Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 21:31:46

Αποστολέας Θέμα: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : Κάνουμε κατάχρηση αντιβιοτικών  (Αναγνώστηκε 9166 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Οκτωβρίου 2009, 15:21:51
Αναγνώστηκε 9166 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Πρώτοι στη χρήση αντιβιοτικών στην Ευρώπη ήταν οι Ελληνες και οι Κύπριοι το 2008, σύμφωνα με την ετήσια επιδημιολογική μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕCDC), που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Η έρευνα, που διεξήχθη για τρίτη συνεχή χρονιά, παρουσιάζει τις τάσεις που καταγράφηκαν από τους ευρωπαϊκούς υγειονομικούς μηχανισμούς, οι οποίες και δείχνουν ότι η πληθυσμιακή κινητικότητα ευνοεί σε σημαντικό βαθμό την εξάπλωση των νόσων.

Η χώρα μας δείχνει να τα πηγαίνει καλά όσον αφορά τις περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες. Στη νόσο των λεγεωναρίων παρουσιάζει 0,12 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στη μία μονάδα. Αντίστοιχα, η φυματίωση εμφανίστηκε με ρυθμό 1,8 ανά 100.000 κατοίκους, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμάνθηκε στο 8,2. Χαμηλά είναι τα ποσοστά της Ελλάδας στη γονόρροια, με 1,8 ανά 100.000 κατοίκους, όταν στη Γηραιά Ηπειρο έφτασαν το 9,5. Επίσης, στο 0,7 κυμαίνονται τα ποσοστά της ηπατίτιδας Β, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι διπλάσιος. Αμελητέα είναι η παρουσία και της ηπατίτιδας Γ, με 0,1, όταν στην Ευρώπη συναντάται κατά μέσον όρο στο 6,8. Σε μέτριο επίπεδο είναι και τα ποσοστά του ΑΙDS στη χώρα μας, με 3,3 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο ρυθμός είναι διπλάσιος. Ιδια η εικόνα και στη σύφιλη, με τα ποσοστά της στη χώρα μας να βρίσκονται στο 1,8 όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 4,4.

Αντίθετα, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινούνται τα κρούσματα ηπατίτιδας Α στην Ελλάδα, με 2,6 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη κυμαίνονται στο 2,8. Το ίδιο συμβαίνει και με τον τυφοειδή πυρετό ή με τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, όπου ο ημεδαπός και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος συμπίπτουν (0,16 και 0,95 προς 1 αντίστοιχα). Απορία προκαλεί η έλλειψη στοιχείων στην Ελλάδα για νόσους όπως τα χλαμύδια, η καμπυλοβακτηρίωση, η τοξοπλάσμωση, η γερσινίωση και ο πνευμονόκοκκος. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, στη χώρα μας ισχυρές αντιστάσεις στα φάρμακα φαίνεται να έχουν ο σταφυλόκοκκος και ο εντερόκοκκος.

Εξίσου χαμηλοί είναι οι δείκτες και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ίσως με εξαίρεση ορισμένα κράτη από την Ανατολική Ευρώπη (και αυτό ανά περιπτώσεις), όπου τα συστήματα υγείας δεν έχουν επανέλθει ακόμη στα επίπεδα που διέθεταν επί του Ψυχρού Πολέμου. Η χώρα μας είχε και μία δυσάρεστη καινοτομία: ήταν το πρώτο μέρος όπου κατεγράφη περιστατικό αιμορραγικού πυρετού ΚριμαίαςΚονγκό το 2008, ενώ έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι η Κύπρος και η Ελλάδα πρωτοστατούν στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη.

Α κόμη, σε επίπεδο Ευρώπης η κατάσταση κρίνεται ανησυχητική καθώς τα φαινόμενα διασποράς ιών και νόσων πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω της μετανάστευσης όσο και της γενικότερης πληθυσμιακής κινητικότητας. «Μπορεί να ειπωθεί ότιυπό μία έννοιαο εμβολιασμόςέχει καταστεί θύμα της επιτυχίας του,διότι πολλοί Ευρωπαίοι δεν αντιλαμβάνονται πλέον την απειλή από έναν μεγάλο αριθμό νοσημάτων που αντιμετωπίζονται με εμβόλιακαι ως εκ τούτουμπορεί να επιλέξουν να μην εμβολιαστούν αυτοί ή τα παιδιά τους» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έρευνα. Ενδεικτικό για όλα αυτά είναι οι επτά θάνατοι από ιλαρά(!) που σημειώθηκαν το 2006-2007 στην ΕΕ ατόμων που αμέλησαν να κάνουν το σχετικό εμβόλιο. Ολόκληρη η έρευνα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΕCDC (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. europa. eu/en/publications/Ρublications/09 10-SUR-Αnnual-Εpidemiological-Re port-on-Communicable-Diseases-in -Εurope. pdf).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

