Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
3 Ιανουαρίου 2025, 05:54:12

Αποστολέας Θέμα: Υπερηχογραφία από Γενικούς Ιατρούς / Παθολόγους;  (Αναγνώστηκε 92968 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Δεκεμβρίου 2020, 00:15:26
Αναγνώστηκε 92968 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Του Αργύρη Αργυρίου,
Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού,
Καβάλα.

argiriou.se

Εδώ και χρόνια υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα να αποκτούν οι ιδιώτες Γενικοί Ιατροί / Παθολόγοι υπερηχογράφο. Πολλοί πιστεύουν ότι έτσι θα αυξήσουν την διαγνωστική τους δεινότητα (ενώ ακόμη πιο πολλοί ελπίζουν, ενδόμυχα ίσως, ότι θα αυξήσουν τα έσοδά τους).

Αυξάνεται όντως η διαγνωστική τους δεινότητα; Νομίζω ότι η φράση κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι η φράση "αυτόνομες αποφάσεις". Κατά πόσο δηλαδή θα σε βοηθήσει ο υπερηχογράφος να παίρνεις περισσότερες αυτόνομες αποφάσεις αν τον έχεις σε σχέση με το αν δεν τον έχεις. Νομίζω ότι για να μπορεί να παίρνει κανείς αυτόνομες αποφάσεις μετά από μια υπερηχογραφία που έχει εκτελέσει ως Γενικός Ιατρός / Παθολόγος, πρέπει αφενός να έχει μία πραγματικά καλή εκπαίδευση, αφετέρου να εκτελεί μεγάλο αριθμό υπερηχογραφιών κάθε μέρα και μάλιστα, στην αρχή τουλάχιστον, δίπλα σε κάποιον άλλο Ιατρό. Επίσης πρέπει να έχει και αρκετό χρόνο, που όμως δεν είναι σίγουρο ότι τον έχει, γιατί ένα ιδιωτικό Ιατρείο για να επιβιώσει πρέπει να βλέπει και αρκετούς ασθενείς κάθε μέρα. Αν κρίνει επίσης κανείς ότι οι πιο πολλοί από τους Γενικούς Ιατρούς / Παθολόγους που απόκτησαν υπερηχογράφο παραδέχονται ότι αύξησαν τα παραπεμπτικά τους προς Ακτινολόγους, για επιβεβαιωτική υπερηχογραφία, τότε αυτό με κάνει να αμφιβάλλω πολύ κατά πόσο είναι σε θέση να παίρνουν περισσότερες αυτόνομες αποφάσεις.

Είναι και κάτι άλλο το οποίο δυσκολεύομαι να το περιγράψω με λόγια αλλά θα το προσπαθήσω: Ο Γενικός Ιατρός είναι μια κατεξοχήν κλινική ειδικότητα όπου το σημαντικότερο εργαλείο του είναι τα αυτιά του για να ακούει προσεκτικά αυτά που του λέει (ή δεν του λέει) ο ασθενής. Όταν χρησιμοποιείς τον υπέρηχο αναγκαστικά πρέπει, για αρκετή ώρα (από τον έτσι ή αλλιώς περιορισμένο χρόνο που έχεις στην επίσκεψη), να συγκεντρωθείς σε κάτι άλλο, και αυτό κατά την γνώμη μου, διαταράσσει την κύρια αποστολή του Γενικού Ιατρού που περιέγραψα παραπάνω και μπορεί να τον ζαλίσει διαγνωστικά. Είναι κάπως σαν να είσαι ορειβάτης και εκεί που είσαι συνηθισμένος να περπατάς στο βουνό και να το "νιώθεις" και να προσανατολίζεσαι μόνο σου (και εσύ δεν ξέρεις πως, αλλά πάντως να προσανατολίζεσαι) να σου δίνουν ένα GPS. Επικεντρώνεσαι στο GPS και χάνεις την αίσθηση της πορείας αυτής καθ' αυτής. Γυρνάς το βράδυ στο σπίτι και, ναι μεν, μπορεί να έχεις ολοκληρώσει την διαδρομή αλλά το βουνό δεν το έχεις γνωρίσει και την επόμενη φορά που θα βγεις για περπάτημα νιώθεις το ίδιο χαμένος.

