Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων => Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 27 Οκτωβρίου 2020, 22:01:51

Τίτλος: Το ξανθό γένος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Οκτωβρίου 2020, 22:01:51
26/10/2020

https://www.protagon.gr/apopseis/to-ksantho-genos-44342151362 (https://www.protagon.gr/apopseis/to-ksantho-genos-44342151362)
Τίτλος: Η Ρωσία και η Ελληνική Επανάσταση
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Οκτωβρίου 2020, 22:02:47
Να και ένα άρθρο στον αντίποδα του προηγούμενου, που έχει και αυτό τα δίκια του:

27/10/2020

https://www.protagon.gr/apopseis/i-rwsia-kai-i-elliniki-epanastasi-44342151785 (https://www.protagon.gr/apopseis/i-rwsia-kai-i-elliniki-epanastasi-44342151785)
Τίτλος: Διδάγματα για την Ελλάδα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Νοεμβρίου 2020, 21:11:45
14/11/2020
Του Παναγιώτη Ιωακειμίδη
Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η συμφωνία μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας με την οποία η Αρμενία ουσιαστικά συνθηκολογεί στην παράδοση των εδαφών( επτά επαρχίες)  που κατείχε και ανακατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν στις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις προσφέρει ( και) ορισμένα ενδιαφέροντα  μαθήματα στην Ελλάδα που καλό είναι να μην αγνοηθούν. Πρώτον, η Ρωσία ουσιαστικά εγκατέλειψε την Αρμενία στο έλεος της στρατιωτικής υπεροχής του Αζερμπαϊτζάν παρά το γεγονός ότι έχει με τη χώρα αυτή σύμφωνο φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας και διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της. Και την εγκατέλειψε γιατί δεν ήθελε να συγκρουσθεί με το Αζερμπαϊτζάντο οποίο προμηθεύει επίσης με όπλα ( χωρίς να έχει όμως συμφωνία μαζί του)  αλλά και με την Τουρκία η οποία στήριξε μαζικά το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό για όσους εδώ διατηρούν το μύθο ότι “η Ρωσία θα μας σώσει” στην αντιπαράθεσή μας με την Τουρκία. Η Ρωσία όπως και όποια άλλη χώρα προτάσσει τα ευρύτερα  συμφέροντά της σε κάθε σύγκρουση .

Δεύτερον, η χώρα που βγαίνει πράγματι  κερδισμένη από τη συμφωνία – ταπεινωτική συνθηκολόγηση της Αρμενίας  είναι βεβαίως η Τουρκία. Ο Ερντογάν με τον τρόπο του οδήγησε σε οιονεί συμβιβασμούς  και τον Πούτιν στην περιοχή του Καυκάσου στην οποία επεκτείνει την επιρροή της  (έστω κι αν με τη συμφωνία η Ρωσία διατηρεί  έναν διακριτό, αν και συρρικνούμενο,    περιφερειακό ρόλο). Τουρκία –Ρωσία συμμαχία στη περιοχή του Καυκάσου κατά κάποιον τρόπο. Η μεγάλη απούσα ;  η Ευρωπαική Ένωση βεβαίως.  Αυτά για όσους θεωρούν ότι η Τουρκία είναι λίγο-πολύ μια χώρα σε στρατιωτική κατάρρευση  λόγω των εκκαθαρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις της, κλπ.

Σκεφθείτε τις όχι και τόσο απόμακρες  αναλογίες ανάμεσα σε Ρωσία-Τουρκία-Αρμενία/Αζερπαιτζάν αφενός και Ρωσία-Τουρκία- Ελλάδα αφετέρου .

 Οι μύθοι που συντηρούμε πρέπει να διαλύονται. Εθνικόν το αληθές...

http://metarithmisi.gr/post/39757/didagmata-gia-tin-ellada-apo-to-nagkorno-karampach (http://metarithmisi.gr/post/39757/didagmata-gia-tin-ellada-apo-to-nagkorno-karampach)