1 Μαρτίου 2013, 12:18:20
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2013 νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της οξείας μέσης ωτίτιδας στα παιδιά. Οι οδηγίες περιορίζουν τις ενδείξεις χορήγησης αντιβιοτικών σε ωτίτιδα στα παιδιά και θα έχουν ως αποτέλεσμα μείωσης της κατάχρησης αντιβιοτικών που παρατηρείται σε ωτίτιδες στα παιδιά στις ΗΠΑ αλλά φυσικά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι παιδίατροι θα πρέπει να κάνουν διάγνωση οξείας μέσης ωτίτιδας μόνο εάν η τυμπανική μεμβράνη του παιδιού είναι σε μεσαίο ή σοβαρό βαθμό φουσκωμένη από υγρό στο μέσο ους ή εάν το τύμπανο έχει τρυπήσει και ρέει υγρό ή πύον έξω από το αυτί του παιδιού. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπου υπάρχει πρόσφατη έναρξη πόνου στο αυτί ή έντονη ερυθρότητα του τυμπάνου ή ήπια προπέτεια του τυμπάνου, η διάγνωση είναι απλή λοίμωξη του μέσου ωτός και συνιστάται αρχική απλή παρακολούθηση και αντιφλεγμονώδη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι γιατροί πρέπει να συνταγογραφούν αντιβίωση μόνο σε παιδιά άνω των 6 μηνών με σοβαρά συμπτώματα ή σημάδια στην κλινική εξέταση, όπως υψηλός παρατεινόμενος πυρετός, σοβαρός ή παρατεινόμενος πόνος στον αυτί ή λοίμωξη και στα δύο αυτιά για παιδιά κάτω των 2 ετών.

Το καλύτερο κριτήριο για την σωστή διάγνωση και θεραπεία της μέσης ωτίτιδας είναι ο βαθμός προπέτειας- φουσκώματος – της τυμπανικής μεμβράνης και όχι η ερυθρότητα – κοκκινίλα της. Η απλή παρακολούθηση για τις επόμενες 48 – 72 ώρες, με ή χωρίς την χορήγηση αντιπυρετικών όπως η παρακεταμόλη ή αντιφλεγμονωδών αναλγητικών ακόμα και για μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών είναι η ενδεικνυόμενη επιλογή για απλές λοιμώξεις του αυτιού από τη μια πλευρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη καθαρίζει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αν τα συμπτώματα ή σημάδια στην κλινική εξέταση μετά από τρεις μέρες δεν καλυτερεύουν ή χειροτερεύουν, τότε είναι η στιγμή για να σκεφτεί ο επαγγελματίας υγείας τα αντιβιοτικά.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να περιμένουν να πάρει το παιδί τους αντιβίωση, κάθε φορά που αρχίζει αν πονάει το αυτί του ή έχει τα πρώτα σημάδια ωτίτιδας ή έχει κόκκινο αυτί ή έχει πυρετό.
Πόνος στο αυτό δεν σημαίνει πάντα ωτίτιδα. Συχνά είναι σύμπτωμα από την έκφυση των δοντιών, ή σε συνδυασμό με πονόλαιμο ή πονοκέφαλο ή προβλήματα στο σαγόνι. Άλλες φορές πάλι είναι απόρροια ερεθισμένων λεμφαδένων στην γωνία της γνάθου. Ακόμα και εάν ο πόνος προέρχεται από λοίμωξη του αυτιού, οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε ιούς, σε συνδυασμό με καταρροή και ρινίτιδα, και, εφόσον  δεν συνοδεύονται από έντονα σημάδια και συμπτώματα, υποχωρούν από μόνες τους χωρίς αντιβιοτική θεραπεία.

Οι γονείς θα πρέπει να πηγαίνουν το παιδί για έλεγχο στον γιατρό κάθε φορά που εκείνο εμφανίζει σοβαρό πόνο :o στο αυτί, επίμονο πόνο στο αυτί που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες :o, υψηλό πυρετό πάνω από 39 :o, επίμονο πυρετό για παραπάνω από 2 μέρες :o ή εκροή υγρού, αίματος ή πύου από τον ακουστικό πόρο :o.