Βγάζει τα λεφτά του;

Κάποιοι, αγόρασαν μεν υπερηχογράφο, τον έχουν όμως και σκουριάζει και παραδέχονται ότι δεν έβγαλε τα λεφτά του. Κάποιοι άλλοι έβγαλαν τα λεφτά του την εποχή προ κρίσης. Όμως τα τελευταία χρόνια ο Ασθενής το σκέφτεται να δώσει πάνω από 30 €/επίσκεψη στον ιδιώτη Γενικό Ιατρό / Παθολόγο. Αν υποθέσουμε ότι αγοράζεις ένα υπερηχογράφο για 5.000 ευρώ, τότε αν αυξήσεις την επίσκεψή σου κατά 20 ευρώ, πας δηλαδή από τα 30 στα 50 ευρώ (που να δούμε πόσο εύκολα θα τα δώσει ο Ασθενής...), πρέπει να δεχτείς 250 επισκέψεις όπου αντί για 30 ευρώ θα πάρεις 50 ευρώ λόγω του ότι χρησιμοποίησες υπέρηχο, για να πεις ότι το μηχάνημα έβγαλε τα λεφτά του και από την 251η επίσκεψη και μετά έχεις και κέρδος... Κάποιοι άλλοι μπορεί να προσδοκούν ότι θα κάνουν απόσβεση κρατώντας μεν την τιμή επίσκεψης στα 30 ευρώ αλλά ελπίζοντας ότι θα αυξηθεί η πελατεία τους λόγω του υπερηχογράφου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχει κανείς 166 επισκέψεις από καινούριους "πελάτες" λόγω της χρήσης του υπέρηχου για να πει ότι έκανε απόσβεση το μηχάνημα ( πόσο εύκολα όμως μπορεί να το υπολογίσει κανείς αυτό;  ). Το σωστό βέβαια (αλλά μάλλον αδύνατον να το υπολογίσει κανείς και αυτό) θα ήταν να υπολογίσει και πόσους από τους αρχικούς του πελάτες μπορεί να του φύγουν γιατί λόγω της διενέργειας υπερηχογραφιών δεν προλαβαίνει να μιλήσει αρκετά μαζί τους και να τους κάνει την μίνι "ψυχοθεραπεία" τους που είμαστε τόσο συνηθισμένοι εμείς οι Γενικοί Ιατροί / Παθολόγοι να κάνουμε.

Και πάντα βέβαια, αν θέλει κανείς να είναι σωστός και με την συνείδησή του, πρέπει να απαντήσει ειλικρινά και στο αρχικό ερώτημα: "Σε πόσες από αυτές τις περιπτώσεις με βοήθησε η υπερηχογραφία που εκτέλεσα, ώστε να πάρω πιο αυτόνομες αποφάσεις σε σύγκριση με το αν δεν είχα υπερηχογράφο;"

Η εξέταση της υπερηχογραφίας εξαρτάται πάρα πολύ από τον εξεταστή.

Υπάρχουν ακόμη και Ακτινολόγοι τριγύρω μου των οποίων τα υπερηχογραφικά πορίσματα δεν εμπιστεύομαι (είτε γιατί κάνουν υποδιάγνωση, είτε γιατί κάνουν υπερδιάγνωση), οπότε πόσο μπορώ να εμπιστευτώ αποτελέσματα Ιατρών άλλης ειδικότητας που, κακά τα ψέματα, δεν έχουν τόσο τριβή με το αντικείμενο όσο αυτοί οι Ακτινολόγοι;

Θα μου πεις, πρόβλημά σου αν δεν εμπιστεύεσαι.

