Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Δεκεμβρίου 2024, 18:07:33

Αποστολέας Θέμα: Η τραγική κατάσταση του ΕΣΥ  (Αναγνώστηκε 28479 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Αυγούστου 2023, 00:03:19
Αναγνώστηκε 28479 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μεταρρύθμιση, 27/08/2023
Νίκος Μπιλανάκης.



“Πολλά ήταν τα ψέματα

που είπαμε ως εδώ

ας πούμε και μια αλήθεια

κι ας πέσει στο γιαλό”.

Δ. Σαββόπουλος, Σημαία από νάυλον

Η άποψη μου βασίζεται στην 35χρονη εμπειρία μου ως γιατρός του ΕΣΥ, 14 από τα οποία τα πέρασα σε επαρχιακό γενικό νοσοκομείο ως Συντονιστής Διευθυντής. Δεν έχει σημασία αν το επαρχιακό αυτό γενικό νοσοκομείο βρισκόταν στο Άργος, στην Θήβα, στην Άρτα ή στις Σέρρες, αφού όλα τα επαρχιακά γενικά νοσοκομεία που βρίσκονται περιφερειακότερα των πέντε πανεπιστημιακών περιφερειακών νοσοκομείων (Ηρακλείου, Πατρών, Ιωαννίνων, Λαρίσης, Αλεξανδρούπολης) έχουν πανομοιότυπα λειτουργικά χαρακτηριστικά και τα διέπουν οι ίδιες οργανωσιακές αρχές. Συμπληρωματικά, η άποψη μου βασίζεται επίσης στις επιστημονικές γνώσεις που επί σειρά ετών μετήλθα ως διδάσκων του μεταπτυχιακού προγράμματος “Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας” γνωστού πανεπιστημίου.

Ας αρχίσουμε από “το κεφάλι” των νοσοκομείων- που “κάνει το ψάρι να βρωμάει”. Αποτελεί κοινό τόπο ότι όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων, διαχρονικά και παρά τα αντίθετα βαρύγδουπα που ακούγονται από τους πολιτικούς, επιλέγονται αποκλειστικά με βάση την κομματική νομιμοφροσύνη τους και τις “άκρες” που διαθέτουν στην κομματική νομεκλατούρα. Πρώην στρατιωτικοί, οδοντίατροι, μηχανικοί, βουλκανιζατεράδες και πλείστοι άλλοι, άσχετοι πάντως περί το νοσοκομειακό management και τις πολιτικές υγείας (health policies), αναλαμβάνουν διοικητές νοσοκομείων, πεπεισμένοι ότι θα κάνουν ότι επιβάλλεται για το καλό της κυβέρνησης, του τόπου και του νοσοκομείου (η σειρά των προταγμάτων δεν είναι τυχαία)! Και στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να εξυπηρετούν τις επιθυμίες του μεγάλου αφεντικού που τους διόρισε – που τις περισσότερες φορές είναι ο κυβερνητικός τοπικός βουλευτής. Έτσι, αποσπούν τον τάδε (που τυχαίνει ψηφοφόρος του βουλευτή) από την νοσηλευτική στην διοικητική υπηρεσία, φροντίζουν τον δείνα (που τυχαίνει συντοπίτης του βουλευτή) παρακάπτοντας την όποια λίστα αναμονής, εξυπηρετούν τον Χ προμηθευτή (που τυγχάνει γνωστός του βουλευτή) κατά παρέκκλιση κλπ. Και εκτελούν τις άνευρες εντολές ενός υπουργείου που από τη μία δεν εκχωρεί καμία ουσιαστική αρμοδιότητα στην περιφέρεια, ενώ από την άλλη δεν διαθέτει κανένα οδικό χάρτη για το που επιθυμεί να οδηγήσει το καράβι του Εθνικού Συστήματος Υγείας! Τελικά, τα νοσοκομεία καταλήγουν να διοικούνται με ένα απαρχαιόμενο και έντονα συγκεντρωτικό τρόπο, σε πλήρη εναγκαλισμό από την πλέον πελατειακή πτέρυγα του πολιτικού μας συστήματος. Και οι διοικητές των νοσοκομείων, ακόμα κι αν θα το επιθυμούσαν, δεν τους επιτρέπεται να ασχοληθούν ούτε με ζητήματα ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου που διοικούν, ούτε με ζητήματα αξιολόγησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων τους, ούτε βέβαια με ζητήματα ανάπτυξης των υπηρεσιών τους με σκοπό την μέγιστη ικανοποίηση των υγειονομικών αναγκών των ανθρώπων της κοινότητας!

Όσον αφορά τις διοικήσεις των ΥΠΕ, αυτές έχουν από καιρό μεταμορφωθεί σε απλούς θεατές της πραγματικότητας, σε υπηρεσίες χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες, χωρίς δυνατότητα διαχείρισης κονδυλίων, διορισμών, πειθαρχικού ελέγχου, σχεδιασμού και υλοποίησης μεταβολών του Χάρτη Υγείας. Στην πραγματικότητα έχουν ξεπέσει σε γραφειοκρατικές δομές που η ύπαρξη τους εκτός από το να εξυπηρετεί τα εκάστοτε “δικά μας παιδιά”, διευκολύνει την απόσβεση ή την καθυστέρηση αιτημάτων από την περιφέρεια και τον επιμερισμό της ευθύνης της κεντρικής εξουσίας.

