Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
7 Νοεμβρίου 2024, 20:42:15

Αποστολέας Θέμα: Ελεγχος στα συμπληρώματα διατροφής  (Αναγνώστηκε 7724 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Αυγούστου 2009, 15:06:50
Αναγνώστηκε 7724 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Διεξοδική αξιολόγηση - έγκριση των ουσιών που περιέχουν ολοκλήρωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων

Tης Ιφιγενειας Διαμαντη

Την πρώτη διεξοδική αξιολόγηση ουσιών που χρησιμοποιούνται ως πηγή βιταμινών και μετάλλων στα συμπληρώματα διατροφής τα οποία πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EuropeaFood Safety Authority). Το καθεστώς που επικρατούσε εδώ και χρόνια σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής, για τα οποία μάλιστα οι Ευρωπαίοι δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν τουλάχιστον θολό. Ετσι, κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που κανείς δεν ελέγχει τι ακριβώς περιέχουν και ποιες είναι οι συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, την ίδια στιγμή που μάλιστα προβάλλονται περίπου ως πανάκεια.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρεί να βάλει μια τάξη στη συγκεκριμένη αγορά καταρτίζοντας λίστα εγκεκριμένων ουσιών. Με κανονισμό που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2010 θα επιτρέπεται η κυκλοφορία συμπληρωμάτων διατροφής που θα περιέχουν μόνο τις εγκεκριμένες σε ειδική λίστα της EFSA ουσίες. Προκειμένου μια ουσία να εγκριθεί, η εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται θα πρέπει να υποβάλει αίτηση συνοδευόμενη από σχετικό φάκελο με έρευνες και επιστημονικά δεδομένα τα οποία να αποδεικνύουν τη δράση της συγκεκριμένης ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Από το 2005 μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός Ασφάλειας των Τροφίμων έχει εξετάσει 533 αιτήσεις σχετικά με 344 διαφορετικές ουσίες. Οι αξιολογήσεις του βασίστηκαν σε επιστημονικές αποδείξεις που παρείχαν οι κατασκευαστές των συμπληρωμάτων διατροφής σχετικά με την ασφαλή για την υγεία κατανάλωσή τους και τον βαθμό απορρόφησής τους από τον οργανισμό.

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, αποσύρθηκαν 186 αιτήσεις, ενώ για τουλάχιστον τις μισές από τις υπολειπόμενες, η EFSA ανακοίνωσε ότι δεν έλαβε επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των συμπεριλαμβανομένων ουσιών. Τέλος, ερωτήματα εγείρονται για την ασφάλεια τουλάχιστον 39 ουσιών με βάση τα δεδομένα των αιτήσεων. «Εργο της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι η χρήση τέτοιων ουσιών είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Eκατομμύρια πολίτες λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα διατροφής», δήλωσε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της EFSA για τα πρόσθετα στις τροφές.

Απαραίτητα για κάποιους

Τα συμπληρώματα διατροφής κυκλοφορούν σε μορφή υγρών, χαπιών, gel, συμπυκνωμένου διαλύματος, σκόνης, κάψουλας, σταγόνας κ. ά. και περιέχουν βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, βότανα, αμινοξέα, μεταβολίτες, αποστάγματα ή συνδυασμό οποιωνδήποτε από τα παραπάνω συστατικών, χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να αντικαταστήσουν το κανονικό γεύμα. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν την κατανάλωση τέτοιων σκευασμάτων απαραίτητη. Οι αγχωτικοί ρυθμοί της πόλης, η κούραση, το στρες οδηγούν αρκετούς ανθρώπους στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. «Επειτα από δέκα ώρες δουλειάς την ημέρα και τρεις ώρες που χρειάζομαι για να πάω και να έρθω, δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου. Λαμβάνω συμπληρώματα διατροφής ανά τακτά διαστήματα», λέει υπάλληλος σε φαρμακείο των βορείων προαστίων. Οσον αφορά στην ασφάλεια κατανάλωσης αυτών των σκευασμάτων, προσθέτει: «Ρωτάω τον γιατρό μου και μου λέει ότι αν αισθάνομαι ότι πρέπει να τα πάρω, να το κάνω».