Πάντως από ότι φαίνεται με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται και στο Σουηδικό ή Νορβηγικό ή Βρετανικό Σύστημα Υγείας όπου οι Γενικοί Ιατροί ΔΕΝ συνηθίζεται να διενεργούν υπερηχογραφήματα.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θεωρώ ότι η υπερηχογραφία πρέπει να απαγορεύεται για Γενικούς - Ιατρούς / Παθολόγους. Απλά θεωρώ ότι για τους περισσότερους Γενικούς Ιατρούς / Παθολόγους δεν έχει νόημα. Όταν όμως πρόκειται για συγκεκριμένες εξετάσεις (όπως π.χ. το eFAST, εκτίμηση αορτής, εκτίμηση της πληρότητας της ουροδόχου κύστης, αγγειακή προσπέλαση υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση ή ηχοκαρδιογραφία στην υποστήριξη της ζωής δηλαδή ELS) και όταν επίσης πρόκειται για Γενικούς Ιατρούς / Παθολόγους που δραστηριοποιούνται σε πολύ απομακρυσμένα μέρη ή νησιά ή σε ΤΕΠ νομίζω ότι εκεί η Υπερηχογραφία έχει θέση και εννοείται ότι είναι μικροπρέπεια από πλευράς Ακτινολόγων να μην μοιράζονται τις γνώσεις τους. (Για το πώς μαθαίνει πάντως κανείς υπέρηχο διαβάστε ένα εύστοχο σχόλιο εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος από Έλληνα συνάδελφο που κάνει ειδικότητα Επειγοντολογίας στην Σουηδία). Επίσης δείτε εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ένα άρθρο που δείχνει πώς, κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε να μαθαίνουν Υπερηχογραφία οι Κλινικοί Ιατροί που δραστηριοποιούνται στο Τμήμα Επειγόντως Περιστατικών (ΤΕΠ) ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή σε οποιαδήποτε άλλη Νοσοκομειακή Κλινική χρειάζεται να διενεργούν Υπερηχογραφήματα και οι Κλινικοί Ιατροί της. Πόσες όμως από τις παραπάνω εξετάσεις θα χρειαστεί να κάνει ο ιδιώτης (ή και κρατικός) Γενικός Ιατρός / Παθολόγος που δραστηριοποιείται μέσα ή κοντά, σε αστικό περιβάλλον; Έτσι λοιπόν για εμάς τους υπόλοιπους πιστεύω ότι είναι πιο χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιους Ακτινολόγους να εμπιστευόμαστε και ποιους όχι, παρά να χάνουμε τον χρόνο μας με ένα ματσούκι στο χέρι.
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Δεκεμβρίου 2020, 18:38:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Δεκεμβρίου 2020, 16:41:08
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Εξαιρετικό άρθρο Αργύρη!
Συμφωνώ απολύτως με τις σκέψεις σου αυτές και πραγματικά με έκανες άλλη μια φορά να εκτιμήσω το υψηλό επίπεδο της ιατρικής σου κατάρτισης.
Η «διαγνωστική δεινότητα» του κλινικού ιατρού κατά την γνώμη μου ΔΕΝ σχετίζεται με κάποια πρακτική δεξιοτεχνία.Δεν κάνει π.χ η οφθαλμοσκόπηση των ικανό οφθαλμίατρο ούτε η γνώση του ΗΚΓ τον καλό καρδιολόγο.Αυτή είναι η εντύπωση που έχει ο μη ιατρικός κόσμος (ενίοτε και κάποιοι νέοι συνήθως συνάδελφοι).Η εντύπωση αυτή ,σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ακλόνητη πεποίθηση που μπορεί με την σειρά της να δημιουργήσει τεχνητή ανάγκη στον κλινικό ιατρό ,ιδιαίτερα όταν η ειδικότητα δεν περιλαμβάνει την δεξιοτεχνία αυτή στην εκπαιδευτική διαδικασία.Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη μπορεί να προσθέσει παράλογο άγχος τόσο κατά την διάρκεια της ειδικότητας (Θυμάμαι πόσο αγχωνόμουν ως ειδικευόμενος μη έχοντας ιδέα για το πώς να κάνω υπέρηχο και έφτανα συχνά στο τραγικό σημείο να κυνηγώ παλαιότερους ειδικευόμενους ή πρόθυμους επιμελητές για να μου δείξουν και να με «ξεστραβώσουν»...) όσο και μετά στο ιδιωτικό ιατρείο ή την κλινική όπου μπορεί να δημιουργεί ένα αίσθημα επιστημονικής ανεπάρκειας.
Η διάγνωση δεν βρίσκεται στα απεικονιστικά ευρήματα. Βρίσκεται σε ποσοστό που για μένα ξεπερνά το 80% στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ. Η κλινική εξέταση ,οι εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις παίζουν συγκριτικά πολύ μικρότερο ρόλο, κυρίως επιβεβαιωτικό ή απορριπτικό μιας ήδη σχηματισμένης διάγνωσης.Η νοητική διείσδυση του ιατρού στην παρούσα νόσο και στο ατομικό αναμνηστικό με αναζήτηση της κάθε χρήσιμης «λεπτομέρειας» είναι η για μένα η πεμπτουσία της διαγνωστικής δεινότητας. Αυτό σημαίνει να διαθέτεις το 80% του διαθέσιμου χρόνου επικοινωνώντας με τον ασθενή! Οτιδήποτε αφαιρεί τον απαραίτητο χρόνο από αυτήν την ζωτική διαδικασία συνήθως απομακρύνει από την διάγνωση και σπάνια μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε αυτήν.
Δεν θέλω αυτό που γράφω να μοιάζει στερεοτυπικό .Δεν είναι. Πόσες φορές π.χ πίσω απο μια «δυσρρύθμιστη» αρτηριακή υπέρταση με τριπλή-τετραπλή αντιυπερτασική αγωγή ή /και μια αρρυθμία κρύβεται σύνδρομο υπνικής άπνοιας.Αν δεν ρωτηθεί ο ασθενής για τον ύπνο του ή η σύντροφός του για ροχαλητό ,ούτε το ΗΚΓ ,ούτε ο υπέρηχος ,ούτε αιματολογικές εξετάσεις δεν θα  το αποκαλύψουν...Η αξιολόγηση του θωρακικού πόνου βασίζεται απόλυτα σχεδόν στο ιστορικό ,με το ΗΚΓ ή/και τον υπέρηχο να παίζει έναν δευτερεύοντα ρόλο και όχι το αντίστροφο όπως πολύ πιστεύουν...
Η δύναμη του καλού γενικού ιατρού ,του παθολόγου και του οποιουδήποτε κλινικού ιατρού βρίσκεται στην ικανότητα του να επικοινωνεί με τους ασθενείς του.Αντί λοιπών να ξοδευόμαστε σε πανάκριβα μηχανήματα τεχνολογίας και να αναλωνόμαστε σε δεξιοτεχνίες που μόνο ένα ανούσιο, επιφανειακό prestige μπορεί να προσφέρουν είναι πολύ πιο αποδοτικό να παραχωρήσουμε περισσότερο χρόνο στην ουσιαστική μας επαφή με τον άρρωστο.
Να και κάτι στο οποίο οι ομοιοπαθητικοί μπορεί να μας βάλουν τα γυαλιά...! ;D ;) ;)
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

