Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 16:44:48

Αποστολέας Θέμα: Διακομιδές ασθενών  (Αναγνώστηκε 632597 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Οκτωβρίου 2010, 22:38:36
Απάντηση #210
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ

...ή τη μεταφορά του σε κατάλληλη μονάδα υπηρεσιών φροντίδας και περίθαλψης.
Δεν υπάρχει διαχωρισμός του μέσου. Άρα και με το ΕΚΑΒ.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

16 Οκτωβρίου 2010, 13:14:20
Απάντηση #211
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Για τα Κ.Υ όλη η ιστορία σε περίπτωση διακομιδής που χρήζει συνοδεία ιατρού , είναι να εκτιμηθεί όσο γίνεται καλύτερα (και με λίγη τύχη όπως λέει ο Κουναλάκης), εάν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ο ασθενής να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση κατά την διακομιδή, ή εάν υπάρχει πιθανότητα κατά την απουσία του συγκεκριμένου ιατρού να χρειαστεί άλλος ασθενής με σοβαρό πρόβλημα υγείας παρέμβαση από έμπυρο ιατρό στο Κ.Υ. Σε αυτήν την ζυγαριά μεταξύ της αναγκαιότητας παρουσίας του ιατρού στην διακομιδή ή παραμονή του στο Κ.Υ με δεδομένο το να μην εμπλακεί ο εισαγγελέας το δικαστήριο και τα ανάλογα τρεξίματα για τον ιατρό που καλείται να αποφασίσει, παίρνεται και η ανάλογη απόφαση. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις λόγο κακής νοοτροπίας και αγωγής του ασθενούς ή των συνοδών που βρίσκεσαι σε πολύ δύσκολη θέση. 

Έχω στείλει πνευμονικό οίδημα (αφού βέβαια είχε σταθεροποιηθεί) με ασθενοφόρο από άλλο Κ.Υ  μόνο με ΕΝΑΝ οδηγό χωρίς ιατρό (το δικό μας  έκανε διακομιδή τροχαίο συνοδεία ιατρού), γιατί υπήρχε κλήση από το ΕΚΑΒ ότι υπήρχε πληροφορία ότι υπήρχαν δυο τραυματίες από πυροβολισμούς, χωρίς όμως να έχει ζητηθεί ασθενοφόρο.(πιθανολογείτε για το με τι ανθρώπους θα είχα να κάνω στην περίπτωση αυτή??) Εάν κρατούσα το πνευμονικό οίδημα στο Κ.Υ αφού είχε σταθεροποιηθεί  και είχα και τους δυο σοβαρά τραυματίες από πυροβολισμό που θα έπρεπε να τους διακομίσω συνοδεία ιατρού ,και έφευγα από το Κ.Υ, ποιος θα διαχειριζόταν μετά το πνευμονικό οίδημα που είχε έρθει πιο πριν στο Κ.Υ στην περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά?? Τότε ποιος μας γλίτωνε από τον εισαγγελέα για εγκατάλειψη θέσης?? Επέλεξα την διακομιδή χωρίς συνοδεία, γιατί εκτίμησα ότι ο κίνδυνος να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση στην επόμενη ώρα ήταν μικρότερος από τον κίνδυνο που είχα εάν ερχόταν δυο σοβαρά τραυματίες από πυροβολισμούς και εγώ  απουσίαζα από το ΚΎ.
Ζύγισα τα πράγματα (δυστυχώς)μεταξύ του οφέλους του ασθενή και την ασφάλεια την δικιά μου από την εμπλοκή του εισαγγελέα. 

**ευτυχώς τα ΤΑΕ ήταν παρών στο Κ.Υ και ανέμεναν την άφιξη των τραυματιών, που τελικά δεν ήρθαν ποτέ. Τους  Πήγαν σε ιδιωτική κλινική.. 

.           Σε αυτήν την ζυγαριά καλούμαστε να αποφασίζουμε τις περισσότερες φορές  δέσμιοι του νομικού καινού,  των ελλείψεων που υπάρχουν στο ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ, την μη αποδοχή, παρά των  πιέσεων, από το ΕΚΑΒ  των γνωματεύσεων για διακομιδή από τους ιδιώτες , και την μη αγωγή των πολιτών ώστε να καταλαβαίνουν το συμφέρων τους .

