Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 10:32:41

Αποστολέας Θέμα: Νόμπελ Ιατρικής για τα μυστικά των χρωμοσωμάτων  (Αναγνώστηκε 9078 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Οκτωβρίου 2009, 17:56:49
Αναγνώστηκε 9078 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Τρεις αμερικανοί επιστήμονες κέρδισαν σήμερα το Νόμπελ Ιατρικής 2009 για την ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο προστατεύει ο οργανισμός τα χρωμοσώματά του, τα οποία κρύβουν μέσα τους το πολύτιμο γενετικό υλικό μας – το DNA.

Οι δρες Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, Τζακ Σόστακ και Κάρολ Γκρέϊντερ ανακάλυψαν πως αντιγράφονται τα χρωμοσώματα και πως προστατεύονται από την εκφύλιση – δύο ανακαλύψεις που βοήθησαν την επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει καλύτερα την γήρανση, τον καρκίνο και τα βλαστικά κύτταρα.

Η απάντηση σε όλ’ αυτά, κρύβεται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και σε ένα ένζυμο που τις δημιουργεί. Οι άκρες των χρωμοσωμάτων αποκαλούνται τελομερή και συχνά περιγράφονται από τους ειδικούς «σαν τις πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών, που εμποδίζουν τα κορδόνια να ξεφτίσουν». Το «πλαστικό» που αποτελεί τα τελομερή είναι το ένζυμο τελομεράση.

Σε ανακοίνωσή του ο Ίδρυμα Καρολίνσκα, της Σουηδίας, που απονέμει τα Νόμπελ, αναφέρει ότι οι τρεις επιστήμονες «έλυσαν ένα μεγάλο πρόβλημα της βιολογίας» με την ανακάλυψή τους.

Τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτουν στον πυρήνα τους 46 χρωμοσώματα, διατεταγμένα σε ζευγάρια. Το ένα από αυτά τα ζευγάρια καθορίζει το φύλο (φυλετικά χρωμοσώματα) και τα άλλα 22 καθορίζουν όλα τα άλλα στο σώμα μας (σωματικά χρωμοσώματα).

Όταν ένα κύτταρο είναι έτοιμο να πολλαπλασιαστεί, τα χρωμοσώματα «χωρίζονται» στα δύο με μια διαδικασία γνωστή ως διαίρεση.

Το πρόβλημα ήταν ότι οι άκρες των χρωμοσωμάτων, δηλαδή τα τελομερή, δεν διαιρούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο και συνεπώς θα έπρεπε να «κόβεται» ένα τμήμα τους κάθε φορά που γινόταν κυτταρική διαίρεση.

Όμως οι έρευνες είχαν αποδείξει ότι αυτό δεν συμβαίνει, διότι όταν βραχύνονται τα τελομερή, τα ανθρώπινα κύτταρα γερνούν και πεθαίνουν - και επειδή τα ανθρώπινα κύτταρα διαιρούνται καθημερινά και συνεχώς, η διάρκεια ζωής τους θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ μικρή.

Αντιστρόφως, εάν το μήκος των τελομερών έμενε αναλλοίωτο, τα κύτταρα θα είχαν αιώνια ζωή, γεγονός που επίσης είναι προβληματικό – αυτό συμβαίνει λ.χ. στην περίπτωση των καρκινικών κυττάρων.

Λύση του μυστηρίου

Οι νικητές των εφετινών βραβείων Νομπέλ έλυσαν αυτό το μυστήριο ανακαλύπτοντας πως ακριβώς λειτουργούν τα τελομερή και με ποιον τρόπο αντιγράφονται πλήρως κατά την διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης.

«Οι ανακαλύψεις των Μπλάκμπερν, Γκρέϊντερ και Σόστακ έδωσαν νέα διάσταση σε όσα γνωρίζουμε για τα κύτταρα, έριξαν φως στους μηχανισμούς των ασθενειών και άνοιξαν νέους δρόμους για την επινόηση νέων θεραπειών», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Καρολίνσκα.

