Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων => Μήνυμα ξεκίνησε από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 8 Ιουνίου 2009, 23:48:22
-
..."Εάν προσέξετε, θα παρατηρήσετε ότι ο ειδικός σπανίως παίρνει πλήρες ιστορικό. Στηρίζεται κυρίως στα εργαστήρια του. Σ' αυτά έχει περισσότερη εμπιστοσύνη. Ο, ειδικός δεν μιλά, είναι συνήθως σκυθρωπός και πάντοτε βιαστικός. Αγνοεί ότι η συζήτηση με τον άρρωστο είναι όχι μόνο ένα από τα τρία στοιχεία της θεραπείας (μαζί με τα φάρμακα και το μαχαίρι), αλλά και το μόνο που παρέχεται δωρεάν. Ξεχνούν ότι καλό ιστορικό δίνει τη διάγνωση στα 80% των περιπτώσεων. Βέβαια ο άρρωστος εντυπωσιάζεται περισσότερο από την απομόνωση στο φούρνο της μαγνητικής τομογραφίας, παρά από την λήψη ενός καλού ιστορικού. Πέρυσι διάβαζα στο J. of the Royal Society of Medicine την εξής περίπτωση: Άγγλος σε ηλικία 6 ετών είχε εξετασθεί από τον συνοικιακό γιατρό του, ο οποίος του είχε πει ότι έχει ένα αθώο φύσημα στην καρδιά, και όταν στο μέλλον εξετάζεται από γιατρό να μην παραλείπει να τους το αναφέρει. Σε ηλικία 50 ετών αποφάσισε να επισκεφθεί ειδικό καρδιολόγο του Λονδίνου. Την ώρα του rendez-vous πήγε στο ιατρείο. Μόλις μπήκε τον παρέλαβε μια κοπέλλα που του έκανε ΗΚΓ. Στη συνέχεια τον παρέλαβε κάποια άλλη για ακτινογραφία. Μια τρίτη του έκανε ένα υπέρηχο. Τελειώνοντας, αυτή του είπε να περιμένει να δει τον κ. καθηγητή. Μετά 1 /2 ώρα άνοιξε η πόρτα και φάνηκε ο κ. καθηγητής, που του είπε:
Εμελέτησα tα στοιχεία saw. Η καρδιά σας είναι υγιής. Μπορείτε να πηγαίνετε. Βγαίνοντας τον παρέλαβε άλλη. Αυτή ήταν η γραμματεύς του κ. καθηγητού. Του παρουσίασε έναν λογαριασμό, ο οποίος εις την επιστημονική γλώσσα καλείται λυπητερή. Ήταν αρκετά αλμυρός. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος εξευτελισμός της τέχνης και της επιστήμης της ιατρικής..."
Και παρακάτω:
..."Συνάδελφος παρεπονείτο για εξάψεις και δυσανεξία προς την ζέστη. Ενδοκρινολόγος στον οποίο προσέφυγε τον υπέβαλε, και σωστά, σε πλήρη ορμονικό εργαστηριακό έλεγχο. Αυτός ήταν επανειλημμένως αρνητικός. Βρισκόταν σε αμηχανία. Γενικός γιατρός επεσκέφθη τον πάσχοντα συνάδελφο στο σπίτι του. Εκεί διεπίστωσε ότι δεν έπασχε αυτός από υπερθυρεοειδισμό, αλλά η γυναίκα του από υποθυρεοειδισμό. Εξαιτίας λοιπόν των πολλών κουβερτών, της υψηλής θερμοκρασίας που κρατούσε αυτή στο σπίτι, ο δύσμοιρος γιατρός αισθανόταν εξάψεις, φουντώματα και είχε άφθονους ιδρώτες. Θεραπεία του υποθυρεοειδισμού της γυναίκας, εθεράπευσε τον υπερθυροειδισμό του συζύγου!..."
Από το ιστολόγιο των Ειδικευόμενων Ιατρών Β΄Π Κωνσταντοπούλειου Γ.Ν. Ν Ιωνίας διαβάστε ένα εκπληκτικό άρθρο του αείμνηστου Γαρδίκα.
http://drtsili.blogspot.com/2009/06/n.html (http://drtsili.blogspot.com/2009/06/n.html)
-
Το μύνημα είναι παλαιό, θα μπορούσε να είχε γραφτεί το 1909, αλλά πάντα επίκαιρο.
Η Εσωτερική Ιατρική (κατά το ελληνικό "παθολογία") είναι ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με τις μικτές παθήσεις του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος, όχι με άνοια, αιμορροΐδες και χειρομαντεία. Στην "Ελ" όμως, ασκείται ως "ειδική γενική" ή "γενική ειδική" ιατρική. Σε αυτό βεβαίως δεν φταίει η πολυπληθής ομάδα των συναδέλφων παθολόγων, αλλά οι Γενικοί Ιατροί που δεν παρεμβαίνουν και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πότε επιτέλους στη χώρα μας θα γίνει η ιατρική, από ατομική, οικογενειακή?
-
Το μύνημα είναι παλαιό, θα μπορούσε να είχε γραφτεί το 1909, αλλά πάντα επίκαιρο.
Η Εσωτερική Ιατρική (κατά το ελληνικό "παθολογία") είναι ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με τις μικτές παθήσεις του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος, όχι με άνοια, αιμορροΐδες και χειρομαντεία. Στην "Ελ" όμως, ασκείται ως "ειδική γενική" ή "γενική ειδική" ιατρική. Σε αυτό βεβαίως δεν φταίει η πολυπληθής ομάδα των συναδέλφων παθολόγων, αλλά οι Γενικοί Ιατροί που δεν παρεμβαίνουν και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πότε επιτέλους στη χώρα μας θα γίνει η ιατρική, από ατομική, οικογενειακή?