Το ιατρικό προσωπικό ιδιαίτερα των επαρχιακών νοσοκομείων; Οι γιατροί συνολικά δεν προθυμοποιούνται να έρθουν να ζήσουν στην άνυδρη επαρχία μόνο και μόνο για να στελεχώσουν τις θέσεις των νοσοκομείων της. Αυτή η ελάχιστη διαθεσιμότητα των γιατρών οδηγεί τις θέσεις αυτές να καταλήγουν τις περισσότερες φορές στο να κηρύσσονται άγονες. Και πως να έρθουν οι γιατροί στο ΕΣΥ της επαρχίας αφού οι μισθοί τους παραμένουν ανυπόφορα χαμηλοί, οι (υποχρεωτικές) υπερωρίες μπορούν να ξεπεράσουν και τον μισό μήνα ενώ ο φόρτος εργασίας που επιβάλλουν οι τεράστιες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού είναι δυσβάσταχτος. Και αν κάποιοι ελάχιστοι γιατροί, εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις αυτές, στην πλειοψηφία τους θα είναι γιατροί μειωμένων προσόντων, γιατροί που δεν θα μπορούν έτσι ή αλλοιώς να διεκδικήσουν θέση σε κεντρικότερο νοσοκομείο όπου οι συνθήκες ανταγωνισμού θα τους απέκλειαν. Γιατροί που από την πρωτη στιγμή της θητείας τους, θα αρχίσουν να αποψιλώνονται σταδιακά από την όποια επιστημοσύνη κατείχαν μέχρι τότε, γιατροί που θα αποκτήσουν -αν δεν διαθέτουν εξ αρχής- τις δεξιότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να σταδιοδρομήσουν ως δημόσιοι υπάλληλοι, παραμένοντας δηλαδή επι μακρού αδιόρατοι έτσι ώστε να μην λείπουν ποτέ από κανέναν, ακόμα κι όταν υπάρξει η ανάγκη. Στο μεταξύ, οι υπάρχοντες καλοί και φιλότιμοι γιατροί (γιατί υπάρχουν και αυτοί), λαμβάνοντας ακριβώς τον ίδιο μισθό με τους ελλειματικούς συναδέλφους τους, θα συνεχίσουν να καλύπτουν το μερίδιο της δουλειάς τους αλλά και των υπολοίπων. Και βέβαια, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καούν (burn out). Ή θα φύγουν. Και τα κενά που θα δημιουργηθούν στο νοσοκομείο, θα επιχειρηθούν να καλυφθούν με την μετακίνηση άλλων γιατρών από άλλα λιγότερο ελλειμματικά νοσοκομεία. Αλλά οσο τα κενά θα παραμένουν, θα ανατροφοδοτούν τις δυσχερείς εργασιακές συνθήκες που θα εξαντλούν τους γιατρούς, απειλώντας την υγεία την δική τους όσο και των ασθενών τους. Και θα επιβάλλουν τη συνεχή παρουσία εισαγγελέων στα υποβαθμισμένα νοσοκομεία που θα ερευνούν για “ιατρικά λάθη” και αστυνομικών δυνάμεων για να αδρανοποιήσουν ένα πολύ ματαιωμένο και οργισμένο κόσμο που αναζητά εξιοπρεπείς συνθήκες εξυπηρέτησης!

Και ο κόσμος της επαρχίας; Οι συνήθως ηλικιωμένοι και έχοντες χρόνια νοσήματα και χαμηλό εισόδημα πολίτες της επαρχίας, εξ αιτίας της έλλειψης αναπτυγμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και άλλων ειδικών υγειονομικών μονάδων, έχουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης και χρήσης των υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ. Δυσκολίες που επιτείνονται ακόμα περισσότερο και από την άδικη για αυτούς κατανομή των νοσοκομειακών κλινών (που όμως υπεραφθονούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη). Όλα αυτά επιβάλλουν στους πολίτες της επαρχίας να μετακινηθούν κεντρικότερα, αναζητώντας φροντίδα για την υγεία τους και να βάζουν βαθειά το χέρι τους στην τσέπη για να τις καλύψουν, σε ένα περιβάλλον κατά τα άλλα δωρεάν ΕΣΥ.

Τα προβλήματα του ΕΣΥ που σας προανέφερα είναι ήδη γνωστά. Και οι απαιτούμενες αλλαγές που χρειάζονται είναι επίσης γνωστές και υποδεικνυόμενες από καιρό από την επιστήμη. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον κ. Υπουργό και τον κ. Πρωθυπουργό! Ή θα επιχειρήσουν την ολική και πλήρη ανάταξη του ΕΣΥ (ανατρέποντας το πολιτικό παράδειγμα της μεταπολίτευσης και τους πολιτικούς εκείνους που το συντηρούν) ή θα περιοριστούν σε επιμέρους μπαλώματα και τακτικίστικους εξωραισμούς (που όμως δεν θα ανατάξουν το πρόβλημα). Στην πρώτη περίπτωση θα ευεργετηθεί ο κόσμος και εκείνοι θα κερδίσουν την υστεροφημία τους, στην δεύτερη πολύ φοβάμαι ότι μπορεί ακόμα και να οδηγήσουν σε βατερλώ τη κυβέρνηση τους!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Αυγούστου 2023, 08:20:06
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Το τεράστιο πρόβλημα του ΕΣΥ εχει αναδειχθεί πολλαπλώς το τελευταίο δίμηνο (αθρόες παραιτήσεις ιατρών, καθυστερήσεις ΕΚΑΒ) και ήταν κύριο θέμα της προεκλογικής κουβέντας.
Βέβαια στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος και τα μπάνια του λαού και των κυβερνώντων είναι ιερά. Περιμένουμε λοιπόν ποτε θα ανοίξουν τα σχολεία, για να πιάσουν δουλειά μετά από ένα τετράμηνο και βάλε και στο ΥΥ, μπας και τρέξει κάποιο θέμα, έστω κάποιος διορισμός βρε αδερφέ να σταματήσουν και οι γκρίνιες…..

