριλίου 2016, 22:59:49

Τίτλος: Είναι το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Απριλίου 2016, 22:59:49
27-04-2016
Του Γιώργου Στρατόπουλου.



http://www.protagon.gr/scripta/editorial/einai-to-xreos-tis-elladas-viwsimo-44341118616
Τίτλος: Απ: Είναι το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο;
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 27 Απριλίου 2016, 23:04:47
"Επαχθές" πάντως δεν είναι καθώς δεν το δημιούργησε κάποια δικτατορία αλλά δημοκρατικότατες κυβερνήσεις που ψηφίστηκαν με 40-45% απ' τον ελληνικό λαό και πήγε σε αργομισθίες, πρόωρους συνταξιούχους, εφάπαξ, μίζες εργολάβων του Δημόσιου, θαλασσοδάνεια σε διαπλεκόμενα κανάλια κτλ.
Τίτλος: Απ: Είναι το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο;
Αποστολή από: Άσπα στις 28 Απριλίου 2016, 06:07:05
Οσο υπαρχουν δανειστες που τριβουν τα χερια τους περιμενοντας την ευκαιρια οπου θα χρειαστουμε ξανα και ξανα "βοηθεια" στην ηδη βεβαρημενη οικονομια , χορηγοντας μας ξανα και ξανα δανεια ,πιστευω οτι το χρεος δεν ειναι βιωσιμο.Ειναι μια ουτοπια. Ειναι ενας αναγκαστικος εναγκαλισμος που ομως δειχνει πια ξεκαθαρα φανταζομαι σε ολους το μετρο του προβληματος.Ασφαλως και δεν ειμαστε μονο εμεις ετσι . Οι τραυματισμενες οικονομιες ειναι συχνο ,υπαρκτο και συνηθισμενο φαινομενο σχεδον παντου.
Τίτλος: Απ: Είναι το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο;
Αποστολή από: pzogr στις 28 Απριλίου 2016, 21:10:51
Δεν ξέρω τι μοντέλα χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι για να πουν αν ένα χρέος είναι βιώσιμο ή όχι. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν κάποια μεθοδολογικά θέματα που έχουν να λύσουν.
Αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας είναι ότι ένα χρέος (οικογενειακό πχ) μπορεί να εξυπηρετηθεί όταν το κόστος εξυπηρέτησης (οι δόσεις) μπορεί να καλυφθεί από μια λογική μείωση του επιπέδου διαβίωσης και προφανώς αν βρίσκεται μέσα στα όρια των εσόδων. Για τα λίγα επόμενα χρόνια το κόστος εξυπηρέτησης είναι μηδαμινό (για τα δεδομένα μιας χρεοκοπημένης χώρας). Αν είχαμε έστω και ισχνή ανάπτυξη θα ήταν ακόμα πιο μηδαμινό. Αυτό που μένει να δούμε είναι τι θα γίνει με τη ρύθμιση των μελλοντικών δόσεων. 

Δεν ξέρω αν υπάρχει συνωμοσία από πίσω, αλλά δεν μπορώ να διακρίνω τους λόγους μιας τόσο συμφωνημένης συνωμοσίας. Δεν συμφώνησαν 2 ή 3. Συμφώνησε σχεδόν όλος ο πλανήτης. Ακόμα κι οι Κινέζοι μας προέτρεψαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα!
Τίτλος: Απ: Είναι το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο;
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 28 Απριλίου 2016, 21:30:43
Νομίζω ότι μετά από 6 χρόνια ήρθε πλέον η ώρα της ενηλικίωσης για τους περισσότερους Έλληνες.
Επί μακρόν κυριαρχούσαν σε πολύ κόσμο ψεκασμένες θεωρίες περί εναλλακτικών το 2009 στις οποίες δεν κατέφυγε ο "προδότης" ΓΑΠ γιατί τα είχε συμφωνήσει για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ κτλ. Ο ΓΑΠ ήταν τραγικός, αλλά για άλλους λόγους.
Ολίγιστος ηγέτης, αλλά η χώρα ΔΕΝ μπορούσε να δανειστεί από άλλες πηγές.
Εκείνο που στοιχειώνει όσους ασχολούνται με τα ΑΝ, είναι αν είχαμε άλλη ηγεσία το 2008 και αντί αυξήσεις, διορισμών, "λεφτά υπάρχουν" και άλλων παρόμοιων, προέβαινε σε σκληρότατο πρόγραμμα προσαρμογής με μειώσεις μισθών-συντάξεων, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων ΔΥ, ώστε να ισοσκέλιζε τον προϋπολογισμό το 2010, αλλά εδώ βλέπουμε τις δυσκολίες και τις λυσσασμένες αντιδράσεις που προκάλεσε η πολύ ηπιότερη προσαρμογή που προσπάθησε ο ΓΑΠ, αλλά με άδικα μέτρα προκειμένου να μην πειράξει την εκλογική πελατεία του κόμματος.

Το θέμα του χρέους έχει γίνει καραμέλα, αφού οι εταίροι έχουν αναλάβει την αποπληρωμή του έως το 2021 και ουσιαστικά δεν πληρώνουμε τόκους, γιατί έχουν κολλήσει κάποιοι ;
Έχετε δει εσείς κόμμα που να αναφέρεται στο επίμαχο θέμα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και βελτίωσης του κλίματος για το επιχιρείν ;
Αφού το Δημόσιο δεν μπορεί να επενδύσει πλέον.
Π.χ ας ξεκινήσουν απ' την Δικαιοσύνη που δεν κοστίζει και πολλά, οι δικαστικοί φοντίζουν να αυτοδικαιώνονται επιδικάζοντας εαυτούς αναδομικά κτλ. αλλά δεν βλέπω να ασχολείται κανείς που ένα πλημμέλημα κάνει 5 χρόνια να τελεσιδικήσει...
Τίτλος: Απ: Είναι το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Μαρτίου 2017, 16:12:43
Δεν ξέρω αν έχει αναρτηθεί ξανά.
Τελικά πότε εκτινάχτηκε το χρέος;
(http://news247.gr/eidiseis/gnomes/article4588179.ece/BINARY/Original)