Πρωταθλητές, ωστόσο, στην κατανάλωση συμπληρωμάτων παραμένουν οι Αμερικανοί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 1/3 των παιδιών στην Αμερική από 2-17 ετών λάμβαναν τέτοια σκευάσματα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, εκείνοι που θα χρειάζονταν συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες είναι εκείνοι που δεν νοιάζονται ή δεν μπορούν να τα έχουν, όπως για παράδειγμα οι κάτοικοι του Τρίτου Κόσμου. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες είναι και εκείνα που προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους και άρα δεν έχουν και τόση ανάγκη τα κάθε είδους «βοηθήματα». Από την άλλη και στην Αμερική, τα τόσο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής αποδεικνύονται συχνά επισφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα επισήμως μέσα σε ένα χρόνο, τα κρούσματα παρενεργειών σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής τριπλασιάστηκαν. Τώρα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιβάλλεται να βελτιώσει τον έλεγχο που αφορά στα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

8 Αυγούστου 2009, 15:08:06
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
«Δεν ξέρω αν αυθυποβάλλομαι, αλλά τουλάχιστον νιώθω καλύτερα»

Των Ελενας Kαρανατση, Πεννυ Μπουλουτζα

Για την 35χρονη Σόνια Ταλαντινού η πόρτα στη χημεία των βιταμινών αλλά και των φυτικών ενισχυτικών σκευασμάτων άνοιξε σε μία περίοδο που αισθανόταν ιδιαίτερα «πεσμένη» ψυχολογικά, στην ηλικία των 28 ετών. «Μέχρι τότε, έπαιρνα βιταμίνες σπάνια. Πλέον οι πολυβιταμίνες, η σπιρουλίνα, αλλά και τα φυτικά τονωτικά του νευρικού συστήματος είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Ηταν τόσο έντονα τα ψυχοσωματικά συμπτώματα εξαιτίας του στρες, της έλλειψης σωστής διατροφής, αλλά κυρίως της κακής μου ψυχολογίας, που έκρινα απαραίτητη την ενίσχυση του οργανισμού μου με συμπληρώματα. Με ορισμένες βιταμίνες διαπίστωσα διαφορά και είχα θετικά αποτελέσματα, με άλλες όχι. Σίγουρα, πάντως, μου άνοιξαν την όρεξη και εν τέλει κράτησα αυτά που είδα ότι μου κάνουν καλό και τα υπόλοιπα τα σταμάτησα. Δεν ξέρω αν αυθυποβάλλομαι αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, τουλάχιστον εγώ νιώθω καλύτερα. Οσο μεγαλώνω, προσπαθώ να επιλέγω περισσότερο τα φυτικά σκευάσματα, αν και τα χημικά είναι συνήθως πιο δραστικά. Οταν είμαι πολύ καλά, μπορεί και να μειώσω τις δόσεις ή και να ξεχαστώ».

Ο Ηλίας Μαυρολέων, 55 ετών, άρχισε να προσθέτει στην καθημερινότητά του βιταμίνες, μαγνήσιο σε χάπι, αλλά και ιχθυέλαιο σε φαρμακευτική συσκευασία για πολλούς λόγους. «Χρειαζόμουν ηρεμία και καθαρό μυαλό. Οταν έμαθα για τις ευεργετικές ιδιότητες του μαγνησίου, πήγα αμέσως στο φαρμακείο και ύστερα από μερικές ημέρες διαπίστωσα ότι ένιωθα πολύ πιο ήρεμος. Επειτα σκέφτηκα πόσο καλό κάνει το ιχθυέλαιο στην καρδιά, οπότε το έβαλα και αυτό στην καθημερινότητά μου. Πρόσθεσα κι ένα gingo biloba ως ενισχυτικό για τη μνήμη, διότι μεγαλώνοντας εξασθενεί, οπότε δίνω στον οργανισμό μου ό, τι χρειάζεται για να διατηρούμαι σε σωματική αλλά και ψυχολογική φόρμα».

Η εργασιακή κούραση και η άστατη διατροφή οδήγησαν την Ελένη Γεωργανλή, 30 ετών, στον κόσμο των βιταμινών. «Ημουν στα όρια της υπερκόπωσης. Δεν έτρωγα αρκετά ούτε τις σωστές ώρες κι έβλεπα τον οργανισμό μου να καταρρέει. Προκειμένου να καταλήξω στους γιατρούς και στα νοσοκομεία, ξεκίνησα αρχικά με βιταμίνη C, στη συνέχεια με πολυβιταμινούχα σκευάσματα και στα πολύ δύσκολα πρόσθεσα και λίγο βασιλικό πολτό. Κάποιες στιγμές ένιωθα υπερδιέγερση και υπερένταση, οπότε αναζήτησα τις βιταμίνες εκείνες που μου είναι μεν απαραίτητες, αλλά δεν με κρατούν και ξύπνια όλο το βράδυ. Ετσι κατέληξα σ’ έναν καλό συνδυασμό B και C και βρήκα την ισορροπία μου».