30 Αυγούστου 2023, 15:02:37
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Πάντως απλά και μόνο μια ματιά στην επίσημη καταγραφή των ΔΥ από το apografi.gov.gr δείχνει ότι από  τους 94.164 υπαλλήλους του ΥΥΚΑ τον 1ο/2013 φθάσαμε  αισίως στους 71.952 τον 5ο/2023 (μείωση 23,5% ή σε απόλυτο νούμερο 22.212).
Αλήθεια πόσες φορές έχουμε όλοι ακούσει από επίσημα χείλη την τελευταία δεκαετία για την «ενίσχυση» του ΕΣΥ?
Ενδεικτικά και χωρίς διάθεση ουδεμιάς σύγκρισης, οι υπάλληλοι του Υπ. Άμυνας μειώθηκαν 6% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


8 Σεπτεμβρίου 2023, 13:20:28
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων ακολουθεί και η μείωση του ποσού για εφημερίες στα νοσοκομεία και στα ΚΥ.
Όμορφα και νοικοκυρεμένα πράγματα.

Παράθεση
Συνεπώς, μεταβάλλεται η κατανομή των ποσών των αντίστοιχων πιστώσεων των λογαριασμών του προϋπολογισμού του Υπουργείου
Υγείας και ειδικότερα ως εξής; στον 1015.203 Λογ. 2310203001 (Εφημερίες ιατρικού προσωπικού νοσηλευτικών δρυμάτων του Ε.Σ.Υ.) το ποσό μειώνεται κατά 1.506.840,00  ευρώ και στον 1015.204 Λογ. 2310303 (Εφημερίες ιατρικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας-φορέων
Π.Φ.Υ.) το ποσό μειώνεται κατά 500.000,00  ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


27 Σεπτεμβρίου 2023, 16:11:53
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Καταγγελία ΣΟΚ από ειδικευόμενους χειρουργούς: «Παίρνουμε ειδικότητα χωρίς να μπούμε στο χειρουργείο»

Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου -ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κρήτης και το 7ο σε επισκεψιμότητα ασθενών σε όλη τη χώρα- λόγω τραγικής έλλειψης προσωπικού, με έμφαση στην έλλειψη αναισθησιολόγων.

«Το Βενιζέλειο καταρρέει» προειδοποιούν οι ειδικευόμενοι χειρουργοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έφθασε πλέον η «ώρα μηδέν» για το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία τους, την οποία υπογράφουν ως «Πρωτοβουλία Ειδικευομένων Χειρουργικού Τομέα Β.Γ.Ν.Η» σήμερα στο νοσοκομείο απασχολούνται μόλις 5 αναισθησιολόγοι, οι οποίοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των τακτικών χειρουργείων, ενώ μόλις και μετά βίας επαρκούν για την εξυπηρέτηση ακόμη και των επειγόντων.

Αδιανόητη είναι επίσης η μαρτυρία των γιατρών ότι πλέον εκπαιδεύονται στη χειρουργική χωρίς να μπαίνουν καν… στο χειρουργείο.

«Οι ειδικευόμενοι- εκπαιδευόμενοι ιατροί όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων του Βενιζελείου που θα αναλάβουν τις μελλοντικές χειρουργικές πράξεις μένουν ανεκπαίδευτοι, ανεπαρκείς σε επίπεδο χειρουργικών δεξιοτήτων, ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της υγείας της κοινωνίας μας».

«Κλινικές που δίνουν πλήρη ειδικότητα βγάζουν ανεκπαίδευτους και ανεπαρκείς τους αυριανούς χειρουργούς που θα στελεχώσουν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε αυτή την κατάσταση συνέτειναν «οι συνεχείς παραιτήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, η αδυναμία αντικατάστασης τους και η έλλειψη κινήτρων προσέλκυσης νέων αναισθησιολόγων».

Ως εκ τούτου το Νοσοκομείο αναγκάζεται να διακόψει τα τακτικά του χειρουργεία, ενώ όπως λένε οι ειδικευόμενοι ιατροί στον τοπικό τύπο (neakriti.gr), το Βενιζέλειο το οποίο προσέφερε υπηρεσίες σε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού της Κρήτης, πλέον «μπορεί να χειρουργήσει μετά βίας τα επείγοντα περιστατικά».

Οι ασθενείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Διπλοβάρδιες, εξόντωση του προσωπικού – Σε κίνδυνοι ασθενείς
Οι ίδιοι οι γιατροί δηλώνουν ότι βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση, καθώς τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις φέρνουν διπλοβάρδιες, υπερεφημέρευση χωρίς ρεπό και άδειες, εξουθένωση και αύξηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους.

Ταυτόχρονα με τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή των ασθενών, εντοπίζονται και ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ράντζα στους διαδρόμους, πολύωρες αναμονές στο Τ.Ε.Π.

«Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε στα πρόθυρα παραίτησης καθώς η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη», τονίζουν και προσθέτουν πως οι υπεύθυνοι «για αυτή την κατάντια μοιάζει να έρχονται να διαχειριστούν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν». 

Οι ειδικευόμενοι  ζητούν να στελεχωθεί το νοσοκομείο επαρκώς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, ώστε να σταματήσουν τα κενά να καλύπτονται μόνο με «εντέλλεσθε» και μετακινήσεις προσωπικού.