16 Οκτωβρίου 2010, 19:47:51
Απάντηση #212
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εκεί θα μπεις σε ΕΚΑΒ, βαπόρι, ελικόπτερο, εκχιονιστικό, και ότι άλλο είναι διαθέσιμο.

Χμ, ξεχάσαμε το Ι.Χ. του ιατρού.

Κάτι τέτοιες στιγμές, δεν μπορούμε παρά να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας την ηρωική διακομιδή της Μ. Παρασκευής του 2010 όταν ο ακτινολόγος του ΓΝ Βέροιας μετέφερε τον ΛΟΒ με το Ι.Χ. του στο ΓΝ Νάουσας, συνοδεύοντας-οδηγώντας ο ίδιος, επειδή δεν λειτουργούσε ο δικός του αξονικός. (Για την ιστορία, η κινητοποίηση έγινε για πιθ. οξ. σκωληκοειδίτιδα, που τελικά τους βγήκε μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα.)
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Οκτωβρίου 2010, 10:42:04
Απάντηση #213
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

3 Νοεμβρίου 2010, 19:03:15
Απάντηση #214
Αποσυνδεδεμένος

mandreou

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του κειμένου αυτού. Μετά από την οδυνηρή εμπειρία (προ λίγων ωρών) της απολογίας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 4ης ΥΠΕ, το μόνο που σκέφτομαι είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του Συμβουλίου που χωρίς ιδιαίτερα πολύπλοκες ερωτήσεις και σχόλια έδειξαν να έχουν καταλάβει πλήρως το τι συνέβει στην περίπτωσή μου (σε αντίθεση με τους " συναδέλφους " του Νοσοκομείου όπου εργάστηκα 15 χρόνια και που με περίσσιο ζήλο αποφάσισαν την παραπομπή μου στο πειθαρχικό) και όπως φάνηκε από τα λεγόμενα τους να με απάλλαξαν από την κατηγορία της αμέλειας στην εκπλήρωση του καθήκοντος μου σχετικά με τη μη συνοδεία ασθενούς σε διακομιδή ο οποίος κατέληξε ,αφού ήμουν η μόνη ιατρός στο ΚΥ καθώς ο έταιρος εφημερεύων και διευθυντής του ΚΥ χαλάρωνε στο σπιτάκι του. Πάντως από τα λεγόμενα των μελών πρέπει σε αυτή την περίπτωση να πάρουμε εντολή συνοδείας (γραπτώς με fax αν είναι δυνατό) από Διευθυντή ή Διοικητή και μετά να εγκαταλείψουμε χωρίς ιατρό το ΚΥ.    
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Νοεμβρίου 2010, 19:09:23 από mandreou »

4 Νοεμβρίου 2010, 19:38:42
Απάντηση #215
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

4 Νοεμβρίου 2010, 21:14:18
Απάντηση #216
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Μπράβο Μάρθα.....χωρίς κακοτοπιές στο μέλλον...
Μια απορία μόνο: Ενημέρωσε μας τι συνέπειες θα έχει ο απουσιάζων από την εργασία του στο περιστατικό....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

9 Νοεμβρίου 2010, 20:25:22
Απάντηση #217
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Μπράβο Μάρθα.....χωρίς κακοτοπιές στο μέλλον...
Μια απορία μόνο: Ενημέρωσε μας τι συνέπειες θα έχει ο απουσιάζων από την εργασία του στο περιστατικό....
Ουδεμία. Είναι "ημέτερος". Γι' αυτό ασθμαίνοντες προσπάθησαν να φτιάξουν "εξιλαστήριο θύμα".
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

13 Νοεμβρίου 2010, 23:16:21
Απάντηση #218
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ

ΝΟΜΟΣ 2071 ΤΟΥ 1992
ΆΡΘΡΟ 43

ΠΑΡ. 3
 Οι ιατροί που διορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου προσφέρουν υποχρεωτικά υπηρεσίες στο ΕΚΑΒ, βάσει προγράμματος είτε στο πλαίσιο του τακτικού ωραρίου εργασίας είτε ως εφημερία.
ΠΑΡ. 7
Ανάλογα με τις ανάγκες του ΕΚΑΒ μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτό, νοσοκομειακοί ιατροί, ιατροί των υγειονομικών σταθμών και ειδικευόμενοι στο πλαίσιο της ειδίκευσής τους
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