16 Δεκεμβρίου 2020, 21:44:38
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Εξαιρετική πράγματι η ανάλυση του Αργύρη και του Zachariadis.Από ειδικευόμενοι λέγαμε ποιος ακτινολόγος έκανε τον υπέρηχο.Θα  συμφωνήσω  επίσης πως ούτε τα λεφτά σου βγάζεις.Υπέρηχο 5 χιλιάδων δεν κάνει για τίποτα.Από  15 μεταχειρισμένο για να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα αντισταθμίζουν την έλλειψη εκπαίδευσης μας.Όμως αυτό το άτιμο εργαλείο αν παρακολουθήσεις σε συνάδελφο έστω, διαβάσεις αρκετά βιβλία που κυκλοφορούν, συμμετέχεις σε σεμινάρια και χωρίς να υπερβείς τα όρια που θα εξηγήσω, μπορεί να σου προσφέρει απίστευτη ικανοποίηση.Δεν θα ξεχάσω στα πρώτα μου βήματα προ δεκαετίας σε πιτσιρίκα 12-13 ετών για το δελτίο του μπάσκετ ανακάλυψα το πρόβλημα στον θυρεοειδή της ή μια εικοσάχρονη που έχοντας περάσει αρκετές ειδικότητες για αίσθημα ζάλης βάζοντας την κεφαλή του u/s στην καρωτίδα περισσότερο για να δικαιολογήσω την επίσκεψη... αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν μου ταίριαζε και την έστειλα στον ακτινολόγο.Αυτή όμως η παραπομπή που ΔΕΝ θα γίνονταν σε διαφορετική περίπτωση(θα ξεκίναγε αντικαταθλιπτικό)  ήταν σωτήρια.Ανακαλύφτηκε αγενεσία  καρωτίδας! με παράπλευρη κυκλοφορία και διογκωμένες θωρακικές περιστατικό που δημοσιεύτηκε στην συνέχεια από τους γιατρούς στο Ωνάσειο.O υπέρηχος κατά την γνώμη μου είναι αναντικατάστατος αν λειτουργεί επικουρικά στην διαφοροδιάγνωση κολικού νεφρού-χολής ,θυρεοειδίτιδα από αμυγδαλίτιδα(ναι είδα εμπύρετο με 12 ημέρες αντιβίωση και οφειλόταν στον θυρεοειδή)να δεις κάποιο όζο εννοείται , στην κοιλιακή αορτή και  την αθηρωμάτωση καρωτίδων.Τίποτα άλλο.Ούτε κύστη, ούτε προστάτη(άντε μια υπερτροφία ώστε να επισπεύσει την επίσκεψη στον ουρολόγο) ούτε πάγκρεας ή γυναικολογικά.Αυτά τα όργανα ειλικρινά όλοι αν έχουν την δυνατότητα, σε λίγο καιρό μπορούν με τιμιότητα και με ασφάλεια να αναγνωρίζουν την παθολογία τους να θεραπεύσουν ή  έστω να ΚΑΤΕΥΘΎΝΟΥΝ σωστά τον ασθενή τους που δεν είναι ήσσονος σημασίας κατά την γνώμη μου.Τέλος για να μην παρεξηγηθώ εγώ δεν τον χρεώνω ούτε καν τον εκτυπώνω.Είναι ένα άλλο στηθοσκόπιο.
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Δεκεμβρίου 2020, 21:46:42 από fanisgp »