Τα περιφερειακά νοσοκομεία «απειλούνται πλέον με λουκέτα εάν όχι με υποβάθμιση σε Κέντρα Υγείας, ενώ νοσούν ακόμα και οι κεντρικές δομές υγείας», καταλήγουν οι ειδικευόμενοι χειρουργοί.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

31 Οκτωβρίου 2023, 21:00:11
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

GiEsy


Η τελευταία μόδα στο ΕΣΥ  είναι να κρατάνε με απανωτές παρατασεις ιατρούς προς συνταξιοδοτηση...καποιοι από αυτούς μετράνε 3 και 4 παρατάσεις στη σειρά και μάλλον έπεται και συνεχεια για αυτους...ωραίο εφευρημα ελέω Covid...αλλά από τη μια,δε μένουν όλοι οσοι ζητούν να μείνουν οπότε είναι μάλλον αδικο και ανισο...μόνο καποιοι εκλεκτοι??? ίσως.....απο την άλλη μέχρι πότε θα μείνουν  αυτοί οι κάποιοι στο ΕΣΥ που ενώ του γυρίζουν οι πλάτη οι νέοι και αδειάζει από γιατρούς ταυτόχρονα  γεραζει με την παραμονή τους;Δεν πρέπει να δοθεί χώρος και σε πιο νέους;Και πως να έρθουν άραγε οι πιο νέοι με όρεξη,όνειρα και φιλοδοξίες όταν οι κάποιοι παλιοί με ευλογίες ανωθεν έχουν κολλήσει στις καρέκλες τους πιθανώς μαζί με αναχρονιστικές νοοτροπίες και ιδιοκτησιακες αντιληψεις περι της καρέκλας τους ?Αλήθεια,τι εφημερίες και πόση εργασία μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του ένας 70αρης?Έρχεται άραγε κανονικά στη δουλειά και τηρεί τα ωράρια του,είναι παραγωγικός και τυπικός  η κάνει ο.τι θέλει και κανείς δε τολμάει να του μιλησει....Απλά αναρωτιέμαι...μπορεί να κάνω και λάθος...ας αναρωτηθούν όμως και άλλοι ...

20 Νοεμβρίου 2023, 20:49:41
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Νοσοκομείο Ξάνθης: Λειτουργεί χωρίς παθολόγο – Ιδιώτες καλύπτουν τις εφημερίες

Με δύο ειδικευόμενους και δύο ιδιώτες γιατρούς λειτουργεί το Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς εδώ και μήνες τελεί υπό κατάρρευση. Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου δεν έχει μόνιμο παθολόγο.

Τα τελευταία χρόνια η υποστελέχωση και η υπερπροσπάθεια των γιατρών να ανταπεξέλθουν στα εξαντλητικά ωράρια τους ώθησαν σε παραίτηση. Αυτή τη στιγμή η παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με δύο ειδικευόμενους οι οποίοι τελούν σε παραίτηση ως το τέλος Νοεμβρίου. Όπως πληροφορούμαστε, τις εφημερίες καλούνται να καλύψουν δυο ιδιώτες Παθολόγοι, γιατροί από το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και γιατροί από νοσοκομεία κοντινών περιοχών (π.χ. της Καβάλας).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ξάνθης η κατάσταση είναι επίσης αποκαρδιωτική με το σκηνικό να αποτελείται από συνεχείς μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Ξάνθης που με τη σειρά τους επιφέρουν άλλα προβλήματα.

Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες μετακινήθηκαν με «εντέλλεσθε» δυο ιατροί από το ΚΥ Αβδήρων στο Νοσοκομείο Ξάνθης, και μια γιατρός στο ΚΥ Σαμοθράκης, ενώ ήδη το ΚΥ Αβδήρων κάλυπτε με 9 εφημερίες το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης. Οι εγκληματικές αυτές επιλογές οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση την δημόσια υγεία, αφού το αποτέλεσμα είναι το Κέντρο Υγείας να αδυνατεί πλέον να καλύψει με δυο ιατρούς τις εφημερίες του Νοεμβρίου. Αν χρειαστεί να λείψει ο μοναδικός γιατρός, όπως σε περίπτωση διακομιδής, για τουλάχιστον μιάμιση ώρα το Κέντρο Υγείας θα στερείται παντελώς ιατρικής κάλυψης.

Επιπλέον, με κοινό δελτίο τύπου οι ιατρικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου , βλέποντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία της περιφέρειας:

1. Υπενθυμίζουμε , ότι μέγιστη ευθύνη της πολιτείας είναι η στελέχωση του Συστήματος Υγείας με ιατρικό προσωπικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναβαθμιστεί το ιατρικό μισθολόγιο.

2. Η Ελλάδα έδιωξε χιλιάδες ιατρούς στο εξωτερικό και οδηγείται ολοταχώς σε ιατρική ερημοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας .

3. Προτείνουμε για πολλοστή φορά στο Υπουργείο Υγείας, να δώσει επιπλέον κίνητρα (φοροαπαλλαγές , στέγαση , μοριοδότηση , κλπ) έστω και την ύστατη στιγμή, για να γίνουν ελκυστικά τα Νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Είναι υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας, της 4 ης ΥΠΕ, των Διοικητών των Νοσοκομείων, των εκλεγμένων βουλευτών και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη στους πολίτες.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να συναντηθεί άμεσα με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Α.Μ.Θ. Στην αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας δεν μπορεί να απουσιάζει η ιατρική κοινότητα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

17 Ιανουαρίου 2024, 19:47:20
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Γιατί δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις γιατρών σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νησιών;

Την περαιτέρω αποδυνάμωση των δομών υγείας στην Κάλυμνο, μετά τη μη ανανέωση συμβάσεων πέντε ιατρών συμβεβλημένων έως πρότινος με το ΕΣΥ και την γενικότερη υποστελέχωση των νοσοκομείων στα Δωδεκάνησα, φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση τους ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Νικητιάδης, και ο βουλευτής Ιωαννίνων, Ιωάννης Τσίμαρης, αρμόδιος του ΚΤΕ Υγείας του κόμματος.

