Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εργασία στο δημόσιο τομέα => Μήνυμα ξεκίνησε από: silvertaur στις 4 Οκτωβρίου 2018, 18:31:08

Τίτλος: Αιμοληψία σε Π.Ι. ;
Αποστολή από: silvertaur στις 4 Οκτωβρίου 2018, 18:31:08
Είναι νόμιμο να ζητηθεί ειτε από ανασφαλιστο ασθενη είτε από το Υπουργείο να γίνει αιμοληψια από τον ιατρό του Π.Ι. για να σταλεί δειγμα (π.χ. για PCR) σε νοσοκομείο αλλού νόμου επειδή ο ασθενής δε δύναται να μεταβεί σε αυτό;
Αναφέρομαι ακόμα και σε περίπτωση που η μεταφορά του βιολογικού υλικού γίνει με τους κανόνες που απαιτουνται.

Προβλέπεται αιμοληψια για οποιοδήποτε λόγο στα Π.Ι.;
Τίτλος: Απ: Αιμοληψία σε Π.Ι. ;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 4 Οκτωβρίου 2018, 19:55:56
Γιατί να μην προβλέπεται; Τι πρόβλημα δημιουργεί στο γιατρό ή το λοιπό προσωπικό από τη στιγμή που ο ασθενής δεν μπορεί να μετακινηθεί ή να μεταβεί σε άλλο μέρος;
Τίτλος: Απ: Αιμοληψία σε Π.Ι. ;
Αποστολή από: Denominator στις 4 Οκτωβρίου 2018, 21:52:32
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Προβλέπεται αιμοληψια για οποιοδήποτε λόγο στα Π.Ι.;


Όπως και αναφέρει και ο συνάδελφος κ. Σκούφαλος, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που συνηγορεί στο να μην προβλέπεται αιμοληψία στα Π.Ι. όταν κάτι τέτοιο απαιτείται στα πλαίσια άσκησης του ιατρικού έργου.
Ας μην ξεχνούμε ότι η αιμοληψία είναι ιατρική πράξη.
Επιπρόσθετα, ένα έγγραφο του ΠΙΣ μετά από ερώτηση του Ι.Σ. Αγρινίου αναφέρει πολλά χρήσιμα πάνω στο θέμα κυρίως σε σχέση με τα ιδιωτικά αιμοληπτήρια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να επιτραπεί η λειτουργία τους, που προσομοιάζουν αυτές ενός Π.Ι. που εξυπηρετεί μία περιοχή:  http://www.ispr.gr/source/%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3%20%CE%A3%CE%A5%CE%9B%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A3%20%CE%91%CE%93%CE%A1%CE%99%CE%9D%CE%99%CE%9F%CE%A5%20%CE%91%CE%A0%20%CE%A0%CE%99%CE%A3%202294.pdf
Τίτλος: Απ: Αιμοληψία σε Π.Ι. ;
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 4 Οκτωβρίου 2018, 23:15:10
Και γιατί να μην επιτρέπεται η αιμοληψία δλδ σε ένα ΠΙ ; Όταν ένα ΠΙ έχει αναλυτή γενικής αίματος, δεν θα κάνει αιμοληψία ο γιατρός ;

Συγγνώμη αλλά η ερώτηση μου φαίνεται λίγο "κουφή", προφανώς κάτι άλλο θέλετε να πείτε.
Τίτλος: Απ: Αιμοληψία σε Π.Ι. ;
Αποστολή από: silvertaur στις 5 Οκτωβρίου 2018, 10:43:15
Συναδελφε δε μιλαμε για Π.Ι. που εχουν αναλυτη (αλλωστε ποσα εχουν;)
Αναφερομαι σε περιπτωσεις μη αγονου-δυσπροσιτου Π.Ι με νοσοκομειο σε λογικη αποσταση και που ο ασθενης (ή ο ληπτης υπηρεσιων υγειας) δηλωνει αδυναμια οικονομικη ή σωματικη να μεταβει σε αυτο (κοινως οτι δηλωσει).
Τίτλος: Απ: Αιμοληψία σε Π.Ι. ;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 5 Οκτωβρίου 2018, 11:20:32
Όταν έχουμε αιματολογικές εξετάσεις που θα γίνουν σε ιδιωτικό εργαστήριο εκεί θα μπορούσα να δεχθώ ότι η αιμοληψία θα μπορούσε να γίνει με τρόπο που θα βρει ο λήπτης και το εργαστήριο π.χ. αποστολή ιδιώτη αιμολήπτη με ή χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Και πάλι όμως θα μπορούσα να εξυπηρετήσω ανάλογα με την περίπτωση.
Όταν η εξέταση είναι να γίνει σε δημόσιο φορέα τότε, ο γιατρός του ΠΙ, ως μέρος του δημόσιου συστήματος εμπλέκεται αναγκαστικά - υποχρεωτικά κι αυτός.
Και στις δύο περιπτώσεις, ιδιαίτερα στο νοσοκομείο, μου κάνει εντύπωση η αποδοχή από το εργαστήριο δειγμάτων που δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την προέλευσή τους και τη συντήρηση τους, αλλά είναι κάτι που δεν αφορά ιδιαίτερα τον αιμολήπτη.

Σε κάθε περίπτωση, αν θεωρείς ότι κάποιος πάει να σε κοροϊδέψει, εκμεταλλευτεί ή οτιδήποτε άλλο υπάρχουν τρόποι να "αντιδράσεις" χωρίς να αρνηθείς. Π.χ. μπορείς να του ζητήσεις να φέρει τα σχετικά φιαλίδια που δεν έχεις. Αν τα φέρει, μετά μπορεί για "τεχνικούς" λόγους να μην μπορέσει να γίνει η αιμοληψία. Μετά όμως να είσαι έτοιμος να αποδεχθείς και να αντιμετωπίσεις τα όποια σχόλια περί ασχετοσύνης και ανικανότητας.
Τίτλος: Απ: Αιμοληψία σε Π.Ι. ;
Αποστολή από: silvertaur στις 5 Οκτωβρίου 2018, 12:00:15
Σαφως και το θεμα δεν ειναι η αιμοληψια..το μειζον της υποθεσης εν προκειμενω ειναι πως ο ιατρος ειναι ερμαιο του "ο,τι δηλωσεις εισαι".

Επισης ειναι συνηθες ο ασθενης ή ο ληπτης υπηρεσιων υγειας να σε κακοχαρακτηρισει οταν δε του κανεις τα χατηρια (βλεπε:συνταγογραφηση φαρμακων που εχουν δοθει απο φαρμακοποιο, συνταγογραφηση φαρμακων που εγινε στο ΤΕΠ προ ημερων, παραπεμπτικο για εξετασεις που εχουν γραφτει σε χαρτι απο αλλο συναδελφο ο οποιος δεν τις εγραψε ηλεκτρονικα, παραπεμπτικο για εξετασεις που εχουν ηδη κανει μετα απο οδηγια μικροβιολογου ή διαιτολογου!).