Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Νοεμβρίου 2024, 22:13:59

Αποστολέας Θέμα: Βρετανία: Τάσεις Αυτοκτονίας.  (Αναγνώστηκε 33225 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Απριλίου 2016, 11:58:33
Αναγνώστηκε 33225 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/04/2016
Του Νίκου Ανδρουλάκη.


Σε λίγες εβδομάδες ένα πολύ σημαντικό δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή, ή όχι, της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορικά η Βρετανία είχε πάντα μια επιφυλακτική, και συχνά αντιφατική, στάση ως προς την συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από την εποχή του βέτο του Προέδρου Ντε Γκώλ μέχρι την είσοδο της χώρας στην τότε ΕΟΚ και την «επαναδιαπραγμάτευση» της κας Θάτσερ, η Βρετανία συμπεριφερόταν με γνώμονα την γνωστή ρήση του Γκράουτσο Μαρξ ότι «δεν θέλω να είμαι μέλος μιας λέσχης  που με θέλει για μέλος».

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το «Brexit» θα έπρεπε να είναι λογικά αδιανόητο. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, προορισμός περίπου του 50% των εξαγωγών της Μ. Βρετανίας είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της. Εκατομμύρια Βρετανοί ζουν και εργάζονται στην ηπειρώτικη Ευρώπη, και τα πανεπιστήμια της χώρας κατακλύζονται από ευρωπαίους φοιτητές. Ακόμα και η περίφημη «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ που επικαλούνται συχνά – πυκνά Βρετανοί σχολιαστές ισχύει μόνο στο βαθμό που το Λονδίνο μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την επίσκεψη του στο νησί πριν από λίγες ημέρες.

Ωστόσο, δυστυχώς, ζούμε σε ανορθολογικούς καιρούς. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή ιστορία έτσι και στο Βρετανικό δημοψήφισμα, απόψεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούντο περιθωριακές και εκκεντρικές έχουν κατακλύσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτές τις μέρες δεν είναι ασυνήθιστο να διαβάσει κάποιος κινδυνολογικές αναλύσεις στον Βρετανικό τύπο περί υποχρεωτικής αλλαγής της ώρας (!) ώστε να συμβαδίζει με αυτή των Βρυξελών ή υπαγωγής του στρατού σε Γερμανική διοίκηση.

Από πού πηγάζει αυτός ο ανορθολογισμός? Η Βρετανία δεν είναι σε οικονομική κρίση. Η οικονομία της έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στα σκαμπανεβάσματα της παγκόσμιας κρίσης, η ποσοτική χαλάρωση της Τραπέζης της Αγγλίας διέσωσε τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, η ανεργία είναι περιορισμένη. Αναμφισβήτητα δομικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν μεταφράζονται σε ένα κλίμα  γενικευμένης οικονομικής απογοήτευσης που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια αρνητική ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι πολιτικό. Τα δυο μεγάλα κόμματα με τις αστοχίες τους επέτρεψαν σε μια συμμαχία εθνολαϊκιστών να επικρατήσει στον δημόσιο διάλογο και να καθορίσει την θεματολογία διεξαγωγής του.