Οι δύο πολιτικοί ρωτούν τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για ποιούς λόγους δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των γιατρών στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νησιών μας, κυρίως αυτή την περίοδο που βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση ο COVID-19, και πώς θα αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του νοσοκομείου Καλύμνου, αλλά και γενικότερα των νοσοκομείων της Δωδεκανήσου κατόπιν της απόφασης μη ανανέωσης των συμβάσεων. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε προκήρυξη κάλυψης όλων των κενών θέσεων μονίμων ιατρών του ΕΣΥ και πότε καθώς οι γιατροί καλύπτουν μόνιμες και σταθερές ανάγκες των νοσοκομείων;

Στο κείμενο της ερώτησης σημειώνεται πως η μη ανανέωση των συμβάσεων των νοσοκομειακών ιατρών πέρα της 31ης-12-2023, που προσελήφθησαν στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες από τα χιλιάδες κρούσματα και νοσηλείες, προκαλεί μείζον ζήτημα λειτουργίας των νοσοκομείων ιδίως των νησιών μας. Στην Κάλυμνο πέντε γιατροί ενημερώθηκαν στις 3 Ιανουαρίου πως δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους με το ΕΣΥ. Πρόκειται για τον μοναδικό ψυχίατρο του νοσοκομείου Καλύμνου, όταν στο νησί υπάρχουν σήμερα 400 συμπολίτες μας εξαρτημένοι από φαρμακευτική αγωγή, τον μοναδικό ουρολόγο στο νοσοκομείο, αλλά και τον ένα από τους δύο γενικούς χειρουργούς και έναν γενικό ιατρό. Επίσης, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση ενός γιατρού  γενικής ιατρικής στο Περιφερειακό Ιατρείο Βαθέως.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

17 Ιανουαρίου 2024, 20:05:55
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Κατέρρευσε 44χρονη αναισθησιολόγος στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου και η αναισθιολόγος, έπειτα από μία ιδιαίτερα απαιτητική εφημερία, ένιωσε έντονο μούδιασμα και τελικά διαπιστώθηκε ότι υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η 44χρονη νοσηλεύεται μέχρι και αυτήν την ώρα στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”.
Για τον περιστατικό, εξέδωσε ανακοίνωση η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
“Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Σε αυτό το σημείο έφτασε αναισθησιολόγος στο ΓΝΘ Παπανικολάου που κατέρρευσε στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, τις 16 ώρες από τις οποίες βρίσκονταν συνεχώς σε χειρουργική αίθουσα.
Δεν έχουν περάσει ούτε 100 ημέρες από την κραυγή αγωνίας των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου που είχαν φτάσει στα όρια τους λόγω της υποστελέχωσης. Δυστυχώς, προφητικά είχε αναφερθεί ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Να θυμίσουμε ότι με ανακοίνωση και συνέντευξη τύπου στις 27/10/23 είχε αναδειχθεί η οριακή κατάσταση στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος. Μόλις 8 αναισθησιολόγοι σε 26 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


18 Ιανουαρίου 2024, 18:42:47
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Κατάθεση ψυχής της αναισθησιολόγου από το Παπανικολάου που νοσηλεύεται.

“Μας θεωρούν αναλώσιμους”

Η γιατρός αναισθησιολόγος Επιμελήτρια Β’ του νοσοκομείου Παπανικολάου Ιωάννα Δημητροπούλου, που το περασμένο Σάββατο υπέστη εγκεφαλικό λόγω υπερκόπωσης και ακόμα νοσηλεύεται, μίλησε στην Parallaxi για τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου και ειδικά οι αναισθησιολόγοι.

«Είμαι καλύτερα, αλλά ακόμα δεν έχει φύγει το σοκ και εύχομαι σύντομα να πάρω εξιτήριο. Από τη διοίκηση του νοσοκομείου, δεν ήρθε κανείς να με επισκεφτεί, δεν πήρε κάποιος τηλέφωνο να ενδιαφερθεί, να ρωτήσει τον θεράποντα γιατρό μου στην νευρολογική κλινική, ούτε στην διευθύντρια μου τηλεφώνησε κάποιος να ρωτήσει. Ούτε από την διοίκηση, ούτε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Κανείς. Μόνο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επικοινώνησε για να μου ευχηθεί» τονίζει.
Δεν είναι μόνο το δικό μου το περιστατικό. Τον Οκτώβριο μία συνάδελφος παραλίγο να χάσει το μάτι της, άλλος συνάδελφος μετά από πολύωρη εφημερία και την εξάντληση έπεσε και έσπασε το χέρι της. Έχουμε φτάσει σε σημείο που έχουμε υπερβεί το “burn out”. Προσωπικά εγώ κάνω 12-13 εφημερίες τον μήνα τους τελευταίους 12 μήνες. Και αυτή η ένταση προκαλεί πτώση και μείωση της απόδοσης μας. Ποιος άνθρωπος μπορεί μετά από 12-13 ώρες συνεχόμενης εργασίας να πει ότι «έχω διαύγεια». Κάποια στιγμή θα γίνει λάθος. Το φωνάζουμε καιρό τώρα ότι δεν γίνεται να δουλεύουμε σ αυτές τις συνθήκες. Φεύγουμε από το νοσοκομείο και δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε στο σπίτι μας. Συνάδελφος έφυγε από το νοσοκομείο και από την κούραση κοιμήθηκε στο αυτοκίνητο. Άλλος έπεσε μέσα στο σπίτι του».