Για τον Δημήτρη Κ., φαρμακοποιό που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, η ιστορία των συμπληρωμάτων συνδέθηκε κυρίως με την ανάγκη του για γυμναστική και έντονη άσκηση. «Κάποια στιγμή άρχισα να παίρνω πρωτεΐνες για να δυναμώσω του μυς. Δεν διαπίστωσα παρενέργειες αλλά όταν αναζήτησα ένα συγκεκριμένο σκεύασμα σε σκόνη, μου είπαν ότι έχει απαγορευτεί επειδή περιέχει εφεδρίνη! Αν και φαρμακοποιός, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι άθελά μου έψαχνα αναβολικά. Φυσικά, εγκατέλειψα κάθε προσπάθεια και συνέχισα με τα απλά συμπληρώματα πρωτεϊνών».

Αλόγιστη χρήση

Μόνο με συμβουλή γιατρού θα πρέπει να λαμβάνονται τα συμπληρώματα διατροφής, η αλόγιστη χρήση των οποίων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τον οργανισμό. Αυτό τονίζουν οι ειδικοί γιατροί, επισημαίνοντας ότι μία ισορροπημένη διατροφή περιέχει ό, τι χρειάζεται ένας υγιής οργανισμός. Οπως επισημαίνει στην «Κ» η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Διατροφής του Σισμανογλείου Νοσοκομείου κ. Αγγελική Τσαρούχη, «εάν δεν είναι ιατρικά επιβεβλημένο, δεν χρειάζεται ένα άτομο να καταναλώνει συμπληρώματα διατροφής. Με μία καλοσχεδιασμένη και ισορροπημένη καθημερινή διατροφή μπορεί να λάβει το υγιές άτομο όλες τις ουσίες που χρειάζεται». Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι με μία διατροφή που ακολουθεί τις επιταγές της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής με παρούσες όλες τις ομάδες τροφίμων, προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά. «Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην εγκυμοσύνη, στον θηλασμό ή σε ειδικές νοσολογικές καταστάσεις. Ακόμη και σε αυτές όμως τις περιπτώσεις, ο γιατρός και ο διαιτολόγος θα πρέπει να εκτιμήσουν τις ανάγκες του ατόμου και να καθορίσουν ποιο συμπλήρωμα διατροφής, για πόσο χρονικό διάστημα και σε ποια ποσότητα θα πρέπει να το λάβει. Οτιδήποτε άλλο είναι ανασφαλές», τονίζει η κ. Τσαρούχη. Οπως υπογραμμίζει, η μη ενδεδειγμένη χρήση των συμπληρωμάτων ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνη για τον οργανισμό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

9 Αυγούστου 2009, 14:54:33
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Παράθεση
Με μία καλοσχεδιασμένη και ισορροπημένη καθημερινή διατροφή μπορεί να λάβει το υγιές άτομο όλες τις ουσίες που χρειάζεται

Άντε πάλι με την καραμελίτσα της ισορροπημένης διατροφής ! Ναι βρε καλή μου , το ξέρουν όλοι αυτό .......... τι στο καλό ? Κασέτα έχουν βάλει όλοι οι διατροφολόγοι ?
Την ποιοτική και ισορροπημένη τροφή (πρώτες ύλες) μπορείς να μου πεις ΠΟΥ θα την βρούμε ?
Στη στρούγκα του μπαρμπα-Θωμά να υποθεσω , ε?
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

11 Αυγούστου 2009, 22:56:39
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Μήπως κανείς έχει βρει και τη σχετική λίστα από το site της
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
???

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
6031 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Φεβρουαρίου 2014, 19:23:31
από medicus
37 Απαντήσεις
183651 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Νοεμβρίου 2023, 23:18:36
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
74291 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2019, 21:12:00
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
10627 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Φεβρουαρίου 2020, 22:35:27
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
14329 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαΐου 2022, 00:35:11
από Argirios Argiriou