Προσπαθώντας να αποφύγει μια εξέγερση μέσα στο ίδιο του κόμμα ο κ. Κάμερον έκανε το στρατηγικό λάθος να υιοθετήσει το αίτημα του δημοψηφίσματος. Θεώρησε ότι έτσι θα θωρακιζόταν από την κεντρόφυγη πίεση που του ασκούσε το λαϊκιστικό και ευρωφοβικό UKIP στα δεξιά του. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ότι βλέπει έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών του να στηρίζουν την εκστρατεία υπέρ της εξόδου της οποίας ηγείται ο, προερχόμενος από το κόμμα του, Δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Ταυτόχρονα όμως και στο Εργατικό κόμμα του κ. Κόρμπιν επικράτησε μια επαμφοτερίζουσα στάση. Στηριζόμενος, και προερχόμενος ο ίδιος, ο νέος ηγέτης των Εργατικών σε μειοψηφικές ομάδες μαρξιστών και τροτσκιστών αναγκάστηκε να υιοθετήσει μια «χλιαρή» στάση και άργησε πολύ να τοποθετηθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμα χειρότερα οι υπέρμαχοι του «Ναι» διέπραξαν ένα σοβαρό λάθος τακτικής. Υιοθετώντας μια αφήγηση που υπερθεμάτιζε τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες μιας βρετανικής εξόδου επέλεξαν να αγνοήσουν τα θετικά της συμμετοχής στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Από την εμβάθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επιβολή της αδιατάρακτης ειρήνης μέχρι και την Ενιαία Αγορά η ΕΕ έχει να επιδείξει απτά παραδείγματα βελτίωσης της ζωής των ευρωπαίων των πολιτών. Άλλωστε, το μόνο σίγουρο είναι ότι με τη υπάρχουσα παγκόσμια κατανομή, αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί, δεν μπορεί να τα πετύχει κανένας μόνος του, όσο κι αν θέλουν να το προσπεράσουν όσοι επικαλούνται το αυτοκρατορικό τους παρελθόν.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μόνο μια οριακή υπεροχή του «Ναι». Όμως αυτό που δεν λέγεται είναι οι ότι οι ψηφοφόροι υπέρ του Brexit δείχνουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό συσπείρωσης και είναι πολύ πιθανότερο να προσέλθουν στις κάλπες μαζικά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Εάν υπάρχει κάτι που μπορούμε να μάθουμε παρατηρώντας τα όσα συμβαίνουν στη Μ. Βρετάνια και έχοντας την Ελληνική εμπειρία είναι ότι όταν υπερισχύουν η δημαγωγία, οι τακτικισμοί και οι γκρίζες θέσεις έναντι της ειλικρίνειας, της εθνικής στρατηγικής και των καθαρών λύσεων, τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε σκοτεινά αποτελέσματα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Απριλίου 2016, 12:00:10 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Απριλίου 2016, 13:17:10
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ένα άρθρο γεμάτο κοινοτυπίες, πράγματα που ήδη γνωρίζουμε.
Τι εμποδίζει την Βρετανία να υιοθετήσει μια "ειδική" σχέση με την ΕΕ με συμφωνίες μετακίνησης εργαζομένων και αγαθών, αλλά παρολ' αυτά να διατηρεί την πλήρη ανεξαρτησία της όσον αφορά τα του οίκου της ;

Αντί να μας γράψει ο κ.Ανδρουλάκης για την πλήρη δικαίωση των Βρετανών όσον αφορά την μεταναστευτική τους πολιτική (πλέον καταργούν ΚΑΙ οι Γερμανοί το δικαίωμα να ζητάς επίδομα άμα την άφιξη στην Γερμανία, πρέπει να έχεις συμπληρώσει 5ετία διαμονής στην χώρα, και αυτό ισχύει ΚΑΙ για τους πολίτες της Ε.Ε), το πόσο έξυπνα φέρθηκαν που δεν μπήκαν στο € κτλ αναμασά τα ίδια και τα ίδια.

Εγώ πιστεύω ότι όλη αυτή η εκστρατεία τρομοκράτησης κατά του ΟΧΙ, θα γυρίσει μπούμερανγκ καθώς, χωρίς να έχω ζήσει Αγγλία, οι Άγγλοι είναι αρκετά ξεροκέφαλοι και δεν μασάνε από τέτοια.

29 Απριλίου 2016, 16:12:20
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Άσπα


Οι Αγγλοι ? Και Brexit? Ε και ? Μονο εαν ταξιδεψει καποιος σ αυτη τη χωρα και τη "γευτει" θα καταλαβει ισως ...οτι δεν τρεχει και τιποτα σπουδαιο αν φυγει. Και να θελει η Βρετανια να αυτοκτονησει , δεν μπορει !! Αλλες χωρες ισως :-)

23 Ιουνίου 2016, 23:38:16
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Ιουνίου 2016, 09:52:04
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/06/2016
Του Γιώργου Στρατόπουλου.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Ιουνίου 2016, 20:19:08
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ήδη ανέκαμψε στις προ δημοψηφίσματος τιμές.
Προσωπικά δεν καταλαβαίνω προς τι η στεναχώρια πολλών και το "στόλισμα" των Βρετανών ψηφοφόρων που ψήφισαν leave.
Ακόμα και αν δεχτούμε ότι όσοι ψήφισαν leave ήταν αμόρφωτοι μεσήλικες και ηλικιωμένοι (το οποίο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) που ενδιαφέρονται μόνο για το σύστημα Υγείας και τα  benefits, μήπως να τους απαγορεύσουμε να ψηφίζουν και στις εκλογές ; Καταλαβαίνετε που οδηγεί όλη αυτή η προπαγάνδα που καταπίνετε αμάσητη ;
Η Μεγάλη Βρετανία δεν χρωστάει σε κανέναν, ούτε έχει την ανάγκη διάσωσης κανενός, αν τελικά φύγει θα είναι γιατί το αποφάσισαν οι πολίτες της, τόσο πια δύσκολο είναι να το καταλάβετε ;
Μπορεί απλά οι άνθρωποι να μην θέλουν να είναι εντός μιας γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, και οι Γερμανοί ήδη το έχουν πιάσει το νόημα και έχουν χαμηλώσει τους τόνους γιατί οι δουλειές πολλών Γερμανών εξαρτώνται απ΄το αν θα δοθεί πρόσβαση στην Βρετανία στην κοινή αγορά (η Μ.Βρετανία είναι η 2η χώρα με την οποία έχει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα η Γερμανία).

Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν λαό που έχει μάθει να ζει με τα ΕΣΠΑ...
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Ιουνίου 2016, 20:33:39 από kopritis »

14 Ιουλίου 2016, 17:06:59
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Institute of Healthcare Management, 11-7-2016.

Analysis by the Health Foundation suggests that the economic fallout from leaving the EU will pose a serious risk to NHS finances.

Leading economists are almost unanimous in concluding that leaving the EU will have a negative effect on the UK economy, which in turn will impact on public spending, the charity says. The Health Foundation report, NHS finances outside the EU, concludes that it is difficult to see how the NHS can escape the consequences.

According to the report’s authors, the NHS budget could be £2.8bn lower than currently planned in 2019/20, if the government aims to balance the books overall. In the longer term, the analysis concludes that the NHS funding shortfall could be at least £19bn by 2030/31– equivalent to £365m a week – assuming the UK is able to join the European Economic Area. If this is not the case, the shortfall will potentially be as high as £28bn – which is £540m a week.

There has been much discussion of additional funding for the NHS as a result of the UK leaving the EU. The Health Foundation’s analysis finds that if economic growth slows as predicted, funding no longer being paid to the EU would be more than cancelled out by the negative economic consequences of leaving. Therefore, it says, if the NHS were to receive an extra £100m a week from 2019/20, this would require: increased taxation of around 1p on the rate of income tax; adding £5.2bn to the expected public finance deficit; or making further cuts to other areas of public spending.

Commenting on the prediction that leaving the EU will lead to lower economic growth, Anita Charlesworth, Director of Research and Economics, the Health Foundation, said: “When the economy sneezes, the NHS catches a cold. The NHS is already half way through its most austere decade ever, with finances in a truly dire state – it cannot afford to face another hit.

“Eighteen months after the NHS five year forward view there has never been a more urgent need for a clear plan to deliver the savings it set out and ensure the service has the staff it needs to sustain high quality care.”

Professor Jane Dacre, President, Royal College of Physicians highlighted dependence on “dedicated healthcare professionals from Europe and around the world” to deliver high quality safe care. “They are feeling anxious and confused about how welcome they are and will be in the future” she said, “We need to urgently reassure our staff about how valued they are and ensure they have the resources they need to do their jobs. If we don't value our staff and don't resource our NHS in order to deliver high quality care – then patients will suffer.”

She added: “The figures coming from this report are concerning. The NHS is currently under-doctored, underfunded and overstretched. We can't even fill our rotas with enough doctors on the wards today. We have found that 40% of advertised consultant posts remain unfilled. We fear the double whammy of reduced funds for the NHS when we need more, and not being able to staff our wards will have significant implications for meeting the needs of patients.

“We are entering uncertain times and we need strong leadership to address these issues.”

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Σεπτεμβρίου 2016, 19:46:41
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   Οι Βρετανοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν έχουν μετανιώσει για το γεγονός ότι ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ, αναφέρει ο δημοσκόπος Τζον Κέρτις ο οποίος παρουσίασε την Τετάρτη μια νέα έρευνα.
   Συγκεκριμένα, ανέλυσε μια σειρά δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου όπου το Brexit κέρδισε με ποσοστό 52% και όπως δήλωσε σε βρετανικά Μέσα: «παραμένουμε διχασμένοι, τρεις μήνες μετά. Οι απόψεις δεν άλλαξαν».
   Η έρευνα, σύμφωνα με τον ειδικό, κατέδειξε επιπλέον ότι οι ψηφοφόροι έχουν πλέον ρεαλιστικότερες προσδοκίες μπροστά στις υποσχέσεις που τους δόθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας περί δραματικής μείωσης της μετανάστευσης, αλλά και χρήσης των κονδυλίων που καταβάλλονται στις Βρυξέλλες υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας.
   Όπως αναφέρει ο δημοσκόπος:
   Πριν από το δημοψήφισμα, το 50% και πλέον των πολιτών ανέμενε τη μείωση της μετανάστευσης, όμως αυτό το ποσοστό κατέγραψε πτώση, στο 45%.
   Σε ερώτηση σχετικά με τι αναμένουν από το Brexit, η μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών αναφέρει τον τερματισμό της οικονομικής συνεισφοράς της Βρετανίας προς τις Βρυξέλλες και το τέλος της ελευθερίας κυκλοφορίας των πολιτών, όμως επίσης την παραμονή στην ενιαία αγορά.
   Εντούτοις, ο ερευνητής επισήμανε ότι υπάρχει «ένα ξεκάθαρο άνοιγμα στο ενδεχόμενο συμβιβασμού», καθώς η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρύτερης πρόσβασης στην ενιαία αγορά «διατηρώντας παράλληλα έναν κάποιο έλεγχο στην μετανάστευση».