Για την περίπτωση της αναφέρει ότι «ήμουν τυχερή που το εγκεφαλικό συνέβη στο νοσοκομείο γιατί αμέσως οι συνάδελφοι μου πρόσφεραν φροντίδα. Και τους ευχαριστώ πολύ που κατάλαβαν αμέσως και μου έκαναν την θρομβόλυση και είμαι καλά. Θα μπορούσα να το πάθω στον περιφερειακό στο δρόμο για το σπίτι μου. Τότε τι θα γινόταν;». Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα και πως σκέφτεται να αντιδράσει, δηλώνει ότι οφείλει να αντιδράσει ακόμα και νομικά. «Θα πάρω αναρρωτική θα κάνω φυσιοθεραπεία για το πόδι μου που «έχει μείνει πίσω», και περπατάω με μπαστουνάκι. Προσπαθώ να μη το σκέφτομαι και εύχομαι να αποκατασταθεί η βλάβη και δεν θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου με ένα μπαστούνι. Θα κινηθώ όμως νομικά εναντίον του νοσοκομείου διότι θεωρώ ότι πρέπει να γίνει, θα κινηθώ νομικά κατά οποιουδήποτε είναι υπεύθυνος, γιατί φωνάζουμε μήνες τώρα ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Τους λέμε ότι μας έχουν εξοντώσει. Φταίει το νοσοκομείο».

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου αναφέρει ότι αντί των 23 αναισθησιολόγων που κανονικά θα έπρεπε να υπηρετούν, αυτό το διάστημα τυπικά εργάζονται 8 αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων δύο είναι ήδη σε αναρρωτική άδεια.

«Μαζί με μένα θα είμαστε τρεις σε αναρρωτική άδεια, οπότε στο νοσοκομείο θα υπάρχουν μόλις 5 αναισθησιολόγοι τον Φεβρουάριο για να καλύψουν τις εφημερίες και μοναδικά τμήματα στην Βόρειο Ελλάδα όπως η κλινική για τα Εγκαύματα και η κλινική της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής» τονίζει και αναφέρει ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες.

«Η Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική έχει άπειρα κατάγματα που πρέπει να χειρουργηθούν. Δυστυχώς υπάρχει τεράστια λίστα χειρουργείων που δεν γίνονται» σημειώνει και αναφέρει ότι «τα δικά μου χειρουργεία την Παρασκευή τελείωσαν 10 το βράδυ που ήταν χειρουργεία εξ αναβολής και θεώρησα ντροπή να τους ξαναναβάλω. Και δούλεψα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 βράδυ σε προγραμματισμένα χειρουργεία. Δεν είχα επείγοντα. Το νοσοκομείο Παπανικολάου λειτουργεί με το φιλότιμο των αναισθησιολόγων. Διότι όταν βλέπεις ένα ασθενή με καρκίνο, που πρέπει να χειρουργηθεί, λες να το βάλω πέρα από το ωράριο μου και αυτό εκμεταλλεύεται η διοίκηση. Το φιλότιμο των γιατρών».
Για τη στάση γενικά της διοίκησης είναι κατηγορηματική: «Μας δείχνουν καθημερινά ότι δεν μας λογαριάζουν ότι μας θεωρούν αναλώσιμους. Και αυτό με έχει θυμώσει, διότι εγώ θα μπορούσαν να έχω πεθάνει το Σάββατο, αλλά η εφημερία θα γινόταν κανονικά. Δεν θα σταματήσει το νοσοκομείο γιατί θα πεθάνει η Ιωάννα και η κάθε Ιωάννα. Είμαστε αναλώσιμοι για την διοίκηση».

«Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα άμεσα», τονίζει και αναφέρει ότι «δούλεψα Χριστούγεννα, 27 Δεκεμβρίου, Πρωτοχρονιά, 5,9,12 Ιανουαρίου, ήμουνα μέσα συνεχώς σε εφημερία. Ασταμάτητα ωράρια. Τώρα θέλω να φύγω από το νοσοκομείο και να περπατήσω χωρίς μπαστούνι. Ήρθα να κάνω μία βάρδια, να εργαστώ, να υπηρετήσω αυτό που σπούδασα, και φεύγω με ένα πόδι σέρνοντας και αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω. Όμως θέλω να εκφράσω ένα τεράστιο ευχαριστώ στη νευρολογική κλινική για το αγκάλιασμα που ένιωσα και αυτό είναι σημαντικό, γιατί το κάνουν αυτό το κάνουν σε όλους τους ασθενείς».

Και εδώ αρχίζει η παραδοχή των αιτίων από επίσημα χείλη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ΑΝΤ1 «να της ευχηθώ πολλά περαστικά, να της ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του κράτους, είναι δυστυχώς πραγματικότητα. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη έλλειψη αναισθησιολόγων στην Ελλάδα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν προσπαθεί να βρει αναισθησιολόγους.

Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις για την πρόσληψη αναισθησιολόγων που βγαίνουν άγονες και αυτή τη στιγμή το κράτος ζητάει προσλήψεις αναισθησιολόγων και δεν μπορεί. Εδώ έχουμε ένα κράτος που προκηρύσσει μόνιμες θέσεις γιατρών, αλλά δεν βρίσκει γιατρούς. Και εδώ δεν έχουμε ένα κράτος που δεν μπορεί να αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών. Έχουμε ένα κράτος που έχει ήδη αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών, αλλά αυτές προφανώς δεν φτάνουν».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

19 Ιανουαρίου 2024, 22:37:40
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Ξύπνησαν από το λήθαργο ο Εξαδάκτυλος με το Βαρνάβα...