17 Δεκεμβρίου 2020, 01:44:34
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είμαι ΓΙ, αλλά έκανα το αγροτικό μου σε μικρό νησάκι. Εκεί ένας Υπέρηχος είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ και προβλέπεται και απ τα σχετικά πρωτόκολλα (ATLS κτλ)

Άλλο πράγμα το ιδιωτικό Ιατρείο σε μια μεγάλη πόλη με τους ακτινολόγους δίπλα σου και άλλο πράγμα σε ένα μικρό νησάκι που δεν μπορείς να "δεις" την κοιλιά του άλλου.

Οπότε, ΝΑΙ, πρεπει να υπάρχει σε ιατρούς στον U/S που επανδρώνουν απομονωμένα μέρη, είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ να μην προσφέρεται εκπαίδευση σε αυτούς τους ιατρούς (για τους αγροτικούς που δεν μπορούν να περάσουν μία φλέβα ας μην μιλησω καλύτερα, "αγροτικό", μια ελληνική εφεύρεση!)

Όταν μου ζητήθη απ τον δήμαρχο να γράψω τις ανάγκες του Ιατρείου για να ενταχθούν σε κάποιο μελλοντικό ΕΣΠΑ έβαλα και έναν υπέρηχο, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ιατρός (Γ/Ι ή Παθολόγος) που θα τύχει σε περιστατικό που θα μπορεί να κάνει πχ έναν FAST.

Δεν θα ξεχάσω πόσο εντυπωσιάστηκε ασθενής από υπέρηχο που του έκανε Γ/Ι σε ένα τέτοιο νησάκι, το έλεγε και το ξανάλεγε.
Το κόστος για ένα απλό μηχάνημα δεν ξεπερνάει 2 μηνιάτικα, δεν ειναι τοσο φοβερό, βέβαια ζούμε δύσκολες εποχές.

17 Δεκεμβρίου 2020, 08:14:42
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Aνάλογη συζήτηση νομοθεσία στο forum:  Μετεκπαίδευση Γενικών ιατρών
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

17 Δεκεμβρίου 2020, 11:16:23
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Η διενέργεια μιας εξέτασης για τα όργανα που ανέφερα δεν ξεπερνά τα 5-6 λεπτά.Να δούμε το μη φυσιολογικό είπαμε όχι να κάνουμε διάγνωση όταν χρησιμοποιείται στην καθημερινή πράξη.Πράγματι οι παραπομπές έχουν αυξηθεί στους ακτινολόγους.Αυτό ακριβώς όμως είναι το θετικό.Γιατί αν επιβεβαιωθεί η υποψία σου έχεις γίνει ήρωας άρα κέρδισες για πάντα τον ασθενή, αν όχι έχεις την γνωμάτευση του ακτινολόγου (εγώ τον στέλνω ακόμη και όταν είμαι σίγουρος) με τα φίλμ και όλες της μετρήσεις ώστε για αρκετό αρκετό καιρό απλώς κάνεις σύγκριση, πράγμα ακόμη πιο εύκολο.Επιπλέον αυτή η ευκολία της επαναληψιμότητας μπορεί πολύ νωρίτερα να εντοπίσει μια αλλαγή στο  επίμαχο εύρημα.