Στόχος των νέων οδηγιών για τις ωτίτιδες της ΑΑΠ είναι να περιοριστεί η χρήση αντιβιοτικών στην απόλυτα αναγκαία και στην περιπτώσεις που πραγματικά θα βοηθήσει. Υπάρχει τρομερή κατάχρηση αντιβιοτικών γενικότερα και ειδικότερα για τέτοιου είδους λοιμώξεις. Τα αντιβιοτικά όταν δεν χρειάζονται κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, αφού μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, διαταραχή της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας, αντίσταση στα αντιβιοτικά και δημιουργία ανθεκτικών στελεχών μικροβίων, με αποτέλεσμα το παιδί να μένει απροστάτευτο σε σοβαρές λοιμώξεις που πραγματικά θα τα χρειαστεί.

Οι παιδίατροι στην Ελλάδα χρειάζεται να συμμορφωθούν γρήγορα με την τελευταία επιστημονική τεκμηρίωση και να σταματήσουν πρακτικές που περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν τα παιδιά (χορήγηση αντιβιοτικών για κόκκινο τύμπανο σε βρέφη κάτω των 6 μηνών, χορήγηση αντιβιοτικών για απλό εμπύρετο ή για απλή ερυθρότητα της τυμπανικής μεμβράνης – η οποία συχνά προκύπτει στο κλάμα του παιδιού και μπορεί και να μην είναι καν απόρροια λοίμωξης – , χορήγηση αντιβιοτικών για απλή προπέτεια της τυμπανικής μεμβράνης, χορήγηση αντιβιοτικών για απλό πόνο στο αυτί που αν αφηνόταν θα υποχωρούσε μέσα στις επόμενες μέρες από μόνο του ή με αναλγητικά, χορήγηση ισχυρών αντιβιοτικών ως πρώτη επιλογή και όχι της αμοξυκιλλίνης, χορήγηση αντιβιοτικών για υπερβολικά μεγάλη διάρκεια – 10 με 14 μέρες και παραπάνω). Η πολυφαρμακία είναι δικιά μας ευθύνη και όχι των γονιών. Το επιχείρημα «μα ζητάνε αντιβίωση οι γονείς» δεν έχει καμία επιστημονική εγκυρότητα :o. Είναι ευθύνη των επαγγελματιών υγείας να διδάξουν στους γονείς πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να δίνουν στο παιδί τους φάρμακα.
 
 
Πηγή: Lieberthal A et al. The diagnosis and management of acute otitis media. Pediatrics; February 2013.
 
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

1 Μαρτίου 2013, 12:37:34
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι παιδίατροι θα πρέπει να κάνουν διάγνωση οξείας μέσης ωτίτιδας μόνο εάν η τυμπανική μεμβράνη του παιδιού είναι σε μεσαίο ή σοβαρό βαθμό φουσκωμένη από υγρό στο μέσο ους ή εάν το τύμπανο έχει τρυπήσει και ρέει υγρό ή πύον έξω από το αυτί του παιδιού.

Κι εγώ συμφωνώ. Στην πραγματική ζωή όμως, αν είσαι παιδίατρος και αφήσεις να τρυπήσει το τύμπανο του παιδιού και να τρέξει πυοαιματηρό υγρό πριν δώσεις αντιβιωτικό, πρέπει κατόπιν ν' αλλάξεις τόπο διαβίωσης και να ζεις εφεξής σαν να έχεις μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ώστε να μην μπορείς να εντοπιστείς.