Επιστολή Π.Ι.Σ. προς Υπ. Υγείας με αφορμή το περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου της αναισθησιολόγου κ. Δημητροπούλου.

Με αφορμή το άκρως ανησυχητικό περιστατικό του εγκεφαλικού επεισοδίου συναδέλφους μας αναισθησιολόγου, κ Δημητροπούλου Ιωάννας, ιατρού ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο αμέσως μετά τη λήξη πολύωρης και κοπιώδους εφημερίας, θέτουμε υπόψιν σας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει προσαρμοστεί και δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, σχετικά με το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των ιατρών.

Οι Οδηγίες αυτές, ενώ προνοούν για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους ιατρών και ελαχιστοποίηση των ιατρικών σφαλμάτων λόγω εργασιακής εξουθένωσης, δυστυχώς έχουν ανασταλεί κατ΄ επανάληψη, με τελευταία αναστολή έως 31/3/2024 βάσει της παρ. 3 του αρ. 66 του νόμου 5079/23.
Αιτούμαστε την εφαρμογή τους στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους.

Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία με σύντομο και καθορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αυτό που βολικά ξεχνούν να αναφέρουν από τον ΠΙΣ, είναι ότι:
1) οι οδηγίες της ΕΕ που αφορούν την οργάνωση του χρόνου εργασίας έχουν εκδοθεί προ 20ετίας (2003) και προβλέπουν ότι ο μέγιστος χρόνος εργασίας ΔΕΝ μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τις 58/εβδομάδα.
2) η Ελλάδα έχει καταδικασθεί για τη μη συμμόρφωση από το Ευρ. Δικαστήριο το 2015.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3) με την υπογραφή από τους ιατρούς ΕΣΥ του opt out το 2017, δόθηκε μια 3ετής παράταση για συμμόρφωση του Ελλ. δημοσίου.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
4) από το 2020 δίνονται με νομοθετικές τροπολογίες, συνεχείς, μονομερείς, αναστολές εφαρμογής του παραπάνω νόμου, ΧΩΡΙΣ καμία συναίνεση από μέρους των Ιατρών ΕΣΥ.




« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιανουαρίου 2024, 22:40:22 από GirousisN »

23 Ιανουαρίου 2024, 18:39:54
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Βόρεια Ελλάδα: Κλινικές υπό κατάρρευση, γιατροί "νομάδες"

Με έναν παθολόγο έμεινε το νοσοκομείο Ξάνθης, με δύο της Δράμας. Γιατροί μετακινούνται 400 χιλιόμετρα για να καλύψουν εφημερίες . Οι ασθενείς εκτίθενται σε ιατρικό κίνδυνο.

Σήμα κινδύνου για την υγεία ασθενών, αλλά και γιατρών, εκπέμπουν οι υγειονομικοί της Βόρειας Ελλάδας, που βλέπουν τις παθολογικές κλινικές σε νοσοκομεία της περιφέρειας να αποδεκατίζονται. Το κύμα φυγής από το ΕΣΥ αφήνει ακάλυπτες μεγάλες περιοχές δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.

Η προσπάθεια κάλυψης των κενών με μαζικές μετακινήσεις γιατρών από όμορους νομούς και από τη Θεσσαλονίκη δημιουργεί όπως λένε έναν φαύλο κύκλο, που διογκώνει το πρόβλημα, καθώς εξουθενώνει το προσωπικό, εκθέτει σε κίνδυνο ασθενείς, ενώ δημιουργεί νέες "τρύπες", αλλά και περαιτέρω τάσεις φυγής από το σύστημα Υγείας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Παθολογικές Κλινικές των νοσοκομείων Ξάνθης και Δράμας, που βρίσκονται υπό κατάρρευση, έχοντας απομείνει με έναν και δύο παθολόγους, αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν και οι Σέρρες, όπου υπήρξαν τρεις παραιτήσεις μόνο τον τελευταίο μήνα.

Οι παθολόγοι από τις Σέρρες, που συνδράμουν για την κάλυψη των κενών στη Δράμα, μειώνονται δραματικά το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών του νοσοκομείου, Βαγγέλη Παπαμιχάλη , οι 9 παθολόγους του περασμένου Νοεμβρίου έχουν μειωθεί σε 6, εκ των οποίων ένας μετακινείται στη Δράμα, ενώ άλλοι τέσσερις συζητάνε το ενδεχόμενο παραίτησης. "Το συμπέρασμα: διάλυση", είπε ο κ.Παπαμιχάλης, προβλέποντας πως η εξέλιξη θα επηρεάσει και τη Θεσσαλονίκη. "Γιατί πείτε μου εσείς έναν λογικό άνθρωπο που θα κάνει τα χαρτιά του για να δουλέψει σε παθολογική κλινική της Θεσσαλονίκης, όταν θα ξέρει ότι τη μια μέρα θα είναι στην Ξάνθη, την άλλη στη Δράμα και την τρίτη μέρα στον Πολύγυρο".

Περισσότερα για το που έχουν φθάσει πλέον τα πράγματα στο link πο ακολουθεί.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

20 Φεβρουαρίου 2024, 09:13:30
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Όταν οι ασθενείς χρηματοδοτούν το ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη από το 2019, οπότε και ανήλθε στην εξουσία, είχε υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και το ΕΣΥ, ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και αντί μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ, οι ασφαλισμένοι πολίτες, βλέπουν την κυβέρνηση να χρηματοδοτεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με …δικά τους χρήματα.