17 Δεκεμβρίου 2020, 12:08:20
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Ένα πρακτικό πρόβλημα εντοπίζεται στο χρόνο και στο κόστος. Όταν πχ δεις στο ιατρείο ασθενή με υποψία κωλικού χοληφόρων ή νεφρών δεν μπορείς να περιμένεις το ραντεβού του ακτινολόγου σε 2-3 εβδομάδες. Πολλές φορές η επιλογή των ΤΕΠ δεν είναι επιθυμητή για διάφορους λόγους και το ιδιωτικό κόστος επείγουσας εξέτασης μπορεί να ξεφεύγει από τα λογικά πλαίσια σε πολλές περιπτώσεις.

17 Δεκεμβρίου 2020, 12:28:03
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Πολύ εύστοχα,εκεί ακριβώς είναι αναντικατάστατος ο υπέρηχος.

24 Απριλίου 2021, 00:12:24
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ενδιαφέρον σχόλιο Σουηδού Γενικού Ιατρού σε Σουηδική ομάδα Γενικών Ιατρών στο facebook στις 22/04/2021, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους Σουηδούς Γενικούς Ιατρούς που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν υπέρηχο (τον Butterfly συγκεκριμένα) στην καθημερινή Ιατρική του πράξη:

Σπάνια μπορώ να αποκλείσω κάτι με τον υπέρηχο αντιθέτως όμως μπορώ να επιβεβαιώσω κάποια πράγματα όταν φαίνονται ξεκάθαρα στον υπέρηχο.

Επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον σχόλιο από άλλον Γενικό Ιατρό στην ίδια ομάδα:

Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε την επίσημη υπερηχογραφία που κάνει ένας Ακτινολόγος από την υπερηχογραφία που κάνει ένας Κλινικός Ιατρός ή όπως αλλιώς λέγεται POCUS. Στην δεύτερη περίπτωση στο αρχείο του ασθενούς γράφει κανείς σύντομα τι είδε με τον υπερηχογράφο όπως π.χ. όταν καταγράφει στο αρχείο του ασθενούς τι άκουσε με το στηθοσκόπιο όταν ακροάστηκε την καρδιά ή τους πνεύμονες.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Απριλίου 2021, 01:13:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Απριλίου 2021, 00:21:25
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Point-of-Care Ultrasound in Swedish primary health care

A descriptive retrospective study

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Απριλίου 2021, 01:05:39
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Υπάρχει στο facebook μια ομάδα Σουηδών Γενικών Ιατρών που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την υπερηχογραφία και λέγεται Ultraljud i Primärvård
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Απριλίου 2021, 10:49:09
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Είναι ενδιαφέρον το butterfly, αλλά το κόστος που ζητάνε ανά έτος για να σου επιτρέπουν να αξιοποιείς αυτό που πλήρωσες 2 χιλιάρικα είναι γερό. Δεν μπορείς να το πάρεις για να κοιτάς πού και πού

28 Απριλίου 2021, 21:05:35
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στα "κυβικά" του butterfly είναι και το Vscan air. Φαντάζομαι βέβαια ότι και αυτό έχει κόστος ανάλογο με το butterfly.

Υπάρχει επίσης το Philips Lumify

Επίσης κυκλοφορεί και το Clarius C3 multipurpose που κοστίζει 4450 euro όταν το Butterfly IQ κοστίζει γύρω στα 2.000 ευρώ. Είναι όντως το Clarius τόσο πολύ καλύτερο;


- Hej, vilken telefon paddda använder du till den? Tror du valet av mobil skulle påverka upplevelsen av Butterfly?

