Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Γενικά => Χρήσιμες πληροφορίες => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 5 Μαΐου 2017, 21:46:36
-
Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για την αναίμακτη μέτρηση της γλυκόζης;
-
Για πληροφορίες στα Ελληνικά δείτε εδώ:http://www.freestylelibre.gr/products.html?gclid=CjwKEAjw_6XIBRCisIGIrJeQ93oSJAA2cNtMCeRtGL1ljm1PgS8PoKVSaHesYXrv67KgbdRD8tJlfRoCRlnw_wcB (http://www.freestylelibre.gr/products.html?gclid=CjwKEAjw_6XIBRCisIGIrJeQ93oSJAA2cNtMCeRtGL1ljm1PgS8PoKVSaHesYXrv67KgbdRD8tJlfRoCRlnw_wcB)
(https://diatribe.org/sites/default/files/images/libre2.JPG)
-
05/05/2017
«Φρένο» στην πολυαναμενόμενη αποζημίωση μίας νέας τεχνολογίας για τη στιγμιαία παρακολούθησης της γλυκόζης στο αίμα, βάζει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ματαιώνοντας σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, τις ελπίδες χιλιάδων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκε θετικά για την αποζημίωση του καινοτόμου αυτού ιατροτεχνολογικού προϊόντος, η Επιτροπή επέστρεψε πίσω την εισήγηση δίχως να καθορίσει τιμή αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή έκρινε ότι τα συστήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) κι ότι κατά συνέπεια απαιτείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) για την αποζημίωσή τους.
Η κωλυσιεργία εισόδου νέων τεχνολογιών για το διαβήτη, που συμβάλλουν στον καλύτερο αυτοέλεγχο και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου, τέθηκε στον Υπουργό Υγείας από αντιπροσωπία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνάντηση που είχε πρόσφατα μαζί του. Αναφερόμενοι, ειδικότερα, στο προαναφερόμενο προϊόν, οι ασθενείς υποστήριξαν ότι η εκτίμηση της Επιτροπής είναι λανθασμένη. Αναπτερώνοντας τις ελπίδες των διαβητικών, ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα διευκολύνει τις διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ, εκδίδοντας την απαραίτητη ΥΑ.
Ο Αν. Ξανθός δεσμεύτηκε ακόμη για την άμεση εξαργύρωση των συνταγών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για τους ανασφάλιστους διαβητικούς από τα ιδιωτικά φαρμακεία, έπειτα από παράπονα που δέχτηκε για εμπόδια που συναντώνται στα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Οι ασθενείς έθεσαν, επίσης, το ζήτημα της στελέχωσης των Διαβητολογικών Ιατρείων και της οργάνωσης Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού, ενώ ζητήθηκε μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη για όσα άτομα με ΣΔ τύπου 2 κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι πρέπει να μπουν εντατικά στη χορήγηση ινσουλίνης για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.
https://pharmateam.blogspot.gr/2017/05/blog-post_5.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook (https://pharmateam.blogspot.gr/2017/05/blog-post_5.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook)
-
Απ' ότι βλέπω, ο αισθητήρας κάνει περίπου 60 ευρώ και διαρκεί 14 ημέρες. Κόστος μήνα περίπου 130 ευρώ.
Από την άλλη, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει στον τύπου 1 200 ταινίες προς 25 ευρώ την πενηντάδα και 150 σκαρφιστήρες προς 6 ευρώ την πενηντάδα δωρεάν, δηλαδή στο σύνολο αναλώσιμα αξίας 120 ευρώ. Γιατί λοιπόν δεν καλύπτεται ο Libre τουλάχιστον για το Σ/Δ τύπου 1 δωρεάν και π.χ. κατά 50% για τον τύπου 2 που είναι ινσουλινοθεραπευόμενος (με αντίστοιχη λογική κόστους);
-
Ο Αν. Ξανθός δεσμεύτηκε ακόμη για την άμεση εξαργύρωση των συνταγών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για τους ανασφάλιστους διαβητικούς από τα ιδιωτικά φαρμακεία, έπειτα από παράπονα που δέχτηκε για εμπόδια που συναντώνται στα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Μέχρι τώρα με τις χειρόγραφες ήξερα (ή τουλάχιστον πίστευα) ότι δεν γράφουμε αναλώσιμα σε ανασφάλιστους. (Κουφό βέβαια να γράφουμε ινσουλίνες, σε μερικούς μάλιστα με 0% λόγω εισοδήματος, αλλά όχι αναλώσιμα)
Τώρα με τις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις δε μου έχει τύχει ακόμη αλλά αφού βάζουμε μόνο ΑΜΚΑ μάλλον θα γίνεται. Ίσως δεν το έχουν πάρει ακόμη είδηση και οι ανασφάλιστοι διαβητικοί για τα αναλώσιμα.
Συμφωνώ απόλυτα με το Βασίλη για τους τύπου 1 (βέβαια το σύστημα ακόμη μας προτείνει κάποιους να του βαφτίζουμε γιαλαντζί τύπου 1 για να γράψουμε αναλώσιμα.....) και για τους τύπου 2 με εντατικοποιημένο σχήμα.