9 Δεκεμβρίου 2017, 00:41:27
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/12/2017
Του Αντώνη Τριφύλλη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Σεπτεμβρίου 2018, 00:12:41
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10-09-2018
Του Αντώνη Τριφύλλη.

Ο νέος υπουργός Brexit της Μεγάλης Βρετανίας Dominic Raab παρουσίασε την πρώτη ομάδα κατευθύνσεων προς τις επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και τους πολίτες σχετικά με το τι τους περιμένει μετά την έξοδο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ των «27». Κάθε κεφάλαιο, δεκαπέντε σελίδων, αποτελείται από ένα σύνολο επιπτώσεων που θα έχει για τους Βρετανούς το σκληρό Brexit, καθώς και τα αντίμετρα που θα πάρει η κυβέρνηση. Τη δουλειά προετοίμασαν 6.000 δημόσιοι λειτουργοί και θα την ολοκληρώσουν ενισχυόμενοι με ακόμα 9.000! Επίσης πολλά από τα αντίμετρα παρουσιάζονται ως μονομερή από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί και η Ευρώπη με αντίστοιχες «παροχές».

Η θύελλα που ξεσηκώθηκε με τη δημοσίευση των «κατευθύνσεων» σε λίγες μόνο ημέρες μετατράπηκε σε θυμό.

Μα είναι δυνατόν να τρομάζεις τον κόσμο των επιχειρήσεων συμβουλεύοντάς τους να «προσλάβουν ειδικευμένους διαμεσολαβητές για να προβαίνουν στις απαραίτητες τελωνειακές διαδικασίες σε έναν κόσμο που μέχρι τώρα διακινεί τα προϊόντα του, εισαγόμενα ή εξαγόμενα, χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία»; Και «να αγοράσουν το κατάλληλο νέο λογισμικό»; Και μάλιστα να γράφεις ανέμελα ότι «η έξοδος θα έχει το κόστος της»;

Είναι δυνατόν να λες ότι όσοι – δηλαδή όλοι πλέον – χρησιμοποιούν κάρτες αναλήψεων, όσοι νταραβερίζονται με Airbnb ή με e-Commerce «θα έχουν αυξημένο κόστος, μια και δεν θα καλύπτονται από τους νόμους της εσωτερικής αγοράς, της οποίας πλέον δεν θα είμαστε μέλη» και να απαντάς κάτι του τύπου «μην ανησυχείτε γιατί και οι Ευρωπαίοι θα δουν αντίστοιχες αυξήσεις για τις συναλλαγές τους με τη Μ. Βρετανία»;

Και είναι δυνατόν να προειδοποιείς ότι τα πακέτα των τσιγάρων «θα πρέπει να αλλάξουν αμέσως, γιατί οι σημερινές εικόνες είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΕΕ»;

 

Θηριώδη ποσά

Αλλά και οι υποσχέσεις στους αγρότες, στους φοιτητές, στους πανεπιστημιακούς ότι για ένα διάστημα οι γεωργικές ενισχύσεις, το πρόγραμμα Erasmus και τα χρήματα για την έρευνα που χορηγούσε η ΕΕ θα καλυφθούν από τον βρετανικό προϋπολογισμό και από τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν από τις εισφορές στην ΕΕ; Ελα όμως που μία ημέρα μετά ο υπουργός οικονομίας κ. Χάμοντ προβλέπει πως για τις ανάγκες δανεισμού της χώρας, ώστε να σταθεί στα πόδια της μετά το Brexit, απαιτούνται θηριώδη ποσά!

Η δουλειά που έκανε η κυβέρνηση είναι πράγματι θαυμαστή. Ομως είναι κόλαφος στους αμετανόητους προπαγανδιστές της εξόδου. Γιατί απλούστατα απέδειξε ότι όλα αυτά δεν τα είπαν στον κόσμο που ψήφισε.

Αντίθετα έταζαν περαιτέρω ενίσχυση του υπό διάλυση εθνικού συστήματος Υγείας, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο υγειονομικό προσωπικό προέλευσης από κράτη-μέλη.