Συνάδελφε, με τον τρόπο που παρατέθηκε το ανωτέρω μήνυμά σου, δεν είναι σαφές αν είναι κείμενο δικό σου ή αν είναι μεταφορά κάπου «γνωμικού» ή κειμένου από κάποιο βιβλίο.
Παρακαλώ να το διευκρινίσεις.
-
Συνάδελφε, με τον τρόπο που παρατέθηκε το ανωτέρω μήνυμά σου, δεν είναι σαφές αν είναι κείμενο δικό σου ή αν είναι μεταφορά κάπου «γνωμικού» ή κειμένου από κάποιο βιβλίο.
Παρακαλώ να το διευκρινίσεις.
Το "Ελ" είναι έκφραση του Διακομιστή. Ολα τα άλλα είναι απόψεις του γράφοντος και μόνο, γραμμένα με τρόπο που θυμίζει "γνωμικό" ή βιβλίο.
-
Το "Ελ" είναι έκφραση του Διακομιστή.
Ίσως να την εισήγαγα εγώ στο Φόρουμ, αλλά δική μου δεν είναι. Δες εδώ (http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%95%CE%BB).
-
Ίσως να την εισήγαγα εγώ στο Φόρουμ, αλλά δική μου δεν είναι. Δες εδώ (http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%95%CE%BB).
Αυτό εννοούσα... ;)
-
κατανοώ και αντιλαμβάνομαι το ερώτημα, παραθέτω φράση δασκάλου:«... είναι μεγάλη συζήτηση για το ποιός πρέπει να είναι ο μαέστρος, ο γενικός ιατρός, ο -ούργος ή ο -λόγος.......» και συμφωνώ. Να γενικεύσω μια απόλυτα ειδική συζήτηση και να αναφερθώ σε κοινωνιολογική ανάλυση δανειζόμενος τη φράση "διεύρευε και βασίλευε'' δεν το αποτολμώ· άλλωστε η κοινωνιολογία δεν είναι το αντικείμενό μου ούτε μπορώ να υποστηρίξω πως η εξειδίκευση δεν προσφέρει στον ασθενή, αντιθέτως προσφέρει στον ασθενή και στην επιδημιολογική καταγραφή.
Αν αποπειραθώ να παίξω με τις λέξεις [ σε μια προσπάθεια να προεκτείνω τη συζήτηση σχετικά με τις δυσκολίες σχετικά με τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά του ο οικογενειακός ιατρός ] και να παρανοήσω την φράση:Πότε επιτέλους στη χώρα μας θα γίνει η ιατρική, από ατομική, οικογενειακή?
, το να υφίσταται οικογενειακός χαρακτήρας σε μια συντεχνία δημιουργεί αυτόματα επαγγελματίες συγγενείς και επαγγελματίες βραδυτέρων ταχυτήτων.
Κλείνω αυτή μου την παρέμβαση με αισιοδοξία· η επερχόμενη αλλαγή ηγεσίας από το νομαρχιακό νοσοκομείο στον φορέα αυτοδιοίκησης μπορεί να αποδώσει πλεονέκτημα στην πρωτοβάθμια δεδομένου ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να επιδείξει έργο αποροφώντας πόρους. Είναι στο χέρι μας να εγκριθούν πόροι εξαιτίας μας και αποτελώντας εμείς ως οικογένεια - συντεχνία ανθρωπίνους πόρους να δομήσουμε την οικογενειακή ιατρική.
Αυτό που αποκόμισα από τον παραπάνω τεχνοκρατο-επιστημονικό σχόλιο είναι η αισιοδοξία για τη νέα μορφή διοίκησης. Επιφυλάσσομαι για το μέλλον (εδώ θα είμαστε άλλωστε).
Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι ειδικοί σε κάποιο σύστημα έχουν πιστεύω καλύτερη οπτική για τη λειτουργία της γενικής ιατρικής. Πχ αν κάποιος παθολόγος κάνει έναρξη αντι-ανοϊκών φαρμάκων, μόνο ο νευρολόγος θα μπορέσει να δει την παντελή έλλειψη οικογενειακής ιατρικής και την παταγώδη αποτυχία του συστήματος, κοκ. Γενικότερα, για να εκτιμηθεί η λειτουργία της γενικής ιατρικής πρέπει να ειδωθεί έξω από αυτή. Και αυτό δεν γίνεται με τους τρέχοντες παθολόγους που θέλουν να επεκτείνονται και επί τα εντός και επί τα εκτός αυτής...
-
λοιπον tsoukese μαλλον δεν πρεπει να καταργησοθμε την παθολογία αλλα να καταργησουμε χχχχχχ και ζητω συγνώμη απο το φορουμ γιαυτό που γράφω και ειμαι διαθετειμενος να υποστώ ban από το forum αλλα πρέπει κάποιος να στα πει...
ασχολήσου με την επιστήμη σου και μην ασχολείσαι με το πως λειτουργούν οι συνάδελφοι σου .Σημειώνω οτι οποιος παθολόγος βλέπει περιστατικό το οποίο ακουμπα την εγκεφαλική λειτουργία 1)αναλαμβάνει την ευθήνη του 2)αντιμετωπίζει τους παράγοντες κινδύνου 3)αντιμετωπίζει τις οξείες επιπλοκές χωρίς να απαιτεί 10 μαγνητικές και 500 αλλα εργαστηριακά και τελος δεν κανει τον ψυχίατρο ΕΠΙΦΥΛΑΣΟΜΑΙ να σου πω και αλλα
Σύσταση: κόσμια συμπεριφορά γιατί το ban έρχεται.
-
όποιος έχει τη μύγα...