-
Ενημέρωση για την συνταγογράφηση του freestyle Libre2
Το σύστημα συνταγογράφησης ξεκλείδωσε από τις 12/7/2024 και δίνει τη δυνατότητα έκδοσης μιας γνωμάτευσης 7 αισθητήρων σε όλους τους ασθενείς, υφιστάμενους και νέους, που είναι δικαιούχοι αποζημίωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς μπορούν να λάβουν άμεσα συνταγή για 7 αισθητήρες, ακόμα και αν έχουν πρόσφατα συνταγογραφήσει ξανά αισθητήρες. Μετά από την έκδοση της 1ης συνταγής από το ξεκλείδωμα του συστήματος, στη συνέχεια θα μπορείτε να εκδίδετε νέα συνταγή σε κάθε ασθενή μετά από 85 ημέρες από την έκδοση της προηγούμενης.
Η μόνη περίπτωση συνταγογράφησης λιγότερων
από 7 αισθητήρων είναι για τους ασθενείς που έχουν υπόλοιπο μικρότερο των 7 αισθητήρων για να συμπληρώσουν το 12μηνο πλαφόν των 26 αισθητήρων που δικαιούνται. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να συνταγογραφήσουν μόνο την υπολειπόμενη ποσότητα έως τη συμπλήρωση του ετήσιου πλαφόν.
Παρακαλούμε, λάβετε υπ’ όψιν ότι από δω και στο εξής κατά τη συνταγογράφηση του FreeStyle Libre 2 με κωδικό 41960, θα προσυμπληρώνεται αυτόματα η ποσότητα μηνός με 7 αισθητήρες, η οποία θα μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση που ο ασθενής έχει υπολειπόμενη ποσότητα μικρότερη των 7 αισθητήρων από το ετήσιο πλαφόν.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό η συνταγογράφηση να γίνεται πάντα για 7 αισθητήρες σε όλους τους ασθενείς, αν φυσικά το υπόλοιπό τους έως το 12μηνο πλαφόν των 26 αισθητήρων το επιτρέπει, ώστε να καλύπτονται πλήρως για όλο το επόμενο διάστημα των 85 ημερών, μέχρι να επιτρέψει το σύστημα έκδοση νέας γνωμάτευσης.
Μόνο σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η συνταγογράφηση 7 αισθητήρων, να δοκιμάζετε με μειούμενες ποσότητες αισθητήρων (δηλ. 6,5,4,3 κτλ), έως την ποσότητα που θα επιτρέψει το σύστημα την έκδοση γνωμάτευσης. Σύντομα θα εμφανίζεται μήνυμα στο σύστημα που θα σας ενημερώνει πόσοι αισθητήρες επιτρέπεται να συνταγογραφηθούν κάθε φορά, εάν αυτοί είναι λιγότεροι από 7.
Σε περίπτωση που συνταγογραφηθούν λιγότεροι από 7 αισθητήρες, παρόλο που η υπολειπόμενη ποσότητα από το ετήσιο πλαφόν επιτρέπει τη συνταγογράφηση 7 αισθητήρων, οι ασθενείς ενδέχεται να μείνουν ακάλυπτοι για αρκετές μέρες, καθώς δε θα επιτρέπεται να πάρουν νέα γνωμάτευση για 7 αισθητήρες παρά μόνο όταν συμπληρωθούν 85 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης της τελευταίας γνωμάτευσης.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι σημαντικό να προγραμματίζετε με τον ασθενή σας την επόμενη συνταγογράφηση έγκαιρα, μετά τη συμπλήρωση των
85 ημερών από την έκδοση της τελευταίας γνωμάτευσης, ώστε να διασφαλίσετε επάρκεια αισθητήρων για τους ασθενείς σας.
Πρακτικά, όταν ο ασθενής σας τοποθετεί τον 7ο αισθητήρα θα πρέπει να έχει προγραμματιστεί η συνταγογράφηση των επόμενων 7 αισθητήρων, ώστε να προλάβει στις επόμενες 13 ημέρες να πάρει τη γνωμάτευση, να την εκτελέσει και να προμηθευτεί τους νέους αισθητήρες.
Οι ασφαλισμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συνταγογράφηση μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΟΠΥΥ στο edapy@eopyy.gov.gr και να ζητούν διευκρινίσεις για τη συνταγογράφησή τους.
Επίσης, μπορούν να ανατρέχουν στις προηγούμενες γνωματεύσεις τους ή να συνδέονται στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας τους (ΦΑΥ) και να ανακαλούν το ιστορικό συνταγογράφησης. Όσοι εξυπηρετούνται απευθείας από την εταιρεία ΑΒΒΟΤΤ, μπορούν να ρωτούν στο τηλεφωνικό μας κέντρο για το ιστορικό των γνωματεύσεών τους.
-
Εφόσον το σύστημα έχει τα στοιχεία της προηγούμενης χορήγησης και έτσι κι αλλιώς τα ελέγχει πριν την έκδοση γνωμάτευσης, μήπως θα έπρεπε να βγαίνει ο αριθμός αυτόματα από το σύστημα και να υπάρχει κι ένα μήνυμα ενημέρωσης για την ημερομηνία επόμενης γνωμάτευσης;