Εταζαν ότι η απελευθέρωση από το κοινοτικό νομικό σύστημα θα άνοιγε διάπλατα τους ορίζοντες για καλύτερες εμπορικές συμφωνίες και ότι η Αγγλία θα γίνει πάλι θαλασσοκράτειρα του εμπορίου. Και τόσα άλλα.

Ομως αποδεικνύεται πως ήταν απροετοίμαστοι, αδιάβαστοι και ιδεοληπτικοί. Και όταν οι σύνδεσμοι επιχειρήσεων τους προειδοποιούσαν για τη ζημιά που θα επέλθει από την έξοδο και την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, ένας από τους πρωτεργάτες απαντούσε «F..k business»

Πολιτικό πρόβλημα

Η κρίση, κάθε μήνα που περνάει, βαθαίνει. Για την ώρα πλήττει εμφανώς τα μικρά και μεσαία εισοδήματα με την πτώση της λίρας, παρά την αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, και την υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα του ΑΕΠ της σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινοτικές οικονομίες, αλλά και με τη μείωση των επενδύσεων. Ομως τα δύσκολα είναι μπροστά, όπως προδικάζουν τα κείμενα-κατευθύνσεις. Και μετατρέπονται σε πολιτικό πρόβλημα, στο μέτρο που τα δυο μεγάλα κόμματα, και ιδιαίτερα το κυβερνών, σπαράσσονται οριζόντια. Και είμαστε ένα βήμα από τη στιγμή που αυτή η αστάθεια θα προκαλέσει αναπόφευκτα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Και το κυριότερο, δεν φαίνεται λύση πολιτική στον ορίζοντα. Ούτε νέο δημοψήφισμα, ούτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ούτε δημιουργία νέου κόμματος.

Η μόνη ελπίδα είναι να βρεθεί το επόμενο εξάμηνο μια λύση κοινής αποδοχής με τη Ενωση για «μαλακή έξοδο». Που όμως σκοντάφτει στην απαίτηση για άρση θεμελιωδών αρχών της Ενωσης και του μεγαλύτερου επιτεύγματός της: την εσωτερική αγορά. Δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και υπηρεσιών, την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Αν υποχωρήσει η ΕΕ στις απαιτήσεις των Βρετανών, ο πολιτικός σεισμός θα σαρώσει την Ενωση. Αν πάλι υποχωρήσει η Μ. Βρετανία, τότε αυτόματα θα πρέπει να γίνουν εκλογές, και όλοι θα ουρλιάζουν «τότε γιατί φεύγουμε;».

Μπροστά σε μια έκρηξη

Το διεθνές περιβάλλον από την εποχή του δημοψηφίσματος έχει αλλάξει δραματικά. Σε περιδίνηση η ανθρωπότητα βλέπει τη μια κρίση μετά την άλλη να σκάνε μύτη. Ανερμάτιστη πολιτική εμπορικού πολέμου του κ. Τραμπ, που κάθε μέρα αποδυναμώνεται με τις δικαστικές έρευνες που διεξάγονται για αθέμιτες πρακτικές στην οικονομική πολιτική των εταιρειών του. Τουρκία, Ρωσία και οι αναδυόμενες αγορές, σε αναταραχή, πλήττονται από τη φυγή κεφαλαίων προς το δολάριο. Ανοδος του λαϊκισμού και συντηρητική στροφή στην Ευρώπη κ.λπ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που πλήττει και την ασύγγνωστα καθυστερημένη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, η Μ. Βρετανία βρίσκεται μπροστά σε μια έκρηξη.

Πιστεύω ότι η ΕΕ έχει και συμφέρον και υποχρέωση να δώσει κάποια έξυπνη λύση στο Brexit. Στα δύσκολα έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι τα καταφέρνει. Η σταθερότητα της Ευρώπης συνολικά είναι προϋπόθεση για να μη βρεθούμε όλοι μαζί στην προ Βαϊμάρης εποχή.

tovima.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Ιανουαρίου 2019, 16:49:15
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/01/2019

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Σεπτεμβρίου 2019, 10:01:49
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κατά κάποιο τρόπο η Thomas Cook είναι το πρώτο μεγάλο θύμα του επερχόμενου Brexit.

23-09-2019

Πώς και γιατί χρεοκόπησε ο Thomas Cook.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιουλίου 2020, 17:04:28
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12-07-2020

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
7526 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Δεκεμβρίου 2013, 18:30:59
από Loumakis
0 Απαντήσεις
4034 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2017, 00:36:03
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
79031 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Αυγούστου 2019, 15:15:34
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5010 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2019, 00:45:25
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3309 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουνίου 2023, 20:29:23
από Δ. Κουναλάκης