Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 07:17:58

Αποστολέας Θέμα: Το βολικό λάθος και η άβολη αλήθεια.  (Αναγνώστηκε 3009 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Φεβρουαρίου 2013, 19:34:08
Αναγνώστηκε 3009 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/02/2013.
του Μιχάλη Πολυδώρου.


Διαβάζω σε άρθρο σχετικά με το «λάθος» του ΔΝΤ: «Ο πολίτης αυτού του τόπου ανεβαίνει τον Γολγοθά του από το 2010 μέχρι σήμερα. Υποφέρει δεχόμενος επιθέσεις επί καθημερινής βάσης. Δεν είναι συνταρακτικό, λοιπόν, όταν βλέπεις τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να παραδέχεται κυνικά πως έγινε λάθος στις εκτιμήσεις για την Ελλάδα και ότι αν γνώριζαν πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση, θα κάνανε άλλους χειρισμούς εξ’ αρχής; Απίστευτα πράγματα… Αδιανόητα!» Πράγματι, τη δεκαετία του ’60 θα ήταν σενάριο δραματικής ταινίας με το δίδυμο «Ξανθόπουλος-Βούρτση».

Tώρα, ποιος πολλαπλασιαστής φταίει; Του ΔΝΤ, ή ο πολλαπλασιαστής μισθών, επιδομάτων και μίζας στην κρατικοδίαιτη, συντεχνιακή, παρασιτική οικονομία της προηγούμενης εικοσαετίας; Ο πολλαπλασιαστής του ΔΝΤ ήταν αυτός που την επομένη της εισαγωγής του ευρώ εκτόξευσε την «ισοτιμία της τυρόπιτας» και οι 100 δραχμές έγιναν εν μια νυκτί ένα ευρώ;

Προφανώς, τα λάθη του ΔΝΤ στην εκπόνηση του προγράμματος για την Ελλάδα, πρέπει να «πληρωθούν» από αυτούς που τα διέπραξαν, αλλά ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι αν μας επιστρέψουν 3, 4, 10, 50 δις ευρώ, θα λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας; Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και η οικονομία μας θα γίνει ανταγωνιστική; Πιστεύει κανείς ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι καθαρά οικονομικό, λογιστικό, δημοσιονομικό; Σαν κι εμάς τους Παναθηναϊκούς, που μέχρι τώρα φορτώναμε την αγωνιστική μας ανυπαρξία σε διαιτητικά λάθη και στην «ερυθρόλευκη παράγκα». Τη δικιά μας παράγκα, του Καραγκιόζη, αργήσαμε να τη δούμε.

Αν δεν κάνω λάθος, το Μνημόνιο, εκτός από τις σκληρές δημοσιονομικές προσαρμογές, προέβλεπε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προσέκρουσαν στην κομματικοκρατία, στην γραφειοκρατία και στην ανίκανη και σε πολλές περιπτώσεις διεφθαρμένη ηγεσία του κρατικού διοικητικού μηχανισμού. Δηλαδή για να καταλάβω, η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση -η οποία σημειωτέον ξεκίνησε δύο χρόνια πριν από το λάθος του ΔΝΤ- επειδή ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ήταν 0,5 αντί 1,7 ή επειδή βγάζαμε 5, δανειζόμασταν 15 και ξοδεύαμε 20. Τι αποταμιεύσαμε στα χρόνια της ανάπτυξης ( ; ) για να αντιμετωπίσουμε την κρίση;

Οι κορώνες για το λάθος του ΔΝΤ, για να χρησιμοποιήσω ένα ποδοσφαιρικό κλισέ, είναι βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης. Παρεμπιπτόντως, η ΔΗΜΑΡ πρέπει να είναι προσεκτική στο χειρισμό του θέματος, ώστε να μην ταυτισθεί με τις τσιρίδες. Οι ξανθοπούλειες κραυγές του αδικημένου και καταπιεσμένου Έλληνα, θύμα της «παγκόσμιας συνομωσίας», μπορεί να «πολλαπλασιάζουν» τον εθνο-ναρκισσισμό μας (και τα πρόσκαιρα δημοσκοπικά ποσοστά), αφαιρούν όμως από την αυτογνωσία, η οποία είναι απαραίτητη για να μην ξανακάνουμε τα ΔΙΚΑ μας λάθη. Και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο λάθος μας.

Για παράδειγμα, το Μάρτιο, όπως σημειώνει στη Μεταρρύθμιση η Μαριλένα Κοππά, θα κληθούμε να επαναδιαπραγματευθούμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που δίνει κατά κεφαλή στον Έλληνα αγρότη έξι φορές περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι στον Λετονό. Παρουσιάζεται λοιπόν μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνει μια πραγματική συζήτηση για το αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας, εντός της Ευρώπης, αλλά στη βάση μακρόπνοων σχεδιασμών, σημειώνει η ευρωβουλευτής.

Εγώ πάντως, δεν έχω ακούσει τίποτα, εκτός από τις μηχανές των τρακτέρ που ζεσταίνονται όχι για να καλλιεργήσουν, αλλά για να αποκλείσουν τους δρόμους. Και αν δεν κάνω κι εγώ λάθος, όπως το ΔΝΤ, τα αγροτικά μπλόκα προϋπήρχαν των «λανθασμένων» μνημονίων που επέβαλαν οι δανειστές μας. Και αν δεν κάνω λάθος, η ΕΕ ζητεί πίσω τα 500 εκ. ευρώ που έδωσε στους αγρότες ο Χατζηγάκης επί Καραμανλή του Β΄. Κατά λάθος!

