Αγαπητοί συνάδελφοι,
είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ και θέλω καταρχήν να συγχαρώ τους διαχειριστές για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει. Κάποιοι από εσάς ίσως με ξέρουν από ένα delphi και ένα expert πάνελ που οργάνωσα πάνω στην αποδοτικότητα των ΚΥ.
Έχω ασχοληθεί με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε κάποιο βαθμό ερευνητικά (π.χ. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος), αλλά ωστόσο, μην έχοντας δουλέψει σ' αυτή -αν εξαιρέσει κανείς το 10μηνο της ειδικότητας σε αστικό κέντρο υγείας- δεν έχω την πρακτική εμπειρία που έχετε οι περισσότεροι από εσάς.
Λόγω της επικείμενης μετακίνησης μου -για οικογενειακούς λόγους- σε μια μακρυνή επαρχία ως επιμελητής ΄Β σε θέση αγροτικού, άρχισα να ψάχνω λίγο πιο βαθιά τα πράγματα. Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησα τη συζήτηση αυτή για τα προβλήματα με τις διακομιδές.
Θέλοντας να συνεισφέρω ενδεχομένως στο κοινό καλό, αλλά και πιθανώς διεπόμενος από πιο εγωιστικά κίνητρα -να βελτιώσω το μελλοντικό μου εργασιακό μικρόκοσμο- σκέφτηκα μια ιδέα που για να έχει κάποιες ελπίδες επιτυχίας θα χρειαστώ τη δική σας συνεισφορά. Τυγχάνει να έχω κάποια πρόσβαση στο πρόεδρο του ΕΚΑΒ (το γιατί και πως δεν αφορά κανένα) και θα μπορούσα να του παραδώσω ένα χαρτί με μια συνοπτική περιγραφή των προβλημάτων στις διακομιδές από τη πλευρά του ιατρού-εργαζομένου στην ΠΦΥ. Ωστόσο, μην έχοντας κάνει παρά ελάχιστες διακομιδές στη ζωή μου θεωρώ ότι το να γράψω μόνος μου μια τέτοια μελέτη θα ήταν αμφιβόλου εγκυρότητας και δυνητικά επιζήμια.
Θα μπορούσε όμως κάτι τέτοιο να γίνει από αυτό εδώ το φόρουμ με τη συμβολή όλων μας. Να αναλάβει κάποιος να αποτυπώσει τα προβλήματα και τα γκρίζα σημεία με απλά λόγια σε μορφή 1,2,3 κλπ και πιθανώς να διατυπώσει συνοπτικές λύσεις για κάποια από αυτά. Στη συνέχεια να τοποθετηθούν και άλλοι πάνω στις θέσεις του/της με σκοπό να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνένεσης (consensus) πάνω σε ορισμένες κοινά αποδεκτές θέσεις.
Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα, ούτε να γράψουμε μια έκθεση ιδεών ή αναλυτικό report για τα προβλήματα του ΕΚΑΒ. Νομίζω ότι απλώς μπορούμε να συνοψίσουμε μηνύματα που έχουν ήδη εκφραστεί σε αυτό το φόρουμ σε 1-2 ουσιαστικές σελίδες, σε γλώσσα που θα ήταν κατανοητή από οποιοδήποτε πολιτικό ή επιχειρησιακό παράγοντα.
Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη προσπάθεια μπορούν κατά τη κρίση τους να βάλουν ή να μην βάλουν τα ονόματα τους κάτω από το τελικό κείμενο. Ή μπορεί να μην μπει κανένα όνομα και το κείμενο να παραδοθεί με ένα τίτλο του τύπου: "Διακομιδές ασθενών στο ΕΣΥ: Διαπιστώσεις-προτάσεις μιας ομάδας ιατρών-εργαζομένων στην ΠΦΥ της χώρας".
Μπορεί να ακούγεται ρομαντική ερμηνεία, αλλά προσωπικά είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι μέρος των προβλημάτων οφείλεται σε άγνοια αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. Θέλοντας σε κάθε περίπτωση να τους αφαιρέσω αυτό το άλλοθι θα μπορούσα -με τη δική σας βοήθεια- να κάνω μια "διαμεσολάβηση ενημέρωσης" για τα προβλήματα αυτά. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα προκύψουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, και ένα ελάχιστό όμως να βγει από αυτή τη διαδικασία θα είναι προς το συμφέρον μας.
Περιμένω την ανταπόκριση σας,
Νίκος Οικονόμου
email:
nikolaos.emailaddress@gmail.com