13 Νοεμβρίου 2010, 23:25:35
Απάντηση #219
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
ΝΟΜΟΣ 2071 ΤΟΥ 1992
ΆΡΘΡΟ 43

ΠΑΡ. 3
 Οι ιατροί που διορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου προσφέρουν υποχρεωτικά υπηρεσίες στο ΕΚΑΒ, βάσει προγράμματος είτε στο πλαίσιο του τακτικού ωραρίου εργασίας είτε ως εφημερία.
ΠΑΡ. 7
Ανάλογα με τις ανάγκες του ΕΚΑΒ μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτό, νοσοκομειακοί ιατροί, ιατροί των υγειονομικών σταθμών και ειδικευόμενοι στο πλαίσιο της ειδίκευσής τους

Η παρ.2 του άρθρου 12 του Ν.2194/1994 (ΦΕΚ Α 34) καταργεί το συγκεκριμένο άρθρο και έτσι δεν ισχύει πλέον σήμερα.

Για να μην με παρεξηγήσεις σου λέω ότι το παραπάνω άρθρο μου το ειχε εμφανίσει κάποιος διευθυντής ΕΣΥ παλαιότερα και φυσικά εγώ του απάντησα ότι επειδή σε ένα σοβαρό περιστατικό προτιμάται πάντα για την διακομιδή είτε ο εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του είτε ο εμπειρότερος αυτό σημαίνει ότι οι διευθυντές ΕΣΥ πρέπει να κάνουν την πλειοψηφία των διακομιδών..... Αλλά διορθώσαν τελικά αυτή την αδικία με τον Ν.2194
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Νοεμβρίου 2010, 19:12:32 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Δεκεμβρίου 2010, 22:45:32
Απάντηση #220
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών για την ορθή εφαρμογή κείμενων διατάξεων περί διακομιδής ασθενών
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

23 Δεκεμβρίου 2010, 23:33:08
Απάντηση #221
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο.
Όμως για το μόνιμο βραχνά της επιστροφής του γιατρού στο Κ.Υ. από τον τόπο παράδοσης, που έχει καταντήσει σκέτη «κατάντια», ούτε κουβέντα για το πώς. Ψιλοπράγματα τώρα θα μου πείς. Ας πάρει το λεωφορείο με την ματωμένη ποδιά και την αμπού στα χέρια(με δικά του βέβαια λεφτά –έχει, δεν έχει- που θα τα εισπράξει σε 4-12 μήνες –αν τα εισπράξει). Ας μείνει στον τόπο εκείνο. Ποιος νοιάζεται για το πώς βγαίνει η εφημερία πίσω?

23 Φεβρουαρίου 2011, 11:52:32
Απάντηση #222
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεκάμηνο σε κέντρο υγείας - Ειδικευόμενοι Γενικής Ιατρικής - Διακομιδές:

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Μαρτίου 2011, 16:32:13
Απάντηση #223
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Λήξις στη δέσμευση ασθενοφόρων και πληρωμάτων του ΕΚΑΒ για κάλυψη ιδιωτικών αθλητικών εκδηλώσεων.
Τα ασθενοφόρα και τα πληρώματά τους, θα παραμένουν σε ετοιμότητα για την κάλυψη του γενικού πληθυσμού.

« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2011, 16:36:03 από Ο διακομιστής »

5 Μαΐου 2011, 10:39:42
Απάντηση #224
Αποσυνδεδεμένος

noikonomou

Αγαπητοί συνάδελφοι,

είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ και θέλω καταρχήν να συγχαρώ τους διαχειριστές για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει. Κάποιοι από εσάς ίσως με ξέρουν από ένα delphi και ένα expert πάνελ που οργάνωσα πάνω στην αποδοτικότητα των ΚΥ.