Οι εκατομμύρια πολίτες που καταβάλουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον για να χειρουργηθούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Ωσάν να μην είναι υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίσει να εξασφαλίσει ένα δωρεάν χειρουργείο χωρίς αναμονή για τους ασθενείς, ή ένα κρεβάτι σε θάλαμο για νοσηλεία με αξιοπρέπεια.

Κι όμως με στόμφο παρουσιάζεται σήμερα ως καταπληκτικό επίτευγμα να προσαρμοστούμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όπου οι πολίτες για να χειρουργηθούν ή να λάβουν κάποιες υπηρεσίες, πληρώνουν αδρά.

Συνεπώς, εμείς πάλι …τυχεροί είμαστε που θα πληρώνουμε λιγότερα.

Η κυβέρνηση δεν προχωρά καν έστω σε μία συγκεκαλυμμένη προσπάθεια υποστήριξης των αδυνάμων οι οποίοι δεν ανήκουν στην οικογένεια των εύπορων συνοδοιπόρων της.

Ουδείς προφανώς ενημερώνει αυτήν την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ότι δεν ανήκουν όλοι οι πολίτες στους «έχοντες». Ούτε λαμβάνουν τα εισοδήματα του μέσου Βρετανού ώστε να μπορούν και οι Έλληνες να δώσουν το κατιτίς τους για να γιατρευτούν.

Υπό τη σκέψη αυτή, διαπιστώνεται μια μάλλον υστέρηση στην ικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, αφού προτιμά να οδηγεί τους πολίτες στο να χρηματοδοτούν το σύστημα, παρά να προχωρήσει σε αποτελεσματικές αλλαγές στο ΕΣΥ.

Οι εσπευσμένες επιλογές του υπουργού Υγείας, χωρίς καν να μελετηθεί το μέτρο με τα απογευματινά χειρουργεία, είναι σφόδρα πιθανό να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από ότι θα επιλύσουν.

Και το ερώτημα παραμένει: γιατί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί, αντί να υποχρεώνουν τους ασθενείς να χρηματοδοτούν το ΕΣΥ;

Αντί να ξεκινήσει το συμμάζεμα των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, αντί να γίνει ορθή αξιολόγηση και επανεξέταση των υπηρεσιών, αντί να στελεχωθούν οι κλινικές έστω με μετακινήσεις προσωπικού, το υπουργείο Υγείας αναλώνεται στο να στερήσει και τα τελευταία ευρώ από τους πάσχοντες για να χρηματοδοτήσουν τους μισθούς των γιατρών τους οποίους αρνείται να αυξήσει η κυβέρνηση.

Εξάλλου αν οι πολίτες- ασθενείς είχαν τα απαραίτητα κονδύλια, θα είχαν ήδη επισκεφθεί τον ιδιωτικό τομέα για την επέμβαση τους και δεν θα επέλεγαν τα δημόσια νοσοκομεία όπου και οι υποδομές δεν φημίζονται για την πολυτέλειά τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτιμά όμως να επιδίδεται σε επικοινωνιακές πομφόλυγες, ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίηση των χειρουργείων το απόγευμα. Διότι περί ιδιωτικοποίησης πρόκειται. Διαφορετικά θα είχαν προσληφθεί γιατροί και νοσηλευτές για να υπάρχει ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων αλλά δωρεάν.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως η περιβόητη ανασυγκρότηση του ΕΣΥ θα παραμείνει για άλλη μία φορά στα χαρτιά. Ακόμη και με τον ταχύτατο Άδωνι Γεωργιάδη. Η μεταρρύθμιση θα μείνει όπως φαίνεται όνειρο απατηλό. Άλλωστε το πρώτο του μέλημα ήταν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο ΕΣΥ και ουχί η ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

21 Φεβρουαρίου 2024, 20:03:47
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Σχετικό (υπό διασταλτική έννοια αλλά με αφορμή τα απογευματινά χειρουργεία) άρθρο σε τοπικό ΜΜΕ της Ξάνθης:
Η λογική του πολίτη-μετόχου στο «ΚΡΑΤΟΣ Α.Ε.»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

22 Φεβρουαρίου 2024, 00:01:40
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ένας ΕΣΥτης Χειρουργός που θέλει να δουλέψει και ιδιωτικά να το κάνει αυτό επισήμως. Αφού εδώ και δεκαετίες μπορεί να το κάνει, χωρίς να εμπλέκει το κράτος και την εφορία καθόλου...

Κατά παρόμοιο τρόπο για ποιο λόγο να εμπλακεί ένας ΕΣΥτης Παθολόγος στην διαδικασία ιδιωτικού Ιατρείου όταν υπάρχουν τα απογευματινά Ιατρεία εντός Νοσοκομείου ώστε να γλυτώνει έξοδα ιδιωτικού Ιατρείου, Γραμματέος κτλ;

Από την άλλη πόσο εύκολο θα είναι για έναν ιδιώτη Χειρουργό να βάλει ιδιωτικά Χειρουργεία εντός του Νοσοκομείου; Έχουμε τόσο πολλούς Αναισθησιολόγους στα Ελληνικά Νοσοκομεία και δεν το ήξερα;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
19650 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
205 Απαντήσεις
295608 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Δεκεμβρίου 2024, 22:48:27
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
138303 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2016, 01:05:00
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
33562 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2021, 11:51:26
από iceman
0 Απαντήσεις
6336 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2022, 17:12:02
από Argirios Argiriou