Η δρ Μπλάκμπερν, καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, και ο δρ Σόστακ, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ανακάλυψαν μια μοναδική αλληλουχία του DNA στα τελομερή, η οποία προστατεύει τα χρωμοσώματα από την εκφύλιση.

Επιπλέον, η δρ Μπλάκμπερν μαζί με την δρα Γκρέϊντερ, καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, διερεύνησαν εάν η αλληλουχία αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άγνωστο ένζυμο – και έτσι ανακάλυψαν την τελομεράση, η οποία επιτρέπει στο DNAνα αντιγράφει τα τελομερή, παρατείνοντας έτσι τη ζωή τους.

Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα μοιραστούν οι τρεις επιστήμονες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

5 Οκτωβρίου 2009, 18:30:21
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Παράθεση
«Οι ανακαλύψεις των Μπλάκμπερν, Γκρέϊντερ και Σόστακ έδωσαν νέα διάσταση σε όσα γνωρίζουμε για τα κύτταρα, έριξαν φως στους μηχανισμούς των ασθενειών και άνοιξαν νέους δρόμους για την επινόηση νέων θεραπειών»

"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

3 Οκτωβρίου 2011, 17:10:06
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στους Μπρους Μπόιτλερ, Ρέιφ Στάινμαν και Τζουλς Χόφμαν απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νομπέλ Ιατρικής - Φυσιολογίας για την έρευνά τους σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα όπως ανακοινώθηκε από την Σουηδική Ακαδημία.


Οι φετινοί Νομπελίστες προκάλεσαν μια επανάσταση στον τρόπο που κατανοούμε το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύπτοντας τις αρχές που αποτελούν τα κλειδιά για την ενεργοποίησή του", σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

Ο Μπόιτλερ από τις ΗΠΑ και ο Χόφμαν από το Λουξεμβούργο θα μοιραστούν τα μισό χρηματικό έπαθλο του βραβείου και το υπόλοιπο θα λάβει ο Καναδός Στάινμαν.

"Οι κκ. Μπέτλερ και Χόφμαν μοιράζονται το μισό βραβείο για τις εργασίες τους στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κ. Στάινμαν ανταμείβεται για τις εργασίες του στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα", διευκρινίζει η επιτροπή.

Παραδοσιακά το Νομπέλ Ιατρικής ανοίγει την αυλαλία των απονομών κάθε χρόνο. Το περσινό Νομπέλ Ιατρικής είχε απονεμηθεί στον Βρετανό φυσιολόγο Ρόμπερτ Έντουαρντς, το έργο του οποίου οδήγησε στο πρώτο "παιδί του σωλήνα".

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το Νομπέλ Φυσικής, την Τετάρτη το Νομπέλ Χημείας και την Παρασκευή θα ανακοινωθεί στο Όσλο ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης.

Η Σουηδική Ακαδημία επιβεβαίωσε ότι θα ανακοινώσει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου το νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011, του μόνου που η ημερομηνία δεν είχε ακόμη επισημοποιηθεί.

Μεγάλη αβεβαιότητα περιβάλλει τον πιθανό νικητή του Νομπέλ Λογοτεχνίας, μετά την περυσινή βράβευση του Ισπανοπερουβιανού Μάριο Βάργκας Γιόσα, όμως στους σουηδικούς λογοτεχνικούς κύκλους συζητείται πολύ το όνομα του σύρου ποιητή Άδωνι.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

3 Οκτωβρίου 2011, 18:09:20
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Δυστυχώς ο ένας από τους τρεις νομπελίστες (Στάινμαν) πέθανε πριν λίγες ημέρες...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
7266 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2012, 23:11:11
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
4536 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Απριλίου 2015, 01:41:58
από Δημήτριος
1 Απαντήσεις
17084 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαρτίου 2017, 12:52:24
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
29145 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Οκτωβρίου 2021, 14:51:03
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2457 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Οκτωβρίου 2024, 07:30:22
από Argirios Argiriou