Να υπενθυμίσω, βέβαια, ότι τέτοια προγράμματα στη χώρα μας σπανίως έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά και η πραγματική ταυτότητα του προστατευόμενου προσώπου αργά ή γρήγορα γίνεται αντιληπτή από τους ενδιαφερόμενους.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2013, 13:16:52 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Αυγούστου 2013, 13:18:57
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ένας νέος τρόπος για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης των αντιβιοτικών, αλλά και την άσκοπη χρήση τους γενικότερα, η οποία ευθύνεται για την αντίσταση στα αντιβιοτικά που έχουν αναπτύξει πολλά βακτήρια, αρχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία.
Ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος, η οποία σε διάστημα μόλις τριών λεπτών δείχνει αν ο ασθενής πρέπει να πάρει αντιβιοτικά ή αν μπορεί να θεραπευθεί ακολουθώντας διαφορετική φαρμακευτική αγωγή.
Η εξέταση πραγματοποιείται με την ανάλυση μόνο μίας σταγόνας αίματος, η οποία δείχνει αν ο ασθενής έχει προσβληθεί από κάποιον ιό ή αν έχει μολυνθεί από βακτήριο.
Στην περίπτωση που η μόλυνση είναι βακτηριακή, η χορήγηση αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη και ο ασθενής αποφεύγει τα περιττά φάρμακα, άρα και τις παρενέργειες που πιθανόν θα του προκαλέσουν.
Όπως περιέγραψαν οι επιστήμονες στη Daily Mail, η εξέταση μετρά τα επίπεδα της CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη) στο αίμα, τα οποία αυξάνονται όταν ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μολύνσεις που προέρχονται από βακτήρια.
Όταν η μόλυνση προέρχεται από ιούς η αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι διαφορετική, γεγονός που βοηθά τους γιατρούς να καταλάβουν άμεσα τι συμβαίνει και να χορηγήσουν την κατάλληλη θεραπεία.
Προς το παρόν η νέα εξέταση πραγματοποιείται μόνο σε κάποια εργαστήρια της Βρετανία, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη χρήση της θα περιοριστεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Επίσης, οι ασθενείς θα αποφεύγουν πολλές δυσάρεστες παρενέργειες που κάνουν τη καθημερινότητα πιο δύσκολη και παράλληλα θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά που έχουν αναπτύξει πολλά και συχνά επικίνδυνα βακτήρια.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Αυγούστου 2013, 13:24:49 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Αυγούστου 2013, 14:39:56
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ένας νέος τρόπος για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης των αντιβιοτικών, αλλά και την άσκοπη χρήση τους γενικότερα, η οποία ευθύνεται για την αντίσταση στα αντιβιοτικά που έχουν αναπτύξει πολλά βακτήρια, αρχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία.
Ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος, η οποία σε διάστημα μόλις τριών λεπτών δείχνει αν ο ασθενής πρέπει να πάρει αντιβιοτικά ή αν μπορεί να θεραπευθεί ακολουθώντας διαφορετική φαρμακευτική αγωγή.
Η εξέταση πραγματοποιείται με την ανάλυση μόνο μίας σταγόνας αίματος, η οποία δείχνει αν ο ασθενής έχει προσβληθεί από κάποιον ιό ή αν έχει μολυνθεί από βακτήριο.
Στην περίπτωση που η μόλυνση είναι βακτηριακή ιογενής, η χορήγηση αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη και ο ασθενής αποφεύγει τα περιττά φάρμακα, άρα και τις παρενέργειες που πιθανόν θα του προκαλέσουν.
Όπως περιέγραψαν οι επιστήμονες στη Daily Mail, η εξέταση μετρά τα επίπεδα της CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη) στο αίμα, τα οποία αυξάνονται όταν ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μολύνσεις που προέρχονται από βακτήρια.
Όταν η μόλυνση προέρχεται από ιούς η αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι διαφορετική, γεγονός που βοηθά τους γιατρούς να καταλάβουν άμεσα τι συμβαίνει και να χορηγήσουν την κατάλληλη θεραπεία.
Προς το παρόν η νέα εξέταση πραγματοποιείται μόνο σε κάποια εργαστήρια της Βρετανία, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη χρήση της θα περιοριστεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Επίσης, οι ασθενείς θα αποφεύγουν πολλές δυσάρεστες παρενέργειες που κάνουν τη καθημερινότητα πιο δύσκολη και παράλληλα θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά που έχουν αναπτύξει πολλά και συχνά επικίνδυνα βακτήρια.
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

9 Αυγούστου 2013, 22:32:57
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Νομίζω ότι ένα τόσο επιπόλαιο δημοσίευμα (η βακτηριακή λοίμωξη ΔΕΝ χρειάζεται αντιβίωση, η CRP είναι καινοφανές φρούτο ...) δεν έχει καμία θέση σε ετούτο το φόρουμ.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

9 Αυγούστου 2013, 23:09:13
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σίγουρα είναι προχειρογραμμένο, ωστόσο νομίζω ότι η πληροφορία που μεταφέρει σχετικά με τη χρήση ενός στιγμιαίου τεστ CRP που θα κρίνει τη χορήγηση ή όχι αντιβιωτικού, δεν είναι εντελώς αδιάφορη.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

11 Αυγούστου 2013, 23:23:42
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...ωστόσο νομίζω ότι η πληροφορία που μεταφέρει σχετικά με τη χρήση ενός στιγμιαίου τεστ CRP που θα κρίνει τη χορήγηση ή όχι αντιβιωτικού, δεν είναι εντελώς αδιάφορη.

Σίγουρα. Ωστόσο, πολύ γνωστή σους γιατρούς, νομίζω.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

Λέξεις κλειδιά: