Το τι αποφασίζει ο ασθενής δεν έχει σημασία, αλλά τι κρίνει ο γιατρός. Αν ο αγοραστής προτιμάει να αγοράσει ζώνη οσφύος με 32 ευρώ, ώστε να του επιστραφούν, αυτό δεν αφορά το ταμείο. Επίσης αναφέρεστε σε ανταγωνισμό της αγοράς και αγοραστές, ενώ εγώ μιλάω για ασθενείς και προιόντα που το κόστος τους έχει καθοριστεί με ΦΕΚ. Το πόσο πουλιέται η φασολάδα δεν έχει καμιά σχέση με την ιατρική επίσκεψη. Αν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε 150 ευρώ για επίσκεψη από ασθενή, αλλά πληροφορείστε τον τουλάχιστον ότι αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να τα απαιτήσει από το ταμείο του. Αν παρόλα αυτά, προσφέρετε στον ασθενή σας κατά την επίσκεψη και μια φασολάδα, μην ευελπιστείτε να την χρεώσετε και αυτήν στο ταμείο του.
Αν πάλι εννοείτε ότι υπάρχουν ασθενείς που αγοράζουν ζώνη οσφύος της επιλογής τους και στη συνέχεια απευθύνονται σε γιατρό, ώστε να τους χορηγηθεί γνωμάτευση για την αναγκαιότητα της χρήσης της, αυτό αποτελεί πάλι απάτη.
Υπενθυμίζεται ότι στα ιατρικά είδη και φάρμακα δεν ισχύει ο ανταγωνισμός, λόγω της ασύμμετρης πληροφόρησης του ασθενούς και οι τιμές καθορίζονται από την πολιτεία. Παραδείγματα, ή του ύψους ή του βάθους (φασολάδα και Prada), είναι άκαιρα στην περίπτωσής μας.
Το ΦΕΚ είναι σαφέστατο. Αν ο γιατρός κρίνει να χορηγηθεί μια ζώνη οσφύος αξίας 20 ευρώ, το κόστος το επωμίζεται ο ασθενής. Αν ο ασθενής θέλει μια ζώνη μεγαλύτερης αξίας, προφανώς δεν πρόκειται περί ασθενούς και ο γιατρός τζάμπα χαλάει το χρόνο του.