-  Samsung mobil. Inte alls idealt, skulle säkert bli bättre med en sån där Samsung med stor skärm. Om du är i sthlm får du gärna testa min

- tack för erbjudandet, är dock på västkusten. Jag har nästan fått okej att köpa in en Butterfly, vi behöver samtidigt köpa en ny telefon till hsv och det blir nog iPhone då de andra läkarna är mer vana med det, funderar dock vilken modell jag ska argumentera för, eller rentav både padda och mobil. Vilken samsung modell har du? Tror du att val av mobil påverkar kvalitén?

- jag tror storlek på skärm är det enda som påverkar eg

Τι κινητό έχεις συνδέσει στο butterfly;  Έχω συνδέσει ένα Samsung. Σίγουρα θα μπορούσα να έχω και ένα καλύτερο κινητό.
- Πιστεύω ότι το μόνο σημαντικό όσον αφορά το κινητό είναι το μέγεθος της οθόνης.

- ST i Malmö nu , men har bott och jobbat på Grönland i 2 år
Där använder vi inom primärvården ultraljud både akut och ickeakut i samband med t.ex gynekologiska åkommor, graviditeter , ultraljud av buk, njurar etc.
Hade gärna lärt mig mer om ultraljud då jag även i framtiden kommer arbeta i glesbygd på Grönland.

- Specialist allmänmedicin sedan 2015. MAL Segeltorps VC. Har kört UL med färgdoppler sedan 1 år på VC. Det blir lättare med tiden och kunskapen ökar.

- Jag värjer mig lite mot det (bildlagring) - går emot själva syftet med POCUS tycker jag, snabba, enkla undersökningar. Din liknelse med auskultation är högst giltig. Jag har svårt att tro att jag själv skulle gå tillbaks och titta på bilder/videos i efterhand, och någon annan på stället som kan det finns inte. Återstår extern granskning - som är en annan sak.

- Har fått min Butterfly iq+ och måste säga att jag är väldigt imponerad med apparaten för storleken och priset man betalar. Jag har endast testat på mig själv samt min sambo än så har inte hunnit se någon patologi ännu.
-
Företaget skickade den från belgien så det tog bara en vecka att få hem efter betalning. Superenkelt att komma igång med den. Bara att ladda ner appen på telefonen och koppla in proben, välja preset och scanna. Appen är bra designad och mycket enkelt att ändra gain/depth samtidigt som man undersöker.
-
Jag har fått snygga bilder av min gallblåsa, njurar och lever. Det har varit lätt att hitta min egen vena femoralis/poplitea att komprimera. Bildkvalitén är förstås sämre jämfört med dyra stationära maskiner men imponerande för storleken på denna pryl. Sen har jag inte testat på tjocka patienter där det troligtvis ger mycket sämre kvalité.
-
Det enda negativa är att proben är något större och lite "osmidig" i handen om man jämför med stationära maskiner, batteritiden är cirka 2h aktiv scanning och det känns ok. Dock tar det hela natten att ladda fullt med laddaren så har man kört slut på batteriet får man vänta tills nästa dag för att använda igen.

 jag kör med en iphone 11 till den och det funkar bra. Tror att det är bra att satsa på mobil med stor skärm i kombination med Butterfly. Har inte testat med padda men jag tror att padda förstör känslan lite av att man kan gå runt med prylen i fickan.
Har använt den kliniskt för 2-punkts-dvt , hittat flertalet gallblåsor med stenar, bladderscans och uteslutit ascites vilket har funkat bra. Kliniskt på min vc blir det tillfälle att använda den ungefär 1gång per vecka.

- Μοντέλα που χρησιμοποιούν ορισμένοι Σουηδοί Γενικοί Ιατροί το 2021:  sonosite s2 ή το GE P9 R3 med linjär, curved, phased array.

- Nu har ultraljudsproben  ButterflyIQ släppts i Sverige, tekniken bygger på små chip stället för  de klassiska piezoelektriska kristallerna. Enligt recensioner som jag läst känns det fortsatt mest aktuellt för akuten/ambulans och IVA men ska bli spännande att se hur det utvecklas! Inköpspriset har gått ner rejält på handhållna ultraljud till runt 20000 plus abonnemang 4000/år . Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Någon som har provat denna eller andra små ultraljud?
Tänkvärt att medscape klassat POCUS som nr2 i medical tech hazards 2020, "because the increase in its use is outpacing policies and practices that could prevent misuse or misdiagnosis...Policies and procedures should address institution-wide concerns, including user training and credentialing, exam documentation, and data archiving. And they should address specialty-specific issues, such as developing exam protocols that conform to established guidelines and recommendations,"
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ni som använder ultraljud i vardagen hur brukar ni tänka kring dessa farhågor?