Και τώρα, ο Γιάννης, ο Νίκος, ο Σπήλιος, ραβδίζουν ελιές από το ξημέρωμα μέχρι το βράδυ, για να πάρει το λάδι τους ο ιταλός χονδρέμπορος και να το μοσχοπουλήσει στις αγορές του εξωτερικού. Γιατί οι κομματικοί «χονδρέμποροι», προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τις ψήφους τους, «διαιρούσαν» τις επιδοτήσεις με τον αριθμό των παραγωγών. Το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκον. Ναι, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι έκανε λάθος. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια, αλλά μας βολεύει να βλέπουμε τη λάθος μισή!


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Φεβρουαρίου 2013, 19:35:42 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Φεβρουαρίου 2013, 15:49:02
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 13/02/2013.
του Πάσχου Μανδραβέλη.


Οταν ο πολλαπλασιαστής φτάσει στο τρία.

Είναι μεγάλο κρίμα για τη χώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπολόγισε σωστά τους «πολλαπλασιαστές». Διότι αν το ξέραμε πιο νωρίς, ότι για κάθε περικοπή 1% των δημοσίων δαπανών θα είχαμε ύφεση 1,7%, δεν θα αναγκαζόμασταν να περάσουμε όσα ζήσαμε. Το κράτος θα συνέχιζε να ξοδεύει 24 δισ. περισσότερα απ’ όσα εισέπραττε· οι δημόσιες υπηρεσίες θα ήταν πλημμυρισμένες από ευτυχισμένους «σταζιέρ»· θα ελπίζαμε να βγούμε στη σύνταξη στα 50· το μετρό θα κρατούσε τους υπεράριθμους, οι οποίοι προσελήφθησαν με μπιλιετάκια από το γραφείο του κ. Σουφλιά· οι συμβασιούχοι θα συνέχιζαν να μονιμοποιούνται. Γενικώς θα ήμασταν μια ωραία ατμόσφαιρα.

Αν μάλιστα το ΔΝΤ είχε κάνει το λάθος αντίστροφα και έβγαζε τον πολλαπλασιαστή γύρω στο 3, θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Θα μπορούσαμε π.χ. να δημιουργήσουμε ακόμη μία αγροφυλακή. Τα σαράντα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα μας φαίνονταν λίγα· θα μπορούσαμε να τα κάνουμε εξήντα, έτσι ώστε κάθε χωριό να έχει και τη δική του σχολή για να «αναπτύσσεται» χωρίς κόπο και αγωνία. Η κρατική διαφημιστική δαπάνη, που το σωτήριον έτος 2008 είχε φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να πάει μέχρι τα 120, για να επιβιώνουν κάθε λογής έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Οι 26 επίσημα καταχωρισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων θα μπορούσαν να γίνουν σαράντα για να μετράμε κάθε πτυχή του ευτυχισμένου μας βίου.

Αν μάλιστα είχαμε και καλούς διαπραγματευτές (κάτι σε σερ Μαρκεζίνης και βάλε, μην αναφέρουμε τον κ. Νότη Μαριά) θα τους πείθαμε ότι ο πολλαπλασιαστής είναι πέντε και θα γινόταν πραγματικότητα το σύνθημα των αναρχικών «σύνταξη στα 18, στράτευση στα 100».

Βεβαίως ανάμεσα στους πολλαπλασιαστές και τους διαιρέτες υπάρχει μια πολύ σημαντική και πραγματική λεπτομέρεια: τα λεφτά. Κάποιοι θα έπρεπε να δίνουν ή έστω να δανείζουν τη χώρα με τα 24 δισ. πρωτογενούς ελλείμματος που είχαμε το 2009. Κάποιοι έπρεπε να καλύπτουν τις εισαγωγές πραγματικών προϊόντων και υπηρεσιών που είναι πολλαπλάσιες των εξαγωγών μας· το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών είχε φτάσει το 14% του ΑΕΠ. Κάποιοι γενικώς έπρεπε να πληρώνουν. Το κακό είναι ότι δεν υπήρχαν πρόθυμοι· ούτε καν για να μας δανείσουν.

Με τα λόγια και τους πολλαπλασιαστές χτίζονται ανώγια και κατώγια. Φτιάχνονται πολλοί άλλοι κόσμοι που μοιάζουν εφικτοί. Μόνο που η πραγματικότητα είναι άλλη. Οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές μετρήθηκαν εκ των υστέρων και βρέθηκαν τόσο μεγάλοι διότι τρία χρόνια τώρα αντί να απελευθερώνουμε την αγορά, αντί να προχωράμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντί να ιδιωτικοποιούμε, βαδίζουμε σημειωτόν. Παλιές φούσκες της οικονομίας σκάνε, αλλά το πολιτικό μας σύστημα προτιμά να κάνει τα χατίρια των συντεχνιών αντί να αφήσει την οικονομία να αρχίσει πάλι να δημιουργεί. Τρία χρόνια τώρα χτίζουμε όλο και πιο υψηλούς πολλαπλασιαστές μεγαλώνοντας μόνοι μας την ύφεση. Η οικονομία βυθίζεται στο γραφειοκρατικό τέλμα και η μόνη έγνοια του πολιτικού συστήματος είναι να μην πειραχθούν οι δομές του παλιού «πάρε-δώσε».

Αν συνεχίσουμε έτσι μετά τρία χρόνια θα διαπιστώσουμε εμπειρικά ότι ο πολλαπλασιαστής δεν θα είναι καν 1,7. Θα φτάσουμε στο τρία και θα συνεχίσουμε να ψαχνόμαστε γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3493 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιανουαρίου 2014, 08:42:01
από Πετράκης Νϊκος
3 Απαντήσεις
3886 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Οκτωβρίου 2015, 19:25:47
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
1926 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2015, 22:29:17
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3441 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιανουαρίου 2016, 19:14:17
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2982 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαΐου 2017, 15:32:52
από Argirios Argiriou