Έχω ασχοληθεί με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε κάποιο βαθμό ερευνητικά (π.χ. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), αλλά ωστόσο, μην έχοντας δουλέψει σ' αυτή -αν εξαιρέσει κανείς το 10μηνο της ειδικότητας σε αστικό κέντρο υγείας- δεν έχω την πρακτική εμπειρία που έχετε οι περισσότεροι από εσάς.

Λόγω της επικείμενης μετακίνησης μου -για οικογενειακούς λόγους- σε μια μακρυνή επαρχία ως επιμελητής ΄Β σε θέση αγροτικού, άρχισα να ψάχνω λίγο πιο βαθιά τα πράγματα. Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησα τη συζήτηση αυτή για τα προβλήματα με τις διακομιδές.

Θέλοντας να συνεισφέρω ενδεχομένως στο κοινό καλό, αλλά και πιθανώς διεπόμενος από πιο εγωιστικά κίνητρα -να βελτιώσω το μελλοντικό μου εργασιακό μικρόκοσμο- σκέφτηκα μια ιδέα που για να έχει κάποιες ελπίδες επιτυχίας θα χρειαστώ τη δική σας συνεισφορά. Τυγχάνει να έχω κάποια πρόσβαση στο πρόεδρο του ΕΚΑΒ (το γιατί και πως δεν αφορά κανένα) και θα μπορούσα να του παραδώσω ένα χαρτί με μια συνοπτική περιγραφή των προβλημάτων στις διακομιδές από τη πλευρά του ιατρού-εργαζομένου στην ΠΦΥ. Ωστόσο, μην έχοντας κάνει παρά ελάχιστες διακομιδές στη ζωή μου θεωρώ ότι το να γράψω μόνος μου μια τέτοια μελέτη θα ήταν αμφιβόλου εγκυρότητας και δυνητικά επιζήμια.

Θα μπορούσε όμως κάτι τέτοιο να γίνει από αυτό εδώ το φόρουμ με τη συμβολή όλων μας. Να αναλάβει κάποιος να αποτυπώσει τα προβλήματα και τα γκρίζα σημεία με απλά λόγια σε μορφή 1,2,3 κλπ και πιθανώς να διατυπώσει συνοπτικές λύσεις για κάποια από αυτά. Στη συνέχεια να τοποθετηθούν και άλλοι πάνω στις θέσεις του/της με σκοπό να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνένεσης (consensus) πάνω σε ορισμένες κοινά αποδεκτές θέσεις.

Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα, ούτε να γράψουμε μια έκθεση ιδεών ή αναλυτικό report για τα προβλήματα του ΕΚΑΒ. Νομίζω ότι απλώς μπορούμε να συνοψίσουμε μηνύματα που έχουν ήδη εκφραστεί σε αυτό το φόρουμ σε 1-2 ουσιαστικές σελίδες, σε γλώσσα που θα ήταν κατανοητή από οποιοδήποτε πολιτικό ή επιχειρησιακό παράγοντα.

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη προσπάθεια μπορούν κατά τη κρίση τους να βάλουν ή να μην βάλουν τα ονόματα τους κάτω από το τελικό κείμενο. Ή μπορεί να μην μπει κανένα όνομα και το κείμενο να παραδοθεί με ένα τίτλο του τύπου: "Διακομιδές ασθενών στο ΕΣΥ: Διαπιστώσεις-προτάσεις μιας ομάδας ιατρών-εργαζομένων στην ΠΦΥ της χώρας".

Μπορεί να ακούγεται ρομαντική ερμηνεία, αλλά προσωπικά είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι μέρος των προβλημάτων οφείλεται σε άγνοια αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. Θέλοντας σε κάθε περίπτωση να τους αφαιρέσω αυτό το άλλοθι θα μπορούσα -με τη δική σας βοήθεια- να κάνω μια "διαμεσολάβηση ενημέρωσης" για τα προβλήματα αυτά. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα προκύψουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, και ένα ελάχιστό όμως να βγει από αυτή τη διαδικασία θα είναι προς το συμφέρον μας.

Περιμένω την ανταπόκριση σας,
Νίκος Οικονόμου
email:
nikolaos.emailaddress@gmail.com

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
24698 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2018, 22:27:06
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23028 Εμφανίσεις