- Jag har nu använt ButterflyIQ i primärvård i ca tre månader. Det är mitt första ultraljudsapparat och mycket av tiden har gått åt att lära sig ultraljud allmänt, inte bara den apparaten.
För det första, mycket prisvärt. Det går att göra otroligt mycket med den. Ultraljudsstyrda punktioner verkar fungera väl. Det går att följa carotis interna upp till och lite över bifurkationen och visualisera intiman hela vägen. Fungerar mycket bra på organ i buken.
Kvalitén är nog inte helt lika bra när det kommer till hjärtat. Lite svårt att få bra bilder ibland, antingen mycket artifakter (hög gain) eller svårt att se något (låg gain). Dock absolut användbart för att se lite kvalitativt hur hjärtat fungerar. Färgdoppler och M-mode finns, så det går ju att kolla för stenos/insuffisiens. Tyvärr ingen spektral doppler (CW/PW) så det går inte att mäta flödeshastigheter. Det är en nackdel som även Lumify och Vscan har.
Molnet är bra. Det går att organisera undersökningar och kolla på dem. Men det går inte att utföra några mätningar eller något alls på sparade undersökningar, som är en stor nackdel. Finns inget smidigt sätt att få upp alla undersökningar på samma patient heller.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Απριλίου 2022, 01:19:48 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Οκτωβρίου 2021, 12:14:18
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
REVIEW ARTICLE NEJM
🩺Point-of-Care Ultrasonography POCUS
🩸The use of POCUS is not limited to one specialty, protocol, or organ system. POCUS provides the treating clinician with real-time diagnostic and monitoring information and can be used to enhance the safety of standard ultrasound-guided procedures. The introduction of POCUS curricula and training at the medical school and postgraduate levels, the increasing level of evidence of its effect in clinical practice, and advances in handheld systems all point toward the possibility that POCUS will become a standard tool of the frontline clinician.

Point-of-Care Ultrasonography
October 21, 2021
N Engl J Med 2021; 385:1593-1602
DOI: 10.1056/NEJMra1916062

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Νοεμβρίου 2021, 19:52:28
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Γράφει συνάδελφος Παθολόγος - Επειγοντολόγος σε ομάδα Γενικών Ιατρών στο facebook στις 17/11/2021:

Καλημερα σας.
Ηθελα να σας ρωτησω;
Ως γενικοι/οικογενειακοι ιατροι χρησιμοποιειτε καθολου το "εστιασμενο" υπερηχο; (POCUS).
Με μια γρηγορη ματια μπορει κανεις ευκολα να δει στο ιατρειο ή στην κατ' οικον επισκεψη με τα καινουρια hand held μηχανηματα:

1. Πλευριτικο υγρο
2. Ασκιτικο υγρο
3. Επισχεση ουρων
4. Πνευμονικο οιδημα
5. Εκτιμηση volume status (πχ αφυδατωμενος ασθενης)
6. Πνευμονια
7. Πνευμοθωρακα
8. Μεγαλη περικαρδιακη συλλογη
9. Ανευρυσμα κοιλιακης αορτης
10. Σημαντικου βαθμου διαταση χοληφορων, χολης, νεφρων

Αν τον χρησιμοποιειτε ποια ειναι η εμπειρια σας;
Αν οχι, γιατι;
Παραθετω δυο πολυ ωραια σχετικα αρθρα:

Point-of-care ultrasound in primary care: a systematic review of generalist performed point-of-care ultrasound in unselected populations

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ultrasound proliferates at the point of care

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Νοεμβρίου 2021, 19:56:40 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
213 Απαντήσεις
408726 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαρτίου 2023, 11:01:24
από Argirios Argiriou
28 Απαντήσεις
81294 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2014, 18:00:57
από samsok
0 Απαντήσεις
70031 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2020, 07:39:58
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
16248 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Φεβρουαρίου 2024, 22:51:54
από pzogr
0 Απαντήσεις
15108 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2024, 14:40:46
από Argirios Argiriou